Dieťa nebude chodiť do škôlky. Máte s tým skúsenosti?
Ahojte, rada by som si precitala skusenosti tych mamiciek, ktorych deti do skolky nechodili - ci uz z dovodu, ze sa im neusla, alebo ich tam nechceli dat, alebo ine dovody... Nam sa skolka pravdepodobne nepostasti, lebo v mieste bydliska su beznadejne obsadene a na sukromnu nie su financie. Kedze idem na druhu matersku, tak mozem byt aj s malym doma, len neviem, co by to vsetko obnasalo... Su tu mamicky, ktore nejak "systematicky" ucili svoje deti , resp. robili nejake aktivity s nimi, ktore by sa mozno robili v skolke - myslim tym, ze dieta doma nebolo len o tom, ze sadni si k telke a pozeraj, alebo chod sa hrat s autickom, ... ? 🙂 Mne sa velmi pozdava napriklad Montessori a mozno by som si na to trufala po niekolkych skoleniach, aj ked netusim ake to bude popri malom dietati. A mozno sa nam skolka ujde, kazdopadne, rada si precitam ake s tym mate skusenosti, co robite s detmi ktore do skolky nechodia?
Ja tiez suhlasim ....ak by ste dieta do niecoho co nechce robit nutili,tak by to nemalo efekt ...napr moj syn mi pri obede zacne hovorit ....p ako peto, h ako hodiny....ja ho to neucim ...opyta sa ma ake to je pismeno napr.m poviem m ako mamka a viac sa tym nezaoberam a on si to zapamata...takto co sa ma stale pyta vie uz skoro vsetky pismena ....minule prisiel s tym ze toto je R ako raketa ..... a ja som mu to nehovorila...niekde to pocul....takze ak dieta to bavi a pyta sa..odpovedam,neucim..uci sa sam.
Môj Danielko bude mať v októbri dva roky, od roka kreslil, ako 18 mesačný nakreslil auto s dvoma kolesami a karosériou v tvare ako má auto. V tom čase sme mu zvykli písať jeho meno, naučil sa ho vyhláskovať a hoci ho kreslenie na chvíľu prestalo baviť, lebo má iné záujmy tak vie nájsť v knižke D aj A a meno si vie celé vyhláskovať aj Danko aj Dani, pekne nadiktuje každé písmenko zvlášť. Ja som do škôlky nechodila. Synček má problémy s imunitou od 5tich mesiacov keď dostal zápal pľúc (v nemocnici 😠 ) . Pol roka sme mali kúru na posilnenie imunity, z čoho vyplýva že by som sa ho do škôlky bála dať. Plánujem, že vyskúšame škôlku od troch rokov na 4 hodiny denne, ak tam bude spokojný tak samozrejme aj na celý deň, ale ak tam nebude chcieť chodiť tak ho nútiť nebudem, má možnosť zostať doma s mojou mamou, alebo možno aj so mnou ak sa podarí 😅 Ak by mala mať škôlka negatívny vplyv na jeho zdravotný stav tak s ňou určite počkáme, aj keby tam chodiť chcel.
ahojte, davam tip, pracovny zosit pre najmensich skolkarov, je naozaj dobry, je na cely rok...v sulade so sledom rocnych obdobi (jesen, Mikulas, Vianoce....) spolu 24 uloh.... v skolke u nas s tym pracuju...
nečítala som všetky príspevky, tak neviem, či ste to tu už nespomínali, ale ako ste to riešili úradne, keď ste chceli nechať dieťa doma? Požiadali ste o predĺženú materskú alebo ste zostali doma len tak bez príjmu?
@zuzana76 to žiaľ nie je môj prípad, takže si ten odklad budem musieť ešte dobre zvážiť. Prvú dcéru som dala do škôlky hneď v troch rokoch. Nastupovala mi tam ako zdravo sebavedomé dieťa, ktoré nerobilo žiadne problémy s jedlom. Po pár týždňoch začali problémy s kakaním, neustále napínanie na vracanie, každé ráno plač, odmietanie jedla. Nevedela sa vysporiadať so škôlkou. Chytila mi tam veľmi zlé stravovacie návyky - napr. sa v škôlke naučila, že chlebík sa papá bez kôrky, pritom dovtedy mi v pohode zjedla chlebík aj s kôrkou.
Mali sme ozaj veľké problémy, riešili sme to zmenou škôlky, ale následky si niesla ešte veľmi dlho. Takže teraz pri druhej dcére zvažujem, či nedať odklad. Doteraz som si naivne myslela, že stačí len požiadať o predĺženú materskú a normálka zostávam doma platená štátom. Ale vraj musí mať dieťa nejaké zdravotné prekážky, ktoré mu nedovoľujú nastúpiť do kolektívu. A moje super zdravé dieťa má pár krát do roka maximálne tak soplíky, chorá vôbec nebýva. Našťastie! 🙂
@dadis ja viem, pri mojich deťoch si to uvedomujem každý deň, pretože sú povahovo úplne odlišné. Keď ja som si veľmi dlho vyčítala, že som nechtiac spôsobila staršej dcére škôlkou takú traumu, tak teraz som opatrná. A možno až príliš úzkostlivá. Asi ju tam predsa len zapíšem, ale ak bude nejaký problém a učiteľka nebude ochotná so mnou vôbec diskutovať (čo sa nám predtým stalo), tak ju nechám doma.
@molka hlavne si to vnutri v sebe "vyries", aby si v tom mala jasno, ze ked bude problem, tak sa jej prisposobis (napr.ze zostanes doma a zoberies nejake dieta na opatrovanie)...deti su totiz take male "radary", ktore vycitia nejaky problem...ak to nebudes mat v sebe vyriesene, tak ju tam radsej ani nedavaj a napr. na ten prvy rok si skus vymysliet nejaku alternativu, ako zostat doma a prist nejako k peniazom (napr. aj to opatrovanie, alebo nahradne rodicovstvo, praca na doma- nejake preklady, upravy textov...atd)
Podľa mojich skúseností rodinnú starostlivosť a rodinnú výchovu nenahradí ani tá najlepšia škôlka či krúžok.
Veľa rodičov sa domnieva, že ich dieťa v škôlke stagnuje. Neuvedomujú si, že je to nie škôlkou, ale že sa deťom v rodine menej venujú. Ale keď rodičia obaja pracujú a ani ostatní členovia rodiny sa dieťaťu nevenujú, naozaj toho času na dieťa je v rodine málo. Rodina sa často v mnohom spolieha na škôlku. Škôlka však rodinnú starostlivosť a výchovu môže len doplniť.
@molka ale deti dozrievajú na kolektív rôzne. Niektoré deti sú sociálne zrelé už v dvoch rokoch, niektoré až v piatich. Deti, ktoré majú starších súrodencov sociálne dozrievajú skôr, sú samostatnejšie, mnoho vecí odkukajú od starších súrodencov. Možno Tvoja staršia dcérka má takú povahu, že by sa ťažko zaraďovala do kolektívu aj neskôr a možno by to bolo ešte horšie.
@evabb35 som učiteľkou v materskej škole, nečítala som celú diskusiu, len reagujem na posledný príspevok - škôlka v žiadnom prípade nemôže nahradiť rodinnú výchovu, tak ako rodinná výchova neposkytne dieaťťu to, čo získa v materskej škole. Materská škola rodinnú výchovu dopĺňa. Nejdem a nechcem tu nikoho presviedčať o niečom, čo aj tak nechce počuť, je to nakoniec zbytočné, ale možno by stálo za to, porozprávať sa s učiteľkami prvého ročníka základnej školy. Nejde mi teraz o vedomosti, priemerne inteligentná mamina, ktorá sa dieťaťu venuje a sleduje nové trendy vo výchove mu tie vedomosti a zručnosti je schopná zabezpečiť. Ide tu o sociálnu zrelosť, o ktorej píšete, ani nie o schopnosť fungovať v kolektíve ( nebudú v ňom všetci žiť) ale o normálne formy nadväzovania kontaktov (bez maminy za chrbátom), o schopnosi, ktoré deti získajú len v kontakte s ďaľšími deťmi a hlavne tam, kde sú si všetci rovní. Ťažko to vysvetliť pár riadkami, deťom by som nikdy nedávala nejakú šablónu. Jedno beží do kolektívu dvojročné, je tam šťastné (mám také v triede), niektoré netúži po kolektíve detí ani ako štvorročné. 😎
@mamavera ale veď veľa detí dnes má odklad povinnej školskej dochádzky práve z dôvodu sociálnej nezrelosti. Ale či je to z dôvodu nedostatku sociálnych kontaktov s rovesníkmi a veľkej naviazanosti na matku? Keď teraz je taká zvláštna doba...
Ale mala som na mysli ten druhý aspekt. Mne sa zdá, že mamičky sa venujú deťom do tých 3 rokov a potom už sa vo všetkom akoby spoliehali na škôlku, resp. nestíhajú sa už tak venovať dieťaťu. /verbálna komunikácia, budovanie slovnej zásoby, akoby boli tie deti tichšie, uzavretejšie, menej komunikatívne/ Ty ako učiteľka v materskej škole nezastávaš takýto názor? Určite sú deti navštevujúce škôlku samostatnejšie. Ale tá komunikácia, rozvoj samostatného myslenia akoby tam viazli.
@mamavera podľa mňa najväčším problémom dnešných škôlok je, že vyžadujú už určitý stupeň sociálnej zrelosti dieťaťa. Neponúkajú alternatívu /v prístupe, v režime/ pre prípad nedostatočnej zrelosti na detský kolektív. Toto ma naozaj mrzí, lebo naozaj máloktoré dieťa je dostatočnej sociálne zrelé na škôlku presne v tých 3 rokoch, kedy uplynie zo zákona rodičovská dovolenka. Dieťa je v škôlke zaradené medzi deti už adaptované aj napriek nezrelosti. Takto sa stretne s výsmechom a nepochopením zo strany kolektívu. Toto potom adaptáciu ešte zhoršuje, lebo dieťa sa cíti nepochopené a už vopred vyčlenené z kolektívu. Už je na stoličke hanby, už je v kúte, lebo sa správa inak ako deti adaptované. Toto je ten problém. Žiadna predškôlkárska príprava neexistuje. Je to pre dieťa nová skúsenosť a dieťa si musí poradiť samo, nikto s pedagógov v škôlke mu nepomôže, pretože sú vyťažení až preťažení inými deťmi.
@mamavera navyše dnešné škôlky vyžadujú dieťa s dobrým zdravotným stavom.
Detičky, ktoré majú nejaké zdravotné ťažkosti, tak sa jednoducho do škôlky nedostanú aj keby chceli. a boli na ňu zrelé. Toto je veľký problém. Žiadna alternatíva pre choré detičky. Žiadna možnosť návštevy predškolského pedagóga v domácnosti chorého dieťatka a nejaké externé individuálne predškolské vzdelávanie. Žiadna možnosť nejakého čiastočného zaradenia do kolektívu, proste len striktné pravidlá, tabulky. Deti so zdravotnými ťažkosťami sú vopred vyradené zo spoločnosti a nútené žiť v izolácii. Rodičom takýchto detí nikto pedagogicky nepomôže, všetko si musia sami zariadiť a stihnúť popri iných povinnostiach a nakoniec sú ešte odsúdení spoločnosťou pedagogickou, že dieťa nenavštevovalo škôlku. To isté platí aj pre deti, ktoré sa do škôlky už nevmestili. Čo s nimi? To už nikto nerieši. Rodičia dieťa zapísali a dostali nakoniec zo škôlky odmietavé rozhodnutie o prijatí. V dnešnej dobe bežné. Takže ako učiteľka materskej školy by si určite pomohla, keby si dala rady takýmto rodičom.
Ahojte!
Náš Janík má v škôlke chlapčeka s poruchou zraku a hneď toho chlapčeka pridelili k Janíkovi, že Janík je šikovný a komunikatívny. Dokonca aj postieľky majú pri sebe. Neviem, ako to berie Janík, ale nesťažuje sa. Podľa mňa integrácia postihnutých detí je skvelá vec, len to chce naozaj otvorené srdce zo strany personálu. Teraz bol Janík týždeň doma, pomáhal mi a v pondelok ide "do práce" ako on tomu hovorí 😀 😀 😀 😀 . Tak uvidím, čo a ako bude.
Detičky alergici a so zlou imunitou. Tie som mala na mysli. Tie,čo sú viac dní choré ako v škôlke. Takže vlastne do škôlky nemôžu chodiť.
@mamavera aspoň si ma presvedčila, že už si dobre rozmyslím, či vôbec niekedy sem budem písať príspevok. Chcela som poradiť, pomôcť a vyslúžila som si výsmech.
@evabb35 - deti s alergiou alebo nejakým iným imunitným ochorením majú právo byť s matkou doma 5 rokov. Takže aj mamina má právo byť s dieťaťom doma na predĺženej materskej, stačí papier od lekára a od alergológa a imunológa a ísť s tým na sociálku.

@zuzana76 tak s tym zas uplne suhlasim, ze ked mas doma mladsie, nechat starsie doma. tiez by som to tak spravila, vynimkou by bolo iba ak by povedala, ze chce ist do skolky. a klobuk dole pred malym - to je asi fakt vysoko nadpriemerne dieta potom. To bude asi pre neho vhodna nejaka trieda pre nadane deti v skole, bo sa bude asi nudit s ostanymi prvakmi...