Ako sa hodnotí predškolská zrelosť detí?
Ahojte, zaujimalo by, hlavne asi maminky starsich deti kolko chyb spravili Vase deti na tich testoch a ci im odporucili nastup do skoly, pripadne ci je to zavezne ich vyjadrenie atd 🙂 Dneska mali v skolke depistaz, a teda dcera bola doma cely mesiac, kedze bola chora a sla tam az dnes. Ona je celkovo velmi sikovna - uci sa abecedu, vacsinu pismen pozna mozno tak na 8 ktore si myli, hrava sa na skolu, vie pocitac jednoduche priklad + - do 10, sem tam do 15... Podpisat sa vie jasne, aj take zakladne veci. Vie vela po anglicky, akoze aj vety jej nerobia problem uz. Proste je taky tip ze sa velmi rada uci. Vcera mi jej ucitelka povedala ze ved rovno mi povie ze ona je urcite uz zrela do skoly, ze velmi rada pracuje aj v skolke, ze ma skor problem ju odtrhnut od tich pracovnych zositov aj vela toho vie. A teda co som sa jej ja dnes pytala po testoch - ze vsetko vedela vraj, ale ked sa jej pytali kedy bude mat 6 rokov zadelila ze na jesen :D pritom vie povedat datum presne, a je to v lete, neviem co tresla :D ,,,a este ked sa jej pytali ci vie nejaku basnicku, povedala ze nie a hotovo. Asi sa hanbila, pretoze doma mi sama rozprava basnicky, este ma nuti sa ich naucit a musim ich opakovat ako ich naucili v skolke :D Inak vedela vsetko aj svoju adresu atd. Len ja som ju nepripravovala ziadno nato, vcera sme aj mali dost frmol, rano som ju tam rychlo zaviedla, mozno keby jej poviem nech caka ze sa spytaju na basnicku sa nezlakne :/ myslite ze to bude problem uz ?
Hlavne, nehodnotia sa ani tak odpovede, ale či dieťa napr.porozumie otázke, ako komunikuje, ale aj sluch napr. Čiže im nejde o to, aby mala všetko dobre, ale či vie pracovať s informáciami, či dokáže obsedieť a sústrediť sa, pochopiť zadaniu.
co budes robit ked bude mat statnice?? Fakt myslis ze tie “ tety” co robia depistaz predtym ziadne deti v zivote nevideli a nevedia ze trepu dve na tri a ked sa hanbia nepovedia aj vobec nic aj ked maju vedomosti? trosku sa uvolni
nedá mi nereagovať...na depistáži v škôlke sa venovala nejaká úplne cudzia pani psychologička môjmu synovi asi 10 minút a na základe toho mi ide ona doporučovať odklad, poradňu a obdobné kraviny a ešte to dá na papier, mne to príde ako vrchol...nič iné, len si na CPPAP naháňajú kšeft....učiteľkám povedala, prečo nešla od nich nejaká spätná väzba ak niečo nezvládal alebo keď sa mi niečo nezdalo keď mi povedali, že nie je problém odklad (podotýkam že synovi zle vychádzajú roky takže aj tak šiel o rok neskôr, čiže ďalším odkladom by mal 8 rokov ako prvák). Nerobila som si z toho nič, ja si najlepšie poznám dieťa a dali sme ho normálne do školy....čudujsasvete, má samé jednotky, je veľmi šikovný a triedny učiteľka ho chváli...po prvom vysvedčení a pochvale som mala chuť ísť ho otrieskať o hlavu pani psychologičke z depistáže ako i učiteľkám, čo mi z neho robili neschopného nástupu do školy....sama najlepšie vieš, aké je tvoje dieťa a či ho dať, alebo nedať do školy... a rečí týchto odborníkov si nič nerob, oni musia z niečoho žiť a málokto by tam šiel dobrovoľne s dieťaťom, tak sa tam snažia dostať každého....ja som rada, že mám vlastnú hlavu a nedám si nahovoriť niečo, čo nie je pravda len preto, aby si niekto vykázal robotu....
@nikaeli prečo robia 2 depistaze?
Na zapise vacsina deti nevedelo ani basnicku ani pesnicku, myslim zo stresu, pre nich je dolezite,aby vedeli napocitat do 10, orientaciu, pravy lavy roh, stred,v lavo dole napr.nakresli slniecno, farby a tvary geomeyricke, nieco o srbe o rodine povedat. Vyfarbit obrazok. Ak je dieta nezrele a posudia ho tak v skolke, odporucam do skoly nedavat a rok pockat, lebo bude nestastne z toho,ze mu nic nejde tak ako zvysnym detom,odradi ho to od ucenia atd. Netreba tlacit na pilu. Ale z toho co pises, je mala uplne v pohode co sa veku tyka.
Určite to nebude problém. Som učiteľka prveho ročníka a teda prišli mi také deti,ktoré vôbec nepoznali písmená,nevedia ani hlášku R poriadne vysloviť,číslice do 10nepoznali a dokonca ani základné geom.tvary,aj tie si mýlili. V škole sa všetko naučia.
@prhlavka taketo veci vsetko vie, pravu lavu stranu, pocitat vie do nejakych 60 kym sa zacne mylit, jednoduche priklady vie, vacsinu pismen, farby samozrejne, rada sa uci po anglicky, ale samozrejme len tak ako pocuje, takze som zvedava ako jej to pojde led zisti ze sa to pise uplne inak ako je zvyknuta 😃 ale samozrejme aby ste si nemysleli, netlacim na nu vobec, ona sa sama chce ucit, hrat na skolu, atd, ani by mi nevadilo keby odporucili odklad, to skolkarske obdobie je take pekne, aspon pre nas, rada chodi do skolky a co si povieme ziadny stres 🤷🏿 clovek nachysta pyzamko, cajik a vreckovky a ide sa vybavene 😂 uvidime teda ako to posudia v skolke 🙂
@enulix mna bezne ked sa spytaju u doktorky na rok narodenia deti (ked hladaju karty) rychlo lovim v pameti vsetky datumy moje deti kym netresnem nejaku sprostost 😂
@autorka,
vies ako mi to vyznieva? Ja mam super sikulku ale zabudla basnicku, o jemune, neukazala sa v uplnej dokonalosti. Alebo ako decka v skole, ktore vzdy s najvacsimi obavami pred písomkou povedia - o ja som sa vobec neucil, neviem ako napisem. Ti vzdy dostavali jednotky 🤣
Daj sa do kludu, mas babu šikovnú a neboj - ona to zvládne! Len ju tolko neofukuj. Mne keby mana v skolke povedala, neboj pridu teke tety a budu testy ... Maaria, stres by som mala zbytočne. Na mba povedali, ze vsetko super a truby prehliadli, ze odklad by pre mna bol pozehnanim. Viac ma bavilo hrat sa a pozerat z okna ako pisat ciarky, vlnovky a písmenká.
@oliverceky neviem
U nás boli aj v októbri, ale veľa detí kiahňovalo, tak možno berú len tých, čo predtým neboli.
Ja som.tak raz nadiktovala.roky mojich deti a uvedomila som si že som im.o 100 rokov pridala 😂
No nemam z tohoto celkom dobry pocit. Prvy test (este k tomu uplne nezavazny) malinkeho dietata a ty to prilis intenzivne prezivas a stresujes. Toto nie je dobry vzor spravania pre to dieta.
Syn nespravil jedinú chybu, zarecitoval, podpísal sa, spočítal, odpočítal.. Je však narodený v lete a je obojručný. Okamžite navrhli odklad. My sme to odporúčanie rešpektovali.
@janamoto78 Ahoj. Zaujalo ma to, že je tvoj obojručný a odporučili odklad. Prečo prosím? To je nejaká nevýhoda alebo ako? Ďakujem.
Bud v kľude..tvoja dcéra určite do školy pôjde..podľa toho, čo píšeš..školská zrelosť sa posudzuje komplexne..nie podľa pár odpovedí na otázky..to nie sú štátne skúšky😊😅
Ale ty zvoľni poriadne..lebo ju budeš stresovať svojim prístupom..nerieš za ňu to, čo nemáš riešiť..nie ty nastupuješ do školy, ale tvoja dcéra, sama sa musí presadiť, len tak získa zdravú sebadôveru do života
Och, netrap sa zbytocnostami. Aj keby na depistazi 100x povedali, ze nie je zrela, rozhoduje rodic.
Moj syn vobec nekomunikoval, nekreslil, nerobil nic, co od neho chceli. Basnicku nikdy nevedel naspamat. Odporucili odklad, lebo ved nekomunikuje. A syn od styroch rokov plynule cital, mal bohate vedomosti z biologie, fyziky, matematiky. Otazky sa mu jednoducho zdali trapne, rozhodol sa neodpovedat.....
@janamoto78 moja je tiež obojručná a taktiež letné dieťa, nás čaká depistáž v marci. Kedy si potom tvoj synček vybral, ktorou rukou teda ide písať?
Keby bol toto problem, tak mojich nepustia do skoly 😁😁😁
Az v skole mali vediet presny datum, moji vedeli v 6r tak mesiac kedy sa narodili. A basnicka...z mojich introvertov by nedostali nic 😁.
Tam sa berie celkovo...aj znalosti, grafomotorika, robenie podla zadania. Mne pri najmensom povedali slabsia gragomotorika, ze mame cez leto trenovat.
Muselo by byt nieco velmi vazne, aby dieta nepustili a aj same ucitelky vedia odhadnut dieta ako na tom je. Zbytocne sa trapis.
Bud bez obav,zrela urcite je ☺️
@dzulik_ on už mal 18. Kedy sa rozhodol pre ruku ktorú bude preferovať, sa nedá celkom určiť. Ale postupne jedol a písal ľavou a ostatné veci nemal vyhranené asi do 16 rokov. Teraz vyzerá, že mu je tá ľavá taká prirodzenejšia. Ale čito ľavoruký nie je.
@nekonecna_katastrofa tak pravák zapína ľavú hemisféru, ľavák naopak pravú. Pri obojručných to nie je takto vyhranené a preto často trpia dys poruchami. Väčšina detí sa však vyhraní pre jednu ruku ešte v detstve, avšak pár jedincov to žiaľ obíde a obojruční sú celoživotne. Keďže neprepínajú medzi hemisférami, ale idú akoby naplno s oboma, vytvára to niektoré poruchy.
@janamoto78 To o hemisférach viem, ja som sama obojručná a nemám žiadne dys....narodila som sa na konci leta a práveže som patrila vždy k najlepším v škole. Nevedela som, že to môže dopadnúť aj inak. Vďaka za objasnenie. Inak mi to dosť pomáhalo na výške, v jednej ruke pero a písala som poznámky, v druhej ceruzka a nad text som si doplňovala info navyše. Niektoré veci robím iba pravou, niektoré ľavou a niektoré na striedačku ako mi v danej chvíli vyhovuje.
@janamoto78 aha, myslela som, že ešte v školskom veku, t.j. v prvej/druhej triede zš
joj nestresuj sa. Ono ta depistaz je strasne skoro. Ak by si si nebola ista, mozes ju dat pretestovat v july - auguste, co je rozhodne blizsie k skole ako teraz niekedy. Za toho pol roka sa vie dieta velmi posunut. To ze nerecitovala basnicku nie je ziadna tragedia. Aj povahove vlastnosti sa beru do uvahy. Sa jej proste nechcelo. To neries 🙂 Naviac bude zapis prvakov a tam s nou ist musis tak ci tak. Tam ju tak isto troska preskusaju. Moj syn ani tam nepovedal basnicku lebo si nevedel na ziadnu spomenut ale rozpraval sa s ucitelkou normalne, nieco nakreslil, poskladal auticko...rozhodne decko nestresuj. Ak vie vsetko, co si pospominala a ucitelky nepozoruju nejake vyskakovanie (resp. trocha problemovost udrzat pozornost) tak bude urcite v poriadku.
@nekonecna_katastrofa môj syn mal IQ 126 naposledy cez 130. Nie je to vždy o nejakej poruche, ale často áno. Keďže sa dnes o tom vie viac, psychológovia sú opatrní. Napr môj syn mal typicky zrkadlové písmo. Tak trebalo to odstrániť. Nebude mu predsa slovenčinárka opravovať diktát so zrkadielkom.
@janamoto78 Áno, tiež som tak písala, aj stále viem, tiež hore hlavou a zrkadlovo hore hlavou, dvomi naraz, ale len rovnaký text ( všetko tlačeným aj písaným). Ale vtedy sa to tak neriešilo, ani IQ mi nik nemeral. Strčili mi pero do pravej, preučili na písanie normálne a hotovo. Ale píšem pravou krasopisne, kto vie ako by to bolo, keby si zvolili ľavú, keďže som písala pred školou aj tou. A teraz vidno, že to "ľavé" písmo je škaredšie, hoci je čitateľné. Ďakujem za info, našťastie to u mňa dopadlo dobre.

To je len na rodičocĥ ako sa rozhodnú.Tieto testy sú len na to,aby sa vedelo že na čo je asi viac dieťa nadané,alebo načom treba ešte popracovať.Škola si robí aj tak svoje skúšky a tieto testy neberu.Inač ani moja nevedela povedať dátum narodenia,čo si myslím že u detí je to v tomto veku úplne normálne Poznám veľa dospelých čo sami nevedia kedy majú narodeniny a musia rozmýšlať nad dňom😂😂Takže buď kludná,nic sa nedeje.