icon

Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom

maruska123
5. nov 2013

Ahojte,

mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.

zuzanockamt
8. nov 2013

@andrii keby sa dalo, tak dam aj 1000 lajkov 🙂

andrii
8. nov 2013

@zuzanockamt ...stačí jeden 😉 ..každá mamka na MD raz bude pracujúca matka a ten problém sa môže otočiť proti nej.to by si každá mala uvedomiť 🙂 ja som sa ešte popri svojich troch deťoch starala o dieťa mamičke,ktorá musela do práce nastúpiť,keď jej dcéra mala iba 9 mes. a to ju ešte kojila...a dalo sa aj so 4 deťmi. nedávala som do škôlky,kým som nemusela nastúpiť do práce,teda od troch rokov 🙂 . a všetky tri deti sú normálne,komunikatívne, inteligentné,nemali žiaden problém zaradiť sa do kolektívku od tých troch rokov. myslím,že sa s tým tak netreba ponáhľať,ak to ozaj nie je nevyhnutné

spachtos
8. nov 2013

@sashabb 1. 4 hodiny a 7 hodin je dost velky rozdiel
2. ano, pri nastupe dietatka do skolky je lepsie nechat ho hned na cely den, ale to neznamena, ze
mamina, ktora je doma a ma moznost si brat dieta na obed domov, si ho nema brat, lebo to
moze zle vplyvat na ostatne deti, to je blbost

zuzkaanicka
8. nov 2013

Mam dve dcery a naozaj ich mam velmi rada a venujem sa im (TV rozhodne nie je ich "nahradna matka") ... obe nastupili do skolky, ked mali 3 roky, hned na celodennu dochadzku a ja do prace na cely uvazok ... a bez akychkolvek vycitiek dam dceru do skolky aj v taky den, ked ja do prace ist nemusim ... to ale neznamena, ze som horsia matka, ako taka, co by dieta do skolky nedala ... a veru som uz aj na kave bola, kym starsia bola v skole a mladsia v skolke ... im to rozhodne neublizilo 🙂 a mne bolo fajn 😉 ... naozaj nemate nikde zarucene, ze ak budete detom stale za zadkom, tak z nich budu lepsi ludia 😉

spachtos
8. nov 2013

@zuzkanik uz bolo niekolkokrat povedane, ze je to z toho dovodu, ze si ucitelky tiez musia cerpat dovolenku a cez prazdniny sa deti zlucuju, cize je menej tried. Ano, ucitelka si vybrala toto povolanie a rodicia sa nerozhodli byt rodicmi? Ked im pride zatazko venovat sa dvom vlastnym detom, tak si to mali skor uvedomit.

spachtos
8. nov 2013

@warholette S tym, ze ucitelka ma na starosti len a len deti, si to teda "zabila".

selema
8. nov 2013

nikdy som nevedela pochopiť, prečo mamina, ktorá je doma na materskej dáva staršie dieťa do škôlky ... ja som presvedčená, že keby som mala detičky po sebe, určite by som si to staršie nechala doma - jednak preto, aby nemalo pocit, že po príchode súrodenca je " odstrčené" a jednak preto, že tieto chvíle sa už nevrátia a chcela by som ich stráviť s detičkami doma 🙂 ... syn šiel do škôlky až do predškolskej a nič tým nestratil ... teraz máme dcérku (21.mesiacov ) a zatiaľ som presvedčená, že aj ju dáme až do predškolskej - aj s ňou chcem byť čo najdlhšie doma a užívať si ju (samozrejme, ak nebudem nejakou situáciou donútená to zmeniť) ... najviac nerozumiem mamičkám. ktorí sú na materskej (a mám také aj kamošky), ktoré dajú staršie dieťatko do škôlky a ono býva stále choré 😒 veď má potom viacej starosti, akoby ho mala doma spolu s mladším 😒

andrii
8. nov 2013

@selema súhlasím s tebou.to dieťa by určite bolo menej choré a ešte nanesie škôlkárske choroby aj na to maličké dieťa a už vôbec nechápem,že napr. v hnusnom počasí-v lejaku,alebo v mrazoch sa tá mamička skoro ráno "trepe" s dvoma deťmi,aby to staršie mohla odložiť a potom sa zase v tom hroznom počasí "trepe" po to dieťa do škôlky aj s tým menším...ja môjho malého ľutujem,keď v takom počasí musíme z domu,ale to MUSÍME,lebo MUSÍM do práce 😒

dejnas
8. nov 2013

vy to tu už ale ženiete do riadnych extrémov 😝
dieťa vníma škôlku tak, ako ju vníma rodič... ak rodič dáva dieťa do škôlky s pocitom, že ho tam odkladá, lebo má doma ešte ďalšieho súrodenca alebo že ho tam musí dať, lebo už má na to vek, tak potom môže mať dieťa pocit "odstrkovania"... ten ale vyplýva z pocitov rodičov, nie zo samotného pobytu v škôlke...
zdravé dieťa nemá prečo mať pocit, že je v škôlke, lebo mama ho tam "odložila"... všetko je to o vnímaní škôlky a o jej prínose
moja malá sa nevedela dočkať, kedy do škôlky nastúpi... v marci sme si boli po prihlášku, okamžite sa rozbehla k deťom, pani riaditeľka ani nezbadala, že jej pribudlo do kruhu ďalšie dieťa, ihneď zapadla 🙂
nastúpila v októbri, keď dovŕšila 3 roky, nemala žiaden adaptačný problém, žiadne plače sa nekonali... každý deň, po príchode zo škôlky, sme si vyhradili chvíľku len pre seba, keď mi s nadšením opisovala, čo všetko robili, videli, čo sa naučila, dala mi obrázky, ktoré mi namaľovala...
vedela, že som doma s mladším synčekom, ktorý ešte "nemôže" chodiť do škôlky... nežiarlila vôbec.... z času na čas som si ju nechala doma, len tak, aby sme si urobili spoločný deň... v žiadnom prípade nemala pocit (ako matka by som to vycítila), že je odstrčená... naopak, ona to brala ako "výhodu", že už je väčšia a preto už môže ísť do škôlky.... cez prázdniny a sviatky je samozrejme so mnou doma, ale napr. cez letné prázdniny sa už nevedela dočkať, kedy zas pôjde do škôlky, za kámoškami
fakt veľa záleží od toho - ako nástup dieťaťa do škôlky vníma rodič... ak s tým nie je rodič stotožnený a nedokáže oddeliť pupočnú šnúru, nemôže predsa očakávať, že dieťa bude v pohode...
dieťa registruje pocity a postoje rodičov a vycíti neistotu...
mám detičky s malým odstupom, to ale neznamená, že staršia dcérka je povinná byť celý čas pri mne, len kvôli tomu, že som na MD...
rodičovská dovolenka trvá 3 roky, tie som jej plne venovala, v 3 rokoch väčšina detí potrebuje socializáciu - povie vám to každý psychológ... a ja nevidím dôvod, prečo by som jej neposkytla možnosť rozšíriť si obzory, získať nové poznatky a skúsenosti pobytom v škôlke, len preto, že mám doma ešte jedno mladšie dieťa.... stále som jej matka, stále jej venujem veľa pozornosti, a to že chodí do škôlky neznamená, že ju tam odkladám, aby bolo mne jednoduchšie

zuzkaanicka
8. nov 2013

@selema Ani moje dcery nestratili nic tym, ze isli do skolky 3-rocne 😉 ... podla mna tam isli akurat v pravy cas a podla Teba isiel Tvoj syn do skolky v pravy cas ... kolko ludi, tolko chuti, netreba nad ziadnou verziou krutit hlavou 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
8. nov 2013

@dejnas presne, ja skolku nechapem ako "odkladisko", ale ako priestor na socializaciu 😉

zuzanockamt
8. nov 2013

@fidka79 ked si to moze financne dovolit, tak preco neostat do 5 rokov ... mozno partner dokaze zarobit tak, aby si to ta zena dovolit mohla

mirkami7
8. nov 2013

Ja mám tri detičky,prvého som dala do škôlky,od 4 ročkov,lebo som bola na materkej,dala som ho tam preto,že sa už sám pýtal medzi detičky,teraz chodí do prvej triedy a môj druhý synček bude mať 4 roky a tiež ho mám doma lebo som na materskej s našim najmenším ktorý má 7 mesiacov,náš prostredný ,pôjde až od budúceho septembra do škôlky,čiže nastúpi skoro 5 ročný.Tiež nechápem mamičky,ktoré ked na to nemajú dôvod a sú na materskej,dávajú svoje detičky do škôlky.Myslím si že tým,že nastúpi do škôlky sa mu skončí obdobie úplnej volnosti a bezstarostnosti,ktorú má doma,pretože v tej škôlke sa predsa len musí už prispôsobovať kolektívu.Keby sa môj stredný drobec tiež už nepýtal medzi deti,tak by som ho tiež dala až do predškolskej.Rodičov tiež nemám blízko a manžel tiež pracuje na smeny,ale vždy som si to dokázala neako zariadiť,ked som potrebovala niečo vybaviť.Ked budem musieť po materskej nastúpiť do práce,bude mi lúto,že môj najmenší drobec pôjde do škôlky už ako trojročný,najradšej by som s ním ostala ešte aspoň rok doma,nuž ale financie nám to nedovolia.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
warholette
8. nov 2013

@spachtos tak ja neviem, varia tie ucitelky? Stieraju podlahu, umyvaju okna, bezia do obchodu ked im nieco dojde?

zuzanockamt
8. nov 2013

@warholette to ucitelky iste nerobia 🙂 ... ale maju na starosti aj administrativu, pripravu materialov, pomocok atd 🙂

spachtos
8. nov 2013

@warholette nie, ale napisem len tak pre zaujimavost - v satni sa oblieka 17 trojrocnych deti - jedno sa prave pocikalo a nema v skrinke nahradne veci, treba rychlo pohladat, druhemu sa spustila krv z nosa a ako naschval, ma uz oblecenu cisto bielu vetrovku, tretie zhodilo policku v skrinke, stvrte si vyhadzalo vsetky veci zo skrinky a rozhadzalo ich po satni, piate zacalo krutit svetrik a buchlo vedlastojace dieta, sieste je to buchnute dieta a zacalo plakat, siedme ma vsetko v pazi a hra sa s hrackou, ktore naslo v skrinke, osme si miesto obliekania nohavic vyzlieklo pancuchy, deviate, desiate, jedenaste, dvanaste a trinaste stoji s plnou narucou oblecenia caka, kedy ho obleciet a tie zvysne styri sa "obliekli" same a obuvaju sa. Ale ucitelka ma na starosti len a len deti.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
denisic
8. nov 2013

Ja osobne som dceru tiez dala do skolky, ked som bola so synom na MD, ale donutila ma k tomu svokra s tvrdenim, ze deti potrebuju kolektiv a rezim a podoble. No vzdy, ked boli prazdniny, tak som ju nechavala doma a samozrejme posledna do skolky prichadzala a prva odchadzala🙂 ale bolo jej luto, ze tam chodi, no ked zacala chodit s bracekom, nikdy neprotestovala. Tak isto, ked boli vonku fujavice a podbne, zostavala doma. Keby som mohla vratit cas, mozno by som ich dala do skolky naraz, no ale cas sa vratit neda. Nie je pravda, ze deti, ktore idu do skolky skor si zvykaju, skor byvaju casto chore a podbne, lebo este nevedia dodrziavat hygienu, nevedia sa rychlo obliekat a podobne. Na zapade nie je vsade bezne, ze take male deti davaju do velkych zariadeni. Skor maju deti opatrovatelky, ktore pre ne zabezpecia, co je potrebne. Socialne kontakty dieta nenadobuda len v skolke, ale vsade naokolo ako napriklad v materskych centrach, na ihrisku a podobne. Dieta potrebuje hlavne matku🙂 🙂

warholette
8. nov 2013

@zuzanockamt ano, a su za to platene.

@spachtos len tak pre zaujimavost, to iste sa moze stat aj matke na materskej. lenze ta sa okrem tychto veci musi postarat aj o to, aby malo jej dieta ci deti co jest, aby bolo upratane, nakupene... a nie je za to platena. takze ak si plati za to, aby jej starsie dieta chodilo do skolky, nevidim dovod, preco by sa tychto platenych sluzieb zo stran skolky mala vzdat len preto, ze je "doma".
@fidka79 mne nejde o individualny pristup, mne ide o to, ze aj ked je zena doma s malym dietatom, neznamena to, ze nepracuje, ako to tu niektore mamicky prezentuju. len preto, ze neodchadza z domu neznamena, ze sedi doma na riti osem hodin a skeri sa, ako sa zbavila starsieho dietata.

zuzanockamt
8. nov 2013

@warholette aj matka na materskej je platena 🙂 😉 ... a svoje deti dobrovolne chcela 🙂 😉 ... tak ako si ucitelka v MS dobrovolne vybrala svoje povolanie

aristka
8. nov 2013

@nikkolienka100 a kto hovorí o materiálnych veciach ,ty mne si napísala ,že nemať asi tri deti po sebe a absolútne nechápem prečo ak mám kde bývať a dať im čo jesť a mať auto ,tie detičky si môžem dovoliť ,lebo bohužiaľ aj iný by chceli a nemôžu si dovoliť lebo by nevyžili a myslím si ,že to je dosť dôležitá záležitosť ,aby deti mali čo dať do pusy a bohužiaľ je to materiálna záležitosť a svoju iróniu si nechaj pre seba ,nevieš ako žijeme aké sú moje deti ,ako ich vychovávame a stále hovorím jedno je ako med lízať a ľahko sa mudruje a pri jednom sekať machricu je mi smiešne a hodnotiť iné matky ,ktoré tých detičiek majú viac a vychovavajú si ich s láskou a úctou a s tým ,že im majú dať čo do pusy ....a maminka ide aj na kávičku ....

spachtos
8. nov 2013

@warholette ano, je viem, co robi matka na materskej, na rozdiel od teba som mala doma dve male deti s rocnym rozdielom, ale pracku zapnes a perie, navarit sa da tiez vtedy, ked deti spia alebo ich na tu chvilku niecim zabavis, upratat a vyzehlit mozes vtedy, ked sa im venuje otec a urcite nezehlis dennne. Nechcem tym povedat, ze to nie je praca, ale vyskusaj sa postavit pred 25 takych deti, ako je tvoj syn.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
aristka
8. nov 2013

@fidka79 pôrodná sestrička ,ktorá neovláda ekg a sleduje ma ..no asi máš čo dohánať a vedieť využiť čas a hlavne sa doučiť základné veci ,ktoré každá sestra má ovládať namiesto špehovania mojej osoby ...inak úplne trápny príspevok ....,ale čo už keď aj tu úplne mimo očko tému si sa musela o mňa otrieť ...ach jaj ...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
aristka
8. nov 2013

@fidka79 ekg krivka je základná vec,ktorú sa učia dievky na škole a každý zdr.pracovník má vedieť aspoň čo je na nej ľavé a pravé srdce ,čo systola a diastola ... ovládam toho viac a nezaťažujem ťa lebo by ťa to zadusilo a ovládam aj ekg krivku a ak si chcela byť múdra z ozvami plodu ,bohužiaľ nezabralo....