Ako sa rieši škaredá prezývka v škôlke?
Prezývajú sa vaše deti v škôlke?
Škaredou odvodeninou z krstného mena? Ak áno, ako to riešili pani učiteľky?
@terezkaarthuramax Presne...podla mna je v tomto pripade dokonca Mara za mna ovela krajsie, ako Tamarka alebo Tami 🫣.
@pribinak citujem Ta: “No nič, vieme koľko má Tamarka rokov ale asi by som ju naučila že keď jej tak niekto povie, tak aby povedala: ty hlúpa ja som Tamara nie Mara”
… a potom tu bude prispevok o tom, ze nejake dieta v skolke nazvalo nieciu dceru “ty hlupa” 😀😀😀
@andreakotesova ked som muzovi povedala, ze co existuje na SK, tak skoro onemel, mna casto volaju kika/ Kiki. Mojho muza by volali Kiko, on ze to je take ako pre psa meno 😂😂😂 doteraz si nezvykol ked sme na SK, ze takto mna volaju
@kiki68 Kiko je otrasná zdrobnenina, to je fakt 😅 Predsa dám detom také mená, akými ich budem volať. Ja napr. moje deti nenazyvam zdrobneninami.
@janababana je to mozne 🤣
U nás učiteľky volajú všetky deti zdrobneninami a tým pádom aj deti to opakujú. Aj keď niektoré mne osobne zneju dosť divne, napríklad Daruška, Teodorko, atď.
@kaca222 v každej jednej rozprávke pre deti sa zomelie slovo hlúpy aspoň tak 20x.
Vyskytlo sa to u nas v skolke, poriesila som to s mamickou dotycneho. On vymyslal prezyvky vsetkym.
V každej jednej rozhodne nie, preto deťom rozprávky skoro nepúšťame a keď, tak starostlivo vybraté. Nie je v poriadku nadávať si do hlúpych, v akomkoľvek veku.
@kaca222 v každej jednej. Tiež vyberám a aj v knihách. Topka je táto kniha kde je dokopy 10 strán a na každej dve -tri vety. Ty hlupáčik, ty trdlo, trdlo, ty si vážne hlupáčik, hlupáčik. Samozrejme to tak nečítam, ale vždy ma to slušne nasere.
A prečo je podľa teba Mara škaredá odvodenina? Lebo si to myslíš ty? Je to odvodenina od mena, ktoré dieťaťu vybrali rodičia, a tí museli počítať aj s touto možnosťou skravcovania. Absolútne nechápem prečo to riešiš keď nejde o tvoje dieťaťa. Veroniku tiež bežné volajú Nika a nikto z toho haló nerobí. Ešte nakecaj svojej dcére že spolužiačkine skrátené meno je škaredé a už to tak budú vnímať aj všetky ostatné deti. A potom že odkiaľ to tie deti majú. 🤦🏻♀️
@evaachesa mám právo vnímať túto skratku ako nepeknú. Deti nie sú hlúpe a dobre vedia, že Mara nie je pekné oslovenie.
A mamička toho dieťaťa to nejak rieši? Myslíš že deti v škôlke to tak vnímajú? Prečo si to myslíš? Pri tých všetkých divných menách čo sa teraz dávajú si to nemyslím.
Odkial by skolkari vedeli,ze to je skarede? Keby im to rodicia nevraveli,tak neriesia
A si si na 100% istá, že ju tak deti nevolajú preto, lebo jej aj tak doma hovoria alebo sa ona tak predstavuje? Možno sa to jej rodičom páči, možno to nejak vyplynulo u nich a volajú ju tak. Lebo dnes sú mená rôzne. Aj skratky sú rôzne.
@andreakotesova Baby sú herečky z brandže, zjavne vedia, prečo ho tak oslovujú. Pretože ho tak všetci volajú od mala. My máme tiež kamoša Kika, mne sa tá odvodenina nepáči, ale jemu nikto inak nepovie a on je s tým v pohode, berie to ako svoje meno ako keď Martinov voláš Maťko a podobne😉
Nie. Dcéra je už vo 4.triede a stále sa volajú buď zdorbneninou, alebo normálne. Podľa toho ako kto chce aby ho oslovovali
to ma podrž, ty si v šoku, pretože spolužiačke tvojej dcéry hovoria deti podľa teba "tak škaredo", ani nevieš, či to tomu dievčatku vadí a rozpisuješ o tom témy? Nevieš sa venovať niečomu ozaj prínosnému? Kebyže je to tvoja dcéra a doma ti kvôli tomu vyplakáva, tak ešte noooo... ale takto...?!
Moj syn sa vola Marko, volali ho Maro, neznasal to, stazoval sa mi. Snazila som sa mu vysvetlit, ze to nie je nadavka, nech sa nad tym nerozculuje, nech ale povie ze sa mu to nepaci. Povedal, ale na ten just mu tak hovorili, tak som povedala, nech na to nereaguje. Zvykol si, decka to potom prestalo bavit. Druhy syn je Sebastian, tiez ho zacali volat Sebo - vadilo mu to, ale uz mu to je jedno. Vzdy sa niekto novy objavil, ktory mu tak povedal. Naco sa bude rozculovat. A uz vobec ma nenapadlo riesit to s ucitelkami.....
@pribinak za taketo vyjadrenie bude mat skor zle ta Tamara...
Autorka ak to dcere nevadi, tak zbytocne to riesis. Ak jej to vadi, najednoduchsie je ak opvie, ze proste nech ju tak nevolaju.. alebo moze dotycneho aj ona volat "nepekne".
Tiez sme mali v okoli matku (mimochodom) co neustale toto riesila, dokonca deti opravovala, ze to nie je (vymyslim si meno) Kata, to je Katka a jedine co sa stalo, vsetci sa prijemne citili okolo. No.. mozes to ale skusit, na deti to niekedy funguje. Vnimave deti to prejde, dokonca aj kopu inych, a ak par ostane, tak proste si treba zvyknut. Nebude svet skakat tak ako si zelame a prave reakciou na to, takychto ludi este viac "nastartujeme" a budu robit viac zle.
Autorka, deti nie sú hlúpe? Asi máš pravdu a možno vedia, že prezývka sa musí vnímať v kontexte a vôbec nemusí byť hanlivá. A možno vedia aj to, že meno Mara je normálne meno hebrejského pôvodu. Musí byť radosť mať v kolektíve rodičov, čo sú schopní verejne riešiť niečo, čo sa ich vôbec netýka a o riešenie čoho ich nik nepožiadal.
@pribinak Takže ak ťa pani na úrade, lekár alebo učiteľka na rodičovskom omylom osloví "pani Pribináčiková" namiesto pani Pribináková, tak jej slušne odpovieš "Vy hlúpa učiteľka/úradníčka/lekár, som pani Pribináková"? Hlúpa síce nie je žiadne vulgárne slovo, ale ak takto niekoho osloviš, dehonestuješ ho. Iste, ľudia si to niekedy zaslúžia. Otázka je, či aj vtedy keď ich niekto bez zlého úmyslu nesprávne osloví.

@andreakotesova mne vadi prehnana zdrobnenina cinako to nazvat. Napriklad katarinka.. veď Katka je pekne a dostatocna zdrobnenina pre mna..