icon

Do škôlky vezmú len zaočkované deti

evittam
22. mar 2019

@bellovag Ani navrh zákona este neexistuje.😁😉

evittam
Autor odpoveď zmazal
romiada
22. mar 2019

@dskjhfdlkdjhl jasne, beriem Tvoj argument uplne v pohode 😉 to som napisala na margo toho co pisala zuzka vyssie ze chorobnost suvisi s hygienou a vyzivou....pri takej vysoko inf.chorobe ako osypky je to uplne fuk

zuzka2288
23. mar 2019

@dskjhfdlkdjhl Virus nema zaujem zabit cloveka, lebo zomrie spolu s nim. Preto pri normalne zivenych ludoch/detoch, ktory nie su vystaveny nejakym extremnym podmienkam napr. dlhodobemu chladu, parazitom atd tieto choroby nie su smrtelne, zvecsa ani nevzniknu alebo ich priebeh je lahky. Ide o otazku ci ak raz dostanem anginu uz ju nikdy nedostanem? Lebo to je princip ockovania, ktory dokazatelne nefunguje - ukazali osypky na vychode kde ich dostaval aj 3 x preockovany zdravotnicky personal.

evelyn0303
23. mar 2019

@17juraj17 ja osobne nepoznám nikoho, roky rokúce.. niektorí ľudia sa v tom vyžívajú, ak môžu šíriť paniku,strach , ja som sa tiež trochu bála, ale detičky cestujú už na základke do zahraničia a určite nebudú domasedi aj v dospelosti😏 😔

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2019

@zuzka2288 neviem sice, preco mi to pises, nemam dojem, ze by som Ti nejako protirecila😉Nemam zaujem sa dotahovat o ockovani, tak sa obrat na takych, ktori sa budu radi handrkovat.😉

kristinaanna
23. mar 2019

@zuzka2288 tak napriklad toto nie je pradva, v osadach je minimalna zaockovanost, preto jej najviac ochoreni prave tam , nechodia do školy , nie to ešte na očkovanie, a k lekárovi idú až ked je veľmi zle,

stormie
23. mar 2019

Moze mi niekto vysvetlit ak sa ockovanemu dietatu nevytvoria protilatky (co je mozne, vid nedavno s osypkami ked medzi nakazenymi boli sj ockovany) tak bude rovnako ohrozene ako neocko dieta ale s tym rozdielom ze bude moct ist do skolky?

zuzka2288
23. mar 2019

@kristinaanna V osadách je 100% zaockovanost, aby sa vyhli pokutám. ;)

kristinaanna
23. mar 2019

@zuzka2288 urcite nie, plošné ockovsnie prebieha az ked je uz epidemi, inak to riesia len lekári a tí do osad nechodia,ak nemaju z coho pokotu nezaplatia

luciavivienkina
Autor odpoveď zmazal
mrkvicka060
23. mar 2019

@romiada a ty si preockovana proti tetanu a muz proti zltacke B. Super. A cierny kasel, ktorym sa tu ohanas, ste kde nechali? Toho sa nebojis ze schytas cierny kasel, nakazis muza a navyse ohrozis (a mozno nakazis) aj svoje ockovane deti?

mrkvicka060
23. mar 2019

S mladsim synom som bola u pediatricky v jeden pondelok, pretoze uz od soboty mal 39horucky. Bol to "len" nejaky virus, hrdlo, sopliky, potom kasel... O tyzden v pondelok mal mat prave poradnu. Tak som tam s nim isla, este stale trochu soplil a zostal mu kasel, ale viac-menej sa z toho vystrabil... Doktorka pozera na nas: " aha, no, dnes ma byt ockovany.." a zavolala sestricku, aby pripravila vakcinu. Pozeram na nu: "prepacte, ved sme tu boli minuly pondelok s 39 horuckou!" a ona na to: "aano? Ahaaaa" ....a po tomto ja mam verit doktorom? Doktorom, co mi odporucaju, dokonca vyslovene nanucuju ockovanie za kazdu cenu? Vazne? To by som musela mat v hlave nas*ate....

romiada
23. mar 2019

@mrkvicka060 neohanam sa ciernym kaslom (ja sa najviac bojim osypok resp.bala som sa pri synovi)....iba som napisala ze nevymizol....a neochrani Ta pred nim hygiena. Keby bol v SR cierny kasel na vzostupe tak sa preockovat dam 😉 Proti osypkam som, mumps som mala a rubeolu tiez.

mrkvicka060
23. mar 2019

@romiada no neviem, ja som mala pocit, ze cierny kasel je na SR o dost rozsirenejsi ako tie tvoje osypky.... Ale asi sa mylim...

mrkvicka060
23. mar 2019

@romiada ale je vtipne, ze moje dieta sa podla teba ma zaockovat proti ciernemu kaslu, ale ty sa nemusis, lebo toho sa nebojis...takze moje dieta nemoze to tvoje ohrozovat, tak nech sa len pekne ockuje...ale ty s muzom to svoje dieta ohrozovat mozete. Si najprv utried, co hovoris, lebo potom vyznievas ako riadny pokrytec

romiada
23. mar 2019

@mrkvicka060 mam svoje deti zaockovane.
Takze ak sa Ti chce rypat tak to skus na niekoho ineho. Vyjadrila som svoj nazor ze ak si štat stanovi podmienku že do štatnej školky maju isť očkovane deti tak to považujem za normalne a spravne. Ich zriadenie, ich pravidla. Osypok sa bojim na zaklade vlastnych skusenosti. Pred meningitidou mam obrovsky rešpekt tiež napriklad. Moj muž sa bal žltačky a urobil to aj kvoli našim deťom. A dik za tip. Hneď ako budem zdravotne ok tak si doriešim u seba preočkovanie na čierny kašeľ a muža pošlem tiež 😉

romiada
23. mar 2019

@mrkvicka060 a ak moju neznalost ze "detske choroby" treba preockovat v dospelosti považuješ za pokrytectvo ok. Tiež som bola v omyle asi ako 90% populacie v mojom veku že mame protilatky vdaka očkovaniu. Tetanus som riešila automaticky bez reptania. Ja to neodmietam ani keď mam dať očkovať svoje deti ani keď mam preočkovať seba. Do vypuknutia osypok plno ludi nemalo pochybnosti že by mohli byť zaočkovani malo učinnou vakcinou. Takže ak nejaki rodičia robia vedome že nedaju zaočkovať tak je to pre mňa o to nepochopiteľnejšie ked uz epidemia prepukla. Veď je to ochrana v prvom rade pre ich deti.

kachita
23. mar 2019

@lety17 v nasej rodine mame silnu neurologicku zataz a preto sa bojim ockovat dieta

mrkvicka060
24. mar 2019

@romiada a nezabudni aj pneumokoky, ked uz tam budes

zoana
28. mar 2019

@romiada "Ich zriadenie, ich pravidla"? Uvedomuješ si, že štát ako taký žiadne škôlky neprevádzkuje? Tie škôlky sú platené z daní všetkých občanov a aj z daní neočkujúcich rodičov.

A si si istá, že potrebuješ preočkovať na čierny kašeľ? Čo ja viem, tak samotné očkovanie len proti tetanu nie je, používa sa trojvakcína - tetanus, čierny kašeľ a záškrt.

romiada
28. mar 2019

@zoana štatne školky spadaju pod posobnosť mestskych časti (napr.v BA) resp.obci. Su to rozpočtove al. prispevkove organizacie. Prevadzkuje ich kto potom ? Sukromne spoločnosti a neziskovky ?
O tom čo kto z dani plati a realne uživa by sme tu mohli diskutovať do aleluja. Uvediem Ti jeden priklad: Diaľnice....prečo ich mam platiť ak ich nevyuživam napriklad?
Rozne cirkevne spolky....ked nie som veriaca.

Posielam Ti vysvetlenie čo znamena pojem rozp.organizacia.

Rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie možno zriadiť na plnenie úloh štátu, obce alebo vyššieho územného celku vyplývajúcich z osobitných predpisov.

Rozpočtová organizácia je právnická osoba štátu, obce alebo vyššieho územného celku, ktorá je svojimi príjmami a výdavkami zapojená na štátny rozpočet, rozpočet obce alebo na rozpočet vyššieho územného celku. Hospodári samostatne podľa schváleného rozpočtu s prostriedkami, ktoré jej určí zriaďovateľ v rámci svojho rozpočtu.

zoana
29. mar 2019

@romiada ale dialnice alebo cirkevné spolky nevyužívaš dobrovoľne. Predstav si, že by štát povedal, že po dialniciach môžu chodiť len autá, ktoré majú aspoň 6 airbagov, pre ostatné je to príliš nebezpečné.

Tá definícia čo si poslala potrvdzuje to, čo hovorím. Škôlky sú rozpočtové alebo príspevkové organizácie a tie sú napojené na štátny rozpočet, rozpočet obce alebo na rozpočet vyššieho územného celku. Takže si ich platíme všetci, skrz naše dane. Je to služba, ktorú si u štátu platíme my ako občania.

martinka150
29. mar 2019

@lenjaaon ked s tym suhlasis, tak co rodicia co chodia do skolky pre deti? alebo tvoji rodicia? su ockovani napr na osypky? dalej co ucitelky, riaditelka, upratovacky? budes ziadat od nich potvrdenie ci su preockovani? ty si preockovana? mas protilatky? lebo najvacsi prenasaci su prave DOSPELACI. V obchode, v mhd, nak.centrach, v detskych kutikoch atd atd sa budes pytas ludi ci ich deti su ockovane? alebo si ma dat kazdy nalepku teraz na celo, ano som, nie niesom ockovany/a? nezda sa ti to nelogicke? z jednej strany s tym suhlasis a z druhej strany sa budes s deckom pohybovat vonku medzi xy neockovanych, nepreockovanych a so ziadnymi protilatkami ludmi. co budes teda robit? ako chcces uchranit dieta? som zvedava, ako to mienis teda riesit v tejto situcii

jerryjanka
29. mar 2019

najmenej protilatok maju ludia od 25 do 49 % ukázal prieskum protilátok 😀
takže by mali povinne očkovať učitelky, upratovačky, kuchárky, idealne preočkovať aj rodičov čo chodia do školky po deti. inak ani ranu 😀

renimac
29. mar 2019

Moje dieťa je zatiaľ očkované, chýba nám len MMR, ale keď už chceme brať do úst kolektívnu imunitu, tak by sa museli preočkovať aj všetci dospelí, inak je tento argument zavádzajúci. By som chcela vidieť, koľko z tých nadšencov pôjdu na preočkovanie. Ja nechápem túto nevraživosť, veď nech každý robí, ako uzná za vhodné. A kde v zahraničí okrem Francúzska a Česka je takýto zákon? Ďakujem za objasnenie.

dadka36
29. mar 2019

Dievčatá, ide o kolektívnu imunitu. Samozrejme na zvážení každého rodiča.

sovica
29. mar 2019

@renimac V Nemecku sme pri prijímaní do škôlky museli predložiť očkovací pas. Pravdupovediac, neviem, čo by sa dialo, keby moje deti neboli zaočkované. Či by ich ozaj nevzali. Možné to je. Ale keďže naše deti boli plne očkované, tak som sa o to nezaujímala.
A keď išla dcéra na zápis do školy, tak tam sme tiež museli predložiť očkovací pas a pani, ktorá robila prihlášky už veľmi vadilo, že dcéra nemala posledné očkovanie proti kliešťom. Kebyže nemá MMR, tak teta tam asi skolabuje. Takže asi tak.

renimac
29. mar 2019

@sovica sesternica tiež žije v Nemecku, oni s tým problém nemali. Možno závisí od oblasti.

saslavka73
29. mar 2019

@abbey1 A sme ako v JAR pred zrušením apartheidu.