icon

Ako vybrať škôlku pre dieťa so sklonom k autizmu?

8. máj 2025

Ahojte, aku skolku by ste odporucili pre dieta, 2,5 rocne dieta, caste vybuchy zlosti kvoli malickostiam , aj hodinovy plac a hadzanie veci a rozhadzovanie ruk, bitie inych deti (nevie si pomoct, akoby nechapal ze to je zle) ma rad odlozene veci na miestach, je detailista, nemoze byt mokry hned sa musi prezliect, ma soplik slzy hned utriet a zachvat paniky, nechce kakat mimo plienku ale ked sa vykaka ma zachvat ze ma v plienke kako....motoriku ma perfektnu , doma vie vysavat, odklada veci do umyvacky, vie zapnut pracku vybrat veci a podobne..nehovorim ze je autista ale ma take vyrazne emocionalne prejavy za kazdu vec, rec este nie je rozvinuta , neda vety... psychologa zatial neriesime...dakujem

Zvazujeme konkretne montessori alebo waldorf, ktora je lepsia?

iqoska
8. máj 2025

Keď si nevie pomôcť a bije deti tak ti ho nevezme ani špecka. Kto si nechá otlkať svoje dieťa od tvojho? Mohla by si začať riešiť psychologa nech stihneš vybaviť vyšetrenia kým bude mať tri.

autor
8. máj 2025
@iqoska

Keď si nevie pomôcť a bije deti tak ti ho nevezme ani špecka. Kto si nechá otlkať svoje dieťa od tvojho? Mohla by si začať riešiť psychologa nech stihneš vybaviť vyšetrenia kým bude mať tri.

@iqoska nebije ze mlati obcas rukou svihne

nikpa
8. máj 2025

Ja som môjho malého začala riešiť s odborníkmi v 2,5 roku a to mal ľahšie prejavy a ani ich nebolo toľko. Pamätaj, že čím skôr začneš, tým viac mu to dá. Deti sú ako špongia, všetko nasávajú, a aj v tomto malom veku je to tak. Čiže ako prvé rieš odborníkov, tí ti aj najlepšie odpovedia na tvoju otázku. Môžeš špekulovať kam ho dat, čo bude pre neho najlepšie ale pri takýchto prejavoch, môže byt ze ,,narazis na kameň,, Ak sa v MŠ neadaptuje a budú šípit volaku diagnózu, môžu ho vylúčiť.

pribinak
8. máj 2025

Nie som odborník, ale sklon k autizmu? Buď dieťa autizmus má, alebo nie. Nič mezdi tým

A ak má dieťa nejaké problemy, treba ich čím skôr rieist.

nikpa
8. máj 2025
@pribinak

Nie som odborník, ale sklon k autizmu? Buď dieťa autizmus má, alebo nie. Nič mezdi tým

@pribinak dieťa môže mať znaky autizmu ale nemusí to byť zákonite autista. Čize je normálne, že autorka použila pojem sklony k autizmu. Dieťa je malé a nikto mu ešte diagnózu neuzavrie, tak ako sa o takom dieťati vyjadrovať? Napr. deti predčasne narodené majú často auti prejavy ale ustúpia až s dozretim CNS, dovtedy môžeme len dúfat, že to je kvôli tomu...

pribinak
8. máj 2025
@nikpa

@pribinak dieťa môže mať znaky autizmu ale nemusí to byť zákonite autista. Čize je normálne, že autorka použila pojem sklony k autizmu. Dieťa je malé a nikto mu ešte diagnózu neuzavrie, tak ako sa o takom dieťati vyjadrovať? Napr. deti predčasne narodené majú často auti prejavy ale ustúpia až s dozretim CNS, dovtedy môžeme len dúfat, že to je kvôli tomu...

@nikpa v určitom obdobi majú všetky deri prejavy autizmu, napriek tomu to autizmus rozhodne nie je
Niekedy je to nedozrela cns inokedy senzitivita dieťa inoked vzdor a povedzme si pravdu niekedy aj nezvladnuta výchova dieťaťa

autor
8. máj 2025
@nikpa

@nikpa dieta malo tazky porod ale vex a podobne a navstevy fyzio

kiki68
8. máj 2025
@pribinak

@pribinak nie je v 2,5 roku casto mozne uzavriet diagnozu. Aj ked budu nieco musiet mat, nakolko toto je skor na specku.

autor
8. máj 2025
@kiki68

@pribinak nie je v 2,5 roku casto mozne uzavriet diagnozu. Aj ked budu nieco musiet mat, nakolko toto je skor na specku.

@kiki68 len ci skor ho este nechat doma alebo uz teraz do skolky v 2,5

nikpa
8. máj 2025
@pribinak

@nikpa v určitom obdobi majú všetky deri prejavy autizmu, napriek tomu to autizmus rozhodne nie je
Niekedy je to nedozrela cns inokedy senzitivita dieťa inoked vzdor a povedzme si pravdu niekedy aj nezvladnuta výchova dieťaťa

@pribinak nestotožňujem sa s tým, že v určitom veku majú všetky deti znaky autizmu. Ale v poriadku. Každopádne radím autorke nech je dieťa pod dohľadom odborníkov, o neho tu ide.

taktotedanie
8. máj 2025

Tu uz vie odbornik s dietatom pracovat tak necakala by som

zuzanockamt
8. máj 2025
@pribinak

@pribinak Dieťa môže byť s istými znakmi na spektre, môže to byť hraničné. Niekedy sa ťažko určí konečná diagnóza. A určite nevykazujú všetky deti znaky autizmu v istom veku. Matka hneď vidí, že niečo nie je v poriadku. Vzdor, nezvládnutú výchovu, senzitivitu, atď. nemôžeš porovnať so spektrom. Tá odlišnosť je viditeľná. A to píšem o vysokofunkčnom dieťati s intelektom nad priemerom.

kiki68
8. máj 2025

To uz je na vas a ako bude vobec reagovat v kolektive. Ale montessori tento smer tale dieta jednak vobec nemusi prijat ( nezapada do ich konceptu) a tiez moze byt pre auti dieta frustrujuce, nakolko to nema presny harmonogram a taky typ rutiny, aby sa take dieta citilo bezpecne a chapalo principy toho. Mozno by som isla skor do niecoho, kde budete max 2 hod s dietatom spolu. Aby malo istotu a nemuselo menit prostredie a vztahovu osobu naraz. Neviem preco nejdete cez psychologa, toto ja odporucam, nakolko termin do lepsieho centra pre specificku diagnostiku dostanete tak o rok. Lebo je to vybookovane. Urcite by som vsak volila maly kolektiv typu inkluzivna herna a mala tak veci pod kontrolou. Velky kolektiv by mohol byt problem. Tiez uvidite ako bude vobec reagovat na hluk deti. Vela auti detom prekazaju tie podnety a napr po 2 hod su prepodnetovane a maju afekty. Ja osobne by som take dieta dala az od 3-3,5 roka a hlavne bezpecne socializovala.

kiki68
8. máj 2025
@nikpa

@pribinak nestotožňujem sa s tým, že v určitom veku majú všetky deti znaky autizmu. Ale v poriadku. Každopádne radím autorke nech je dieťa pod dohľadom odborníkov, o neho tu ide.

@nikpa maju, napr mavanie rukami, spickovanie, afekty, specificke prejavy, regresy v reci, sebaobsluhe atd. To vsetko patri aj pod spektrum, rozdiel je v tom, co to do tych 3,5 rokov vymizne, alebo naopak prejavy zacnu byt vyraznejsie a zacne sa to nabalovat. Tiez pri hre, vacsina deti ma obdobie, ze radi veci, alebo ignoruje komunikaciu. Akurat ze to je do urciteho veku normalne a je to faza vyvinu. Horsie je, ked mas 5 rocne dieta a iba radi hracky, nesmies sa toho chytit, absolutne sa nevie hrat inym sposobom. Tam to zacne dost vyskakovat, ze to dieta bude ine.

ismarela
9. máj 2025

Žiadna 🙄