Ako zlepšiť vzťah so synom, ktorý hovorí, že ma nemá rád?
Dobrý večer. Stretol sa niekto s takouto situáciou? Syn má 4 roky a začal mi hovoriť, že ma nemá rád a chce byť sám alebo s ockom. On patrí medzi tie náročnejšie deti, takže od narodenia mal veľa pozornosti, ale myslím si že sme ho nerozmaznavali a má určené hranice. On bol náročný najmä čo sa týka spánku, že sme ho hádam do 3 rokov hojdali aby dokázal zaspať. Teraz už zaspí pekne v posteli keď pri ňom lezime. A náročný je ešte v tom, že vždy vyžaduje pozornosť a prítomnosť mňa alebo otca pri hre. Sám sa nepohrá ani chvíľku. Ale keďže sa starám o domácnosť tak niekedy mu musím povedať aby sa išiel hrať sám. A v poslednej dobe začal hovoriť že chce ocka, že mňa nemá rád. Dosť to zabolí, keďže starostlivosť o neho je pre mňa veľká skúška trpezlivosti a veľmi sa snažím aby sme na neho zbytočne nekricali alebo mu nedali na zadok. Rozmýšľam kde robím chybu alebo je to len obdobie? Občas na neho nakricim a to sa veľmi sa snažím ovládať. Skôr sa snažíme riešiť situácie s kľudom a s humorom ale niekedy to nejde. Má niekto podobne skúsenosti? Čo by nám pomohlo zlepšiť vzťah? Ďakujem
Do škôlky nechodí? Asi by mu to dosť prospelo. Jeho reči ber s rezervou, on to tak nemyslí. Asi si prísnejšia ako ocko. Moje deti boli zase nalepené len na mne.
@anjelicek26 áno, vždy keď to povie tak mu poviem že ja ťa ľúbim ale keď chces chod za ockom.
@janickacrazy áno ja som tá prísnejšia, preto si myslím že je to tak. Chodí do škôlky a mám pocit, že odvtedy je to horšie. Akoby sa hneval na mňa, že už nieje so mnou doma
U takych malych deti - nemam ta rad- vacsinou znamena- hnevam sa na teba- zrejme si na neho prisnejsia, vyzadujes od neho urcite veci ktore sa mu nepacia- obliec sa, upratat hracky, umyt zuby, pyzamo, regulujes cas pred tv..... a ocko nie? Dieta si vie vybrat co je pren " menej narocne, a viac zabavne+ v obdobi okolo 5 rokov syn casto vymeni prioritneho rodica( matku za otca) lebo si uvedomuje ze je chlapec a berie si ho za muzsky vzor.
@zuzinka888 áno, aj toto je dosť možné. Rád sa hrá bojové hry myslím s mečom a podobne a ja mu často poviem nie, že nemám rada agresívne hry nech si vyberie niečo iné. A otec mu na nič nepovie nie. Možno to bude práve aj a s tým spojené, že nemáme úplne rovnaký názor na výchovu alebo hranice.
Ale no tak, snad si nemyslis, ze by ta tvoje 4 rocne dieta nelubilo😀 chapem, reci zabolia, ale vsak vies, ze to tak nemysli. Mna by to ani u pubertiaka netankovalo, nie to u 4 rocneho ;)
@hederamonstera keď mi to takto píšeš, tak si hovorím, že máš čistú pravdu. Ale minule som išla po neho do škôlky, a on začal revat že prečo neprišiel táto. Bolo to také zvláštne, väčšinou chcú deti mamu 🤷
Toto je ormalne obdobie vo vyvoji dietata - kazde dieta sa odpoji od matky a objavi aj druheho rodica. Aj dievcatka to robia, ze zrazu len taitnko tatinko, aj chlapci. Nech si to konecne oko uzije a ty sa nauc, ze ich nechaj spolu a nieco im zatial prichystaj alebo si konecne sadni a vypi kavicku a podobne... 🙂 Je to naozaj normalne a zdrave, ze sa dieta od teba odputa. To ze to tak povie tak ty ho len utvrd, ze ty ho lubis. Ono cim by bol zlejsi, tym viac si akoby overuje, ze ho neprestanes lubit, citi sa bezpecne, ze ho budes lubit aj keby co... 🙂
Chapem, moj mal tiez chvilku obdobie tato tato, ale ja viem, ze to je len obdobie a uzivala som si to, ze mi nebol stale za zadkom😂 teraz ma obdobie mama mama a teda asi sa snazi dohnat zameskane🥲
Bude dobre, neboj🙂
Moc to prezivas😉 tiež mám 4r a tiež vypustí kadeco
Mam to presne na stejno s tým, že sa na mňa dcérka hnevá, keď prídem z práce vôbec sa neteší aj keď prídem po ňu do škôlky. Ale zase doma keď som s ňou tak je to mamin cecok nepohne sa odomňa a ró doslova. Má 5.
Jooj moja (teraz 6 ročná) ako 5 ročná mi dosť často vravela, že som zlá mama a že nebude už moja kamarátka a že mám ísť preč 😀 samozrejme vtedy, keď som jej niečo nedovolila, alebo zvýšila trocha hlas...alebo že som ju odniesla do škôlky...vôbec som si to nepripúšťala a nebrala k srdcu, lebo viem, že to tak nemyslí a len sa hnevá...
Najradšej som mala, keď som len vyšla vyniesť smetí, cca 5 minút som bola preč a keď som sa vrátila, tak bežala ku mne Mamkaaa ty si mi taaaaak chýbala 🤣🤣 a bolo po hnevaní sa...
On to tak nemyslí. Naša najmladšia je od narodenia najväčšia kamoška z mojou mamou. A v období troch štyroch rokov jej začala hovoriť že ju neľúbi. Pritom babka bola z nej vždy mimo a spravila všetko čo len chcela. Keď sme sa jej pýtali prečo babku neľúbi, nič na to nepovedala. Keď sme boli u babky celý deň boli spolu hrali sa, túlili pusinkovali, keď sme odchádzali tak jej povedala že aj tak ju nemá rada 🤣. Keď mala okolo päť rokov tak nám povedala že to ona iba tak hovorí zo srandy 🙃. Teraz už to nehovorí vôbec. Proste si z nás robila srandu.
Je práve v takom období vzdoru môj sa v takom veku zbalil ,že ide z domu od nas pobalil sa ,no keď videl ,že si ho nevšímame tak toho nechal .
Ani nemozte mat rovnajy nazor na vychovu. Nemyslim to v zakladnych veciach. Ty si zena a otec je muz......kazdy otec je radsej ak sa syn hra s mecom nez z kuchynkou😀 Preto ste na to dvaja. Z kazdeho si vyberie nieco. Ty si jeho matka,staras sa onho si pre svojho syna nenahraditelna. Ale otec je mu vzorom. To ze mu otec dovoli viac je len preto,ze vidi veci onac nez Ty
Mne moja skoro 6 ročná dcéra povie niekoľko krát za deň ( keď nieje v škôlke ) že ma neľúbi. Stačí že jej poviem "nebudem si teraz kresliť princezne s tebou lebo to neviem a navyše mám povinnosti doma ". A už ma neľúbi. Atď . Zo začiatku to bolelo pri srdci. Plakala som. Ale už to niekoľko týždňov trvá a navyše je to tak často povedané že som si zvykla. Jasné že neskôr príde a maminka ja ťa veľmi ľúbim . Úplne najviac.
Takže si z toho neľúbim ťa ,už nič nerobím.
V podstate to je mozno prvy krok, ze dava vediet, ze nieco sa mu nepaci, na nieco je nahnevaný, len to nevie presne pomenovat. Takze ste vlastne na dobrej ceste, mohol by aj inak reagovat. Takze naucit ho lepsie pomenovat, konkrétnejšie. Aj na sebe, ked budes v zlej nalade tak ze preco. Alebo nejak inak emotivne, ze preco..
Tvoj syn sa vyjadruje, že ta nemá rad alebo chce byt sam. Je dôležité, aby ste obaja pomenovali skutočné príčiny, ktoré sa za tým skrývajú. Ked si toto zvedomite, ľahšie s tým viete niečo robiť.
Reagovala by som asi takto: aha, asi sa hneváš, pretože som nechcela, aby si sa s tým hral? hovoris to, lebo som sa nechcela s tebou hrať? Si smutný, že tu teraz ocko nie je s tebou a on by ti to dovolil?
V tomto prípade by Ti mohol pomôcť Tvoj manžel, porozprávaj sa s ním, to on by Ti mohol v tomto pomôcť najviac. A to tak, že by mal často chlapcovi vravieť, že maminka je dobrá, že ho ľúbi, a že len vďaka nej máte doma čisto, upratané a vždy navarené a že aj on Ťa veľmi ľúbi a že bude veľmi smutný, ak by on (syn) svoju maminku neľúbil. A nech Ťa pritom objíme, aby malý videl, že sa máte radi. Syn Ťa vlastne citovo vydiera a síce možno nevie, čo hovorí, ale bála by som sa, aby to. neskĺzlo do zvyku. Podľa mňa, on sám od seba neprestane. A Ty, keď synovi nakričíš, tak mu, keď sa ukľudníš, vysvetli, že to bolo len preto, lebo ho ľúbiš a chceš, aby z neho bol dobrý chlapec. A okrem toho, myslím, že už dávno mal chodiť do škôlky, tam sa bude mať s kým hrať a aj Ty si potrebuješ psychicky oddýchnuť. Porozmýšľaj nad tým...
Moja dcerka v tom veku povedala, ze chce ist od nas k babicke. Zasmiala som sa a povedala som, ze babicka by ju po 2 dnoch vratila. Odvtedy to nepovedala. Ja som si bola 100% ista svojou poziciou. Bez mentalneho vydierania a urazania sa som jej pokojne povedala, ze to ja sa o nu staram 24/7. On takto skusa mozno vydierat, nech prestanes robit to, co robis a ides sa s nim hrat
Moj ma tiez 4 roky.. a tiez to iste.. poslednu dobu, ked pridem pre neho, tak hnev a plac, preco neprisiel tata, on chce jeho. A ked raz aj tata po neho pride, tak uz hned a kde je mama? Preco neprisla? A teraz si vyber 🤦♀️😆😆
Vacsinou si vyzaduje jeho, lebo tata ho nosi, tata mu to da a toto spravi.. a mama sekera je zla 😀
Normalna faza zivota
No, on v podstate rozmaznaný je. Na to, aby sa vedel sám zahrať, či urobiť čo treba, nie je potrebné, aby si kričala či bila ho. Stačí ak budeš pevná a neoblomná bo svojich rozhodnutiach. 4 ročný chlapec by sa naozaj mal vedieť zahrať aj sám. Kým si robíš, čo treba môže byť predsa vedľa teba a hrať sa, rozprávať . Prípadne ho do niektorých prác aj zapoj a robte ich spolu. Mal by už racionálne vedieť, že v domácnosti treba niektoré veci urobiť.
Povedz mu ako sa cítiš, keď ti povie že ťa nemá rád a aj to, že ti to ubližuje. Ty mu takto nehovoríš. Spýtaj sa ho, ako by sa cítil on, ak by si mu to hovorila. Pozor, aby si si nevychovala malého tyrana. Musi dostať spätnú väzbu. Aby si sa raz nedožila toho, že budeš rozmýšľať ako mu opatrne vysvetliť, že maminke nesmie dávať facku. Samozrejme tak, aby si sa ho veľmi nedotkla a neublížila jeho egu 😏
Mimochodom existuje teória, že práve okolo 4.roku si dieťa utvára vzťah k "opačnému pohlaviu". Je preto dôležité aby spolu dcéry a otcovia a matky a synovia strávili kvalitný čas. Tak ako sa naučí komunikovať a vnímať ženy teraz, tak ich bude vnímať aj v dospelosti. Ak napríklad dievčatám chýba v tomto čase zdravý vzťah s otcom, jeho pozornosť, komunikácia... budú to v dospelosti cítiť. Môže sa to prejaviť v nesprávnom vnímaní vlastnej ženskosti, podradenom správaní, či vyhľadavaní staršieho partnera, ktorý jej dá istotu.
U chlapcov je to asi skôr o nastavení pravidiel a postupnom preberaní zodpovednosti. Skús ho teda namiesto hrania, zapojiť do rozhodovania o dôležitých veciach, ktoré aj zrealizuje. Začať môžete práve starostlivosťou o domácnosť
Nič si z toho nerob ,aj mne bolo smutno keď sa nám narodil druhý a prvý ma odmietal ,tiež iba tato ,tato. Kým som bola v nemocnici (rodiť) tak boli sami dvaja doma a tato mu všetko dovolil. Lážo plážo mali a ja som to musela naprávať ,samozrejme ja som bola najhoršia lebo už nemohol toľko pozerať televízor, už si musel upratať hračky,nemohol jesť toľko sladkostí ,atď. Muži si to neuvedomujú 🙈 . Potom nastúpil do škôlky,ja som ho ráno vozila a poobede preňho chodil tato ,tak bol zase ten najlepší . Ale potom sa to zmenilo a začala som mu chýbať. Veď 3 roky bol nonstop somnou .Oni majú svoj rozumček . Hlavne ho kvôli tomu nerozmaznávaj,nepoľav,trvaj na pravidlách ,ktoré si mu stanovila a musíte byť s manželom jednotní. To sme si aj my vydiskutovali doma.
Ale pamätám si keď som bola po pôrode ešte taká precitlivená a on mi povedal,že mňa neľúbi ,iba tata tak ma to veľmi zabolelo. Teraz mi už hovorí,že ma ľúbi. Chce to len čas,oni si to ešte tak neuvedomujú.
Mam doma tiez 4rocneho. Plus pracu online z domu. Uhra sa sam cele hodiny vkuse, bez srandy. Odjakživa vie, ze dospeli tu nie sme na to, aby sme Ta obskakovali, my musíme zarabat peniaze, aby sme mali zivot lepsi a mohli sme si všetko dovolit. Chces nove hracky, chces chodit kazdu chvilu k moru, chces chodit na vylety.. Tak sa pekne hraj a ja budem pracovať, ok? Ked dokoncim pracu, mozeme sa potom zahrat chvilu spolu. A on tomu velmi dobre rozumie, nerobme z deti blbcov, dieta je sikovny tvor. Nevidim dovod poskakovat okolo neho do 30ky, davame mu priestor na tvorivost, sam si vymysla hry, ktore ho bavia napr cely víkend vkuse. Popritom kazdy den chodime von na vylet, kedy sa intenzívne venujeme iba jemu. Ked sa sprava nevhodne, nebudem mu hovorit "aj tak ta lubim", lebo nechcem ze 10 rocny nam potom bude skakat po hlave a smiat sa nam do ksichtu, lebo vsak nech urobim čokoľvek zlé, rodicia ma aj tak lubia. U nas staci 1 zamraceny pohlad a s vaznym hlasom "spravaj sa!" a vybavené. Nebijeme ho, nehulakame, a on jakziv nerobil sceny, nehadzal sa o zem, vsetci ze "vy máte ake dobré, šťastné dieťa!" Ano, ale to preto, ze na tom systematicky pracujeme od mala. Ohybaj ma mamko, pokiaľ som ja Jankp plati na 100%. Nikdy sa nam nestalo, ze by v hneve povedal ze nas nema rad. Takze treba sa zamyslieť ci je naozaj nutné detom davat pocit že su stredobodom vesmiru.. Ono je to totiž viac na škodu
Bežne mi takto plače "prečo neprišiel tatinko" 😁 ...je to úplne v poriadku 🙂 ... Teším sa, že túži po tom, aby chodil pre neho otec a že nie som jediná osoba jeho 4 ročného života... Je to skvelé, keď deti túžia po svojom otcovi a tešia sa z hrania s ním. Mna tiež niekedy "nemá rád" ... a jasné, že to má vždy nejaký iný dôvod ako je samotný význam vyslovených slov.
To je obdobie ktoré má každé dieťa. My sme s tým bojovali vyše pol roka. Netreba sa hnevať ,netreba trestať. Len dookola opakovať keď to povie,že ty ho máš rada a že ťa bolí ak ti takto hovorí. Treba si ho pritúliť a aj keď sa bráni dokázať mu lásku.
Môj muž je malej láska. A tak to má byť 😍 takže ak povie,že ide k ockovi a veľa času trávi práve s ním ja som zato vďačná. Viem si vydýchnuť a vôbec to neberiem ako súperenie ,že je viac s ním ako so mnou. Boli obdobia ,keď bola malá a bola som pri nej na 100percent. Od určitého veku preberá tú úlohu druhý partner a môj muž si to užíva. Keď len tak spolu ležia ,maznajú sa alebo hrajú sa spolu ☺️
Jeho reči ber absolútne s rezervou.moj starší syn ma miluje, povie mi to viackrát za deň. Mladšiumu nedám tepláky podľa jeho predstáv a už ma nemá rád a som zlá a podobne. 🙈😁Nič si z toho nerob.podotykam že o oboch sa starám takisto.

Nic, dokola mu opakuj, ze ty ho mas rada a nic, co spravi, na tom nikdy nic nezmeni... ked na neho nakricis - tak lebo si smutna alebo sklamana, nie preto, ze ho nemas rada... 4 rocne dieta velmi rychlo pochopi rozdiel a zacne aplikovat aj na svoju retoriku. Tebe hovori, ze ta "nema rad" pritom ho len hnevaju niektore pravidla, niektore veci... ostan taka, aka si, je to len faza a podla mna si nou prejde pomaly kazde dieta...