icon

Dieťa nie je pripravené na škôlku, skúsenosti..

ivankomonika
4. jan 2019

Ahojte všetky maminy, veľmi by ma zaujímali skúsenosti mamiciek, ktorých deti neboli pripravené na škôlku a škôlku ste nakoniec zrušili. Pripadne ci ste sa aj radili s psychologickou. Rady typu, že každé dieťa si to proste musí od plakať atď tie ma "nezaujímajú", pretože každý si časom zvykne aj na "kazajku". Ďakujem všetkým maminam vopred za skúsenosti.

Strana
z5
nelinka2009
9. jan 2019

@senta_sofia no sam clovek nezmoze nic, ale netvrdim, ze za to, ze dieta v skolke prve dni reve, tak ma este ostat doma a uz vobec takymito sprostostami nezahlcujem internet fora. Mama, ktora dava dieta do kokektivu zrejme musi pracovat. Vsetky mudre za zostatie doma tu ako hrdinky pisu verejne... k tejto teme mi prislo nespocetne sukromnych sprav od maminiek, ktore sa boja pisat verejne, dosloova,sa hanbia, za to, ze si chceli od deti oddychnut, museli pracovat... Nemali inu moznost a deti dali do kolektivu vo veku 6 mesiacov - 3 roky... A ani jedna to nelutuje, aj ked dieta si muselo odplakat svoje... Niektore rano mraucali mesiace, no spatne to kazda hodnoti len pozitivne... Pisala mi pani o ktoru sa stara jej 40 rocny syn s manzelkou, od pol roka bol v jasliach a? pisete tu akoby to bol smrtelny hriech... po precitani for som mala pocit, ze som ta najhorsia matka na svete a vies co, ono to tak nieje... Mozno niekedy v buducnosti zistim, ze tymi jaslami som malemu dala viac ako vy vsetky co sedite doma a mozno nie, ale nepacham hriech, len preto, ze som si dovolila ist ku kadernicke, ani tym, ze ma bavi moja praca a jednoducho ma to tam uz taha... Kazde dieta sa musi naucit aj prisposobit, nielen, ze sa vsetko prisposobi jemu, aj mama ma pravo byt spokojna a stastna, nieje jej povinnost nezit a nechciet pre seba, len preto, ze sa stala manou... a cim skor na to pridu, tym je to pre nich a ich vyvin lepsie... V 7 rokoch sa vam nebudu zdat zrele na skolu, tak ich tiez nechate doma? povybavujete papiere od lekarov ci? jaj to uz zo zakona musite... tam uz vsetky stiahnete chvosty, ci budu v skolach bliakat l, ci nie... Vsak som videla, ked dcera bola prvacka...

senta_sofia
9. jan 2019

@nelinka2009 neda sa zovseobecnovat, poznam deti, co chodili do skolky a sok bola pre ne prave skola, takze nie vzdy plati, ze cim skor niekam dieta pojde, tym to bude pren lepsie. Su “deti”,ktore vykolajila stredna skola.
A nikto nevravi, ze ak dieta nie je v skolke, ze musi nevyhnutne sediet doma. Vies kolko deti tu u nas v skolke ma matku doma s mladsim surodencom? Takze su doma a daju dieta do skolky. Ale ty by si radila takej, co moze byt doma, aby tam davala dieta len kvoli tomu, ze uz ma 3 roky a patri do skolky, hoci dieta rano zvracia a zajakava sa v satni od placu, nezapaja sa do hier, vychovneho procesu, neje, nepije. Prislo by ti to stale normalne, prirodzene, nevyhnutne natolko, aby to dieta absolvovalo? To nie je o rannej slzicke za mamou. Vratim sa k tomu, cim som zacala, ty bud vdacna, ze mas moznosti ake mas a ze ma tvoj maly taku povahu ako ma🍀

nelinka2009
9. jan 2019

@senta_sofia ale ved jasne zvracanie, nezapajanie sa, to uz je o inom... napr teraz s malym nastupovalo aj take dievcatko, inak rano nikdy neplakala ( a ja som sa tak hanbila za tie nase vystupy ) a dnes som sa pytala riaditelky, ze kde je... a ona sama, ze ju odmietli prijat, nezapajala sa vobec, neplakala, ale nejedla tam ( ale aj toto je len o kvalite personalu a zariadenia, ak by chcel niekto silou mocou zarobit, tak ju tam drzi...). len hovorim, ze to ani nemusi byt v tom dietati, jednoducho to moze byt zlym personalom, zlym zariadenim a situacia sa moze opakovat aj ked dieta bude mat 5 rokov... ja by som to neriesila ostanim doma skor by som hladala ine moznosti..., lebo ak sa raz dietatu ukaze, ze zacal, a ostal doma... stacilo nehrat sa, popripade zvracat... to sa jej v buducnosti moze vratit... deti su velmi rozumni vymyselnici a vedia nam mamam vie aj hrat na city a cim su starsie tym viac.. u nas stacilo slubit hokej ( umela hokejka a penova lopticka ) a zrazu to slo bez placu... ale ja na 100% viem, ze je mu tam dobre, ako som uz spominala od zaciatku sledujem cez okno 😁😆😅😂 dnes som prvy krat nebola a uz ani nepojdem, je tam zima a personalu doverujem ;)

nelinka2009
9. jan 2019

@senta_sofia a to nieje o nevyhnutnosti, tak ako u mna, a napriek tomu tam maly je a ani u nej, kedze jej nerobilo problem nechat ho doma... skor je to u nej pohodlnost a u mna uz trochu aj sebectvo, ze chcem znova mysliet aj na seba, aj ked tejto situacii by sme sa od septembra nevyhli, aj ked by uz maly navstevoval ine zariadenie... Proste si nemyslim, ze ho mala nechat v tej skolke, ale ani doma... ja si neviem predstavit, ze tie deti, co tu kocky pisu, ze 4-5 rocny, neni v skolke, bez nej ani na krok a zrazu to dieta bude musiet ostat v nemocnici... Ved tam uz musi byt same... nasa bola 4 rocna 10 dni sama u babky, den noc, my nikdy u svokrovcov nespime, chodime tam malo, ale proste sa jej povedalo, ze tam kazdy den zavolame a ked ona povie, ze chce ist dom, tak pojde dala celych 10 dni ;) , ale nech to aspon skusi, aj ked ma strach.. tak ako aj dieta moze povedat, mama neni mi dobre v skolke... ok, najdem inu... 6,5 rocna bola sama v pobytovom tabore, uplne cudzi ludia, ziadny znamy kamarat, tiez sme tam kazdy den volali a keby povedala len slovo, ide hned dom... ale nie, ze nechat doma, ved tie deti treba ucit aj samostatnosti, zodpovednosti a to sa v pritomnosti matky nenaucia nikdy,, aj keby s nim bola v dysneylande... s muzom sme sa pytali aj maleho kazde poobedie: pojdes zajtra do skolky? pritakal... rano mal len uzkost z toho odlucenia, ale chcel ked bol uvolneny, kludny... chce tam aj spinkat, asi by to nepovedal, keby mu tam bolo zle... taktiez sa pytam dcery, ked bola zo skoly vyplasena ( je to fakt tazka skola) chces ist do inej skoly od polroka? mama nie, ja to dam, mam tam kamosov... hovorim ok, pomozem ti ako budem moct... treba tie deti naucit, ze nieco sa aj musi hned od mala... a nie ze plackas, zvrackas no chudatenko... ved to je ako ich robota, skolka, skola... tiez si nemozete byt hocktora len tak doma z roboty... a tie deti preziju, len ich to zoceli, priblizi realnemu zivotu a svetu.. ten pod maminou suknou moc real nieje a potom nam tu vyrastaju 40 tnici, ktori sa cuduj svete nevedia opustit maminkin hotel s full servisom..

ivankomonika
autor
9. jan 2019

@nelinka2009 ja napr nemusím písať nikomu súkromné správy aby mi bolo blbé napísať, podľa tohto komentu, som šťastná ze nemám také zmýšľanie ako ty....

ivankomonika
autor
9. jan 2019

@nelinka2009 každá jedna z nás miluje svoje deti tak ako to len dokáže, napriek tomu ze niekto je viac, niekto menej citlivý, niekto ma taky, niekto iný názor, milujeme do takej mieri ako to dokážeme... A áno plne súhlasím s tým ze ak si myslíš ze dieťaťu je lepšie v škôlke ako s tebou máš úplnú pravdu.... je veľa mamin, ktoré potrebujú nastúpiť čím skôr do prace lebo napriek tomu ze milujú svoje deti najviac ako vedia, nejakým spôsobom sa dusia, nedokážu zotrvať dlhodobo na materskej a preto je to aj pre dieťa lepšie ak je vtedy skôr dane do škôlky.... Pretože spokojná mama sa rovná spokojne dieťa... Odhliadnuc na to ze do budúcna to dieťa keď je dospelé, tých rodičov menej a menej potrebuje až ma svoj svet v ktorom rodičov kontaktuje minimálne... Co sa môže ale aj nemusí štát samozrejme... Ale deje sa to...

ivankomonika
autor
9. jan 2019

Nelinka 2009, síce mimo tému ale ja verím tomu co si človek zaseje to bude mať. Dnes je plný internet toho ze ak deti dospejú nemajú čas na svojich rodičov, rodičia sú starí, cítia sa sami, chcú tráviť čas so svojimi deťmi ale deti zrazu nemajú čas... Nechápu, pýtajú sa prečo? Nesúvisí s tým aj to koľko času, obety dávali rodičia deťom? Ja myslím ze áno (no môžem sa mýliť, ale je to môj názor) takisto je pre mňa názor že je jednoduchšie nechať dieťa revat a zlomiť ho, ved bude čím skôr doma pokoj... No ja v prvom rade vnímam dušu, pocity svojho dieťaťa a nebudem ho "týrať" sle zvolim ťažšiu cestu pre mňa ako mamu... Ako som aj písala spokojná mama sa rovná spokojne dieťa. Ak je lepšie pre matku od polroka ísť do práce, bude to lepšie aj pre to dieťa. Aj ked pre mňa je to smutné že mami nevydržia tie tri kľúčové roky s dieťaťom doma... Ale každý z nás je iný a niektoré ženy to proste nedokážu aj ked svoje deti milujú tak velmi ako to dokážu...

nelinka2009
9. jan 2019

@ivankomonika je to pekna teoria, ale ak by to tak bolo, tak vsade v zahranici by boli vsetci rodicia opusteni... naproti tomu by v nasich osadach neprisposobivych mali mladi o starich postarat... neverim tomu, ze tie buduce vztahy v rodine su postavene len na tom, ze matka bola doma prve 3 roky s dietatom... inak podlozit to neviem, ale vidim na sebe, ze napriek tomu, ze som od dcery odchadzala od roka a pol do prace ( strazila ju babka, vtedy bola na tom este zdravotne dobre), mame velmi citlivy vztah vieme vninat jedna druhu... aj bez slov a viem, ze ak sa o mna nahodou budu musiet starat deti, tak to spravi dcera... jednak vidi nas, ako sa starame o choru babku a donedavna aj o prababku, jednak ma tu starostlivost a empatiu v sebe... syn ma 2,5 tazko este hodnotit, ale napriek tomu, ze som s nim 2,5 roka doma, je to ine... citim, ze on nema to v sebe, neviem ci je to aj pohlavim, ale on je taky vetroplach a dobrodruh, urcite nebude na jednom mieste, len preto, aby sa postaral o mamu, otca... ja netvrdim, ze je to zle tie 3 roky, ale urcitym ludom na slov vyhovuje, ako sa to nadhodnocuje... pravda je taka, ze nemam zaujem ostat nasim detom na obtiaz, prave tie tri roky doslova zeny vhanaju do takej situacie v buducnosti, ze sa o ne budu musiet starat deti... ok 3 rocny doma, ale 4-5, aby nezvladal detsky kolektiv? no ja neviem, ale ako som napisala, riesila by som to inak, ako len zrusit skolku... co vidim ja, povacsine je viac zavisla matka na dietati ako dieta na matke... 3 roky je prosto dlho, hoc to tu nikto neprizna... nazory psychlogov sa tusim v kazdej krajine lisia, co tu tak zbezne prezeram linky... pravda je, ze ak by to malo taky neopomenutelny vyznam, tak by to riesili aj inde, nielen na svk... osobne som ako 2,5 rocna sla do jasli, mame pomaham tak ci tak... mam s nou skvely vztah... a to, ci sa o mna prve 3 roky starala mama a ci teta v jasliach si pamatam akurat vdaka fotkam ;)

ofinna85
10. jan 2019

@asia83 to ako keby sim ja pisala)pripravy na skolku boli velke, tesil sa este vopred.bol tam pozriet,nechcel ist odtial prec,je rozumny a na deti zvyknuty,no prvy den v skolke super,nestihol sa ani rozlucit,dnes je tam 4den a strasne(rano ho neviem obliect uteka predomnou z revom ze on tam nejde(je to boj ho tam dostat(vymyslame si ,putame pozornost na nieco ine zabere na chvilku no v zapeti nati povie nejde do skolky(a rev ,nepapa tam pride domov ako ,vlcak”hladny)papa do vecera,ked sa ho pytame na skolku dobre je tam ,hrame sa ale?on tam nejde ja som na neho raznejsia musi a hotovo,no dnes ho zaniesol jeho otec tak uvidime ci bude lepsie ked ho tam bude nosit iba jeden rodic,a asi on )lebo pri mne reve viac,

ivankomonika
autor
10. jan 2019

@nelinka2009 3 roky je dlho? 3 roky sú najdôležitejším kľúčovým momentom kedy dieťa potrebuje svoju mamu pri sebe a nikde inde mu lepšie nebude ale samozrejme to musí chcieť aj matka.... Samozrejme ak sú jej prednejsie iné veci bohužiaľ aj pre jej dieťa to bude lepšie... (pokiaľ ju život doslova nenúti urobiť iné rozhodnutie) pokiaľ to robí dobrovoľne a nemusí je to smutné ale aj takých mam je veľa. Aby jedna matka nedokázala byť 3 roky so svojím dieťaťom ak má tú moznost ked ju najviac potrebuje je pre mňa žiaľ nepochopitelne... Som šťastná za svojho syna že pre mňa za tie 3 toky nič nebolo dôležitejšie ako byť pri nom a ze život mi to doprial aby som mohla byť pri nom

ivankomonika
autor
10. jan 2019

@nelinka2009 inak aj môjho otca sestra sa starala o moju babku, teda bývali s nou až do smrti ale jej chovanie k nej bolo do plaču, takže aj ked sa niekto o niekoho stará neznamená to ze je ten človek super... Empatiu mala nulovú... A také boli aj jej názory na svet... A také sú dnes aj jej deti, ved celý život malý taky vzor, bola to tvrdá ženská a tiež svojim spôsobom milovala svoje deti najviac ako vedela ale len tak ako jej to srdce dovolilo.... Povedzte mi co je v živote viac dôležitejšie pre ženu ako dieťa byť s ním 3 roky doma? Je pre vás lepšie sedieť zavretá niekde v kancli 8 hodín? Cítite sa tam šťastnejšía ako pri svojom malom dieťati ktoré vás najviac v tom období potrebuje? Ja určite nie.... A pre mňa nie je nič v tom období dôležitejšie ako moje dieťa....

viera77
10. jan 2019

@ivankomonika Dcerka nastupila do skolky ako 3,5 rocna. Mali sme v plane len na 1/2 dna, kedze bola celiaticka, aby mala vyrieseny obed. Ja som vtedy cakala druhu dcerku, takze som uz bola doma. Pocas tych 2 tyzdnov vraj podla uciteliek cele dopoludnie len stala v kute, tisko zvlykala a okolie nechtov mala uplne odrate do krvi, vratane ziadnych vyrastenych nechtov - nehryzla si ich, len olupovala rukami. Absolutne sa do nicoho nezapajala, odmietala vsetko, aj zjedenie desiaty, len tisko v kute pretrpela kazde dopoludnie a vonku na dvore len prestala na jednom mieste cely cas. A pamatam si, ze od zaciatku rannu cestu do skolky sprevadzal plac, neskor az hysteria, na tie ranne vystupy urcite spominaju este aj susedia. Nebol to moj vymysel dat ju do skolky, ked som na druhej strane bola doma, ale dcerka dovtedy velmi chcela chodit uz do skolky, tak som ju zapisala. A nevyplatilo sa to, poziadala som o prerusenie dochazdky a dcerka ostala so mnou doma. Medzitym sa jej narodila sestricka, takze o celodennu zabavu mala postarane a do skolky opat nastupila o rok, uz ako 4,5 rocna, ze teda vyskusame, kedze sa opat zacala dozadovat chodenia do skolky. A od prveho dna ukazkovy nastup, ziadne slzy, strach, hysteria...no nechapem, ako uplne ine dieta, do skolky nas az tahala, hned si nasla kamaratov, ucitelky ju velmi chvalili, domov chcela chodit az posledna a rano ako prva. A dodnes nema ziadny problem v kolektive, aj nastup do skoly bol ukazkovy.

nelinka2009
10. jan 2019

@ivankomonika to je az fanatozmus ako si vsetky stojite za terminim 3 roky... a pritom keby ste tie rodicaky mali na 2, tak vsetky placate 2 rocne do skolky 😁😆😅😂

nelinka2009
10. jan 2019

@ivankomonika a si predstav, ze mbe sa osvedcilo ostat s diwtatom doma skor medzi 6-7 rokom pocas nastplupu do skoly ako vo veku 3-4 roky... s dcerou to bolo super, prvy rocnik som sa jej venovala na 100% a vyplatilo sa... je uplne samostatna, ci uz sa jedna o ucenie, pripravu do skoly, alebo cestu tam, spat... a nepotrebujem na to nejaky rodicak, aby som boka s dietatom doma vtedy, ked to skutocne potrebuje... to som zas videla ja, ked vsetky tie detirence co boli 5 rokov dona, potom jeden v skolke a sups do skoly ...

rainee
10. jan 2019

Veľmi záleží od dieťatka. Niektoré je v pohode aj malinké v jasliach, niektoré má problém este aj v škole. Máme tu fakt luxus byť s dieťaťom doma až 3 resp 6 rokov, myslím že to nikde inde ani nie je.

ivankomonika
autor
10. jan 2019

@nelinka2009to akoby som napísala ze vám v deň odložení dieťaťa mali stiahnuť rodičovský príspevok alebo stopnúť materskú. Véd sú to peniaze za starostlivosť o dieťa a keďže ste ho odložili mali vám byť stiahnuté... Co vy na to Nelinka? 🙂

nelinka2009
11. jan 2019

@ivankomonika precitajte si zakon, to su peniaze NA starostlivost o dieta, nikto Van nebude platit ZA to, ze ste otehotnela, rodila a starate sa o vlastne dieta, to nieje nahrada Vasho prijmu...

nelinka2009
11. jan 2019

@ivankomonika keby to bola nahrada prijmu, tak by ju logicky nepoberali matky, ktore predtym nikdy nepracovali... Ja sa rodicaku vzdam, kedze ten maly jasle ozaj zvlada urcite, statu usetrim kopec penazi, pretoze prispevok na starostlivost 280€ uz nefinancuje svk, ale eu... v 2010 mali dokonca pracujece mamicky vyssi rodicak cca o 50€ ako tie nepracujuce, ale bohuzial sa to muselo zrovnopravnit, pretoze kazde dieta ma pravo na rovnako zabezpecenu starostlivost, bez ohladu na to, ci jeho matka pracovala... este tu odpoved z ministerstva z roku 2010 mozno v mailoch najdem, tak Vam ju sem preposlem... Ono v skutocnosti aj ine staty prispievaju matkam takto na starostlivost a ovela dlhsie, napr znizenou dph na detske potreby a tak... ale nikde si za tie prachy matky doma len tak bezdovodne nevalaju sunky... to len tu je to velmi neadresne, preto moze matka doma lenosit a rodicak trebars aj prefajcit a prepit, nikoho to TU netrapi, ze dieta nemusi mat pokryte ani len zakl potreby, aj ked stat na to prispieva.

zuzuliennka1
13. jún 2020

ahojte, mna by zaujimala ina vec - ci ste sa niekto stretli - osobne alebo sprostredkovane, s tym, ze dieta nebolo pripravene na skolku ale nie v suvislosti so zvladanim odlucenia ale s tym, ze proste nebolo este vyzrele do kolektivu? co sa hry tyka a tak

mogaa
13. jún 2020

@zuzuliennka1 naša má 2,5roka, cca v 2rokoch začala chodiť do triedy kde sú deti od 20mesiacov-3rokov....zvládla to úžasne, lebo má rada deti, nikdy neplakala,,ale boli tam aj deti ktoré to nezvládali a mamičky ich zobrali preč...buď celý deň stáli bokom a nezapájali sa alebo celý deň nič nezjedli len čakali na mamu....je to naozaj individuálne, záleží od učiteliek a aj od zloženia detí v triede, u nich v triede je na 1učiteľku cca 5-6detí takže si ich rozdelia cez deń do skupiniek a robia s nimi to čo zvládnu, s tými mladšími skúšajú kresliť, tie staršie lepia, vystrihujú.....skoro každý deň tam tie detičky niečo vyrobia...o nejakom hraní sa spolu -sú tam len náznaky lebo sú to naozaj menšie detičky- naháňajú sa , hádžu si loptu, klbčia sa o hračky....ale naša je dieťa že príde na ihrisko a hneď sa prikmotrí k deťom či už väčším a za nimi behá a snaží sa komunikovať alebo k mladším a s tými sa chce "hrať"(dáva im kamienky, ukazuje hračky...)naša nemá problém ani s dospelými, akonáhle sa s ňou začne niekto hrať - už sa jej nezbaví😉taká malá "cigánečka" čo sa prikmotrí ku každému😉

zuzuliennka1
13. jún 2020

@mogaa no, aj nas syn ma 2,5roka a on vobec nie je kolektivne dieta, na ihrisku sa hra vylucne sam, na preliezke, na hojdacke, kamienky do vedierka,.. jasne ze sa vselico moze zmenit este, ale kedze je decembrovy, aj tak ho asi nevezmu od septembra,, ale neviem si ho teraz proste predstavit v kolektive a pocuvat p. ucitelky, ze teraz sa robi to a potom toto

mogaa
13. jún 2020

@zuzuliennka1 no do štátnej škôlky u nás tento rok nezobrali ani septembrové deti lebo bolo veľa detí, takže brali len deti čo mali už 3roky...kamoška má syna 6.9.a nezobrali jej ho že musia uprednostniť augustové deti....len tá naša chodí do súkromnej a je to brané skôr ako jasle čiže aj to jednanie s deťmi je tam iné ako v štátnej škôlke....zo začiatku keď dieťa plače tak ho tam aj popestujú aj ich zo začiatku krmia , tie čo majú plienky - prebalujú...kdežto v škôlke sú na 20detí len 2učiteľky a už sa vyžaduje od dieťaťa aby bolo ako tak samostatné - vedelo sa najesť, prezliecť.....čiže u nich sú na cca 16-17detí 3učiteľky a berú ich ešte ako maličkých, čiže ani toľko nevyžadujú od nich a ani nie sú na nich prísne že teraz sa papá tak sa musíš najesť.....iste, deti tam ráno majú rańajky ale ak nechce sú tam počas celého doobedia piškoty alebo niečo čo si môžu zobrať), potom do desiatej si ich rozdelia niečo spolu v skupinkách robia, desiata je nejaké ovocie,potom sa ide von, obed, spánok a hranie kým príde mamina.....a tie deti sú ako opičky, jednoducho tým že vidia čo robia aj tie staršie deti tak opakujú....naša tam začala chodiť v 2rokoch , po 2týždňoch začala sama jesť obed lebo tam to jednoducho videla od detičiek že sami jedia), ona je teda polievková a teraz už polievku zje sama ....ten prístup je tam iný ako v klasickej škôlke, lebo tam je do desiatej a poobede na tých 20detí len 1učiteľka, čiže deti už musia poslúchať, aj učiteľka viac vyžaduje id nich aby boli samostatnejšie....

alenka13
13. sep 2022

@ivankomonika dobrý chcem sa spýtať , či bolo neskôr lepšie ? ,, môj syn chodí 2t do škôlky na 4h30m a cely deň že tam prepláce, že sa nezapája len má hľadá ,, hovoria že nie je ešte pripravený .. má 2r9m ,,

Strana
z5