Diskriminácia detí v škôlke, ak je matka doma s mladším súrodencom
Ahojte,
mám 2 deti, staršie chodí do škôlky, s mladšou som na materskej, aké sú Vaše skúsenosti resp. názory na tento problém: v našej škôlke nám, čo sme na materských bolo povedané, že pre deti si musíme chodiť o 15.00 a samozrejme cez prázdniny ked je menej tried, tiež moje dieťa vzhľadom nato , že som na materskej musí byť doma, teraz v piatok sú voľby, opäť chcú aby moje dieťa bolo doma, ja fakt nesedím doma s vyloženými nohami, pokiaľ je staršie dieťa v škôlke snažím sa vybaviť si veci, s mladším dieťaťom na rukách, lebo poobede s dvomi malými deťmi už nespravím a nevybavím nič. Sem tam viroza sem tam nejaké vyšetrenie, sem tam prázdniny, takže fakt je dosť takých dní, ked mam obe deti doma, nehovoriac o tom, že mojej dcere sa v škôlke veľmi páči a rada tam chodí. A teraz tie voľby, fakt ma to nebaví, moje mladšie dieťa moc cez deň nespí, takže som niekedy rada, že som...o únave nehovoriac, rodičov mám daleko, manžel pracuje, takže veľa vecí musím stihnúť s deťmi sama.
@dai moja nenavidela kocik tak som kupila nosic,spala len doma-no aj tak sme chodili von.kojila som kedy chcela a kde chcela.spala 2x pol hodinu.netusim co je rezimove babo,ale viem ze malu neodsuniem na druhu kolaj.chcela Som 2 deti tak musim makat tak aby obe boli v pohode nielen mladsie.
@zuzkat1
Ahoj. Kde prosím ťa máte takú škôlku, v ktorej dieťa necháš doma od apríla do spetembra a stále bude mať miesto? Ak teda nebude doma zo zdravotných dôvodov. Lebo to potom asi nebude "štátna", že? U nás by totiž jej miesto bolo automaticky preobsadené. Miest je málo, kanidátov naň veľa a aby bolo miesto držané pre dieťa, ktoré tam zo svojvôle matky nechodí, je úplne nonsens. Iné je, ak je dieťa dlhšie choré. To ale váš prípad nebude.
Ja hovorím o "štátnych škôlkach", teda tých, ktorých zriaďovateľom je mesto, presnejšie povedané.
@zuzkat1 so slovenskym skolstvom je nieco v neporiadku ... ked Ty, ako ucitelka pokladas skolku za nieco, kde dceru odlozis a este dalsie ucitelky Ti tu tlieskaju, tak sa fakt nie je o com bavit 😕 ... moja mladsia dcera mala silny reflux ... nieco ako rezim u nas dost dlho nehrozilo, ale stihala som chodit pre dceru do skoly a vodit ju na kruzky ... kvoli tomu nebudem kritizovat take, co to nestihaju, nic ma do toho nie je ... a Ty sa tiez mozes cudovat, ale neodsudzuj 😝
@zuzkat1 pozri... uvidis ked sa narodi. ako som pisala moj maly bol tabulkovy ale narodil sa predcasne... mesiac bol v nemocke, chodila som za nim kazdy den rano a poobede, cely den som odsavala mlieko... ked sme prisli domov nemohol chodit kvol imunite von, nemal saci reflex, takze som ho musela budit na krmenie, trapit sa s kazdou davkou, samozrejme ze stale odsavat kedze sat nevedel - medzitym neustale navstevy lekarov... takze aj toto sa stat moze a ceeplany a rezim su v pr...li☹ moja malinka mala 4 ked sa narodil, tesila sa z neho nenormalne a srale tesi... a napriek tomu tazko prezivala to ze som ho nosila na rukach lebo zrazu aj ona chcela omnoho viac ako predtym etc. ... bola som rada ze je adaptovana v skolke 😉
@zuzkaanicka neodsudzujem len to nechapem... Hadaj kto u nas v skole ostava bezne ako posledny? Deti nepracujucich rodicov. Vzdy su posledne...dokonca nie je vynimka ked este aj meskaju ich rodicia.
A ja si myslim ze skolka je dolezita ale nemyslim ze ju tam musim nechat za kazdu cenu,poobede sa len spi a to moze aj doma.
@zuzkat1 ked som ja nestihala, tak chodil manzel 😉
@zuzkaanicka inak toto som si v diskusiach davno vsimla, ze vacsinou sa mamicky dusuju, ako nevyhnutne je socializovat trojrocne dieta v ms a skolkarske ucitelky vzdy tvrdia, ze im nic neujde, ak este budu doma.. ked som odhlasovala syna z ms, tiez riaditelka povedala, ze ked si to vieme inak zariadit, tak jasne..nepocula som ake bude dieta bez kolektivu ukratene... z toho mi vychadza, ze je to u nas s tou socializaciou trojrocnych asi prehnane.. ja si inak tiez myslim, ze dieta bude potom uz cely zivot organizovane, a tak rok dlhsie doma mu nijako neublizi.. je rozdiel, ked netreba rano vstavat a predsa len v kolektive sa treba prisposobovat, je tam menej volnosti ako doma..nasi ked chodili do skolky a prisli dni, ze mohli ostat doma, vzdy radi zostali.. verim, ze su deti, co sa nevedia dockat dalsieho dna v skolke a je to asi aj podla toho, ako sa ucitelky detom venuju.. rozhodne sa ma kazdy zariadit tak, ako mu vyhovuje, aby bol spokojny.. 😉 lebo nespokojna matka vela dietatu neposkytne 😀 😀
@zuzkaanicka moj nestiha
@zuzanockamt pises ze supnut deti do skolky a byt pri tom na MD s mladsim nie je ok? Dokonca ak sa nemylim, si tu niekde pisala, ze taketo deti zaberaju miesto detom zamestnanym matkam? A vies ty o tom, ze dat 2 rocne dieta do skolky je proti pravidlam? Keby mne nevzali 3 rocne dieta do skolky a videla by som, ze naopak zobrali nejake 2 rocne, tak by som to veru nenechala tak. Dvojrocne deti patria do jasli. Myslim ze taketo deti zamestnavaju ucitelku trojnasobne viac ako starsie. Nebola by som to takto napisala,keby si ty neutocila na matky, ktore vyzaduju od skolky proste dodrziavanie pravidiel a pritom ty sama ich nedodrzujes. Zato mas nacitanych kopec odbornych knih o vychove deti. Priruckova matka 🙂.
@demo nasa skolka berie deti od 2 do 6 rokov ... oficialne 🙂 ... cize miesto nezaberaju 🙂
@zuzanockamt no vidis. skolka ma taketo pravidla -oficialne. A ak ma skolka oficialne pravidlo, ze je otvorena do 17.00, tak ani deti matiek na MD tam nemaju ucitelkam co zavadzat. Tym menej inym matkam.
@demo jasne, maju pravo, len mi je to vyslovene divne, ze matka reaguje podrazdene, ze si musi ist zobrat dieta uz o 15-tej a pritom je doma ... nech ho tam necha aj do 19-tej, dieta sa raz tak isto postavi k nej 🙂 🙂 🙂
@farmacka ahoj 😉 ... ja som tu predsa uz niekolkokrat napisala, ze mi jedno, kto si kedy da dieta do skolky, je to jeho vec, urobi to podla svojho najlepsieho svedomia a vedomia (aspon ja som sa takto rozhodovala) ... ale nech necha tych druhych, aby sa rozhodli sami ... ja som so svojim rozhodnutim max. spokojna, ale nevnucujem ho nikomu ako jediny spravny model ... mrkni moje predchadzajuce prispevky (ak mas cas, ja ani nie, upratujeme s malou dcerou-vyuzivam detsku pracu, ach ja nehodna mater 😉 ) ... to je to, co mi vadi, ze realny dovod nemaju, ale vypisuju, ze ten ich nazor je lepsi ... ucitelky by zrovna mali byt tie, co akceptuju aj ine nazory, alebo sa aj v tomto mylim? 😉 ... no, mozno potrebujem vymenit piliny 😀 ... nejake submisivnejsie by sa asi zisli, lebo ked si clovek napise svoj nazor, tak vyryva 😕
@maruska123 napr. ja som hlasila syna, ktory je presne na den narodeny ako kamaratkin (ja mam len jedno,kamaratka je na MD s druhym), nevzali ani jedneho,nakoniec mojho ano, az na odvolanie.. Podotykam, ze mal 4 roky.. Strasne ma stvalo, ze prijali deti matiek na MD len preto, ze mali v skolke starsieho surodenca, takze prijali ani nie 3 rocne, ale mojho syna nie, pricom som bola pracujuca.. Vies, ono je asi dost rozdiel, ked je matka na MD a starsie jej do skolky nevezmu, ok, ziadny existencny problem neriesi.. ale ak niekto pracuje a nedostane miesto pre svoje dieta v skolke,tak pride o pracu.. To iste plati v case prazdnin.. U nas bolo na 10 skoliek (vacsia cast skoliek ma 4 triedy, takze odhadom to bolo tak 800 deti) len 50!!!! prazdninovych miest. A narok na nahradnu skolku bol len mesiac, takze som so synom musela byt doma 5 tyzdnov, ked narok na skolku nemal.. a to pracujem. Takze vobec nerozumiem, preco ti vadi,ze mas mat starsiu doma cez prazdniny.. Bud rada, ze vobec v skolke je.. A co sa tyka vyberania zo skolky, tak by som ucitelke slusne vysvetlila, ze ti mladsie este o treje spi,takze nemozes nechat mladsie same doma a ist pre starsie, ale ze dorazis, hned ako to bude mozne.. Tiez nechapem, aky je rozdiel, ci ju vyberies 15.30 alebo 16.00 (myslim rozdiel pre teba), predpokladam, ze ked si na MD, tak ju tam do 17.00 nenechavas..
@zuzanockamt mne to nie je divne. ja to uplne chapem. ucitelku nema co zaujimat, kedy si matka chodi po dieta.ak nechodi po zaverecnej a pod vplyvom alkoholu k tomu napriklad. Zo strany uciteliek to vnimam ako pohodlnost a neprimerane montovanie sa do sukromia rodica. Ak uz taketo dieta prijmu, maju sa starat ako im kaze pracovna zmluva. Ak chcu vynimky,maju sa zapisat do vseobecnych podmienok a prisposobit tomu aj platbu -napriklad by mala byt nizsia.
Ahojte dievčatá, podľa mňa je toto zbytočná diskusia. Sama som učiteľka v MŠ a teda v našej škôlke je úplne jedno či je mama v práci alebo doma, škôlka je otvorená od 6.00 do 17.00 a v tomto čase tu dieťa môže byť. Je to každej osobné rozhodnutie kedy si príde pre dieťa. Ak vám niekto nakazuje prísť si pre dieťa skôr, prečítajte si školský poriadok, ak to tam je, že matky na MD si dieťa vyzdvihuje o 15.00 tak potom ste s tým ako rodičia súhlasili a mali by ste to dodržiavať, ale s najväčšou pravdepodobnosťou to tam nie je a nikto vás nemôže nútiť toto akože nariadenie plniť. A stále som toho názoru, ak má človek problém so školkou, má to riešiť s ňou resp. vedením MŠ.
@zuzkaanicka to vies, uprimnost je dnes vnimana ako urazka 😉 ako tento princip fakt enpochopim...pre dieta je zle, ked je v skolke a dlho....cize by malo byt, co najdlhsie s mamou ....(najlepsie do 40tky.....ako podaktori dnesni muzi 😀 ) ...ale ak das dieta do skolky v 2 rokoch, lebo z fin. dovodov treba ist do rpace, vtedy uplne zahadne zrazu to dieta tu matku nepotrebuje.....cudna logika....ak by mi tak zalezalo na dietati ako sa tu dusuje zuzanockamt ako jej zalezi, do roboty by nesla a urobila by vsetko preto, aby to nejak zariadila (a moznosti vzdy su.....) vyhovorky neberiem...a ak su, tak sa vlastne radi k nam vsetkym amtkam, kt. tiez mame nejake tie vyhovorky, preco neist do skolky po dieta o 15tej, ale o 15.30......
@sorciera24 logika sa dnes nenosi a ked ju nahodou pouzijes, tak si divna a urazas 😕
@demo neviem ako inde ale je zvyk vyplnat papier v septembri ze kedy si budeme chodit po dieta. Podla neho sa potom zadeluju sluzby,lebo po urcitej hodine sa deti spajaju. Nevidim na tom nic zle ak sa ucitelka opyta matky na md ci nevie prist uz o 3tej. Predpokladam ze doobeda potrebuje viac uciteliek a teda tie co su od rana koncia skor,ak je riaditelka nutena nechat do zaverecnej viac uciteliek tak bud ich bude doobeda menej alebo musi dat nadcasy.co znamena viac penazi na vyplaty..ktore v skolstve aj tak nie su.
@sorciera24 ked niekto napise, ze viacdetne matky mali mat menej deti, lebo starsie "odkladaju" do skolky, tak ja potom rovnako mozem napisat, ze ked chce mat niekto dieta, tak si ma pripravit financnu rezervu, aby s nim mohol byt tak dlho, ako sa mu ziada 😉 ... ale ja som to sem predtym nepisala, lebo to by uz mohlo byt vyryvanie ... ale teraz som nejako stratila zabrany, nuz vyryvam 😀
@zuzkat1 mozno v akej skolke, nesuhlasim s tym, ze dieta poobede v skolke len spi.....praveze u nas je to tak, ze poobede ma dieta jedinu sancu na to "obycjne" hranie sa s kamaratmi...lebo doobeda, ranajky, cvicenie, planovany program, prechadzka, obed (dieta sa zatial nehralo)...potom sa spi od 11.45-13.45, o 14tej olovrant...., keby som ponho prisla o 14,30 nedam mu prave to, co si pyta.....hranie s kamaratmi.....na co potrebuje aspon hodinku........preto ho napr. ja nechavam dlhsie, elbo chce tam byt, kolko razy (halvne zo zaciatku som chodila skor....aby som nevyzerala ako by ste tu anpsiali "krkavcia amtka")...ale zistila som, ze prave to skorsie vyberanie bolo to najhorsie pre neho (vacsinou som tam este polhodku stala, kym sa vyhra)..... teraz chodim o 15.30 (hoci by som mohla uz po 14tej)....vyzeram ako krkavcia amt, ale to mi je jedno, co si kto mysli, lebo viem, ze to robim pre mnoje dieta, kt. si to pyta a ja aj tymto vyhovujem jeho socializacnym potrebam
@sorciera24 nenavazaj sa do mna, poprosim ... vidno, ze si situaciu tykajucu sa financii na MD a RD nezazila, takze to nevies pochopit ... dieta matku potrebuje stale ... financne som si mohla pomoct jedine tak, ze som isla zarabat, ina moznost nebola, ale nezazila si, tak nevies
@sorciera24 takze by si sa sla past? Myslim ze jej bolo velmi luto ze ho musela dat do skolky,ale zrejme vyberala z dvoch moznosti a sice byt s nim do 4rokov a zit so vzduchu alebo dat ho do skolky a kupit chlieb
@zuzkaanicka presne na toto som myslela......vsak chcela mat dieta, tak sa mala zabezpsecit tak, aby nemusle ist vjeho 2 rokoch do rpace a jeho supnut do skolky, ked to je neprirodzene....( a vidis ho.....)..... pripustit si aj svoje male osobne zlyhanie malokto dokaze, resp. to dokazu len velki ludia! (ale ucitel by to mal vediet, elbo pred ziakmi bude vyzerat ako hlupak)
@zuzanockamt tak si ho nemala mat! (pisem teraz tvojim slovnikom, tak ako ty pisees matka, ze nemali mat viac deti)....
@zuzanockamt ty ale zase nevies pochopit siuaciu niektorych matiek,pre ktore je problem prist si po dieta o tretej.do nich sa navazas a prorokujes, ze im to ich deti vratia.

@zuzkaanicka nie,len si napisala ze mam pockat a potom uvidim co urobim... A ja som napisala ze nemusim cakat lebo to co urobim bude urcite to co bude vyhovovat dcere a nie mne. Ja mam skolku hodinu cesty mhd a teda o 11tej musim ist z domu aby som tam o 12tej bola,a nebojim sa ze to nezvladnem. A to ze si ju necham doma par mesiacov je iste,uz aj ona to vie a tesi sa.