Ako zabezpečiť deti pred šikanou?
Ahojte, mala bude mat síce tri roky až budúci rok ale rozmýšľali sme nad škôlkou (jaslickami už teraz). Mame kamaráta v podobnom veku ktorý do škôlky chodí uz dlhšie (súkromnej) a vždy keď sme spolu malú buchne alebo soti. Keď je pri ňom jeho mama väčšinou si to nedovolí ale niekedy aj vtedy. Trvá to odkedy sa poznáme takže ani škôlka ho nezmenila a rozmýšľam čo robí v škôlke lebo pochybujem že tam je iný. Myslím že bije deti aj tam a keď si predstavím, že by dcéra mala byt denne s niekým takýmto v triede nechcem ju tam ani dať. Vy čo mate takéto malé detičky, ktoré ešte nevedia komunikovať čo sa v škôlke deje, kde beriete istotu že tie učiteľky to naozaj vždy ustriehnu?
Aha. Chápem Ta. No keď budeš takto utekať a pchať hlavu do piesku pri každom “nebezpečenstve” čo sa jej môže stať, tak to budete mať ešte veľmi ťažký život.
Daj ju tam a nepremýšľaj nad tým. A áno ty pochybujes, že tam je iný. Tak nepochybuj. Tam nemá mamicku, ale cudziu tetu. A je to len malý chlapček.
V tom kolektíve deciek, tam tu Tvoju ani nenájde, väčšinou v škôlke sa chlapci nebavia s dievčatami. 😉
To ho nemôžeš pustiť "do života" vôbec. Lebo či v škôlke, škole, práci sa vždy taký niekto nájde. Bude pre teba lepšie, ak dieťaťu vysvetlíš ako sa zachovať ak k niečomu takému dôjde.
Kamoska o tom dobre vie, sama povie že “bije iné deti”.
Toto je o tom jednom chlapcovi. Nie o každej jednej škôlke. My sme také problémy nemali a to mi do škôlky chodili dve deti. Teda, až na jeden. Vtedy to pani učiteľka vyriešila a dávala pozor, aby sa to neopakovali, či už na mojej dcére, alebo inom dieťati (zbil ju spolužiak len tak, nič vážne, ale v našej škôlke ani take neprešlo). A ja som využila situáciu tak, že som s dcérou hodila pokec a vysvetlila jej, že nech sa deje čokoľvek musí mi to povedať, aj keď to vyrieši pani učiteľka. Odvtedy mi hlásila každý problém, ktorý pani učiteľky riešili (aj pocikanú posteľ iných detí 😁😉).
Vazne si myslis, ze maly skolkar bude cielene vyhladavat tvoju dceru a bit ju? 😅 Rovnako si myslis, ze tento chlapcek je jedine dieta, ktore je napr. temperamentnejsie, horsie zvlada svoje emocie (resp. akekolvek ine dovody, ktore vyvolaju taketo spravanie u maleho dietata...)? Ved ju daj do inej skolky, tipujem, ze tam zase budu ine deti, ktore obcas capnu tie ostatne 🥴...ak chces ist na istotu, tak ju ani nedavaj do skolky 🤷.
Vazne si myslis, ze maly skolkar bude cielene vyhladavat tvoju dceru a bit ju? 😅 Rovnako si myslis, ze tento chlapcek je jedine dieta, ktore je napr. temperamentnejsie, horsie zvlada svoje emocie (resp. akekolvek ine dovody, ktore vyvolaju taketo spravanie u maleho dietata...)? Ved ju daj do inej skolky, tipujem, ze tam zase budu ine deti, ktore obcas capnu tie ostatne 🥴...ak chces ist na istotu, tak ju ani nedavaj do skolky 🤷.
@oceanahory No ved pisem že určite sa to deje aj v iných škôlkach a mamičky o tom ani nevedia, lebo také obycajne capnutie nie je vidieť, dieťa to ešte nevie samé povedať a učiteľky sa s tým určite nebudú chváliť. Jedine mi napadla škôlka s kamerou ale neviem či taká v našom meste je. A asi teda počkáme kým bude dcéra staršia.
Ach jaj...hej idealne nech do skolky vobec nepojde a do skoly ju pustis iba s mobilom, kde si budete volat pocas kazdej prestavky, ci jej nahodou niekto neublizuje 🫤 🤦.
Aj tvoja dcéra sa v určitom veku môže z malej princeznej premeniť na poriadnu bitkarku
Nie je riešenie teraz držať dieťa mimo škôlku. Dcéra sa nauci fungovať v kolektíve a aj sa brániť
Vôbec by som to neriešila keby som nezažila tohoto chlapca, naozaj mi dovtedy ani nenapadlo že sa deti medzi sebou takto otlkaju a keby nebolo jeho tak ju do tej škôlky v dobrej viere dám
To je ako keby som ja napisala, ze by som si vobec nemyslela, ze dieta v dvoch rokoch este nevie komunikovat lebo to moje plynule rozprava uz od cca. dvoch rokov, zaciatkom leta bude mat 3 roky a uz mi recituje basnicky a interpretuje texty z kniziek z pamati, co mu citame 🤷.
Vidis iba to svoje dieta a nejako si nepripustas fakt, ze kazde je ine...
Prepac ale prehanas. Dceru pred niecim takym neochranis nikde. Ja som dala syna 2 a pol rocneho do ms a nebol ziadny problem. Pri dcere napriklad sme boli na navsteve kde bolo rovnako stare dievca a pokusalo ju ako 3 rocnu na lice mala ho modre tyzden. Ja som to nejak neriesila scenou a podobne. Lebo stane sa. Moja dcera v obuvi na nakupe prisla k dievcatku a pokusala ho do brucha. Nuz mrzelo ma to, ale co ako mam spravit? Obcas nieco podobne urobi kazde. V skolke sa to riesi ak je to uz moc alebo ak sa to opakuje. Samozrejme su hystericke matky, na ktorych dieta sa nikto nemoze pomaly ani pozriet. Take ja neznasam a su to vacsinou tie mlade mamicky. Nikdy som nerobila dramu pri nejakom incidente. Ale poznam kopec takych rodicov a je to az smiesne. Ich deti su prave tie ustrachane, za maminou suknou schovane a nevedia sa spolahnut same na seba. Hovorim o beznych malych incidentoch nie vaznych veciach.
A čo by si dosiahla s kamerou v škôlke?
nenapadlo ťa, že sa deti otĺkajú? A ty si kde vyrastala, na pustom ostrove, že ťa nikdy spolužiak nebuchol/nepotkol/nerobil ti inak zle? Všetci sme si tým viac-menej prešli, taký je život, dieťa sa musí naučiť žiť v kolektíve, pretože v ňom bude žiť celý život. Celý život ho pred každým buchnátom chrániť nemôžeš, čím neskôr sa naučí orientovať v spoločnosti, tým skôr sa môže stať obeťou výsmechu, ostrakizmu alebo aj šikany
nenapadlo ťa, že sa deti otĺkajú? A ty si kde vyrastala, na pustom ostrove, že ťa nikdy spolužiak nebuchol/nepotkol/nerobil ti inak zle? Všetci sme si tým viac-menej prešli, taký je život, dieťa sa musí naučiť žiť v kolektíve, pretože v ňom bude žiť celý život. Celý život ho pred každým buchnátom chrániť nemôžeš, čím neskôr sa naučí orientovať v spoločnosti, tým skôr sa môže stať obeťou výsmechu, ostrakizmu alebo aj šikany
@danica2711 nie ja som nikdy nič také nezažila, v škôlke som to nevidela, neviem či sme mali také super učiteľky vtedy alebo čo. Pamätám sa že raz môj brat prišiel k úrazu ale aj to nebolo úmyselne, proste sa naháňali s chlapcami a spadol 🤷♀️
Deti sa bežne capnú kým sa naučia vyjadriť nesúhlas aj inak. Aj ty si určite druhé dieťa buchla len sú to nepamätáš. Dcéru nauč ako sa brániť a ohlásiť problém tebe alebo učiteľke. S touto akože kamarátkou by som sa nestretávala kým si mladého nevychová. Niektorým veciam zabrániť môžeš.
Strašne ale strašne preháňas.
Ja som deti (dceru aj syna ucil nasledovne).
Ked ti niekto robi zle:
1. Povedz mu, ze ti vadi a nech prosim prestane
2. Ak neprestane, chod za pani ucitelkou / vychovavatelkou a povedz, co sa deje
3. Ak neprestane, vrat mu to
A toto celkom dobre funguje, kedze zacinas slusne len slovne ale zaroven sa postavi sam za seba ak slusne nestaci. Samozrejme, zalezi od osobnosti samotneho dietata, ci je toho schopne.
No ja nepoznám súrodencov, kde sa nehádaú či nepoklbcia, nepobiju. Hádam len tam, kde už je fakt veľký vekový rozdiel
A hovoríme tu o 3rocnych deťoch. Tvoja kamoška nezasiahne, keď malý cape tvoju? Ty urobíš čo? Tvoja urobi čo?
A hovoríme o capnuti, či biti? Capnutie považujem za niečo so slabou intenzitou.
Takéto obavy má veľa mamičiek, ale to je život. Neboj, ona sa naučí brániť. Aj pani učiteľky dozerajú. Budeš s ňou komunikovať. Ja som dcéru posmelila, keď ťa bije vráť ale nezačínaj. Pani ucitelky ich učia aby prišli povedať.
Nedáš do kolektívu teraz o to bude menej priebojná neskôr. Keď je jedináčik, čím skôr zapájať do kolektívu, aby nebola utiahnutá. Kým ju dáš do škôlky, ona sa rozrozprava.
Moju malú uhryzol chlapček v škôlke, ona to nevnimala nejako ako veľkú katastrofu. Ucitelka to samozrejme riesila, rodicia sa mi ospravedlnili, riesili to doma s chlapčekom. Taketo veci sa proste stávajú
najprv ju nedas do skolky, potom do skoly a potom co? nepustis ju do zamestnania alebo tam pojdes s nou? Ved ju nauc sa branit - povedat stop alebo nie zvladaju aj deti, ktore malo komunikuju. Odist od "vandala" je tiez riesenie... ale ako uz pisu ine, nejaka miera udreti a pohryznuti a soteni je v norme.
Bohužiaľ áno, deti sa otĺkajú a čím ďalej tým viac. A rodičia sú hákliví hlavne na tie svoje a ak niekoho udrú, je to v poriadku. A to je asi najväčší problém. Na druhej strane, to že sa sem tam štuchnú, ešte nie je šikana. Šikanovanie je naozaj uvedomelé, cielené, ubližovanie, zamerané na konkrétne dieťa, žiaka. V škôlke je to skôr o tom, že tie deti sú doma nevedené, často tiež otĺkané a nepoznajú iný spôsob kontaktu. Väčšinou všetko dostanú, takže ak sa im niekto vzprieči, okamžite reagujú agresívne. Bohužiaľ, takým deťom sa v kolektíve nevyhneš. Ale samozrejme, netreba to akceptovať. Ak je to dlhodobé, a dieťa by chodilo denne s nejakými skusenosťami, treba sa rozprávať s učiteľkou. Jasné, že niektoré veci nemusí zachytiť. Na druhej strane svoje dieťa neofukuj. Ak ho budeš zo škôlky denne vítať s otázkou ako si sa mal, nikto ti neubližoval? Jasné že sa vždy niečo nájde. A o chvíľu už ti bude hlásiť aj to, že ho ofúklo, keď šlo okolo okna 😏 Tiež mám v triede deti, ktoré si vyložene všímajú kto komu čo kde, ale zabudnú spomenúť čo ONI všetko narobia. Vôbec nechcem zľahčovať, ale v škôlkach to ešte naozaj nie je také zlé. To na školu sa treba psychicky pripraviť! 😏 A učiteľov ochotných to riešiť už tiež ubúda. Aj vďaka neustálej kritike a tlaku rodičov 🤷🏻♀️

Tak istotu nemas nikdy, konflikty v detskom kolektive su uplne bezne (ako aj pri surodencoch doma, neni to vobec ine..), ucitelky su tam v pozicii autorita a tieto veci budu riesit. Pokial personalu nedoverujes, svoje dieta tam nedavaj. Ja mam maleho u opatrovatelky (strazi dalsie tri deti) a viem, ze tak male deti su proste "blbe" a spravat sa este ucia, ze nejaky kusanec, sotenie, poskriabanie, ze to prijst moze a nebudem to dramatizovat, lebo poznam opatrovatelku a viem, ze sa bude snazit to detom vysvetlovat, ukazovat, zabranovat tomu... Ked mas strach s tohoto konkretneho dietata (ktore s toho urcite coskoro vyrastie), tak ho daj do inej skolky.