Dieťa sa nevie adaptovať v škôlke a ja mám nastúpiť do práce. Aké mám možnosti?
Ahojte, prosím Vás som zamestnaná, dcérka dovŕši 3 roky v máji. Od januára nastúpila do škôlky, avsak je to cim-dalej horšie, dnes mi povedali, že musíme dochádzku prerusit, nakoľko len plače, neje, narúša aktivity ostatným hlasným plačom...
Prosím Vás, viete mi poradiť ako postupovať? Na ten predĺžený rodičovský asi nebudeme mať nárok, že? Bojím sa, aby ma zamestnávateľ neprepustil, nerada by som prišla o prácu 😔
Alebo mi môže ponúknuť neplatené voľno? Ako ste riešili takúto situáciu?
Vďaka
Tvoje dieta nema ani 3 roky, este pravdepodobne nesocializuje, nepotrebuje kolektiv a robi jej to stres. Je v uplne cudzom prostredi. Deti zacinaju socializovat cca okolo 3 - 3,5 roka. Mozes ist ku psychologovi, ale pravdepodobe ti povie, ze musi este dozriet.
@beata_k Všetky deti majú predsa city a emócie, no rodičia sú tu na to, aby ich v tých emóciách aj usmernili a vychovávali...lebo často sa týmto ospravedlňujú aj rozmaznané a nevychované deti, ktoré si robia čo chcú a svojim správaním terorizujú rodinu aj okolie...A samozrejme, rodič vidí chybu všade, len nie u seba a svojho dieťaťa. Keď bude dieťa robiť taký cirkus aj v škole, nedáme ho tam vôbec, aby neutrpeli jeho city? 🤔
skôr je to o povahe človeka, či je introvert / extrovert, či vyhľadáva kolektív, cíti sa dobre v novom prostredí, výchova to veľmi neovplyvní, ja som napríklad silný introvert a aj v pokročilom veku mám problém sa adaptovať na novom mieste, s novými ľuďmi, aj keď už mám natrénované ako to zvládať, maličké dieťa to ešte nevie, je to pre neho všetko nové - rodičia nás všetkých vychovávali rovnako a ja jediná so súrodencov som takáto
@beata_k Och áno, poznala som jedného mimoriadne ,,temperantného,, 3- ročného chlapčeka, syna mojej kamarátky, užila som si ho naplno, boli sme spolu na víkendovom pobyte. No hotová malá osobnosť, keby som to nevidela na vlastné oči, neverím. Celé dni bezdôvodne vrieskal, plakal, bil! mamu s päsťami, ťahal jej vlasy!, pľuval! na ňu! Ona ho vkuse utešovala, plakala pri tom, priznala, že ju psychicky týra - 3 ročné dieťa! Nemohla sa pri ňom najesť, lebo jej hádzal príbor na zem, vylieval jej vodu z pohára v reštike, museli odísť z jaskyne, lebo tam kričal a behal. Ani raz na neho nezvýšila hlas, ani raz ho neokríkla, ani raz necapla po zadku, ani raz nemal žiadny trest! Len ho mojkala a utešovala. A sama priznala, že je to jej vina (a vina jej muža) že sú na neho takí mäkkí. Takže áno, z veľkej časti je to chyba rodičov, že dieťaťu nestanovia hranice, lebo dieťa je šéf. O skazenom pobyte jeho cirkusmi pre zúčastnených ani nehovorím 🙄
@danyelia
Tiež som pracovala s deťmi a zažila a nimi kadečo. Áno, boli deti, ktoré sa aj v 8rokoch správali ako 3 ročné, rozmaznané až strach! Ale strašne veľa robí temperament moja zlatá. Ja mám tri deti. Syn 11ročný mi nechce spať nikde okrem vlastnej postele (a ešte u babky je v pohode), dcéra 6ročná mi zajtra ide do školy na prespávačku a je nadšená. Syn je dosť introvert, radšej si doma číta alebo hrá na klavír, dcéra totálny extrovert, miluje ľudí, spoločnosť, kamarátov. Všade kde príde má do 15 minút 3 kamošky. A teda ubezpečujem ťa, že všetky tri deti sú vychovávané rovnako.
@danyelia Mna tak mrzi, ze zena, co robi s detmi toto napise. Ano, vsetky su zle skazene a treba ich latat hlava nehlava a vyzadovat poslusnost. To, ze si tu dala jeden priklad (aj to nie je dobra vychova, bezducho objimat) neznamena, ze vsetky deti sa len z trucu hadzu o zem. Su deti mimoriadne citlive a odlucenie od matky v 3 rokoch je na ne vela. Vies mi povedat meno cloveka, co povedal, ze dieta v 3 rokoch musi od matky a hotovo lebo inak je oznacene za rozmanane?
@yoxinka Tak tomu rozumiem, sama mám 4 deti, tiež sú vychovávané rovnako a každé je iné. Tu píšem skôr o tom (viď. príspevok o 19:07) že aj 3- ročné dieťa, ak ho rodič vychováva, komunikuje s ním, vysvetľuje mu situácie by malo po čase (ok, 2-3 týždne si poplače, vymýšľa, skúša rodičov) pochopiť, že do škôlky chodiť musí a hotovo - lebo mamka musí ísť do práce. Možno ho trebalo na tú škôlku lepšie pripraviť, pozitívne naladiť, ako je tam super a nevyjednávať s ním. Môj 4- ročný syn sa každé ráno teší ako sa tam pohrá s kamošmi a 6- ročné dievčatká tam každé ráno vyplakávajú, zdržiavajú mamy, ktoré sa ponáhľajú do práce, zdržiavajú učiteľky, ktoré ich prosíkajú, aby vošli do triedy - a mamičky tam sedia a prosia a sľubujú a utešujú a uplácajú odmenami a - nevedia si rady. To je správne, aby s nimi deti takto točili?
@beata_k Ale ja som nepísala, že ,,všetky sú zlé a skazené a treba ich látať hlava nehlava,, ale poslušné by byť mali. Zažila som veľa rôznych detí, dvaja bratia mali ,,voľnú výchovu,, čo potvrdili aj ich rodičia - teda môžu si robiť čo len chcú a nemajú nikoho poslúchať 😳 Jasné, že bili ostatné deti, syna mi hodili hlavou do radiátora, vyrušovali 20 člennú skupinku dobrých detí, nedalo sa tam vôbec pracovať. Skúšala som to na nich objatím, dobrým slovom, ignoráciou. Pomohlo možno na 10 minút. Pre motiváciu som im kúpila odmeny a veľmi ma potešilo 🙄, keď som im ich odovzdala a ten 6-ročný mi povedal, nech si ich ,,strčím do p...,, Áno, boli nevychovaní a roznaznaní a bola to chyba rodičov. Ale k prípadu škôlka - ak si teda autorka nevie rady s dcérkou, nech teda obe ostanú doma, mama nebude pracovať, dieťa sa bude tešiť, že dosiahlo čo chce - ja by som malej dohovárala a vysvetľovala, že pracovať musím, aby som zarobila peniaze, aby som jej potom mohla kúpiť nejakú hračku...
Tak sukromna ti nepovie, ze musi prerusit dochadzku. Ale je draha. Moje deti sli do skolky davno predtym ako mali 3 roky a zvladli to super, aj prestup do statnej, absolutne ziadny problem. Ale kazde dieta je ine. Takze si to zial zle vyhodnotila a tvoje dieta na skolku pripravene nie je. Mozes skusit tu sukromnu, ale poriadne si zaplatis a bez zaruky
@danyelia Ani ja ho neviem. A preto sa bez zamyslenia nedrzim toho, ze kazde 3 rocne dieta je pripravene byt bez matky. Ani nevies kto a preco tak rozhodol, ale slepo sa toho drzis. Maj na veci vlastny nazor, studuj. A prides na to, ze obcas ide len o byrokraticke rozhodnutie a o pocitoch dietata nebolo ani reci.
@danyelia
Ty veľmi miešaš kooopu vecí dokopy. Je rozdiel 6ročné dieťa, 4ročné dieťa a dieťa, ktoré ešte NEMÁ tri roky. V prípade, že mi decko robí ráno cirkus, ale cez deň je OK, papá, hrá sa, je v pohode, je to len divadlo a ráno neriešim, decko nechávam odchádzam. Jednu z mojich dcér museli dve učky ťahať odomňa. Ale keby mi dieťa celý deň nič neje, počas obeda sa pocikáva, stále plače, do nijakej aktivity sa nezapája, nemá ani tri roky a trvá to mesiace, tak vážne zvažujem, že to dieťa nie je pripravené na škôlku a nejako to riešim a TO je tu v tejto debate situácia autorky.
@beata_k Aha a ja som čakala, že mi napíšeš meno nejakého uznávaného psychológa - odborníka na túto tému 🤔 A práveže je to môj vlastný názor, žiadneho iného sa nedržím. V rámci štúdia na VŠ som študovala aj podobnú tému, ale to nie je o tom. Ale veď každá mama pozná svoje dieťa najlepšie, nech urobí to, čo uzná za vhodné, ak má pocit, že dieťa bude v škôlke vystrájať viac a viac, nech s ňou teda bude doma, zrejme príde o prácu a príjem, možno o rok to bude lepšie, možno tam nebude chcieť ísť ani o 2 roky 🤷♀️
@danyelia Ja s tebou suhlasim. Slovensky fenomem, je to podla mna vychova. Deti u nas od mala vychovavane k totalnej zavislosti na matke, byt doma tak dlho ako to len ide (nikde nie je
rocna rodicovska), najlepsie do 6 rokov..
Uplne inak to funguje vsade na zapad ci na sever Europy - deti su spokojnejsie, stastnejsie, samostatnejsie, menej vseliakych poruch atd.
Ja ked niekedy pocuvam uz len tie dialogy: Lasenocka, ti zobral tento chlapcek auticko?
@lucka_ke @yoxinka V poriadku, ale ak sa dieťa takto správa v škôlke každý deň a má z toho takú traumu, nepomáhajú ani prosby, dohovory a vysvetľovanie - tak čo iné autorke zostáva - musí teda ostať doma s malou, zrejme dá v práci výpoveď, ostane bez príjmu, lebo také dieťa by možno odmietlo aj stráženie babkou, opatrovateľku, hocikým a skúsi to o rok, o 2, o 3...
A prehnane ochranarstvo k tomu ako bonus. Proste cele zle. Kazdy kto nahodou uvazuje inak a snazi sa o socializovanie dietata, vedie ho samostatnosti, nerobi zo vsetkeho dramu atd je zla matka. Tak je to tu nastavene. Vsak kazda druha tema potom svorka k nam chodi moc casto, detom to nerobi dobre, vadi mi toto, vadi mi tamto.
3 rocna rodicovska opravujem predosle
@yoxinka presne tak, mám tri dievčatá a každá je úplne, ale úplne iná a výchova navlas rovnaká 🙂
@tehulka2011 prosím ťa, ťa pandemicka OCR je nejako časovo obmedzená? Ďakujem 🙂

@zenulkaaa Tak si predstav, ze moja sestra veru ostala so synom rok doma a dala aj vypoved z roboty. Nie, nemusi si zvyknut. Synovec tri mesiace sa tak bal, ze v noci nespaval. Mohlo to kludne skoncit pri nocnom pocuravani sa. Isiel o rok do inej skôlky a tam bol bez problemov.