Bezmliečna strava pre alergické deti v škôlke
Ahojte zienky, prosim poradte mi.
Syncek ma alergiu na mlieko, varim bezmliecne.
Nastupuje do skolky. Ako mu tam chystat stravu? Lebo doma mava na ranajky prazenicu, hemendex, vajicka na tvrdo, ovsenu kasu, domace vafle, toasty atd. - teple jedla a niekedy pecivo so sunkou a zeleninou, vianocku s dzemom.
Ak bude vstavat skor aby sme stihali do skolky, doteraz vstaval o 8mej rano, tak nebude chciet ranajkovat. Tieto veci tym padom nebudem chystat do skolky lebo prazenica sa neda ohriat.. co ma jest na desiatu v skolke? Co davate vy?
V nasej je kazdy den chlieb s natierkou. (Pouzuvaju rastlinnu ramu..) to ma jest kazdy den to iste? 🫣
A este sa opytam. Castokrat citam ze mamicky varia detom zemiaky s omackou, ryzu s omackou, cestoviny so syrom…
To akoze uvarite iba omacku k ryzi? A maso nedate? Jeme maso tak 5x do tyzdna, nikdy som sa nad tym nepozastavovala ale je to asi vela. Polievky nevarim, nemam ten zvyk z domu. V skolke su polievky. Pripravit sa na to ze budem musiet varit kazdy den aj polievku aj druhe?
Dakujem za rady a za tipy. Pekny den 🙂
Porozprávaj sa s vedúcou jedálne.Nie je možnosť, že budú jedla, ktoré môže jesť a ostatné prinesies ty?my sme tak mali deti a sledovalo sa čo môžu a čo nie mali z domu.
Tak si ráno dá kašu a do škôlky na desiatu ovocie, jogurt, ktorý môže.Ak bude bezmliecna polievka tu môže..bude ti náročné.Ked je zvyknuty jesť mäso to nemen sú deti čo nechcú mäso a jedia tie omáčky s cestovinou, ale treba dbať hlavne na tie bielkoviny.Tie pomazánku čo píšeš sa menia, ale máloktorá je chutná🤣bezmäsité napríklad rizoto x druhov, zapečené karfiol, cestoviny s paradajkovou omáčkou.Tie chlebíky...to je taký začarovaný kruh 2x denne v škôlke a veľa žien večer nevarí a zase majú chlieb.Ale, keď bol ráno na desiatu chlieb poobede bol jogurt, osie hniezda, výživa, puding...choď za vedúcou a spýtaj sa na systém takých deti je vela
U nás v MS to fungovalo tak že mamičky dostali jedslnylistok na týždeň či dva vopred a navarili len v tie dni ked boli jedla ktoré ich deti jesť nemohli
Chlebík s nátierkou je nutrične ok. Zas veľa ľudí ti povie že jesť 5x týždenne mäso je pre nich priveľa
100 ľudí, 100 chuti.
Porozprávaj sa s vedúcou jedálne. Podľa mňa má jesť to čo ostatné deti len v upravenej verzii aby nikto nevymýšľal. Keď bude niečo bez mlieka tak bude jesť to.
Ahoj dcére po nastúpení do škôlky zistili alergiu na BKM v škôlke sa ohradzovali že nemôže mať vlastnú stravu ani vlastné mlieko kvôli hygiene. Volala som na hygienu kde mi potvrdili že kľudne jej môžem do škôlky nosiť rastlinné mlieko. Keď som to oznámila vedúcej jedálne tak už vedeli že som volala na hygienu a zrazu sa všetko dalo. Keď mali polievku alebo omáčku kde sa pridávalo mlieko alebo smotana tak dcére odobrali porciu a pridali jej tam rastlinné mlieko. Nechcela som aby jedla inú stravu ako ostatné deti aby nevymýšlali.

V každej skolke je väčšinou na desiatu q olovrant chlieb s nátierkou...len cca raz za týždeň niečo iné.....
Keď niekto povie ryža s omáčkou, tak samozrejme aj s mäsom ( nevyberie ho a nedá len omacku) ak to vyslovene nie je nejaký prívarok alebo omáčka zeleninová...