Bude povinná školská dochádzka pre trojročných realitou?
Ahojte. Čo si myslíte o tom, že Drucker chce zaviesť povinnú školskú dochádzku od 3r? Myslíte, že sa toho chytí a bude to naozaj aktuálne? Ja s tým teda nesúhlasím, mám doma bábätko a 1,5r ročné ktoré si chcem a aj si ho nechám doma a neplánujeme ho dať tak skoro do škôlky.
Presne tak, ťažko môžu urobiť povinnosť z niečoho, čo nevedia zabezpečiť z kapacitných dôvodov. A z roka na rok neotvoria desiatky nových škôlok. Veď nevedia riadne zabezpečiť ani tie existujúce.
ja som za, ale najprv nech zabezpečia zariadenia pre deti aj mensie deti financne dostupne pre kazdeho. Lebo takym stylom ako ideme, zanikneme.
@tinka_1807 veď toto, v našom meste máme tri škôlky a len v jednej čo viem, tak bolo 11!!!!detí trojročných pod čiarou čo ich nemohli prijať a ani do tamtých škôlok sa nedostali ..
@melanta
Navyše, pán Drucker už minister bol, hoci iného sektora. Už ho poznáme, on má len psie oči pre ľudí a sladké reči k tomu, inak je to jeden z najviac neschopných ficoľudí. Takže to je posledný človek, ktorého by som brala vážne.
Ja som za a budem sa tesit, ked to schvalia...Len je problem ten, ze kapacitne ich nemaju kde umiestnit...Ja mam dcerku narodenu v oktobri, byvame v BA, takze ak mi ju vezmu v septembri pred 3 narodeninami, tak budem stastna ako blcha...hoci to momentalne nevyzera ruzovo
@melanta on je jeden z najneschopnejsich ministor školstva akí boli... debil
Je to plán na základe ktorého sme čerpali peniaze z eurofondov. A je to dobrý krok a Drucker nie je prvý ktorý to má v pláne.
Práveže Drucker patrí pomedzi tých ministrov medzi tých schopnejsich v tejto vláde. Dokonalý nie je ale dokonalosť neexistuje.
By som sa pozrela, kde by tie deti dal 😃 predškolákov majú niektoré škôlky problém vziať, znižujú počty detí v menších triedach len aby ich niekde pichli a on chce povinnú školskú dochádzku pre trojročné deti 😃
Neviem ako to chce spravit...ked 3r Dieťa este nebude napríklad odplienkovane. Alebo bude v meste 300 detí vo veku 3 rokov a škôlka s kapacitou 100deti.
Nie je to podla mna spravna cesta. Mne nepride ok ani povinna predskolska dochadzka. Rozumiem kvoli kt skupinam obyvatelstva bola zriadena a dava zmysel ak sa tieto deti musia naucit zaklady hygieny atd este pred skolou. Co mi ale nedava zmysel je, ze rodic musi este aj zo skolky pytat a ospravedlnovat dieta ak chce ist napr na dovolenku a podobne.
Moje prve dieta bolo v jaslickach od 1,5r a druhe pojde zrejme od cca 2r do skolky, ale to je nasa volba a nasa cesta, nemusi to kazdemu dietatu a rodicovi vyhovovat ani v tych 3r.
Neviem akym zazrakom to chcu pokryt, ved nie su ani miesta pre deticky kt rodicia do skolky chcu dat, nie to este pre vsetky 🙈
Nič nie je schvalene a ani kapacitne to nedokážu zabezpečiť...ale ak by dokázali tak super...ked vidím deti v 5 rokoch co idu do skolky a sotva vedia ako sa volajú, potom majú odklad aby aspoň čiastočne dobehli ostatne deti, tak mi je smutno
Zeny preco ste za? Nechapem….sloboda vam nieco hovori?? Nie kazdy chce supnut dieta v 3 rokoch do skolky, na tych sa zasa moze kazdy vykaslat? Nechcete casom, aby deti stat bral rovno z porodnice? Lebo vsak cim skor, tym lepsie nie? Ach boze
@hederamonstera presne toto
@hederamonstera jasne,ze tak by to malo byt..o chvilu budeme jak nasi rodicia,alebo jak v zahranici,pol roka doma a potom dieta jasle a matka do roboty..len keby aj ta robota bola 🤷♀️
Ale teda,vzdy je moznost domaceho vzdelavania,takze pri MS by som to jednoznacne riesila takto
@hederamonstera Treba vymyslieť hlavne spôsob, ako dostať do škôlok všetky deti, ktorých rodičia záujem majú. Moja dcéra sa z kapacitných dôvodov dostala do škôlky až ako 5ročná a mohla som sa aj na hlavu postaviť, odvolávať... Nikoho nezaujímalo, že do práce nastúpiť chcem a musím a koľko nás za tie 2 roky stála súkromná škôlka. Pre mňa by bolo úžasné, keby mi ju museli vziať. U mladšieho syna to isté, v 3 rokoch ho nechceli vziať, ale už sa mi to protekčne podarilo vybaviť. Žiadna finančná podpora a súkromnú škôlku platiť ďalší rok len preto, lebo štát nevie zabezpečiť kapacitu - aj to je problém, ktorý treba vidieť. Takže určite to nie je vhodné riešenie, ale konečne niečo spraviť treba, aj keď mňa sa to už týkať nebude.
Ja s tym suhlasim
@louise no ale toto teda je nestastne riesenie takeho problemu, co ked to daju povinne a kapacity aj tak nie su? Vsak to nedava logiku a je to extremna hlupost
@milanemila a presne tieto deti do tej škôlky aj tak nechodia. Tu u nás v dedine ich sú desiatky čo mali byť s mojím synom v škôlke a teraz už v škole a kde sú ? Tam kde predtým, v blate pred osadou . Manžel každý týždeň vypočúva rodičov prečo deti nie sú v školskom zariadení a čo z toho ? Nič.
Cela tato drbla vlada nam stale predklada vacsie a vacsie absurdnosti a pritom nedokaze udrzat zakladne veci vo funkcnom stave. Vlada diletantov a populistov.
Dievcata trosku ste to nepochopili. To nie je povinna skolska dochadzka od 3 rokov. To je miesto pre kazde 3 rocne dieta v skolke. Je to dobrovolne. Nemusite dat 3 rocne dieta do skolky. Znamena to,ze kto bude chciet dat 3 rocne dieta do skolky tak ho musia zobrat
@11bodka11 toto by bolo perfektné riešenie..akurát že on tam spomína to slovo POVINNÉ
Ano povinny narok ked o to rodic poziada. Cize skolka ma povinnost to dieta do skolky zobrat
@11bodka11 povinná, znamená ze dieťa musíš dat do škôlky, tak ako do školy je povinné chodiť. Nie je to povinnosť len pre škôlky, že musia mi vziať dieťa, ktire dovŕši 3r. Ale aj ja ako matka som povinná ho tam dať
@kavasmliekom nevies citat? Pises blbost. Precitaj si ten clanok
@11bodka11 no kým som odpísala, tak si stihla dat toto. Čiže je to len povinnosť pre materské školy, pre mňa stále dobrovoľne.
Môjho trojročného mi vrátili, že nie je pripravený na škôlku, nezvláda adaptáciu. Je fajn, že máš doma 1,5 ročné a bábätko a už teraz na 100% vieš, že trojročné ho nebudeš chcieť dať do škôlky 🤭. Každopádne, ak nebudeš chcieť, určite sa to bude dať nejak zariadiť, určite bude kopec možností, ako sa tomu bude dať vyhnúť, keby aj prišlo na lámanie chleba. Veď aj teraz sú "domškoláci" aj pri predškolákoch...
daj sa do kludu, kym sa toto zavedie, tak tvoje deti budu koncit ZS. Ale na druhej strane napriklad v Britanii je povinna skolska dochadzka od 4 rokov (ak sa nemylim) a matky sa tam z toho nerucaju.
Nemám rada veci povinné, ale toto som nepostrehla a podľa mna si to nepochopila.Niekde som počula, že chcú v tomto roku, aby všetky 3 r deti mali miesto v školke držím im palce🤣

Pokoj, reálne je to nerealizovateľné. Keďže v mnohých škôlkach nemajú miesto pre 3 ročných.... Alebo aspoň nie pre všetkých. Nestačia na to kapacity. Neboj, nič také sa v najbližšom čase určite neschváli.