icon

Ako zistiť jazyk lásky u 5-ročnej dcéry?

10. okt 2025

Ahojte, prosím o váš názor.
Mám 5 ročnú dcéru. Chcela by som velmi vedieť jej jazyk lásky. Možno si poviete, že ako jej mama by som ho mala vedieť sama, ale popravde nie som si istá. Mám aj knihu 5 jazykov lásky pre deti.
Ona miluje darčeky, ako každé dieťa. Dávame jej prekvapká (tak to voláme) kedykolvek, nie len na sviatky. Ked sa hrá, 85% hier je, že plyšákom alebo nám robí darčeky (z plastelíny, že do nej nejaku kocku zabalí, alebo niečo z izby zabalí do papiera), alebo sa hrá, že má niekto narodeniny/meniny a aj spieva. Od mala má najradšej videá z osláv. Stále si ako prvé pýta videá, kde rozbaluje darčeky (vianočné, narodeninové) . Myslíte, že jej jazyk lásky je prijimanie darov? Nemôže si potom vekom na to "zvyknúť" a už jej to nebude robiť takú radosť, ked niečo dostane? Bojím sa, aby to nebrala ako samozrejmosť..
Ona je celkovo málo kontaktná, dlho ani v objatí nevydrží, nemá rada ani pusinky (iba ked ona chce dať) - ale to mi jedna mamička napísala, že podla nej málo kontaktné deti vlastne nie sú málo kontaktné, ale naopak, dotyk je pre ne najmocnejším jazykom a preto si ich tak strážia. - zo skúseností, čo si o tom myslíte? Môže to byť pravda?
Potom tam sú ešte jazyky slová uistenia, pozornosť, skutky služby ..ale to sa dá asi viac rozlíšiť vo vyššom veku..alebo? Ďakujem za názory!

elanor
10. okt 2025

coze? som sa stratila asi uz v polovici.
Akoze sorry, ale toto je uz normal na psychologa. Akurat, ze pre teba, nie pre dieta. Dieta je upne v poriadku a uplne normalne.

biba_18
10. okt 2025

ale veď tie dary nemusia byť drahé veci - stačia maličkosti. moje dieťa sa vie tešiť aj z úplných blbostí ... aj teraz už ako dospelý si môže kúpiť napr. čokoládu - a ja mu ju aj tak kúpim, lebo viem že sa poteší ...
takže ak vidíš že má rada darčeky, choď na to cez darčeky ...
ja dary nemusím, som pusinková a on sa naučil, že proste áno, pusu potrebujem keď sa zvítame alebo sa lúčime, keď bol mladší tak mu to vadilo, ale dáva mi to ...

januska12323
10. okt 2025

Každé dieťa má rado dary, obzvlášť keď ich dostáva hocikedy. Nechceš tú knihu zahodiť a proste žiť?

biba_18
10. okt 2025

@januska12323 prečo hovoríš každé dieťa? deti sú rôzne ...

cyneric
10. okt 2025

@anonym_autor Dar nemusí byť iba hodnotný v tradičnom zmysle slova, môže to byť pekný gaštan z výletu, náhodne kúpený zákusok v obchode, obrázok. Sú ľudia ktorí sa z toho náramne tešia, z prekvapenia, že na nich niekto myslí, že sa podelí. To nefunguje spôsobom že máme jeden jazyk lásky a ostatné ignorujeme, iba že preferujeme jeden druh viac než iný. Deti sa tešia z darčekov, pozornosti, výletov, aktivity, atď. Ak by jediné čo od teba dostávala ako rodiča vecné dary čo sa týka pozornosti, tak by si to časom začala asociovať že to že ma niekto má rád znamená vysoká cena produktu ktorý dostanem.

autor
10. okt 2025
@biba_18

ale veď tie dary nemusia byť drahé veci - stačia maličkosti. moje dieťa sa vie tešiť aj z úplných blbostí ... aj teraz už ako dospelý si môže kúpiť napr. čokoládu - a ja mu ju aj tak kúpim, lebo viem že sa poteší ...
takže ak vidíš že má rada darčeky, choď na to cez darčeky ...
ja dary nemusím, som pusinková a on sa naučil, že proste áno, pusu potrebujem keď sa zvítame alebo sa lúčime, keď bol mladší tak mu to vadilo, ale dáva mi to ...

@biba_18 áno maličkosti som myslela tými prekvapkami, nie drahé dary. Ale také ako nálepky, časopis macko pusík, kinderko, zošity na tvorenie a také..práve to som chcela rozlíšiť, lebo naozaj by som chcela vedieť jej jazyk lásky a prejavovať jej lásku jej jazykom , pretože je pre mna niekedy náročné nájsť si k nej cestu a budovať vzťah

autor
10. okt 2025
@cyneric

@anonym_autor Dar nemusí byť iba hodnotný v tradičnom zmysle slova, môže to byť pekný gaštan z výletu, náhodne kúpený zákusok v obchode, obrázok. Sú ľudia ktorí sa z toho náramne tešia, z prekvapenia, že na nich niekto myslí, že sa podelí. To nefunguje spôsobom že máme jeden jazyk lásky a ostatné ignorujeme, iba že preferujeme jeden druh viac než iný. Deti sa tešia z darčekov, pozornosti, výletov, aktivity, atď. Ak by jediné čo od teba dostávala ako rodiča vecné dary čo sa týka pozornosti, tak by si to časom začala asociovať že to že ma niekto má rád znamená vysoká cena produktu ktorý dostanem.

@cyneric presne niečo také som potrebovala prečítať, ďakujem! Áno súhlasím, nechcem upadnúť len do jedného smeru prejavovania lásky, pozornosti..aj tie príklady na darčeky si dala super, ja totiž nedovolím aby si domov brala veci z vonku (najma kamienky a také, čo hned niekde položí ked prideme domov a už ju to nezaujima a má mladšeieho súrodenca tak aj preto) ale niečo na dalšie tvorenie áno, gaštany, velké kamene na ich malovanie alebo aj ten koláčik ako prekvapko po škôlke

biba_18
10. okt 2025

@anonym_autor samozrejme tam treba nájsť nejakú vyváženosť aby nedostala všetko na čo si zmyslí a každý deň ale iba občas...

jennky13
10. okt 2025

@anonym_autor
jazyk lasky zistis ty sama pozorovanim svojho dietata a rozhovorom s nim ( nikto iny ti na tuto otazku nebude vediet odpovedat ) . Tie otazky su jednoduche - ma ta napr.ocko rad ? a preco si to myslis ? .......
Jazyk lasky , ktorým vnima lasku moze byt inay akym hovori, ale to vies pozorovanim aj seba . Aky mas jazyk lasky ty ? A akym jazykom lasky hovoris ? Ako sa to u teba prejavuje?
Ked porozumies sebe , budes vediet lepsie porozumiet svojej dcere.
Inac - u nas sa jazyk lasky u deti vekom menil, to co bolo ked boli mensi sa pretavilo a uz to pre nich nebolo podstatne.

ericka_l
10. okt 2025

A čo sú to tie jazyky lásky? V čom spočíva podstata? Toto ide asi úplne mimo mňa...

aniele
10. okt 2025
@anonym_autor

@biba_18 áno maličkosti som myslela tými prekvapkami, nie drahé dary. Ale také ako nálepky, časopis macko pusík, kinderko, zošity na tvorenie a také..práve to som chcela rozlíšiť, lebo naozaj by som chcela vedieť jej jazyk lásky a prejavovať jej lásku jej jazykom , pretože je pre mna niekedy náročné nájsť si k nej cestu a budovať vzťah

@anonym_autor Bolo by fajn, keby si jej ukázala aj tvoj jazyk lásky. Aby ho vedela rozoznať a vedela ho oceniť.

biba_18
10. okt 2025

@ericka_l niekto sa rád mojká, niekto chce počuť ako ho ten druhý miluje, niekto rád dostáva dary, niekto oceňuje pokosený trávnik ...

bona
10. okt 2025
@ericka_l

A čo sú to tie jazyky lásky? V čom spočíva podstata? Toto ide asi úplne mimo mňa...

@ericka_l z anotacie ku Knihe 5 jazykov lasky od Garyho Chapmana:
Niekto túži po pozornosti, iný po pochvale, pre niekoho sú veľmi dôležité darčeky, pre ďalšieho vymenená žiarovka či ožehlená košeľa a zas iný potrebuje fyzický dotyk. Kniha vám objasní každý z týchto jazykov, pomôže vám objaviť jazyk lásky vás a vášho partnera a dozviete sa aj, ako prakticky týmto jazykom hovoriť. Cieľom tejto knihy nie je vyjasniť zmätok ohľadne slov láska či milovať, ale zamerať sa na prejavy lásky, ktorá je nevyhnutná pre naše emocionálne zdravie.

Gary Chapman hovorí, že jednou z príčin neporozumenia v manželstve je to, že každý z nás hovorí iným jazykom lásky. Počas svojej viac ako 30-ročnej poradenskej praxe identifikoval päť jazykov lásky:

Slová uistenia,
Pozornosť,
Prijímanie darov,
Skutky služby,
Fyzický dotyk.

Keď identifikujeme a naučíme sa hovoriť jazykom lásky nášho partnera, objavili sme kľúč k dlhotrvajúcemu, milujúcemu manželskému vzťahu. Láska sa po svadbe nemusí vypariť, no aby sme ju udržiavali živú, potrebujeme zapracovať na tom, aby sme sa naučili hovoriť jazykom lásky nášho partnera. Nemôžeme si vystačiť s naším vlastným jazykom, ak mu nerozumie. Ak chceme, aby rozumel prejavom našej lásky a cítil ju, musíme ju prejavovať v jeho jazyku.

ericka_l
10. okt 2025

@biba_18 A k čomu to potrebujem vedieť a ako s tým mám potom naložiť 😀 To mi príde ako dosť výrazné škatuľkovanie...

biba_18
10. okt 2025

@ericka_l ale tak ľudia fungujú, to je proste fakt. väčšina to má ako kombináciu všetkého, ale jeden prejav prevláda ...
k čomu to potrebuješ? aby si dala dieťaťu alebo partnerovi to čo najviac potrebuje. nebudeš sa mojkať s dieťaťom keď ono to mojkanie odmieta, že ... alebo naopak, nebudeš mu dávať darčeky, keď ono sa chce s tebou túliť...

autor
10. okt 2025
@jennky13

@anonym_autor
jazyk lasky zistis ty sama pozorovanim svojho dietata a rozhovorom s nim ( nikto iny ti na tuto otazku nebude vediet odpovedat ) . Tie otazky su jednoduche - ma ta napr.ocko rad ? a preco si to myslis ? .......
Jazyk lasky , ktorým vnima lasku moze byt inay akym hovori, ale to vies pozorovanim aj seba . Aky mas jazyk lasky ty ? A akym jazykom lasky hovoris ? Ako sa to u teba prejavuje?
Ked porozumies sebe , budes vediet lepsie porozumiet svojej dcere.
Inac - u nas sa jazyk lasky u deti vekom menil, to co bolo ked boli mensi sa pretavilo a uz to pre nich nebolo podstatne.

@jennky13 ďakujem ❤️ naozaj veľmi..

anonym_655964
10. okt 2025

@anonym_autor pozor aby táto láska k dieťaťu neprerástla v opičiu lásku, podľa tvojho opisu je tam tenká hranica.

autor
10. okt 2025
@ericka_l

@biba_18 A k čomu to potrebujem vedieť a ako s tým mám potom naložiť 😀 To mi príde ako dosť výrazné škatuľkovanie...

@ericka_l aby si tomu porozumel hlbšie, odporúčam prečítať si knihu 5 jazykov lásky (tú fialovú). Ja som sa dlho nedokazala premôcť začať ju čítať (tiež som mala predsudky, nerozumela som tomu) ale na vytrvalé naliehanie kamarátky som si ju nakoniec prečítala. Môžem povedať, že upevnila vo mne lásku k manželovi. I keď on mi neprejavuje lásku jazykom, akým potrebujem ja ale prejavuje ju svojim jazykom láskym a vďaka tomu viem, že ma miluje.

cutespider
10. okt 2025

@anonym_autor, podľa mňa je to ešte náročné zistiť u dieťaťa, lebo sa stále môže jej primárny jazyk zmeniť - existuje teória, že dominantným jazykom sa stane ten, ktorý nám v detstve chýbal najviac, u mňa to platí

majlo1234
10. okt 2025

Zo skusenosti si to nemyslim. Myslim, ze nie je kontaktna a nevyhladava dotyky. Syn je taky, jemu staci, ze sedime vedla seba, nechce aby som ho moc chytala. Da pusu, postiska sa pri odchode a prichode a to je vsetko. Dcera, ta by mi vyliezla na hlavu najradsej

anonym_e6f4bc
10. okt 2025

v tomto veku sa este primarny jazyk lasky neda urcit. V tej knihe je aj napisane, preco. Proste jej davajt vsetkych 5.

anonym_c87cad
10. okt 2025

Mame mozok, srdce a "guts" - intuiciu, ktoru citime v bruchu. Bud viac v tele, ked i so svojou dcerkou, viac nalad svoje srdce a intuiciu, ty nad tym hlavne vela premyslas, si hlavne v hlave.

Aj pre seba samu, viac otvor srdce a intuciu v prijimani od okolia. Vnimat viac telom ako hlavou, znamena viac byt v pritomnosti, viac jej "rozumiet" aj bez slov. To je iba take poznanie, keby mi ho niekto povedal pred rokmi, tiez mu to otrepem o hlavu 🙂

Ale myslim to vazne, neries tolko hlavou, nechci pochopit len hlavou, lebo aj to srdce a intuicia su rovnako silne.