Dať dieťa v 2 rokoch do škôlky?

majkaa
28. dec 2011

Ahojte. Prosim poradte mi. Mame dvojrocneho synceka a v lete cakame druhe babo. Najprv sme uvazovali ho dat do skolky az v septembri, ale teraz ked sme zistili ze cakame druhe a v lete bojime sa ze na zaciatku jula sa nam narodi babo a tym sa bude citim odstrceny a potom ho v septembry supneme do skolky tak to este posilnime. Maly je novembrovy, cize na buduci rok v novembry bude mat 3.
Na jednej strane strasne miluje deti, az tak ze by ich obymal stale a tym ich aj zhadzuje a verim tomu ze sa niektore deti boja. A strasne ma rad spolocnost a neni problem ho dat ku nejakej znamej na cely den ani si na nas nespomenie. A na druhej strane pyta sa nam na zachodik, ale ked sme niekde v spolocnosti ho davame radsej sami, lebo sa pozabudne a cvrkne si a to sa bojim ze by mu tam supli pleny a nasa snaza by bola navnic. A dalsie vec je, ze strasne sa rad tulka aj k nam a ta najdolezitejsia. Zatial co sme mali deti u nas alebo sme niekde boli tak on bral stale hracky od nich. Proste sa s niecim hrali on prisiel a rychlo im to vytrhol z ruk a ked si zobrali dalsiu tak znova priskocil a zobral ci ju. Nevieme uz ako mu to mame vysvetli aby to nerobil. Skusali sme aj podobrotky aj pozlotky. Nastastie nestrka, nebyje. Tak ako dat ci nedat ho do skolky?

bobocka
28. dec 2011

@majkaa no moj drobec je septembrovy,trosku starsi od tvojho.akurat sa snazime o druhe miminko a ak sa zadari,tak maly od septembra iste do skolky nepojde.deti zboznuje,no pred domom je ich na ihrisku stale kopec a materske centrum mame zarohom,teda aj tam sa bude chodit zo 2x tyzdenne hrat.zo vsadial pocuvam ako starsi surodenec nosi zo skolky domov same choroby a k novorodeniatku by som to neriskla.nasim drobcom vychadzaju zle roky a teda ak pojde maly do skolky v 4roch,tak este tri roky tam pobudne.to je na zaclenovanie v kolektive podla mna uplne akurat.ale vsetko bude zalezat od toho,ci sa druhe miminko zadari.ak sa nezadari,tak od septebmra pojde maly do skolky a maminka si bude v tejto hladovej doline pracu hladat 😅

nibiru
28. dec 2011

@majkaa ak ti ho vezmu ja by som ho do skolky dala ono myslim že kazda mamicak sa tohoto boji a ucitelky su na taketo detičky zviknute ved hracky berie pomali kazde druhe dieta nemyslim že by mu dali plienky len mu budes musiet davat viacej veci na prezlecenie pokial ma rad spoločnost nevidim problem ved na zaciatok možes skusit len na par hodin a postupne predlžovat a uvidis ci ti bude domou nosit daku pliagu podla mna je pre dieta skolka potrebna uz len pre kontakt s detmi ale zase nie za kazdu cenu v ba je problem zase ze ak ides na matersku s druhym babom dieta ti do skolky nevezmu az do predskolskej ☹ uprednosnuju rodicou co sa vracaju do prace.

xlucia
28. dec 2011

@majkaa riesis rozdielne veci. po prve z toho vytrhavanie z ruk sa oduci, len narazi na silnejsieho. v skolke ti naberie ine maniere. dobre aj zle.
po druhe, pri narodeni mladsieho by som starsieho absolutne nedavala do skolky, pretoze ti bude nosit domov choroby, a tazko sa ti bude chodit s mladsim do skolky. zaspi ti, budes ho musiet budit aby si sla pre starsieho, s oboma budes casto u lekarky, ked bude starsi chory, budes v cakarni aj s mladsim....
ja vravim jednoznacne nie do skolky

majkaa
autor
28. dec 2011

@bobocka my ho urcite najneskor od septembra chceme dat do skolky, lebo vidime ze to potrebuje mat okolo seba deticky. Doma sa uz normalne nudi. Ale to ci ho dat az od septembra alebo teraz aby sme si presli skor tymi zvykmi a potom uz od septembra nebude mat problem.
@nibiru no bude sa tam musiet naucit, lebo my uz nevieme ako ho to odnaucit

katka1981
28. dec 2011

@majkaa, chova sa uplne normalne, skor az velmi dobre. 🙂 Ja by som ho dala do jasiel, neviem ako je to s plienkou v skolke. A mozno kym ho tam date, tak si uz ani necvrkne, plienku by mu na spinkanie dala ucitelka, staci povedat. Ak vy zvladnete byt bez neho, pisete ze maly to zvladne bez vas, skuste ho dat prvy tyzden na pol dna a uvidi sa. Nevidim ziadny problem. Lepsie deticky objimat ako bit. A kazde dieta prechadza roznymi fazami, raz si hracky strazi, berie, nechce nikomu dat, potom zas nasilu dava detom, ktore ich nechcu, to je normalny vyvoj. Len to treba vyriesit tak, aby to nebral, ze ste ho dali "prec" prave preto, ze k vam prisiel novy cloviecik. Treba skolku poriesit pred narodenim babatka aby si aj stihol svyknut a oblubit skolku.

majkaa
autor
28. dec 2011

@xlucia vies ale u nas je trosku ina situacia. Ja som na voziku a mam doma osobnu asistenku a aj manzela, cize sa bude mat kto postarat ked bude maly v skolke. Ved prave preto uvazujeme teraz ho hned dat ked male este neni narodeny, lebo by sa aklimatizoval, aj imunita by sa mu prisposobila ako potom od septembra by sme to museli prezivat.

anjelicek26
28. dec 2011

@majkaa - do skolky ho chces az o 9 mesiacov, co bude takmer trojrocny. Takze ziadna taka velka vynimka od ostatnych deti. Takze problem by s tym byt nemal.

Plienka, socialna zrelost, to vsetko prijde najblizsie mesiace. Ziadne dieta sa v skolke nestratilo, inym to trvalo dlhsie, inym kratsie, ale zvyklo si kazde. A spravaniu sa v kolektive - to sa nauci dieta az tam. Teraz pri tebe sa aj tak sprava inak, ako sa bude spravat, ak ty tam nebudes a bude musiet rozhodovat sam.

Co sa tyka chorobnosti, to je jedina vec, co by ta mala trapit, ak ti k novorodencovi donesia kazdu chvilu nejake bacile, tak asi nadsena nebudes. Ale ak ho das do skolky az ked budes na materskej - moze sa ti kludne stat, ze ti ho nezoberu aj do 4 rokov a bude sa doma nudit a ty nebudes mat sekundu kludu.

Takze urcite dat do skolky a verit, ze to s tou chorobnostou nebude take hrozne.

nibiru
28. dec 2011

@majkaa aj moja berie hracky hoci donedavna to nerobila neboj sa nauci sa predca je to ine na ihrisku a ine ze s detmi bude kazdy den ja chcem prave preto medzi detmi rozdiel aspon 3r chcem aby mala isla do skolky a doma som sa mohla venovat babatku ja som mala doma medzi bratmi rozdiel 2r. a proste som videla rozdiel co sa tyka venovia sa nebol to umysel ale proste mali rozdielne potreby starší chcel to a mladsi potreboval to a zase na maznanie s mladsim nebolo tolko casu lebo starsi vymyslal a trebalo ho viacej sledovat mladsi bol uplakany a vyzadoval si pozornost ked ju mal starsi ked uz isiel starsi do skolky bolo to super 🙂

damiankad
28. dec 2011

@majkaa ja mám podobnú dilemu..môj bude mať ale v júni 2 roky a chcem ho dať od septembra..lebo chodím do školy a na praxe do nemocnice a nemám ho kde nechať ☹ A neviem čo teraz ako si zvykne sa bojím...mohla by som ho nechať aj pri svokre ale nie na celý deň..je psychicky chorá a ked dostane svoj stav a bude s ním sama potom čo?? Bojím sa lebo ked mal dva mesiace som potrebovala súrne niekam odísť...a prídem po neho a on v obývačke strašne plakal a ona zavretá v spálni natotal prepadnutá depke ☹ 😢 a susedka vravela že malý plakal dobré tri hodiny 😢 😢 čo na to povedať...žiadne prepáč ešte ma zjazdila že ona ke chorá že neech sa nečudujem...ale keby sa sama neponúkla a nehnevala sa že jej ho nenechávam, tak pri nej neostane...a to bol mimi a teraz je veľký..čo ak dostane zase depku a on niekam na cestu ujde 😢 😢 Takže asi škôlka skôr ale ako to ja prežijem 😖 ked som tri hodky v škole chýba mi...inak je s ním často mm a moja mamina...ale tá ak pôjde do práce..ale tak vyskúšaj ho dať čo to urobí...

juana21
28. dec 2011

ahoj.ja mam doma krpcov 2.filipko sa nam narodil 12 maja a adamko mal 29 3 roky.od septembra nastupil do skolky.sice bol uz 3 krat chory odkedy tam chodi ale maly mi to od neho nechytil ani r az.je velmi rad v skolke a ani s vodenim nemam problem.je ovela kludnejsi odkedy chodi do skolky a s hrackami sme mali tiez tento problem odkedy chodi do skolky tak je to ok.tiez si sem tam cvrkol ale v skolke sa mu to nestalo nikdy

anjelicek26
28. dec 2011

@damiankad - cerstvo dvojrocne dieta patri do jasiel alebo k opatrovatelke. Ak to potrebujes len na par hodin v tyzdni, je hlupost ho komplet odsunut do skolky. Lebo tam sa chodi kazdy den, ci uz na doobedie, ci na cely den, uz ziaden luxus byt s maminkou. Podla mna by tam bol este dost strateny. Jasiel je predsa uz celkom dost a da sa dohodnut aj na hodinovom strazeni. Rodicovsky prispevok ti predsa pojde dalej a da sa to z toho zaplatit.

katka1981
28. dec 2011

@damiankad, prepac, ale ako si vobec takej osobe mohla zverit dieta bez dozoru? Ja by som svojej svokre samu malu nikdy nenechala a to nemam papier hoci by ho mala mat. A urcite by malu nenechala samu. Radsej styri skolky ako chora svokra alebo hocikto chory.

lienockaa
28. dec 2011

@majkaa-riesili sme podobny problem..nedala som ho do skolky pred tretim rokom..nakolko v case nastupu do skolky by bol mal len 2 roky a 5 mesiacov..a ani ho minuly sk. rok nevzali, prave kvoli tomu, ze nemal este tri rocky..narodila sa nam potom v oktobri mala..ziarlil v a este stale trochu ziarli..ale tento skolsky rok ho uz vzali, tak v septembri nastupil..mal 3 roky a 5 mesiacov..problem s bratim hraciek nie je problem, tam ho naucia, co a ako..ale..nosi domov choroby..bohuzial, az tak, ze sme s rocnou malou skoncili v nemocnici, ked nam zo skolky doniesol laryngitidu..a to nebola prva choroba zo skolky donesena..uz tri razy mala hnusne zelene sopliky, kasle, ktorych sme sa velmi dlho nevedeli zbavit..maly je uz dva mesiace doma, lebo stale v skolke chorel a z chorob sa potom nevieme vyhrabat cela rodina..a uvazujem, ze ho uz minimalne do jari vobec nedam..cize presne tak, ako pise @xlucia-nedavaj ho do skolky..ja to teraz lutujem..mala som pockat az do 5 rokov a dat ich oboch spolu..jeho ako predskolaka, ju v troch rokoch..ale kazdy ma presviedcal, ze potrebuje kolektiv, ze bude menej ziarlit a tak.. 😝 ono napr. ist sama chora po dieta do skolky, to vobec nie je super..a ist s chorym mladsim surodencom po starsieho do skolky tiez nie je riesenie..ja napr. nemam doma auto a chodim pre neho peso, skolku mame daleko..tazko sa to zladuje, staci ked je len niekto z rodiny chory..tolko moja skusenost..

damiankad
28. dec 2011

@katka1981 hm problem v tom že jej muž bol doma a ten bol dovtedy s malým často...ja neviem čo sa vtedy stalo...on bol s nimi doma a ked som prišla tak ho nebolo...že dal malého spať a niekam odbehol 😠 ☹

dorrottka
28. dec 2011

ahojte,
pridám sa do Vašej ´diskusie ohladom začlenenia diaťaťa do kolektívu. Mám svoje jasličky Paráda v BB a tam mám detičky od 13 mesiacov po 2,5 roka. Vaše obavy absolútne chápem, svoje deti ešte nemám, ale ked ich raz budem mať niekde dať /do MS/,urcite to bude velká skuska, aj pre mna, lebo zverujete dieťa iným. Chápem aj obavy z chorob. Bohužial, prax je taká /robím neoficiálne už 12 rokov, oficiálne 7/, že detičky naozaj co to domov prinesú, niektoré viac, iné menej. Aj preto ja mám jasličky svoje vlastné, kde bude max 10 detí - to sa ešte skutočne dá ustriehnuť - či Vase dieťa používa IBA svoj uterák, ktorý sa perie a vymiena aj počas týždna, nielen raz za týžden, viem ustriehnuť, že pije IBA zo svojho pohára, ked má spolíky- utrieme a umyjem si ruky, ked iné dieťa olizuje hračku - snažím sa ju potom hned umyť, resp. zabrániť, aby ju olizovalo dalšie, že má dieťa zakryté vonku ušká, krk, že ho 30x denne prezlečiem, aby nebolo príliš teplo, nemalo mokrý rukáv.....proste, totu sú podla mna základné veci, na ktoré vy maminky dávate pozor. Ked však príde dieťa do kolektívu 25 detí, jednoducho, aj ked sa tie baby v MS snažia, neustriehnu to všetko. Takže, ak dať do skolky, potom by som hladala malý kolektív - aj ked to tiež nemusí byť absolútna záruka. Súkromné zariadenia sú drahšie, no UPSVaR dáva príspevok 230eur, aj ked zas Ty si s malým ešte asi doma a nepracujes teda. Co sa týka hračiek - toho sa neboj. Detičky sa vadsinou v prítomnosti rodicov tak správajú - berú iným detom veci z rúk, dupkajú, plačú.....ale ver mi, aspon ja mám vlastné skusenosti, že sa veľmi rýchlo naučia, že v živote to chodí inak - ak majú samzrejme dobrý príklad v školke. Ak vidia, že aj pani uč si poprosí, podakuje, povie prepáč ak sa pomýli....potom deti robia to isté. Mám skúsenost, že mamina povie, že si deti doma beru hracky, no v jasličkách sa vedia dohodnúť s inými, takže toho by som sa nebála - raz sa to bude musieť naučiť a musite mu predsa veriť, že to dokáže - ved je to určite veeeelmi šikovný chlapček. Treba pomyslieť aj na to, že ked sa Vam narodí dalsie dieťa, budete mať trosinku menej času na staršieho a je v období ked ho všetko zaujíma, chce podnety, skúma svet - takže ak má rád deti, ja osobne by som to skúsila, no rátaj s tým, že prvý mesiac bude pravdepodobne hned chorý - predsalen, nové prostredie - to tak naozaj je. Budem teda držať palce a naozaj sa netreba báť, Vaše dieťa je určite zdravé, šikovné, a teda zvládne všetko to, čo iné deti. V pedagogike existuje taká literatúra: Pomož mi,aby som to dokázal sám! Držím palce aj malému bábenku v brušku. Všetko dobré.

damiankad
28. dec 2011

@lienockaa my máme v dedine malú súkromnú škôlku dve učiteľky na 8 detičiek...takže neviem...v susednej dedine je normálna školka s 30timi deťmi...ale radšej by ho do tej súkromnej...neviem sa rozhodnúť..ale so sebou na prax ho zobrať nemôžem ☹

katka1981
28. dec 2011

@damiankad, aha.

nibiru
28. dec 2011

@lienockaa ale zase kazde dieta ma inu imunitu niektore chore ostanu hned ine nie.poznam deti na ktore kýchneš a uz su chore zato aj take ktore choroba obchadza kilometrami.kamoškina mala dcerka je snou este doma ma 2r. takto večne nakazí staršiu ktora chodi do školky.mladšia mala od narodenia slabu imunitu nez stasia za cele detcvo ju mala ukažkovu neraz od mladsej ani nic nechytila.

katka1981
28. dec 2011

@damiankad, ale on je na skolku este malicky, jedine jasle, alebo skolku pre jeho vek, nech sa to uz nazve akokolvek, alebo opatrovatelku, co by si ty radej chcela. Na par hodin k vam moze prist nejaka studentka, zavisi len od toho ci jej budes doverovat, a na ako dlho to potrebujes.

anjelicek26
28. dec 2011

Nasa mala isla k opatrovatelke takmer 2,5 rocna a maly pojde ked bude mat 2 roky tri mesiace. Jasle sme zavrhli, bola tam mesiac, mala som z toho taky zly pocit. Bolo tam 20 deti (4 vychovavatelky), venovali sa im ako sa dalo, ale... nieco mi hovorilo, ze to pre tu nasu zabu to "prave orechove" nie je. Opatrovatelka sa jej maximalne venovala, mala ju ako vlastne vnuca (estes sa starala o svoju malu vnucku), chodili von, na nakupy, detske cvicenie, plavanie, ak boli trhy, sli aj tam, neboli zavreti stale doma, ale vonku, v zahrade, na vyletoch...robili vsetko, co by som s nou robila aj ja, nebola zavreta cele dni v tej istej miestnosti a max. jeden skolsky dvor, mala normalnu rutinnu dietata v jej veku, rodinne prostredie, oni ju tam miluju dodnes a Max pojde k tej istej opatrovatelke. Toto je o dovere, o vztahu, o citoch... co ti jasle nikdy nedaju...

damiankad
28. dec 2011

@katka1981 v študentkách som sa pekne sklamala...takže určite nie...u nás do súkromnej by mi ho vzali len misí byť odplienkovaný..ale to mám zase obavy..velkéééé 😖 😔 😕 🤐

katka1981
28. dec 2011

@damiankad, chapem ta, ja by som malu nedala nikomu cudziemu a aj okruh ludi mam velmi obmedzeny, az pilis. No na odplienkovanie zrejme este potrebujete dost casu. Este mi napadlo. Nemas nejaku kamosku s kt. sa stretavas, kt. je na MD a poznaju sa aj vase deticky, ci by ti ona nemohla postrazit? Taka kamoska je na nezaplatenie.

damiankad
28. dec 2011

@katka1981 mám ich takých viacej..ale tie si plánujú svoje veci, jedna otehotnela...tak aj ona hlada kde dá svoje dieta od januára...boože katastrofa...a najhorsie že ja nepotrebujem škôlku na každý deň...a ked dva dni pôjde a tri dni nie si odvykne...je to celé na h... musím si to ešte dobre premyslieť...uffffffff 😢

lienockaa
28. dec 2011

@damiankad-no, nas chodi do normalnej..okolo 20 deti..keby bola mensia, bola by som radsej, ale nemame taku moznost, ibazeby sme ho do mesta vozili a to je este komplikovanejsie, nez vodit ho sem..

@nibiru-od narodenia nebyval praveze chory, mozno ked 3x, aj to nic vazne, iba soplik..nic nenasvedcovalo tomu, ze bude nosit choroby..dokonca ma tu imunitu aj vysetrenu, nakolko je alergik a ma ju uplne normalnu..ziadna porucha..napriek tomu je stale chory odkedy nastupil do skolky..mala nebola chora vobec, az kym jej bracek nenastupil do skolky..cize u nas jasny vztah zvysenej chorobnosti k skolke je..bohuzial..

damiankad
28. dec 2011

@lienockaa bodeee ja neviem čo bude...končím semester v júli a začínam v septembri..dovtedy budem musieť dačo vymyslieť

katka1981
28. dec 2011

@damiankad, je to blbe, ja tiez nemam nikoho na pomoc, tak som stale s malou, skoda, ze kamosky nepomozu, ved by ste si mohli navzajom pomoct

katka1981
28. dec 2011

@damiankad, a to chodis na aku skolu? Aka forma, denna, dialkova, individualne studium..... neda sa urobit odklad?

nibiru
28. dec 2011

@lienockaa tak to ano podla mna ale preto je lepsie ho skusit dat do skolky uz predtym nez sa narodi baboaspon bude vediet ...inak dalsia kamaratka ma doma dve babizne skolkarky 6 a 5r.a najmladsiu uz teraz rovnako staru ako mam ja a jej sa osvedcil imunoglukan sirup odkedy ho deti uzivali chore jej neboli.skus vyskusat.

dorrottka
28. dec 2011

hm, ja mám novembrového chlapčeka v jasličkách a myslím si že by ešte školka pre neho nebola - veľkáčska škola teda. 2r dieťa potrebuje oveľa vacsiu starostlivosť, pozornosť a aj dozor - ešte stále lahko spadne, odbehne, odpojí sa vonku ked ho niečo zaujme. Tak ak teda nemáte malú školku, tiež by som to asi radšej riešila cez opatrovateľku, aj ked tam chýba kolektív, lebo to zas musím povedať, že už aj tieto maličké detičky sa vedia nesmierne kamošiť - vidím to denne na mojich trpaslíkoch 😀 . Nikto nebude lepší pre dieťa než jeho mamina, ale hádam sa nejaká dobrá opatrovateľka dá nájsť. Držím palce!

damiankad
28. dec 2011

@katka1981 ahoj chodím na ošetrovateľstvo ,mám individuálne tento rok dám si aj na rok len tam horšie tá prax...nejak budem musieť niečo vymyslieť 🙂