icon

Budúci škôlkár má cez obedný a nočný spánok plienku

nina233
3. jún 2013

Pekny den. Chcela by som do septembra docielit aspon to, ze sa nebude cez obednajsi spanok pocikavat, nakolko ide do skolky. Plienky ma len na spanie, ale v skolke byt s plienkou nemoze a ja ani nechcem samozrejme. Cez den chodi samostatne na wc, nie je ziadny problem, nikdy (uz rok nema cez den plienku, iba na spanie). Ma dost silny spanok, nezobudi sa na to, ze mu treba. Pred spanim ho dam vzdy vycikat, uz som skusala, ze pred spankom nepije, ale nezabera to. Ide mi hlavne o to, ze ide do skolky a proste musi byt bez plienky. Ma 3,5 roka. Dakujem.

rebroza
3. jún 2013

@nina233 ahoj. u nas mame tiez taky problem, syn bude mat za chvilu 5 rokov. prvy rok v skolke (nastupoval v 3 rokoch) zacinal tym, ze tak raz-dva krat do tyzdna som mala balicek z obedneho spanku asi prve dva tri mesiace (pani ucitelky nerobili z toho vedu, nosila som nepremokave podlozky, neskor som kupila plachtu). potom to bolo tak mozno raz do mesiaca. ale na noc maval doma plienku a ta bola skoro zakazdym mokra (bez ohladu na pitny rezim daneho dna). v auguste pred nastupom do druheho rocnika skolky sa zacal zas cez obed pocikavat a pokracovalo to aj v skolke, tak 2-3 balicky tyzdenne, doma na noc stale plienku. od noveho roka (t.j. mal cca 4,5roka) sme urobili "zmenu". v noci ho davame tri krat cikat (cca 22 00, 00 00 a 02 00), nastastie ma taky spanok, ze ho musim pridrziavat na zachode, v polospanku sa vycika a v pomente, ked ho polozim naspat do postele, spi dalej. v skolke nam a asi aj sebe vysli pani ucitelky v ustrety a tiez ho davaju cca po hodinke spanku cikat - odnesu na wc, donesu naspat na postel. napriek tomu sa nehody stanu priemerne raz do tyzdna doma aj v skolke.
tiez mi povedali, ze do piatich rokov je to normalne. uz som ale dala vysetrit moc - v poriadku. za chvilu ideme ne preventivku v 5. rokoch, tak sa chcem vypytat na dake odborne vysetrenie, ci je vsetko ok. uvidime.
takze sumar - aj ked mu nedavame plienku, nic to nezmenilo. akurat rano uz mu netreba cikat (v noci vsetko minul), ked mal plienku, budul sa nadranom na cikanie - to uz mal asi slabsi spanok.
v skolke mame jednotriedku, tak nie je asi uplna vynimka a pani ucitelky to beru, neriesia to s nim ani s nami. chapu, ze s tym nic neurobime.

nina233
autor
4. jún 2013

@rebroza tak dnes som skusila spanok bez plienky. Vecer nedostal flasku mlieka, dala som ho pred spankom (o 21ej) vycikat. zobudila som ho este cikat o polnoci, ked som isla ja spat. Potom sme spali az do rana. Rano komplet mokry, pyzamko, tielko, paplonik (dala som mu nepremokavu podlozku pod plachtu). Vecer som mu ukazala, ze plienocky darujeme Matejkovi (kamoskin maly syn), vychvalila ho do nebies, ze sa pekne vycikal. Samozrejme, ze neocakavam vysledok po 1. skuske 😉 Spal ako drevo, vobec sa nezobudil, ze je mokry.
Ako tak citam, tiez mas za sebou skusania a pokusy, zrejme to chce asi len u nas trpezlivost. Cez den uz malokedy spi, ale ked spi, tak sa pocika, aj ked sa vycika pred spankom. Dufam, ze v skolke mu budu v pripade nehody vychadzat v ustrety. Drzim palce, nech sa vam to cim skor upravi 🙂

andrejka1974
4. jún 2013

a skusala si ho pocas noci dat na nocnik, ja som tak robila o 23.00 posadila na nocnik dcerka sa v polospanku vycikala , dala do postielky a spinkala dalej 🙂 🙂 🙂 🙂 obcas sa stala nehoda, ale zvladli sme to v skolke sa mi pocikala len raz a aj tam odporucaju davat podlozky do postielkty, vsetky deti ich tam maju 🙂 🙂 🙂 🙂

bosoriak
4. jún 2013

@nina233 Pocikavanie pocas nocneho spanku u starsej napriklad neriesim este vobec. Skusali sme to asi pred troma mesiacmi, asi 5 tyzdnov som noc co noc prezliekala periny, plachtu, prala som, nevyspati sme boli vsetci. Potom som sa na to vykaslala, dala som jej plienku a je klud. Tak 2-3x do tyzdna ma pocikane.
V skolke sa pocikala zatial iba si 3x, z toho raz v spanku (ona normalne nespava cez obed, tak asi preto). Tiez sa priklanam k nazoru, ze to v skolke bude ine.
Ale mozno aj nie, na to sa treba pripravit. Mozno proste este nie je zrely na odstranenie plienky a vtedy s tym nic moc nespravis.
Drzim palce.

mirinda10
4. jún 2013

@nina233 ja by som uz na noc plienku nedavala a niekde som citala, ze chlapcov treba pre spanim dat sadnut na wc a ak aj v noci ide cikat musi sediet nakolko sa im neuvolnia tak svaly, ze sa uplne vycikaju a preto sa mozu v noci pocikat, ja mam dievca ja som mala pri postely nocnik, sadla vycikala a isla spat to som robila asi mesiac ako som jej zobrala plienku ked mala 2 roky a 4m a koniec nepocikala sa a mala som nepremokajucu plachtu, dat plienku je cesta spat. Urcite 3.5 rocne dieta by uz nemalo mat na noc plienku a treba dodrzat pitny rezim ak nebude vela pit 2 hodky pred spanim, nie je mozne, ze vela nacika a dat ho cikat o pol noci a do rana musi vydrzat.
Drzim palce 🙂

mirinda10
4. jún 2013

@rebroza asi by som skusila ist na detsku urologiu, raz za cas sa pocikat je ok ak je prechladnuty ale ak ho davate cikat tak casto v noci, tak nie je schopny udrzat moc a cez den ako dlho vydrzi? Ja ked rano dcera vstane o 6tej, tak o 7mej sa pytam, ci uz nejde cikat a ze netreba, to ju ja nahanam aby sa isla vycikat a posledny krat cikala o 8mej vecer, ked ide spat. Mozno poradia nejake cviky alebo nieco co mu pomoze, necakala by som na preventivku ale isla k detskej a vypytala si papier. Bud ti dr povie, ze je to ok alebo nieco poradi.

suez
4. jún 2013

Nas maly ma pomaly 3 tiez ide v sep do skolky a riesim uplne podobny problem. Cez obed spava take 2-3 hodky a malo kedy sa pocika, to si musim poklepat. Dokonca aj ked spi dlhsie tak je to OK, ale noc sme este nevyriesili. Tiez som skusila v noci vstat a dat ho vycikat, no on zakazdym tak tvrdo spal, ze ani nevedel ze je na WCku. Vecernu flasu mlieka sme posunuli cca hodinu a pol pred spanim, ale nic nepomohlo, kazde rano je plienka mokra. Obcas viac inokedy menej. Kamosky ma tiez utesuju ze do 5tich rokov to nemam riesit, no ked sa vedel od plienky cez den oducit ked nemal este ani 1,5 roka, myslim si ze toto by tiez mohol zvladnut, len som este neprisla na to, ze ako🙂))) Takze kazda rada nad zlato 😉

andreys06
4. jún 2013

@lylkatomaskova No mozno nie... 🙂 To s tym vobec nesuvis.Plienky nemal cez den od roka a pol..nechodil ani na nocnik ale rovno na WC. Sorry ale nevidim tu ziadnu spojitost s tym...toto som este naozaj nepocula... 🙂

rebroza
4. jún 2013

@mirinda10 ved prave, tiez sa mi to nepaci. a hlavne niekedy nejde cikat aj dve tri hodinky cez den, potom tri krat za hodinu. prvy krok bol, ze som niekedy zaciatkom roka dala vysetrit moc, ten bol v poriadku. teraz sa chcem vypytat bud na urologiu alebo nefrologiu (oblicky). na tu preventivku ideme zajtra, tak uvidim. napisem, ze co nam odporuci dr. rozdiel je aj v tom, ze baby tu pisu o 3-4rocnych detom, moj bude mat za tri mesiace 5. a to vraj je uz hranica, kedy ba sa to malo riesit. sama som zvedava, ci sa nieco dozvieme.

andreys06
4. jún 2013

@nina233 Ako vidis nazorov je tu habadej... 🙂 v kazdom pripade ty ako matka musis vediet co je pre Teba a Tvoje dieta najlepsie. Myslim ze tento problem nemame len my dve ale dost vela matiek, a rady alebo postrehy ktore tu niektore podavali su dost odlisne od reality.. Tak ako ziadne tehotenstvo,ci porod nejde vzdy podla osnov nejakej knihy tak ani vyvoj dietata nemoze byt u kazdej z nas rovnaky. Kazde dieta dozrieva inac a nemozes ho zaradzovat podla nejakej tabulky co kedy by malo sa pytat na zachod ked uz ma 3,5 roka.. 🙂 Niektore postrehy mi pripadaju naozaj smiesne...Pretoze to v zivote naozaj tak nieje...a to v kazdej veci. To ze moja kamoska kojila dieta do dvoch rokov neznamena ze to tak musi byt u kazdej zeny,..ked raz nebudem mat mlieko po 3 mesiacoch, tak s tym nic neurobim...Alebo?? A to iste je aj s odplienkovanim a nocnym pomocovanim. Samozrejme ze potrebuje aby sme mu v tom pomohli,najst spravnu cestu, niekedy viac tazsiu ale nebudem preto stresovat seba a uz duplom nie dieta. Kazda z nas pozna svoje dieta najlepsie, rady su fajn..ale niekedy musime vediet veci rozlisovat za a proti.
Som k tomu zdravotna sestra a mam ako-taky prehlad o urcitych veciach ale tiez neutekam hned k lekarovi alebo nefrologovi lebo s mojim chlapcom nieje nieco v poriadku ked sa v noci este pocikava... 🙂 Neboj ono to pride.A skolku by som moc neriesila... Kupis podlozku, viac oblecenia(pyzamiek v skrinke) vsetko ma svoj cas! Chlapci predsa dozrievaju neskor.. Pekny den.🙂

mirinda10
5. jún 2013

vcera som sa rozpravala s mojou susedou, ta nevedela 3 rocneho syna odnaucit vecer od plienky, tak mu vymenila pampersku za latkovu plienku a po mesiaci bola uz iba sucha.

Inak sme vyrastali my, vtedy boli latkove plienky a odplienkovane sme boli max do 1,5 max 2 rokov ako mi povedala mama to uz bol extrem, teraz to nemotivuje dieta, je v suchu a mozog mu nevysiela signal, ze sa nieco deje.

Inak si vobec neviem predstavit ak maju v skolke v triede 23 deti a cast z nich sa pocikava, ako to tie ucitelky zmaknu, umyt prezliect, stiahnut pocikane oblecenie, niektore sa este nevedia obliect, vyzliect a su na ne 2, no klobuk dole

nina233
autor
5. jún 2013

som optimistka, tak verim, ze to v lete zvladneme....Kazde dietatko je ine, to je pravda. Vyskusam vsetko mozne aj nemozne, pevne dufam, ze to zaberie, ak nie, tak nebudem nic silit. Je pravda, ze pri latkovych plienkach sa deti skor odplienkovali. Uz len cakat na leto 😉

rebroza
6. jún 2013

@nina233 ahoj. tak nas poslali k nefrologovi (uvidim, kedy sa tam dostaneme). ale ak povie, ze vsetko ma tak ako ma, tak asi nebudeme nic menit (v noci budeme stavat a davat cikat). mne v postate ide o to, aby mi potvrdili, ze nema napr. nieco s oblickami alebo cosi ine. len teda pripominam, ze moj bude mat za chvilku 5 rokov.
inak latkovky - moj osobny nazor je, ze "rychlejsie odplienkovanie" nebolo o detoch ale o mamach. ked si predstavim, ze by som denne prala (vyvarala) plienky, zehlila.... asi by som sa ovela viac snazila dieta odplienkovat 🙂 . inak cca do 9 mesiacov som pri oboch detoch pouzivala aj latkovky, tak dve - tri na den. stalo sa mi, ze aj na spanok som zabudla dat jednorazovku, dieta sa krasne vyspalo, plienka komplet mokra.... nemala som pri nich pocit, za by im to "mokro" vadilo. ale ako pises, kazde dieta je ine. drzim palce aj vam.

alexandrah
7. jún 2013

@nina233, ahoj ninka, ani nevies, ako rada som, ze som natrafila na tuto temu,. pozeram bazarik, a reku kuknem aj sem, toto sadlo na nas ako zadocek na serblik ... pekne povedane🙂) moj syn ma presne 3.5 roka, v septembri ide dio skolky, nastastie sukromnej (do statnej ho nevzali!!), a tiez riesime plienky cez spanok - obedny aj nocny. ja som synceka odnaucala od plienok dost neskoro, mal uz 3 roky, mam 2 deti hned po sebe, dcerka ma 2 roky aj daco, a totla som nevladala riesit nocnik, a podobne ...takze asi aj moja "vina". potom sme oducili synceka, slo to rychlo, cca za 2 dni bol bez. ... pre istotu som davala na spanok este plienku, ale bola furt sucha. tak som prestala davat, a nejak chytil blok, rovno sa to vratilo, uz cca cez 2 tyzdne sa kazdy krat pocika!! dokonca aj pokaka, predtym mi kakal aj vonku, na iych wckach, pekne, teraz ani doma nechce, proste ma blok ... a cikanie, tiez sa mi nezobudi, spinka na pockianom ... raz si na svoje pyzamko natiahol moje pyzamove gate ... je mu jedno, ze spi takto ... vobec mu to nevadi ... tak som zacala davat plienku, lebo kazdy den prat, + matrac, kym som kupila podlozku ... tak cca 2 krat bola plienka sucha ... tiez sa mu snazim davat mliecko, alebo polievocku nejak aspon hodinu pred spanim, nech to stihne este vycikat, aj mu vravim, ako som rad,a ked sa vypiska do zachodika, a ked je plienocka sucha, obcas to zaberie, inokedy nie ... tiez si davam termin, ze v lete to nejak prelomime ... budem rada, ked mi napises, hoci aj cez IP, alebo tak nejak, ako pokracujete, prip. si mozme dat nejake tipy, napady ... alebo aj sem ... nech viem, ze v tom neni som sama ... 🙂)

alexandrah
7. jún 2013

@amima ahoj, pises, ze to mas horsie, v com? nejak som nepochopila tvoju spravicku🙂) ze sa nepyta? ci ako? ci skor s kakanim je problem?

amima
7. jún 2013

@alexandrah praveze sa pyta len kakat,to uz vyse roka a cikat nic.Do skolky takto ist nemoze

alexandrah
7. jún 2013

@amima, no teda ... to mame ale starosti ... moj sa najnovsie cez obed total pokaka, cize toto by asi v skolke nepredychali ... a inokedy sa zase pocika ... neviem, musim to vyriesit ... nejak ...pritom mi pekne kakal, ale od nejakeho casu ma blok, neviem, ci ho raz boblelo brusko, ci co, moze sediet aj 3 hodiny na zachodiku, nocniku, aj tak sa nevykaka, zadrziava to, a potom v spanku pusti ...☹( je to des :..☹(

yarnie
7. jún 2013

Moj syn ma cerstvo 4 roky a uz parkrat bol nejaku dobu bez plienky a vzdy ho vratila spat choroba. Proste ked je chory spi este tvrdsie ako inokedy, skoro ako v bezvedomi, vzdy som vedela ze je zle a ze je chory ked prespal celu noc bez prebudenia. Takze cakame na horuce leto a skusime znovu ale ked bude mat plienku v noci ako 5 rocny, zacnem to riesit, zatial ma podla mna narok. Davat bezvladne dieta cikat a nespat kvoli tomu mi nepride ako riesenie vhodne pre nas.

zuzana1207
7. jún 2013

@nina233 Ahoj, mi sme mali aj máme podobný problém. Máme doma dvojičky, chlapcov tiež 3,5 roka. Od minulého septembra chodia do škôlky. zo začiatku bolo všetko v poriadku a asi po mesiaci sa všetko zmenilo. Jeden z chlapcov sa prestal úplne pýtať. Celý proces odnaúčania sa začal odznova. Nakoniec sme to zvládli, cez deň sa pekne pýtal, sem tam sa mu stane nehoda a mi si nájdeme balíček v skrinke. No čo sa týka spania je to už horšie poobede keď spí sa na cikanie nezobudí vôbec, mi ho dávame cikať cca po 1 spanie a aj tak sa stane že je docikaný a vôbec mu to nevadí. Nočné spanie je to isté -večer od 18.00 obmedzujem tekutiny, čo znamená, že potom už nepije vôbec, po zaspatí ho budíme na cikanie o 23,00 , 02.00 a 05.00., aj napriek tomuto sa stane že vstaneme pocikaný. Je to náročné takto vstávať nakoľko robíme na smeny. Čo sa týka škôlky tak tam nám nevyšli vôbec v ústrety, dokonca nám hrozili, že ak sa to nezlepší tak ho majú právo vylúčiť, je to svinstvo bo nie je prví ani poslední, čo takto reaguje na škôlku- podotýkam že tieto problémy vznikli práve tam.V škôlke som dennodenne počula iba riešte to venujte sa mu a znovu riešte to a ich snaha bola úplne nulová, pritom aj naša padiatrička je presvedčená, že problém vznikol z ich stany, ale pravdu sa asi nedozviem, malí mi ju nepovie a oni sa nepriznajú, však si nebudú škodiť. Druhý syn ten je úplne v pohode.

zuzana1207
7. jún 2013

@zuzana1207 aby som nazabudla do školky chodíme ale len na pol dňa, dúfam aj ja že v lete to nejako prekonáme.

zuzana1207
7. jún 2013

@mirinda10 urológia nepomôže, dajú ti papier a dva dni musíš presne písať čo pil v akom množstve a o ktorej. A to isté aj s cikaním, kedy a koľko, poradia ti prísny urologický režim- to znamená 2 hodiny pred spaním nepiť, tesne pred spaním sa ísť vycikať a cca 2 hod po zaspatí dať dieťa znovu cikať a do rána nechať tak. urológiu máme odskúšanú. A keď toto nebude pomáhať môžu ti dať tabletky volajú sa MINIRIN , dáš ju dieťaťu pred spaním, pritom naďalej dodržuješ režim- môže ale aj nemusí pomôcť. Nám ich doktor moc neodporúčal, bo je ešte na ne malý, väčšinou sa dávajú deťom od 5tich rokov, pretože pre ne je to už veľký problém.

zuzana1207
7. jún 2013

@digysa dve hodiny pred spaním sa myslí na noc nie cez deň, tam sa to nedá a najmä nie v škôlke

digysa
8. jún 2013

@zuzana1207 Ved ja viem... ale jej syn sa pocikava aj cez obed a ona potrebuje, aby bol bez plienky... Presne som napisala to, co ty...v skolke sa to neda. Ved tie deti chodia spat hned po obede...takze moja rada bola, aby povedala ucitelkam, co je vo veci a nosila mu nahradne oblecenie....
Vecer mozu trenovat doma....

lylkatomaskova
9. jún 2013

@andreys06 A práve preto som v tej vete napísala možno 😉 🙂

rebroza
11. jún 2013

@nina233 @mirinda10 @zuzana1207
ahojte, tak my sme boli dnes na nefrologii. kukli moc a oblicky a pipika a mame vsetko v poriadku. pani doktorka povedala, ze je to sposobene tym, ze este sa nedostatocne tvori hormon na obmedzenie tvorby mocu a ze su tabletky, ktore ho umelo telu dodaju. (ale treba zaroven dodrziavat obmedzenie pitia vecer). a ze by nam tie tabletky odporucala, kedze uz bude mat za chvilu 5 rokov (mladsim detom ich nedavaju). tak som si povedala, ze sa budem naozaj snazit dodrziavat to vecerne obmedzenie tekutin a skusime to bez tabletiek. davam si cas do konca leta a potom asi skusime tie tabletky.
p. doktorka povedala, ze pohar mlieka o siedmej vecer je neskoro, maximalne tak do siestej, idealne piatej (spat chodi okolo osmej, pol deviatej). tak isto v ovoci je vela vody - syn casto jedava okolo siedmej aj jablcko, tiez nie je dobre.
a potom skusat pozitivne motivacie - chvalit suche noci a tie mokre si nevsimat....
no a v informacnom letaciku je krasna veta: "Nie je to ani chyba rodica, ani dietata".
drzim nam vsetkym palce 🙂

suez
18. jún 2013

@mirinda10 Prosim ta Mirinda a ked mu das tu latkovu plienku cim ju prichytis? Mozno blba otazka, xixixixi ale ja si uz nepamatam ked som ich nosila🙂))) Su k tomu nejake nohavicky, alebo len navliect do slipkov???? Diky za radu, tento napad sa m i zda uplne genialny a urcite vyskusam. 😀 maly nebude podakovat🙂))))

ocko78
18. jún 2013

ahoj,, ja by som mu na spanok plienku uz nedala ak sa pocika zisti ze ma mokro bude mu to prekazat...ja som malej kupila nepremokavu plachtu a od malicka vie ze do postele sa necika..tam sa nesmie,,, tu kupu urcite ocenis,,, drzim palce

eviki
18. jún 2013

@nina233 vies co, ja som sa pocikavala v noci do 6r🙂. Nepravidelne, aj v skolke sa podarilo. Bola som zdrava, len som proste tvrdo spala. Treba s tym ratat, ze sa to stane. Mas este more casu do septembra, mozno si fakt zvykne. A v skolke su deti v "strese", nie su take uvolnene ako doma, takze ten spanok tam mozno nebude taky tuhy. Inac tvoj maly nebude jediny, neboj sa. Podla toho, co moja mala rozprava, tak nejedno dieta sa v skolke pocika. Ziaden strach🙂

mirinda10
19. jún 2013

@suez no ja som mala stastie, ze som dceru rychlo odpolienkovala ale suseda sa trapila do 3 rokov syna aj ked bol nedonoseny v 30tt ale ako mal mat 3roky na noc nasadila latkove, ja viem, ze su na to take gatuse ale urcite tu na MK nieco najdes ako to robia ine babule, vela z nich nepouziva pampres vobec a ich deticky su urcite skor odplienkovane ako pamprskove deti 🙂

awalancha3
30. aug 2013

moja malá bude mat za 3 mesiace 3 roky.....do 2 rokov neexistovalo, aby bola bez plienok aj cez den. Plienky chcela, do nocnicka chodit nechcela a ja som ju nenutila. Cert ber tie reci mamicek ako od 1 roka ich deti cikaju do nocnikov. nebudem si stresovat to najcennejsie co mam. Potom ked mala 2 a pol roka, a bola celkom rozumna, dali sme spolu reč, ona pochopila, kupili sme prekrasne gatusky a ruzovy detsky minizachodicek a zo dna na den sme plienky odstranili. Bez jedinej nehody. Aj poobednajsi spanok bez plienok. Bolo to v hodine dvanastej, lebo ide teraz do skolky. V noci spava 11 hodin, od 20.00 do 07.00 nepretrzite, bez prebudenia. Tak som jej na noc plienku proste nechala, nech ju ma a kludne spi. A ja tiez. Spinka este vo vysokej mriezkovej postielke a nemoze z nej sama vyjst. Ked dostane velku postel, tak bude mat moznost zliezt a ist si ciknut. Pred par tyzdnami sme sa rozpravali o plienkach. Najvacsia sranda je, ze mala si tu plienku da aj sama a minule ked hladala kde je to plienkove zapinanie, tak povedala sama od seba, ze "maminka, mozemeste mat plienocku ked hajkam? Ked budem veelika, tak uz nebudem nosit, teraz som este malicka.." Skoro mi slzy vyhrkli, je taka zlata.... mam pocit, ako keby mne robila ustupok, ze nemusim hned ako sa zobudi trielit do jej izby a davat ju na nocnik, takto este sedi v postielke, vyspevuje a ja sa mozem prebrat...Viem, ze coskoro pride doba, ked plienku mat nebude, ale zatial je to moja a jej tajna dohoda, ze na noci si este plienku da...A preto....