Čo robiť, keď dieťa nechce nikam chodiť?
Dobrý večer.Mame syna necelé 4roky a chodí do škôlky teda pokiaľ zdravie dovolí,ale nie o Tom som chcela.Syn nikam nechce chodiť.Ziadne prechádzky(teda len vtedy keď on chce)žiadna rodina,žiadne spoloc.udalosti(oslavy,návštevy)tak len sedíme doma a píšeme sms,že mi neprídeme.Uz mi je smutno lebo už má dosť nato aby bol v spoločnosti a aj nám sa žiada ísť medzi ľudí,pokecať zasmiať sa nie len sedieť doma.Poradte lebo už ho nutime a aj to celou cestou reve alebo jeden z nás musí byť stále počas návštevy snim.Smutno mi je stoho
Ja by som nehľadala hneď nejaku diagnózu a ťahať dieťa po psychológoch 🙈 Možno je introvert nie všetci musia mat radi ľudí a sú spoločenský.4r dieťa je prepdokladám kovidové dieťa ktoré sa narodilo v čase keď sme sa moc nenaštevovali.Kamoška má tiež takto dcérku.S dospelakmi problem nemala skôr sa bála detí.Myslím že ak pôjdeš na to postupne pojdete medzi znamich čo pozná na hodku a postupne predlžovať návštevy možno to pomôže.Ale ak introvert to sa človek nezmení.
@bejka90 presne toto som si chcela prečítať.Cloveka ktorý vie o čom to je 🫂.DAKUJEM
@hubka51 áno narodil sa hneď keď kovid vypukol a boli sme len,a len doma
Nečítala som celú diskusiu ale zaujímalo by ma možno ešte, že keď bol maličký, mal pol rok- rok- rok a pol, viem že žiaľ vtedy bolo aj covidove obdobie, ale chodili sté s ním keď bol maličký alebo ste boli vtedy stále sami a tak si navykol a je to už problém?
Máme tiež v rodine nie až takto, ale také dieťatko ktoré má tiež problém, vždy s ním je 1 rodič tak sa ten 1 hrá, v detskej izbe s ním, postupne si navykol na deti z rodiny, s cudzími má problém odchádza, tiež nervaci reve a vydiera.
Ale tak postupne po trochu.
Chápem že sa možno hanbíte ale ak je problém aj s návštevami v rámci rodiny, tak by som poprosila tú časť rodiny pri ktorej sa nehanbite a začala tam chodiť na kustik. Najprv 20 minút, potom o týžden na 30. Viac by som volala aj iných ku nám.
Šla by som keď je leto a sú vonku divadielka tak na takéto vonkajšie akcie po troche...
A mimochodom ak má 4 roky a nehovorí čistí zašla by som na logopediu. S rečou to môže mať veľa spoločné a 4 ročné dieťa má byť zrozumiteľne pre cudzích ľudí, má hovoriť správne gramaticky. Sú dlhé cakacky určite sa zapíšte.
Kto nezazije, nikdy nepochopi.aj v mojom okoli stale niekto mudruje :D takze ja uz som zvyknuta pomaly na vsetko.tak drzim prsty aby to fakt cim skor preslo 🙂
@bejka90 vdaka
Nesedi doma nahodou vela pred telkou/tabletom/hocijakou elektronikou? My sme mali v rodine tento problem a pramenil z toho, ze dieta bolo zavisle na obrazovke a inak sa nedokazalo zabavit, pretoze nevedelo co ma robit s hrackami. A takisto nikam nechcelo chodit von a nikam inam, pretoze vonku nebola obrazovka…
@bp123 väčšinou sa hrá z hračkami ,ale občas pozrie aj rozprávky.No väčšinou idú hračky lebo telka ho rýchlo omrzi
@penelope2066 od 6 do 17
Ale ako môže rodič každý deň pracivat 11 hidin to mi je záhadou
Autorka podľa tvojich komentárov to naozaj vyzerá že ma malý problem s
1. Neočakávanou zmenou dennej rutiny. Veľa deti v skolkarskom veku ma rado stereotyp, cítia sa dobre ked vedia co bude nasledovať a co sa kedy bude diať.
Takže návštevy mu oznamuj co najviac dopredu a hlavne ho skús na niečo nalákať, motivovať aby sa trochu tešil
2. Aj malý škôlkari majú svoju povahu. Ako sú extroverti sú aj introverti. Pre citlivé introvertné dieťa je kombinácia neznámeho prostredia + hluku + priveľa pozornosti naozaj peklo.
Ja už som ti radila ten detsky stan, alebo bývajú sj také sedadla ako vajíčko kde sa vie úplne schovať, super rada boli aj tie okuliare, kostým niečo kde bude mať pocit že je neviditeľný, nejaké zázemie kde bude môcť byt v bezpečí.
Ak ide o stretnutie s rodinou skúste sa prestriedat tak aby ste sa s ostatnými zvítali bez neho, žiadny veľkolepý príchod, objímanie, pozornosť na neho
Ja som mala pomerne uvrieskane a nervacke dieťa, v podstate od bábätka až pokiaľ sla do školy takže ja som bola zvyknutá a nejako som neriešila že ma amok. V 3 rokoch chytala takéto záchvaty dosť často, podľa mňa si z toho netreba robit ťažkú hlavu.
Sama vieš co mu vadí, skús to nejako rešpektovať, nájsť nejaký kompromis. Čiže na menšie návštevy ho vziať so sebou ale na veľkú oslavu 40 tky fakt radšej nech ho postráži babka (opatrovateľka, kamoska) ako ho tam riešiť
Nebude to trvať vecne, bude starší bude sa s ním dať lepšie dohodnut
@lujza123 ďakujem keby mi to takto každá mamina napísala ako ty tak by som nemala taký pocit zo seba ako teraz mám.Ako Matka ktorá nevie vychovať svoje dieťa.Je mi zo seba doplacu viem,že som a robím chyby,ale nik na svet nespadol múdry a toto je moje prvé dieťa takže som robila všetko čo som mu na očiach videla.Ked bude druhé snáď budem lepšou mamou ako som teraz 🥺🥹
No ty si sa uz uplne opustila... chces pre dieta len to najlepsie, chces mu vyjst v ustrety a ked maly chudacik place, tak radsej spravim tak ako chce on..
A tu mas vysledok. Dieta ti skace po hlave a to ma 4. Darmo sa vyhovaras na koronu. Moja ma tiez 4, tiez narodena do korony a toto doma neriesim.
Maly nechodi ani do skolky? Jasne, ze nema ziaden system, ziadne povinnosti, nic. Predpokladam ani do detskeho kutika, ci klubu, na cvicenie ste nechodili. Zavarila si si riadne, teraz sa darmo lutujes
Tak my mame mladsiu (3,5 roka) ktora je vysoko citliva resp. vysoko emocionalna (rozumej, vela krici, nezvlada ziaden stres, neznasa zmeny a cudzich ludi, ako aj hluk). Napriek tomu s nou chodime vsade kam nas pozvu. Prisposobujeme sa jej, ale snazime sa aby sa aj ona prisposobila nam, v ramci moznosti.
Vopred ju pripravime na to, ze ideme na navstevu (nie, nepytame sa jej, ci tam chce ist, ale oznamime jej dopredu, kam ideme, kolko tam bude asi ludi, vysvetlime jej ze tam chceme ist, lebo ten clovek je pre nas dolezity a chceme s nim oslavit jeho narodeniny, napriklad...). Dostatocne v predstihu, aby sa aj ona na to dokazala psychicky pripravit.
Na navsteve sa jej musime (aspon spociatku) nastriedacku venovat, kedze je nesvoja, casto presedi aj prvu hodinu nam na rukach. Je to v poriadku, viem ze to potrebuje. Neskor sa uz dostanem na zem k hrackam, ak ma dobru naladu tak sa v najlepsom pripade zacne aj sama hrat.
Minule sme ale napriklad celu navstevu ostala v inej izbe a nechcela ist k ostatnym lebo tam bolo vela cudzich ludi. Tak sme sa s manzelom pri nej striedali. Pozname svoje dieta a lubime ju taku aka je. A aj napriek vsetkemu s nou ideme vsade kam chceme, resp. uzname za vhodne.
Vidime pokroky, ze sa osmeluje. Ak jej to jej emocionalne eozpolozenie prave dovoli, tak dokaze uz byt aj dost spolocenska.
Ak by sme koli nej sedeli len doma, tak by nikdy ziadne pokroky neurobila a urcite sa jej stav len zhorsoval.
Ale no tak, nehraj tu zase divadlo...ako môžeš napísať, že si robila všetko čo si mu na očiach videla, keď na prvej strane píšeš, že malý dostal po zadku a nie raz! A že ste ho z revom nútili aby šiel kam nechcel ísť! Toto si mu na očiach videla?
Mne to skôr príde, že VY ste chceli ísť a VY ste sa chceli zabaviť a na malého ste ohľad nebrali. Lebo "už je dosť veľký".
A kto vie aká je vôbec pravda, lebo keď si prečítam Tvoje príspevky, tak mi príde, že si občas sama odporuješ.
Ale zarazilo ma ze pises, ze chces pre dieta to najlepsie a potom tu 3x spomenies ze ho bijete (ano, capnutie po zadku je bitka a je v mmohych vyspelych krajinach trestne....v ziadnom pripade to nieje v poriadku).
Ani nase dcerky by s nami nikam nechodili keby sme sa k nim tak spravali. Sme partia, sme rodina, sme rovnocenni....nikto sa nad nikoho nevyvysuje a uz vobec nepouzivaju silnejsi svoju silu proti slabsim. Asi preto tak dobre fungujeme...
Skus si o tom nieco precitat, mozno sa vam vsetkym zjednoduchsi zivot.
@maminazosatnika ani to sem nepíš lebo ti nákladu ako mne
Dietatko moze byt tak vysoko citlive, kto take dieta nema, bude hladat chybu v tebe :(
Hlavne potrebuje citlivy pristup a nie plnit ocakavania okolia, kazdy sme predsa iny, nie kazdemu vyhovuje kolotoc navstev, vyletov, kruzkov.....😔
S cim sa rad hra, ma nieco take oblubene?
neviem, či je to váš prípad, ale poznám jednu mamičku ktorá mala podobné problémy. riešili to s detskym psychologom, a od dal rodicom ,,domacu ulohu,, - mali najprv obmedziť (ale to nie tak ze rodicia kricia ze okamzite vypni teku), potom mali úplne zrušiť mobil , tablet, TV. Ak nemali žiadny program, tak buseli chodiť kazdy deň na detske ihrisko alebo tam kde tu deti, 1deň v týždni ist hoci kde s autobusom/elektrickou/vlakom ( NIE autom! ). Proste museli socializovať, a tým dieta aj naucilo že na autobus musí čakať, na autobuse su ludia - niekedy aj naplno. a samozrejme ani na autobuse nemohli mať mobil. Nebolo to na zaciatku lahke, ale dosť rýchlo im to fungovalo. Držím palce!
@katarinka1313 pozri komentar vyssie. Mam vysoko citlive dieta, tak viem o com pisem. A pre taketo dieta je bitka asi este ovela horsia ako pre "normalne" deti...
@norhyka aaa som zabudla , že ak idete napr s električkou, tak na začiatku musíte mať cieľ. Napríklad ideme na Pizzu. Na začiatku mali íst vždy tam, čo mali radi. alebo ideme kupiť ALBI knizku na vianoce, alebo kupit nejake prekvapenie pre tatíka.... po čase ,že ideme s vlakom, ale to je tajomstvo že kde, dúfam že bude ti páčiť... a mali million pripadov...
Autorka - neboj sa, nie si sama, ktora ma/mal tento problem s dietatom. Moj je uz dospely, ale tiez sme si uzili. On je nakoniec AS a podla mna je aj pomerne senzitivny, ja som hypersenzitivna, takze to mame v rodine. Moj sice isiel na navstevu, vylet a pod. v tomto detskom veku velmi rad, ale - a to nepochopi nikto, kto nezazil. On ked sme niekam prisli, tak sa bol schopny zo stresu z toho pozvracat, alebo dostal hnacku a pod. problemy. Najprv sme to pripisovali, ze ma citlivy zaludok a vies ako na vyletoch, clovek si kupi nieco pod zub kdekade. Tak sme zacali nosit svoje jedlo, aby sme toto eliminovali..Ale nepomohlo to. Este raz, kto nezazil, neuveri. Napriklad ked sme sli 1x s nim k moru, isli sme v noci, reku decko bude spat. No mas ho vidiet, prebdel celu cestu, bol z toho uplne hotovy, strasne sa tesil, ale zaroven to pre neho bol obrovsky stres. Cestou nezrvracal, ale ked sme prisli tam, tak prve dva dni boli fakt narocne.. Ja to mam btw. velmi podobne, som hypersenzitivna a napriklad na novom mieste nedokazem spat. Mam stres aj z pozitivnych veci, je to obcas na mna proste prilis. Tak isto vela ludi, hluk, silne svetla, vone a pod.. Mam s tym problem a ciastocne to vidim aj na mojom dietati. Nastastie, na to vsetko, co sme si so synom prezili, jeho AS a plus toto k tomu, tak teraz je to v poriadku. Jasne, ze syn nevyhladava davy, nepojde na koncert rockovej skupiny napriklad, ale to nie je nic, bez coho sa neda zit. Funguje uplne v pohode, je kludny, introvertny, ma svoj okruh priatelov, nepotrebuje neviem aku spolocnost.. Aj ked ked bol maly, fakt som mala vsetlijake obavy..
A najviac nam pomohlo ho vzdy a vsetko dopredu pripravovat. je to narocne niekedy, lebo vsak obcas clovek ide aj necakane niekam, ale proste vzdy vzdy sme mu opisovali, kde budeme , s kym, co tam budeme robit a pod.. Napriklad ked sme sli na vylet, pozreli sme si na PC fotky toho, kam ideme, ak sme nocovali niekde, tak aj fotky ubytovania, vsetko sme mu museli opisovat, ze kde bude spat, kde bude jest a pod.. A take tie bezne veci, ako obchod a pod. tak to som zaviedla rutinu, ze ideme zo skolky rovno do obchodu a chodili sme do takeho mensieho miestneho. Tam uz potom chodil bez problemov a rad. Ale ozaj tie zaciatky boli hrozne, lebo cloveku presne ludia davali blbe nevyziadane rady, ako nas dieta manipuluje a pod. nezmysly. Vzdy vzdy si opakuj, ze 4 rocne dieta nerobi veci preto, aby ta nastvalo, naozaj nie. 4 rocne dieta robi vsetko preto, aby sa citilo v bezpeci a milovae, nic viac, nic menej..
@mooonika1975 preboha 😱 taký dlhý čas 😕 Ved to je tam dieťatko celú dobu prevádzky
Autorka, rady na koňovi treba vedieť filtrovať. Myslím ze si tu dostala aj veľa dobrých rád.
Každý píše podľa seba, podľa svojho dieťaťa. Naozaj nikto cudzí nemôže vedieť ci je dieťa rozmaznané alebo len hanblivé a introvertné. Či plač o ktorom píšeš je bežný protest alebo neovládateľný amok.
To co ti tu píšeme si netreba brat príliš osobne, ty sama vieš aká si mama a akého mas synčeka.
Každopádne takéto záchvaty sú bežne u malých deti. Mne sa dcéra skoro udusila v amoku ako 3 ročná,, musela som jej tvar obliat ladovou vodou aby sa vôbec nadýchla. A cele to vzniklo z ničoho nic, išli sme jesť a sadli sme si k stolu inak ako si ona predstavovala. Tomuto sa občas nedá vyhnúť ani tomu predísť, ani vysvetliť nic
@penelope2066 no áno a takých je viac a matky väčšinou doma
@andreatytler 👏👏👏

Už má dosť na to aby bol v spoločnosti..???čo je to za vetu? Doteraz nemohol byt v spoločnosti? Alebo ako?
Celkom tomu asi nerozumiem alebo rozumiem až veľmi...