icon

Do škôlky v septembri 2011

katmi
17. dec 2010

ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..

syslica
18. mar 2011

@cuchre Veru, škoda, že to tak neskoro dávajú vedieť ... ja si musím navyše poriešiť aj prácu, pretože do bývalej firmy ma späť nechcú, takže je to kľúčová otázka. Gratulujem všetkým, ktorí už majú čakanie za sebou a pozitívny výsledok!

lana333
Odpoveď bola odstránená
jankapiknova
24. mar 2011

Ahojte, no som rada že som našla aj takuto temu, lebo my sme tiež boli na zápis a mame sa prist opýtat až koncom aprila,takže musime čakat. Len naš krpček ma 3 roky až na konci októbra tak uvidime 🙂

syslica
24. mar 2011

@jankapiknova Ahoj, dúfam, že sa tu ozaj zídeme všetky prispievajúce s pozitívnymi správami! No u nás si s oznámením výsledkov tiež dávajú načas. Keby ste chceli ísť do škôlky v BA, nemali by ste šancu, ale hádam to u vás bude lepšie 🙂 .

jankapiknova
24. mar 2011

@syslica - no u nás v TO to tiež nieje slavne, su školky kde maju volne ale su školky kde je bitka o miesto a my kde byvame v centre tak tam je velký zaujem.... ale verím že hadam ho zoberu,lebo mame tu školku 20metrov od domu,tak by to bolo super 😉

jitkatatarova
24. mar 2011

Ahoj.Ja som tiez nahlasila babulky do skolky,po rozhodnutie si mam prist najskor v polovicke aprila.Ony sa narodili 31.8.2008,tak vekovo to stihaju ako tak.Len mi pri zapise zastupkyna riaditelky vravela ze maju az 60ziadosti,tak uvidim.Ale inak skolky v meste patria pod tu istu riaditelku,tak je mozne aj presun do skolky kde budu volne miesta.Necham sa prekvapit. 🙂

ada11
27. mar 2011

tak pripájame sa aj my 😉 mladšia dcéra je už zapísaná, boli sme aj na Dni otvorených dverí 😉 ja ani nerátam s tým, že by ju nezobrali 😉

maatuulka
31. mar 2011

ahojky maminy, my este nevieme ako sme dopadli. Musime pockat do polky aprila, ked nam zavolaju a pozvu ns na rodicovske zdruzenie kde nam oznamia ci nam malu zobrali ci nie. a druha skolka ta len zavola a povie ako sme dopadli.. momentalne prezivam strasne nervy z toho.. neviem ako to bude ak nam ju nevezmu :(

mima22
3. apr 2011

ahojte,je tu niekto kto dava dieta do skolky v septembri take co nebude mat este tri roky?
nasa mala Natalka mala teraz v januari dva a v septembri nastupuje do skolky.chcela som ju dat od toho januara ale tu beru len od septembra tak preto ju davame trichu skor lebo si nemozem dovolit byt doma len tak do dalsieho septembra a nic nedostavat.
moja jedna kamaratka nato povedala ze ked ide dieta skor do skolky ako 3 rocne tak to sa tym detom ublizuje ale vobec nepovedala ako.myslitte si ze ked ide mooja do skolky v septembri to je mat dva roky a 7mesiacov tak jej tym nejako ublizim.vela je takych podla mna co davaju deti aj skor.ja by som s malou bola este strasne rada doma ale co narobime aj jej bude dobre medzi detmi.

atrami
3. apr 2011

@mima22 , záleží od povahy dieťaťa a fixácie na rodičov. Kamarátky tak dávali a trocha to je vidieť na nich. Už sú to budúci predškoláci, ale majú odklad, neviem či to spolu súvisí. Trvala im dlhšie adaptácia na školku, nevedeli sa prisposobiť režimu, dokonca sa začali pocikávať, zle spávali.
Niekedy nie je iného východiska, len dať dieťa do školky. Veľmi aj záleží od prístupu učiteliek.

syslica
4. apr 2011

@mima22 Ako píše atrami, je to vysoko individuálne a vplyv na Natálku sa nedá dopredu odhadnúť... ale ja poznám aj deti, ktoré išli ako 2,5 ročné do škôlky, dobre sa adaptovali a sú šikovné (možno ešte viac ako ich starší kamaráti) práve vďaka podnetnému prostrediu v škôlke. Na druhej strane, sú aj deti, ktoré ešte ani v tých 3 rokoch nie sú zrelé na škôlku. Rozhodne to ale nevnímaj tak, že jej nejako ublížiš. Buď rada, že ste našli ústretovú škôlku, kde ju vezmú skôr (čo by sme my tu v BA napríklad za to dali 😉 ), priprav Natálku na nástup do kolektívu: rozprávaním o škôlke, úpravou denného režimu, aby sa približne podobal tomu v škôlke, porozprávaj jej ako ona bude chodiť do škôlky a ty do práce... a uvidíš, všetko bude napokon v poriadku 🙂 .

sorciera24
4. apr 2011

@mima22 ahoj, moj Risko bude mat v juli 2 roky a od septembra ide do skolky....ale do sukromnej...u ans vlastne vsetky sukromne skolky beru uz od 2 rokov, ked chces.....riesim to takto, lebo jednak sa od septembra vraciam do prace, ale ja pre neho, ze vidim, ze uz potrebuje byt medzi detmi...on sa totiz doma strasne nudi...ci to zvladneme?...uvidime...verim, ze ano.....vlea deti to zvladne....ved aj z nas vacsina chodila do jasli, do kolektivu a sme tu.....myslim, ze skolka uz vyse 2rocnemu dietatu isto neublizi!!! 😉

ollski
5. apr 2011

@mima22 je to naozaj individualne u kazdeho dietatka, nasa je tiez januarova, ale bola som doma, tak sla az ked mala o rok viac ako tvoja dcerka, bola skoro najstarsia...no mne sa zda, ze skor sa prisposobili tie mladsie deticky...predsa len tie sa daju aj zo strany uciteliek lahsie motivovat a formovat...teraz si uzivajte spolocne mesiace, treba sa o skolke rozpravat, ostatne uvidis az ked nastupi 😉

henika26
8. apr 2011

ahojte maminky 🙂 moja dcerka bude mat v auguste tri roky,co znamena ze v septembri nastupuje do skolky :((( ja si ośobne myslim,ze ona asi-teda dufam nebude mat problem behom par dni si zvyknut lebo miluje detsky kolektiv 🙂 ale JA!!!!!zblaznim sa bez nej :( slobodna mamicka ktora vychovavala sama dcerku tak dlho-denno denne spolu 24hodin denne a zrazu BUM a ostanem bez nej.asi preplacem par tyzdnov ale samozrejme nie prednou.drzte mi palceky pjosim :( uz teraz neviem koli tomu spavat..a inak totalne ma zarazilo ked som isla malickej pre prihlasku a oni mi zahlasili,ze deti sa po novom prihlasuju cez INTERNET!!!hnusna to doba co vam poviem..

atrami
8. apr 2011

@henika26 cez internet? A potom losujú? Neboj sa , možno prvé dni budú ťažké, ale keď uvidíš, aká je dcérka šťastná, ako sa tam teší, čo všetko sa naučila, koľko má kamarátov, bude to lepšie. Držím palčeky 🙂

henika26
8. apr 2011

jeej dakujem velmi pekne 🙂 noo to ma trosku ukludnuje,ze je velmi starostliva a miluje deticky hlavne v jej veku a starsie este viac tak hadam to bude ok 🙂 no ked mi povedali ze ju mam prihlasit cez internet skoro ma porazilo..vysvetlila som im ze zial nemam tlaciaren a ze som pocitacovy analfabet,tak pani zastupkyna bola taka zlata ze mi to vytlacila.unas bereu 15deticiek-prihlasilo sa okolo 50!my sme boli šesnaste,ale stym,ze pred nami boli aj mimo regionove deticky a oni uprednostnuju z regionu.takze splname vsetky poziadavky tak hadam sa nam vyjadria kladnou odpovedou 🙂 inak este jednu vec som sa dozvedela,co ma trosku zarazila,ze ak sa dieta neaklimatizuje do jedneho mesiaca-poslu ho domov stym ze nieje pripravene na skolku :/

atrami
8. apr 2011

@henika26 , tak s tým mesiacom je to dobrá hlúposť, To je hrozne krátka doba. Moji synovia nabiehali mesiac aj keď predtým do školky chodili.
U nás mali jediný prípad, keď dieta vrátili domov. Chlapček mesiac strávil v šatni na lavičke, tam jedol, dokonca aj zaspal, inak celú dobu preplakal. To bol extrém.

henika26
9. apr 2011

chudatko :(( no mne povedali,ze este asi ani nemali taky pripad take dietatko co by sa neadaptovalo 🙂

len.petra
9. apr 2011

@henika26 to, že bude ráno plačkať pri rozlúčke ešte neznamená, že sa neadaptovalo. Naša si ráno pofňuká, ale keď odídeme, pekne sa zapája do hier, spolupracuje, spinká, papá, má kamarátov a má rada aj pani učiteľky. Chodí do škôlky od februára. Je pravda, že prvý mesiac bol katastrofálny, ale zároveň prelomový, treba hlavne vydržať 🙂 a dieťatko bude do škôlky chodiť rado 😉 Držím palce

henika26
9. apr 2011

dakujeme krasne 🙂

atrami
10. apr 2011

@henika26 , nám sa osvedčilo, ráno žiadne extra lúčenie, len puska, šupnuť do triedy a utekať preč. Ráno som neriešila ani nič s učiteľkou, ak bolo niečo doležité, riešila poobede, alebo napísala lístok.
Zo začiatku dovolili aj nejakú obľúbenú hračku, najlepšie plišáka, dobrý bol aj na spinkanie.
Neboj sa bude všetko v poriadku.

henika26
10. apr 2011

tak to je super lebo moja dcerka ma jedneho medvedika-volame ho "Bujo" s ktorym spinkava od narodenia 🙂 to je dobra sprava dakujem 🙂

deirdra
10. apr 2011

Caute, my tiez stale nemame odpoved, mali by sme dostat az v druhej polovici aprila, dokonca som pocula famy, ze az v maji. Ondrejko bude mat 3 roky az v novembri a nemame velku sancu, ze ho vezmu. Budeme musiet ho dat na rok do sukromnej, lebo ja sa musim vratit do prace.
@mima22 - podla mna sa neda zovseobecnit, ci menej ako trojrocnemu dietatu nejako "ublizujes" ked ho davas do skolky. Niektore deti neznasaju skolku ani ako 5-rocne, ine su v dvoch rokoch v skolke ako ryba vo vode. Nemyslim si, ze by tych par mesiacov malo nejaky zasadny vyznam, podstatna je podla mna priprava na skolku. Mojho Ondreja sme dali do sukromnej skolky na dve dopoludnia v tyzdni, aby si zvykal, ze v septembri pojde na cele dni. Prvy tyzden bol v pohode, potom sa to pokazilo a zacal plakavat, ale vyriesili sme to tym, ze ho do skolky zacal vozit tatko, na ktoreho nie je tak naviazany ako na mna a je to viac-menej v pohode, pomaly sa aklimatizuje.

mima22
10. apr 2011

@deirdra
ano presne tak ako pises.
to ma taky nazor moja kamaratka
zas co mam dalsiu kamaratku tak dala malu teraz od marca do skolky a este len mala tento mesiac dva roky asi dva tyzdne plakavala a uz je dobre uz sa zevraj tesi do skolky.

ivkaivka
10. apr 2011

ahojte, môžem sa pridať. Moja bude mať v auguste 2 roky a už nám prišiel papier, že ju vzali do škôlky. Až teraz mi to príde také reálne a nemôžem z toho spávať. Najprv som bola nadšená, no teraz mám pochybnosti. Malá je na mna strašne naviazaná a niekoľko dní už aj odmieta hru s inými deťmi. Bojím sa čo to bude po nástupe....rozprávala som sa aj s psychologičkou, ta vravela to čo vy tu, že niektoré deti, nie su zrele ani v 4 rokoch... vraj sa nemám báť, že mala mi sama povie, či je ešte čas... ale nejako sa obávam... asi som hlúpa...

atrami
11. apr 2011

@ivkaivka , buď pokojná. Ono fakt záleží od dieťaťa. Moj najstarší hučal mesiac, keď sme išli do školky. Zavreli sa za ním dvere a bolo po plači. Prostredný od rána stál pri dverách čo sa tak tešil.

syslica
11. apr 2011

@ivkaivka Ja by som ti pre Olivku poradila na odskúšanie niečo ako tréning na škôlku, ktorý organizujú niektoré MC tu v BA, len neviem či aj u vás takú možnosť máte. V "Hráme sa na škôlku" v MC Bublinka vedie kolektív "učiteliek" odborníčka, sama učka na MŠ a za tri roky existencie tohto projektu, mali tuším len jedno malé dieťa, kde bolo jasné, že treba nástup do škôlky odložiť.. veľa zdaru!

ivkaivka
11. apr 2011

@syslica, neviem o takejto možnosti v PO, ale skúsim sa informovať, vdaka za tip, ja som už aj rozmýšľala, že ju skúsim dať tu u nás, aspon na hodinku, len mám pocit, že sa to nestretne s veľkým nadšením 😒

petra1303
11. apr 2011

Ahojte...aj ja idem dat moju dcerku do skolky v septembri...uz nam aj prisla odpoved, ze ju prijimaju sice nie tam kam sme chceli...no ale nevadi hlavne, ze bude v kolektive s detmi...len mam trosku obavy kedze zijeme v Rakusku a s dcerkou rozpravame len slovensky...mate niekto skusenost s niecim podobnym?

len.petra
12. apr 2011

@petra1303 Ahoj, určite by si ju mala naučiť aspoň základné veci, aby vedela povedať, že jej treba cikať, že ju niečo bolí, mala by vedieť poprosiť, poďakovať a pomenovať aspoň základné hračky. Priprav ju na to, že jej nebudú rozumieť a že sa musí prispôsobiť. Určite sa na ňu všetko rýchlo nalepí, ale aspoň základ by mala vedieť 🙂 Držím palce!