Ako zvládnuť situáciu, keď dieťa nechce do škôlky?
Dobre ranko. Su tu zienky, ktore nechceli 'bojovat' s detmi, ked nechceli ist do skolky? Syn bude mat zaciatkom januara 4 roky. Prve 2 septembrove tyzdne bol chory, tak nenastupil a tento tyzden bol dvakrát, a vzdy s tým, že ho vytrhli placuceho z ruk. Ked som ponho na obed prisla, bol rad, ukazal mi co robili, porozpraval co jedol a tak....dnes rano sa nechcel ani obliect a ja proste nemam chut ho nasilu obliekat, posadit do auta a na rukach ho vliect do skolky. Som doma s mladsou, je mi jedno ci tam chodi, chcela som nech sa pohra chvilu s detmi, nieco nove sa nauci....ale neviem co robit. Nechat to tak a skusit o par mesiacov? Teraz ked nejde do skolky, tak nemoze pozerat rozpravky a sediet za PC. Ked bol v skolke, mohol ist na PC. Vie o tom, chyba mu to, ale je s tym zmiereny aj ked mi povedal, ze by si chcel pozriet nieco a tak....tie, ktore ste dali odklad, zlepsilo sa to potom? Ci sa nic nezmenilo?
Moj syn chodi 4rok do skolky, a rano stale v skolke s placom, zavru sa dvere a je ticho. Aj niekolkokrat ked som sa vratila do triedy nieco podat pani ucitelke, som videla ze uz je v skupinke deti a hraju sa.
Jednoducho to na mna kazde rano skusa. Som doma s mladsou dcerou, ale okrem choroby, je syn v skolke kazdy den aspon pol dna.
Rano ked place, mu dam rychlu pusu, objatie a supnem ho do triedy, ziadne mojkanie, presviedcanie a podobne.
Minuly rok dokonca maval aj take tyzdne, ze plakal rano, ze ide do skolky, a poobede ked som pre neho prisla zacal plakat ze este chce ostat v skolke.
ja ti napíšem našu skúsenosť. Minulý rok nastúpila dcéra ako čerstvo 3 ročná. Iba dodám- že ide o moje druhé dieťa, takže som už vedela že bude aj plač aj všetko. Lenže naša Zarka nie že plakala, ale hystericky prevrieskala celé dni v škôlke, potom doma celý večer, v noci sa začala strhávať zo sna a ráno pred nástupom ju preháňalo a vracala. A toto za mňa nie je iba plač z nového, ktorý po pár dňoch ustúpi. trvalo to 3 týždne, aj sme skúsili na pol dňa ale nepomohlo. Tak som ju odhlásila, ja som odišla z novej práce a bola pri nej. Po pol roku sme to skúsili zas a predstav si, že od vtedy ani raz neplakala, každý deň sa teší do škôlky, cez prázdniny už nemohla vydržať doma 🙂 Jednoducho asi musela dozrieť a ľutujem, že som ju nechala trápiť tak dlho.
Keď začala dcéra ako 4rocna (skôr ju nezobrali a ja som bola doma s mladším) chodiť, bola to katastrofa. Najmenej dva týždne rev ráno neskutočný, tiež ju učiteľka mi brala vyslovene z rúk a musela ju rýchlo odniesť dnu, horšie že ona tam nieže sa ukludnila ale plakala celý deň v škôlke. Ja som sa bála každý deň že mi oznámia že.dalsi deň už nemá chodiť. Po škôlke prvé čo ona zajtra nejde a plač. Tak po škôlke som sa snažila nech nato nemysli, hovorím všetci musia do školkyz potom do školy, tak to je a pôjdeš a išli sme na ihrisko, na zmrzku , k babke po škôlke stále čosi aby nemala čas rozmýšľať. Takto to šlo dva hrozne týždne ale.presne som sa bála že ak jej raz dovolím nejsť sa z toho už nevymotame. Po 2 týždňoch sa ma večer pýtala že čo ak bude zase plakať a zas ju bude musieť pani učiteľka ráno odniesť - ja že tak nevadí, ak to tak bude ale že či by jej samej nebolo lepšie ísť dobrovoľne a pekne sa hrať, keďže do tej škôlky pôjde tak či tak.... Neviem čo jej zasrotovalo v.hlavke cez noc, odtedy neplakala, po mesiaci sa do škôlky tak tešila že sa pýtala aj cez víkend, cely zvyšok škôlky vydržala s tím že plakala už len keď bola chorá pretože chcela byť v škôlke 😃 nakoniec sme boli za ňu veľmi vďačné, užila si tam krásne časy a veru ju aj oplakala keď teraz dochodila že ako veľmi by tam ešte chcela ísť na týždeň. Za mňa nepovoliť lebo z toho bude už len spekulovanie že keď bude plakať tak mama ho nechá doma.
Moja ma 3,sceny boli placlive 2.3. a 4 den,piaty a dalsi pondelok to riesila ale skor tak,ze jej chybam inak tam je stastna,ucitelky vravia ze jej total dobra, ze je skvela spolupracuje a tak a doma Happy jak dva grepy reprodukuje s nadsenim cely den takže vydržať
Pred nedávnom som písala príspevok o mojej staršej dcére. Pozri sa na môj profil (stenu). Z vlastnej skúsenosti píšem: nechaj ho doma. A daj ho neskôr do škôlky.
@yoxinka @januska12323
ja som to vzdala po dvoch dňoch aj na odporúčanie učiteľky a neľutujem. O rok išla do škôlky a momentálne je tam maximálne spokojná.
Keď čítať tieto zastarale názory spred socializmu, tak mi je do plaču. Maminka autorka riad sa podľa svojho srdca . Ak nie si stotoznena s tým co robíš, nerob to , ak ti to ublizuje. V placi by som ani ja dieťa neviedla do škôlky. Môj tam šiel, až keď bol na to pripravený a tesil sa tam. Žiadne plače neboli a ani by som to nezniesla. Ak máš situaciu nechať ho doma , že si doma ešte s iným dietatom nechaj si ho pri sebe . Uľaví sa aj tebe aj jemu. Príde jeho čas keď sa bude pýtať sám za deťmi. Iné je keď je matka nútená dat dieťa do zariadenia lebo ide do prace ,musí. Dieťaťu takému malickemu je najlepšie pri matke , máš ho pod kridlami a môžeš si ho vychovavat a nie nejaké cudzie tety . Ber to aj z toho hľadiska ze ti aspoň nebude chorý každú chvíľu a nemusíš do neho pchať antibiotiká. Držím palce !
Naša ma 2.5 roka
A tiez prvý týždeň plač, krik.ani jesť ani piť tam nič.
A teras ide ako keby tam chodila dlho.aj papa aj pije.a tiež som doma s 10 mesačnov,ale tama kolektív, aktivity lepšie ako doma.
Len výdrž a on pochopí.
A nič v zlom ale Pc?
Ahoj 🙂 ja si myslim ze si si odpovedala aj sama. Sama asi citis ze to nie je to prave pre vas a vas sposob zivota. Treba sa riadit tym co citis a nie tym ako funguju ostatni 🙂 ja prechadzam tiez niecim podobnym...tiez som sa zamyslala nad tym co bude ak zacnu hysterie...a tiez by som si ho nechala doma,kym mam na to priestor a som s mladsim doma.
Vytrhávanie z rúk by som nedopustila v žiadnom prípade.Ale ustupovať preto lebo nechce,to v žiadnom prípade.Treba sa opytat učiteliek či robí scény aj potom keď odídeš alebo sa zapája do aktivít počas dňa.Urcite je škôlka lepší program ako,keď doma sedí za PC a pozera telku.Ved to je absolútne nevhodná aktivita pre také malé dieťa.
Ja som mala dve takto z troch a kazde malo iny problem a ano pomohlo ist na to “postupne” ked by ta zaujimalo kludne napis, ako niektore uvadzaju ze co ho tym naucis a podobne ono uz je to aj o tom ze v podstate nemusi ked si doma aj to vie dieta vycitit, a predsa raz bude povinne musiet tak vtedy uz nie je moznost ani povolit coze na naucenie sa toho co sa musi bude mat este moznost 😂😉ako zaciatky su tazsie ale ak to neprejde a pojde aj po dlhsim case za sebou stale rovnako urcite by som nechala pol dennu dochadzku ci sa ti nezlepsi alebo teda do jari doma a skusit ked zas prejdu choroby na dalsi pol rok..uvidis casom sama budes vediet co je pre vas najlepsie ako rodinu riad sa hlavne podla seba a svojej situacie
Dcéra revala každé ráno 3 roky. Keď som odišla do 5 minút sa ukludnila a bolo dobre. Syn mesiac reval celý deň a potom už bolo všetko ok. Moji šli do škôlky ako 2,5 roční
Poznám ľudí ktorú chodili len jeden povinny rok do škôlky a sú úspešní lekári a právnici.. To ze niekto v 4 rokoch nie je zrelý na škôlku neznamená ze nebude mať návyky a nebude úspešný..
Nechala by som si dieta doma, moja šla až do predskoly, vôbec nič jej neušlo iba plusy, že sme mohli byť dlho spolu.
keď máš možnosť ho doma nechať a si tým ok, nebojovala by som. Porovnávať 4 ročné dieťa a dospelých je podľa mňa uplne scestné. Každý nech si samozrejme zariadi ako on chce. Každopádne urob tak, aby si ty a aj malý boli s tým rozhodnutím OK, nepotrebuješ odobrenie nikoho tretieho. Ty si dieťa poznáš najlepšie.
Z tých komentárov mi je na zvracanie. Tu naozaj žiadna mama nenájde empatiu a neponúkne pomoc, len šikana od iných matiek. Modry kôň opäť nesklamal. Skládka frustrovaných žien. Rob ako cítiš, tu oporu ťažko nájdeš.
Moja dcéra chodila od necelých 3 rokov do škôlky, syn bude rovnako. Ja som chodila vtedy do práce už dlhšie, manžel nastúpil tiež. Tak nie sme milionári, aby sme boli doma tak dlho. Na druhej strane, jej tá škôlka dala málo. Nebolo to dieťa do škôlky, proste. Chodila si to tam odtrpieť. Ďalej tri roky v škole, rovnako sa trápila. Teraz je štvrtáčka a je ako vymenená. Ale zase pomohol prestup do inej školy. Po toľkých rokoch. Nie je to pre každé dieťa, bola by veľmi šťastný domškolák, ale ako píšem, my na to nemáme podmienky. Fakt som neverila, ale sú deti, ktorým to nevyhovuje.
Skoro každé dieťa zo začiatku nechce chodiť do škôlky. Prvé mesiace sú ťažké,ale postupne si zvyknú.
Ja som mala doma dieta aj ako predskolaka. Nic lepsie som nemohla spravit. Nelutujem vobec, ze som robila, ako som to citila a nie tak, ako dookola vsetci verklikovali. Samozrejme moje dieta ziadny pocitac ci dennodenne rozpravky nemalo. Mali sme asi 20 pracovnych zositov, rozne druhy stavebnic, knihy, vsetko na vytvarnu, na dvore doslova vlastnu skolku -hojdacky, pieskovisko, dom na strome, stromy na lozenie s balancnymi popruhmi, gymnasticke rebriny s komponentmi, bicykle, kolobezky, odrazadla vsetkych velkosti 🤣, dielnicku na pracu s drevom. Akoze naozaj podnetne prostredie. Chodili sme na vylety, po hradoch, po ihriskach, do kniznice, mali sme svoj okruh kamaratov a hlavne sme spolu travili cas ako rodina. Teraz uz navstevuje prvu triedu, nechodi ani do druziny, ani na xy kruzkov, ale pokracujeme v tom, co sme robili aj doteraz. Najviac ma potesilo, ked mi ucitelka povedala, ze na mojom dietati vidno, ze je naozaj velmi spokojne a stastne dieta a ze pri otazke, co na svete ma najradsej, dostala odpoved, ze svoju rodinu. ❤️ Mat dieta doma je najvacsia vyzva, lebo ono potrebuje rast a nestaci mu telka. Tiez je to niekedy dost o nervy, lebo v podstate nemas velmi cas na seba, ale ja by som nemenila. Drzim palce, nech sa rozhodnes akokolvek. 🤞
Ja by som ho nechala doma ak môže ostať.
Nemám rada to že dieťa musí.. nie je úplne prirodzené pre deti odtrhnúť sa od rodiča a byť s cudzími ľuďmi, v cudzom prostredí.
A to mám vyštudovanú aj predškolskú pedagogiku a mám takýto názor 🙂
Môj názor je taký ,nech je dieťa doma s rodičom dokiaľ môže. Moje deti chodili iba ako predškoláci do MŠ, darí sa im dobre spoločnosť detí im nechýbala . Aj teraz mám syna v marci bude mať 5 a a je doma s mladším ktorý má 2,5 roka.
Podľa mňa si určí nejaké časové obdobie, trebárs 1 mesiac. Ak sa to nezlepší, nechaj ho doma, synček o nič nepríde. Veľa šťastia!
Ja dcéru a presne toto som pocuvala, ako nebude mať režim a nebude chcieť chodiť do školy a aká som nezodpovedná a bla bla bla.. a vieš čo? Dcéra mi plakala cez víkend kedy pôjde do školy. Dnes je z nej mega šikovná stredoškoláčka, dostáva vyznamenania za prospech.
A porovnávanie ako keď sa dospelému nechce ísť do práce, dievčatá, my sme dospelé, my vieme že tam musíme. Ale tu sa bavíme o malom dieťati ktorému nič neujde keď pôjde do škôlky neskôr. Držím palce

Ja som to mala tak - deti mi nikdy neprijali do škôlky staršie ako 4r.. najstarší šiel do škôlky v čase, keď sa narodil najmladší - mal teda 4r keď tam šiel.. prišla som z pôrodnice, prvé dve deti už doma choré - ochorel najstarší, preniesol na strednú.. bacovali sme si doma.. takto to bolo do novembra - chodil na pár dní, vždy sme bojovali, plakal, nechcel, hrozne sa trápil.. ja som bola doma s dcérou a synom, čo všetko chytali od najstaršieho /fakt bolo blbé riešiť bronchitidu pri 2m bábätku, skoro sme v nemocnici ostali/... V decembri som si povedala dosť, kašlem na to, nestojí mi to za tie nervy jeho, moje a ešte k tomu aj choroby.. nevravela som mu, taaak a teraz tam nebudeš chodiť.. jednoducho som povedala že su prázdniny a budeme všetci spolu doma.. boli sme cca do februára, keď som ho s prípravami /rozumej veľa som mu o škôlke pozitívne rozprávala vždy keď bola príležitosť/ dala opäť do škôlky.. a čuduj sa svete, nikdy už neplakal a do škôlky sa tešil.. proste bol pripravený vtedy, situácia doma už bola lepšia - zvykol si na ďalšieho súrodenca a už nemal asi pocit že sme ho niekam strčili..
Už je siedmak, je to zlatý, dobrý a samostatny chlapec, nikto by na neho nepovedal že do škôlky reálne chodil "až ako 5rocny" 🤪