Bude moje náročné dieťa raz normálne?
Mam narocneho takmer 4r syna. Okrem neho 1rocnu dcerku. V posl. case mi dochadza dych,hlavne na maleho. Vsetko je problem, uz od rana. Ked bol nedavno chory, je to este horsie. Kvapky do nosa mu musime davat nasilu, pri tom reve jak tur. Celkove sa niekedy chova ako dive zviera. Za den asi tak 70x zacne vetu:Ja chcem toto, ja chcem, aby toto, ja chcem ja chcem. Malu sestru ma rad ale ziarli na nu a musim davat pozor aby jej nieco neurobil. Nechce sa obliect, najest, obuut papuce, proste od rana len vynucujem najnevyhnutnejsie veci. Ked mame ist von, nahanam ho aby sa laskavo obul, obliekol alebo nechal obliect. V kuse kricim po nom inak ma neregistruje. Nemyslite si ze som neskusala vsetko, podobrotky vysvetlovat, laskavy pristup, urcovanie hranic atd, snazila som sa ho nezanedbavat pri malej ale bolo to tazke lebo som zanedbavala ju. Nic nepomaha. Mate aj vy nieco podobne? Casto sa pytam co z neho vyrastie a co robit aby sa unormalnil a ja som sa nezblaznila. Mali ste aj vy narocne dieta, ktore z toho vyrastlo a kedy asi? Ked niekto napise ze povedzte dietatu aby sa islo do kuta ukludnit, je mi smiesno cez slzy, nas to totalne ignoruje.
@ancovicka21a dufam ze nie, ma aj svetle chvilky ale tych je momentalne menej. Ale on je hrozne ukecany a na svoj vek uz dava take hlasky ze az...
Mne veľmi pomohla www.nevychova.cz
A ukludnit sa. Seba. Nie dieťa.
A hlavne dávať pozor na to čo robím a hovorím.
Pretože dieťa zrkadli. A keď ja od rána prikazujem a zakazujem...nemôžem od dieťaťa čakať ze bude hovoriť prosím a byt slušný
Chodí do MS?ak ani, tam je všetko ok? Ak nie, možno sa doma nudí a revom si vynucuje pozornosť
@pribinak v MS bol len 3 dni od sept, potom ochorel a potom sme boli v izolacii bo muzova kolegyna pozitivna. V skolke uz je v podstate ok, dokonca chce sam ist. Zaciatky boli tazke ale teraz mu skolka chyba. Ja viem ze chce pozornost ale on ju chce neustale kazdu sekundu. Ja sa potrebujem aj vyprazdnit, najest, obliect atd, zakladne veci...
Tak v prvom rade ja som ucila maleho aby pekne prosil ked nieco chce. U nas chcem chcem a chcem nefunguje a naucil sa pekne prosit. A k tomu ked mas problem s nim niekam ist ze strajkuje, u nas zabera svetova sutaz😁ked moj nechcel spolupracovat rano, povedala som mu ze sa musime ponahlat aby sme boli tam a tam ..napr v skolke skor ako jeho kamarati. A cuduj sa svete ono to pomaha. Isli sme zo skolky a nechcel ist, zastal na ulici a strajk , ukazala som mu DHL auto ktore islo nasim smerom a ze kto bude prvy pri nasom dome😁s detmi sa da len treba vediet ako na nich si myslim. Krikom sme sa nikdy nikde nedostali.
v tomto veku to tak býva.... o rok by to malo byť isto lepšie....Len vydržať.
Máloktoré dieťa počúvne na 1 x, 2 x.
@tatisna práveže naopak. Dodržaním tých zásad sa nám oveľa viac veci urychlili. Aj také ranné odchody z domu alebo odchody z ihriska a pod. V škôlke mame byt najneskôr.o 8. Cesta trvá 10 minút. Vieš na kedy mam budík? 7:15
A stíhame. Aj oblečený aj umytý...
Niekedy som mala budík na šiestu a s vyplazenym jazykom sme tam doleteli /som ho tam dovliekla 7:59
Nevychiva nie je o tom "ako na dieťa"...ale "ako s dieťaťom". U nás to bola.fakt zmena k lepšiemu teda...
@tatisna no krik zjavne nepomáha, musíš zmeniť taktiku, napr. ideme von treba sa obliecť, keď nestihneme, tak pôjdeš v pyžame, alebo ostaneš doma a naozaj to dodržať, u nás sa snažíme dohodnúť, aby boli všetci spokojní, občas je to náročné, hlavne ráno, ale napr. môj syn potrebuje niekedy proste len viac času, trochu pomojkat ráno, preto ja vstávam skôr, oblečiem sa, nachystané všetko a jeho zobudím až potom, všetko mu vždy vysvetlím dopredu, tak nám to ide lepšie, držte sa
@janickacrazy dik. A to si nechala dieta ist v pyzame von? Sameho ho nemozem nechat doma...
@tatisna tak u nás to nakoniec nebolo ani treba, ale tvárila som sa, že ideme v pyžame, ak sa neoblečie, tak na poslednú chvíľu to stihol 😉
Ahoj aj u nas rovnaka situacia. Syn ma 4 dcerka 1. No najhorsie to bolo od cca 2,5 do 3, 5 roka. Teraz sa zacal ukludnovat. Presne ako pises vysava zo mna vsetku energiu ked ma tie svoje fanty. Skusala som mozne aj nemozne no najviac sa mi osvedvilo milucke spravanie no zato razne a ozaj ked nieco nemoze tak nemoze. Ak nieco od neho chcem musim sa pripravit ze to bude dlhsie trvat a musim mu to zopakovat aj 20x no stale sa nazim byt vpohode a nekricat. Je to narocne ale je dolezite si urobit v hlave poriadok a prijat to akych mame nezbedkov.
@tatisna ehm, ja detto toto so synom, co ty, ale ty to mas samo osebe velmi narocne, ked popri 4 rocnom mas este 1 rocne babo. Tobpotom nevies, co skor, vsak? Ak je to na teba uz prilis, skus preniest cast svojej zodpovednosti/prac na muza alebo starych rodicov alebo mozno nejaku tetu ci uja v rodine, ak sa to da s viacej si vydychnut. Ak by vas to s tym malym moc vycerpavalo, skuste pohladat nejakeho dobreho odbornika, mozno sa vam ulavi, uvidite nejake moznosti atd, ale s chlapcami je to celkove tazsie vsetko, narocnejsie. Inak, po case sa to vzdy o chlp upravi, predsa to dieta je z roka na rok vyspelejsie, samostatnejsie, takze teraz mate naozaj tazke obdobie, ale ono to casom prejde. Drzim palce
@tatisna ako keby som citala o nas, mam starsieho 3,5 r.a 1 r., ked niekto nema takto zive dieta, nepochopi to a moze radit kolko chce( tym sa nechcem nikoho dotknut, ale vacsina ma kludne deti)stale som si vravela preco? preco musim od rana hned vyjednavat, prosit a vsetko obkecavat len aby urobil to co treba, skusala som to po dobrom, po zlom, ignoraciu,vsetko... kym bol sam dalo sa, pri druhom nato proste niet energie ale zaroven ho nechcem zanedbavat a zanedbvat mladsieho. Zavidela som vsetkym matkam, ktore si napr. mohli sadnut na 5 min. na ihrisku bez toho, aby nemuseli sledovat ci ich dieta sa niekde nedolame, niekoho nezbije, nehadze o zem seba alebo veci, nevrieska a pod. ( zo zaciatku sa vonku pretvaroval, ale postupne uz ani to nefungovalo)... proste uzili sme si tiez, nevydrzal pri ziadnej aktivite viac ako 3 minuty, zacalo to okolo dvoch a potom sa to zhorsovalo, ale ,,uz” sa to zacina menit. U nas zabrali najma rozne taktiky- ,,finty” z roznych webov ako spominana Nevychova.cz a rozne zahranicne profily o komunikacii a mysleni deti, proste zabera len opakovat, opakovat, opakovat, nekricat (aj ked je tl tazke a buchnem este obcas), najst klud, pokoj a to najma svoj, lebo ked so. besna ja, tak je aj on😅, vela mojkat ( lebo chlapci su uz taki😊) a vytriedit si napr 1 den v tyzdni len prenho, ist s nim niekam vo dvojici aj ked len na pol hodinku a vsetko ale naozaj vsetko odkomunikovat. Je to dlha cesta, ale zabera, prajem pevne nervy a vydrzat bude lepsie.
Baby dik za povzbudzujuce komenty, velmi to pomaha. Muz bol na test a je negativny takze sa nam lahsie bude dychat.
Mam podobneho exota, myslim,ze az nie v takej miere ako pises ty, nemam pre teba radu, ale chcem ta podporit v tom, ze nie si sama, niekedy zúfalá... Ja osobne si myslím, ze kto take tvrdohlave dieta nezazil, nepochopí... Tiez som dostavala rady, ze treba trpezlivo na neho ale stať si za svojim pokojne.... Heeej pokojne si aj ja stojim za svojím 10 krat, alebo pol hodiny... Ale.jemu je to jedno.... Pokial nezacnem kricat, ignoruje ma, uteka, nepocuva.....a ked zvyšim hlas, zase kričí, nech ja nekricim.... Pritom mna ked niekto pri nom sleduje, tak mi vacsinou povie,ze maaam velkuuu trpezlivost....

a nema poruchu autistickeho spektra?to,co opisujes,sa presne hodi na kamoskine dieta a bol mu diagnostikovany aspergerov syndrom..