Dieťa nie je pripravené na škôlku, skúsenosti..
Ahojte všetky maminy, veľmi by ma zaujímali skúsenosti mamiciek, ktorých deti neboli pripravené na škôlku a škôlku ste nakoniec zrušili. Pripadne ci ste sa aj radili s psychologickou. Rady typu, že každé dieťa si to proste musí od plakať atď tie ma "nezaujímajú", pretože každý si časom zvykne aj na "kazajku". Ďakujem všetkým maminam vopred za skúsenosti.
@nelinka2009 Ja som sa učila dobre, len som sa cítila veľmi osamelá, bola som utiahnutá, veľa som plakala, doteraz mi z toho behá mráz po chrbte. Potom neskôr v treťom ročníku to bolo lepšie. Preto nechcem, aby to moja dcéra zažila. 😞 Doma som bola samostatná veď som mala o 4 roky mladšiu sestru a brata o 5 rokov. Súrodeci už do škôlky chodili a ozaj nemali žiaden problém sa začleniť amali kopec kamarátov.
Netreba zovšeobecňovať, každé dieťa je iné.....3ročné dieťa by už malo byť pripravené na škôlku ale ak to nezvláda - je ok ho nechať doma.....ale určite by dieťa malo ísť najneskôr do predškolskej....ak dieťa plače v škole lebo je tam bez mamy - tak to už problém je, ale je to chyba matky že to dieťa je na ňu tak fixované....u malého dieťaťa je normálne že mama ide preč - tak plače....4-5 ročné deti by to už mali zvládať bez problémov a ak to robí aj dieťa v škole - hold chyba matky - dieťa už nemá mať problém ostať s cudzími ľuďmi(babka, dedko, kamarátka, učiteľka v škole, družina....
@asia83 prepac ale tvoj nazor je tvoj. Ja som do skolky nechodila, resp chodilq tyzden a nenavidela to tam. So socializaciou som problem nikdy nemala, feti su aj inde nie len v skolke. To uz je potom aj lenivost matky ked je doma pla pichne decko cim skor do skolky. Nespominam pripady kedy sa dieta same vypyta alebo matka nema inu moznost. Cele detstvo som sa kamosila s deckami z okolia, podnes den som clovek co ma rad spolocnost q nema problem. Moj muz je introvert s velkym I. Od 3 rokov v skolke. Cize tvoj pohlad je jednosmerbu a nepripusta originalitu kazdeho dietata. Moja bude mat 2 roky. Skolku este neriesim. Uvidim ci a kedy....
@angelana tak ono kazde dieta je individualne, ale myslim si, ze to co tu niektore pisu, ze dali dieta do skolky 2 dni... 10 dni... ved to to dieta ani neochutnalo o com skolka je a uz bolo znova doma... syn je dnes v jasliach 4 den, zatial len doobeda... uz ranny plac trval len 4-5 min... mam fotky, hra sa tam... vydrzim mesiac a ak bude ozaj velmi zle, urcite budem na nom badat zmeny aj doma... zatial som videla len ranne hysaky a dieta, ktore odmietalo nocnik, ho zrazu nosi za mnou... vcera sa don konecne aj vykakal... dieta, ktore nechcelo doma chytit lyzicu, aby skusilo jest same, cez vikend obedovalo samo konecne... a o tom, ze doteraz nemal potrebu rozpravat, lebo ved mama rozumie jeho mu, bu a i... zrazu komoli cele slova... je tam 4 den... naozaj este ten ranny plac povazujem za normalny, aj ked je to velmi neprijemne aj pre mna... je tvrdohlavy a ak nieco naozaj musi, tak hysaci aj doma... ma 2 a pol... myslim, ze to uz od tych troch rokov nieje az taky rozdiel a o pol roka by to v stat skolke bolo toto iste... s tym rozdielom, ze tam by sa s nim ucky nemojkali, musel by na wc, musel by jest... tu su 2 ucky na 6 deti, tam budu 2 na 20 deti... dcera nastupila do skolky trojrocna, rano neplakala nikdy... on to len musi pochopit, vediet, ze vzdy pre neho prideme podla mna, bude ok... a ak o mesiac bude zle.. no tak este ostaneme doma, ale par dni, je pre dietko ozaj malo...
@dadka_bb no...neviem ako to urobili,vraj nenavstevovali.
@dadka_bb Nie, predskolska dochádzka nie je povinná a ani nikdy nebola. Tak ako pise
@veronikaszabova
@lucia147852 Ja poznám ľudí, ktorí nechodili do škôlky, nemusíte sa mi predstavovať. Všetci do jedného rozmaznaní sebci. Darmo vy raz-dvakrát do týždňa idete s dieťaťom na hodinu-dve na ihrisko medzi deti, na ktoré sa pozerá. V škôlke je organizovaná forma práce, hry, náuky. Čo robí dieťa doma a čo v škôlke? Urobte si dva stĺpčeky a uvidíte, porovnáte. V škôlke sa učí dieťa od ostatných detí, učiteľky ho formujú. Nerobte sa matkou roka a neurážajte matky, ktoré dieťa vystavujú socializácii (naštudujte si, čo to slovo znamená) v škôlke. Majte si názor aký chcete, je mi to ukradnuté, no prijmite oponentúru. Dieťa je zvyknuté byť celý deň s matkou, je preto normálne, že do cudzieho prostredia sa mu nechce, zmeny deti rady nemajú. Ale stačí pozitívne hovoriť o škôlke, dobré učiteľky, deti a dieťa bude do škôlky chodiť rado. Naučí sa veľa, získa kamarátov, skúsenosti, nové zručnosti, rýchlejší rozvoj kognitívnych schopností. To vám hovorím ako pedagóg aj pre MŠ.
@asia83 👋👋👋👋👋👋👋👋dakujem, velmi ste ma povzbudila... ja badam pozitivne zmeny uz po 4 dnoch, napiste mi do ip, kde pracujete, pre syna chcem pani ucitelku, ktora bude ako Vy!!! nechcem, aby mu nahradila mamu, no chcem, aby ho nieco naucila ;)
@ivankomonika Ahoj, môj syn začal chodiť keď mal 3a tristvrre roka, no bol to des, strach a hrôza,keďže som bola d9ma s dcérkou pol ročnou nechala som ho po 2 týždňoch trapenia doma a di škôlky nastupil až teraz v septembri, práve predvčerom mal 6 rokov. A už je to o inom úplne do škôlky sa teší, vtedy ešte nebol pripravený m niekto možno povie že isiel neskoro, ale ja si myslím že prenho by to bolo iba trapenie....v septembri nastupuje dcerka, tak som zvedavá ako to bude znášať ona, keďže už budem musieť ísť do prace tak snou už doma ostať môcť nebudem...
Jedna známa tiež toto zažívala. Malý nie a nie chcieť chodiť do škôlky už keď ho ráno odvádzala celú cestu do škôlky na ulici mal hysterické závrate , hádzal sa o zem, bil ju ... Tak sa rozhodla ísť na to "postupne". Dohodla sa s učiteľkami a prvý týždeň tam ostávala a ním na hodinku-dve aby videl ako to tam chodí, zoznámil sa trochu s deťmi ale stále mal maminku u seba. Ďalší týždeň ho nechala tam už samotného ale stále iba na tie tri hodinky a pot si pre neho prišla. Potom to natiahla zasa o hodinku ďalší týždeň a po mesiaci nemali už vôbec žiadny problém, malý jej chodil normálne. Vôbec nieje chyba v tebe! Ona sa mu venovala ukážkovo a tiež mala ten problém. Niektoré deti sú skrátka citlivejšie a sú viac citovo naviazané na matku to je celé. Hlavne svoje dieťa do toho "nenúť". Ono si samo uvedomí že sa tam nemá čoho báť len to skúšaj teda postupne s trpezlivosťou a láskou ❤️
@misulka47 ahoj Misi, ver mi, cim skor s jaslami zacnes tym lepsie... Mala to da, ver mi, bude este malicka ani jej to nepride... Nas je uz moc mudry, tak vymysla... Neboj, vyber spravne jasle a bude to ok!!! Ked bude maly chodit dlhsie, napisem ti referencie na tie nase, zatial to vyzera super, ale nechcem este hodnotit, sme len v adaptacke!! Daj vediet, ci sa vratis k nam do prace. 😘😘😘
@nelinka2009 ja ju do našli neplánujem dať ani tu žiadne nemáme, dám ju až v septembri do škôlky.😊 a do banky sa nevrátim urcite 😂stačilo mi vtedy
@asia83 ty urazas hlavne matky, co maju trosku ine myslenie ako hurrrrrrra instucionalne vzdelavanie od utleho veku. Ucitelka nema, co formovat moje dieta, ma ho hlavne formovat rodina, rodicia a to, co najdlhsie, institucia ma moje dieta vzdelavat prioritne. To tvrdim ako ucitelka, ze mojou ulohou nie je prioritne napravat lenivost a vychovne chyby rodicov.
Ja pozna tiez deti, co nechodili do skolky a su normalne, chodia do skoly, robili od utleho veku skauting..proste az by boli moji synovia taky super, tak si gratulujem.
K tej socializacii, ja neviem, ci si ludia myslite, ze zijete na lazoch, alebo v bubline, ale socializacia dietata prebieha nepretrzite, je to plynule vrastanie do spolocnosti a prisposobovanie sa jej pravidlam ( koniec poucky z ucebnice sociologie), ci uz v styku s rodinou, kamarati, cudzimi ludmi, v beznch zivotnych situaciach...v skolke stretne tak akurat umely kolektiv rovesnikov ( ajod toho a zacina upustat a vznikaju vekovo zmiesane triedy v skolkach postupne) a teda neviem ako vy, ale okrem skolky a skoly, sa teda pocas cele zivota nestretavam len s rovesnikmi. :D
Ak si napisem, co robia deti v skolke a co moje, je to to iste, neviem, ci ti tu mam upnut portfolio ich prac, alebo co ...normalne som si tiahla osnovy a plus minus idem podla nich. Urcite im momentelane da doma viac mama, co cih ma dvoch, ako jedna ucitelka, co ich ma 20.
Raz pride den, ked pojdu do skol aj skolky a ja na nich budem amt tradicne tie 4 hodinky vecer, ale dovtedy ich chceme s manzelom formovat my, dat im pevny zaklad, kedze mam tu moznost a mozu byt doma. Nemyslim, ze som matka roka, ale mam pravo na vlastnu vychovnu cestu a nie je dovod tu zosmiesnovat, alebo podprahovo urazat zeny, co proste vyhodnotili, ze skolka b ich dietatu priniesla v urcitom obdobi viac negativ ako pozitiv.
dcéra šla do škôlky ako dvojročná, zvládla to vcelku v pohode, tešila sa (samozrejme na druhý deň plaaaač :( )
Syna som tiež dala dvojročného, ale u neho som videla, že to nie je ok, manej ako po dvoch týždňoch som ho nehala doma, nikdy nezabudnem, ako sme poobede spolu spinkali vedľa seba, ten šťastný výraz tváre. Na Mikuláša nás zavolali, tak tam šiel a odvtedy nehovoril o ničom inom iba o tom, akú mal Mikuláš bradu. Odvtedy chodil do škôlky rád. Dcéra sa naopak Mikuláša v škôlke bála.
Každé dieťa je iné, aj je inak pripravené na kolektív, zmenu prostredia....
@alby2014 tvrdim to iste, velmi zavisi od skolky a ucitela, ako sa bude detom venovat, bohuzial, im na tu vychovno-vzdelavaciu cinnost v ramci harmonogramu dna vela casu nevychadza, takze pre vsetkych, ktori si myslia, ze sa deti v skolke neviem ako ucia, je to hodina, maximalne hodina a pol z celeho dna. To idu podla osnov. Zvysok su jedenie, hygiena, pobyt vonku, spanok. Hraju sa zrana, kym sa zbieraju a po olovrante. Ti stastnejsi absolvuju v skolke nejaky tyzdnovy kurz korculovania alebo nieco podobne, no je to skor vynimka ako pravidlo. Mam momentalne uz druhe dieta doma a v 3,5 roku bicykluje, plava, lyzuje, neverim, ze toto vsetko by stihlo v tomto veku v skolke.A nechcem pausalizovat, ani nikoho urazit, ale co mam odsledovane, v skolke su spokojne zvacsa deti, ktorym sa rodicia az tak nevenuju, ci uz z lenivosti, nedostatku casu alebo kreativity, cize sa doma nudia.
nečítala som príspevky, ale to že dieťa plače, nemusí byť tým že nie je pripravené na škôlku. Moja dcéra nemusela škôlku celé 3 roky. Ale musela chodiť, keďže sme s manželom museli chodiť do práce. Iná možnosť nebola. Odplakala si svoje, neskôr mala už iba komentáre, že jej sa nechce , hlavne večer, bolo aj plaču ale musela. A nezanechalo to na nej žiadne následky. Niekedy sa mi zdá, že sa to s tými deťmi až preháňa. Čo chce, čo nechce, nedajbože urobiť niečo proti jeho vôli. Kto musí chodiť do práce a nemá starých rodičov, nemá inú možnosť.
@kvetinka75 lenze tu sa bavime o situacii, ze sa NEMUSI.
@asia83 úplne súhlasím, niekedy sa mi zdá, že tie matky sú na tie deti viac naviazané a citlivé ako by mali byť a potom sa to prenáša aj na deti. Každý musí potom skákať podľa toho čo sa im páči a čo nie a keď im človek nevyhovie alebo sa im nepáči, samozrejme, že chyba je v druhom.
@alby2014 čo sa nemusí?
@kvetinka75 ked sa nemusi ist do prace.. bolo by fajn, keby sa kazdy staral o seba..
@ivankomonika nas treti syn nastupil do skolky ako cerstvy trojrocny zlaty chlapcek,ale vydrzal len par dni...prve 3 dni boli hrozne,uplne sa zmenil,plac,stres,vykriky zo sna...ucitelky klasika,ze musi si odrevat a ze si raz zvykne...potom sme skusili este raz na 3 dni a fakt zle.Aj starsi si horsie zvykali na skolku,ale toto bolo ine...dohodli sme odklad na januar.ucitelky boli proti tomu,ze ho rozmaznavame...nakoniec isiel az na dalsi september po 4.narodeninach a nelutujeme.Potreboval este svoj cas doma,dostal ho a teraz ako orvacik nema tiez problem.Nic mu neuslo 🙂 myslim si,ze kazda mama pozna svoje deti najlepsie a vie vycitit,ci dieta je zrele na skolku.My sme sa aj radili so psych. a tiez navrhla odklad
@jana_eyre lenže takú možnosť má málokto.
@kvetinka75 poznam plno zien, co su doma na materskej s druhym, ale prve tlacia nasilu do skolky, lebo ved preboha dve deti doma...ako by sa im venovali, potrebuje kolektiv, nauci sa viac v skolke...etc. Pritom to dieta starsie na to naozaj nie je zrele.
@kvetinka75 nemam ten pocit.. a keby aj, no a? autorka tu moznost ma, pyta sa na skusenosti a co dostane? sprda, ake su tie zenske co maju deti doma dlhsie precitlivele chuderky, pritom o ich situacii a moznostiach a detoch viete velke nic..
My sme len v jasliach mali problém s adaptáciou,v škôlke uz nie ani v súkromnej a ani teraz v statnej,zvykla si aje starsia ako.ked bola v jasliach,vsetko chce cas a trpezlivosť si myslím
neviem, ci je argument proti nastupu do skolky, ze je dieta introvert (alebo brat fixovanost na mamu ci uzky okruh znamych ludi ako introvertnost). introvertne deti vobec nemusia mat problem chodit do skolky, len si najdu vacsinou svojich par oblubenych kamaratov a s tymi si vystacia, nepotrebuju sa bavit so vsetkymi 🙂
Ja si myslim,ze kazde.dieta.je ine...aj adaptacia,podla mna,adaptuje sa na novu situaciu nie iba dieta,ale aj rodic....a tak ako existuju "precitlivene"matky,existuju aj "necitlive"matky....aj vselijake ine skupiny,podskupiny,atd. A je to aj jedno. Ale aby sme v tejto diskusii nesklzli do toho,ze zeny,co su s detmi doma su super mamy,zeny,co maju deti v skolke tie zle. Ja osobne som stastna,ze moje to celkom ok.zvladli,aj ked slzicky a vyjednavania boli. Ale mozno to bol velky zazrak,moje stastie,mozno povahou....aaaa mozno vychovou,ale viem ja?snaha bola,ale mozem povedat,ze to bolo mojou uzasnou vychovou?pristupom?uz by som si to nedovolila.....
Mozem iba poradit:vyskusat,dat.tomu cas,aj sebe,aj dietatu.....a uvidi sa. Bez skusania to nejde.
@terezka1947 ja si myslim, ze vieme ovplyvnit tak 20% zo zivota dietata, tych 80% je potom povaha a ostatne okolnosti..
ja nechapem, ze vzdy sa tu musi najst niekto, kto musi druhu stranu posudit - vzdy musi niekam zaradit rozhodnutia, zeny, deti atd.. absolutne nikto nezije zivot druhych, ale vzdy sa tom tak dobre pise..

@angelana moja, tretiacka ma takuto spoluziacku... strasne mi je luto, ked tretiacka rano v skole place a deti sa jej este aj smeju... ucitelka povie, ze to uz ma mat zvladnute a nieje to jej problem.. aj sa zle uci... mama zhana papiere na dys dys dys... stale caka nejake ulavy pre svoju dceru... no je to des... ucka sa nevie dockat, kym jej zmenia skolu, kedze sa mamina tymto stale vyhraza... myslim, ze ta skolka jej aj o tom, aby sme my mamy pochopili, ze dieta treba nechat, aby sa trosku osamostatnilo... lebo ak jedna matka v prvom rocniku povie, ze do skoly v prirode pojde s dietatom... tak to uz ani ta matka nema v hlave uplne v poriadku, a caka, ze ucitelka a ostatni rodicia budu v pohode suhlasit... samozrejme, ze nesla ani mala a ani matka... ved svp nieje povinna