Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@abbey1 a ver mi, ze tento pritup , nie homeschooling, ten je v poriadku, tiez sa venujem svojim detom aj doma, nielen to co sa naucia v skole, skolke, kritizujem pristup ludi, ktorí vyprodukovali nicove nic a idu kritizovat pracu a sposob zivota druhych ludi, keby som to nemala naozaj velmi blizko, tak by som nekritizovala ani ja, ale kedze vidim trochu, nekritizujem vsetkych ludi praktizujúcich homeschooling, vlastne tito nasi znami asi ani nebudu homeschoolers, pretoze by to nezvladali

@mircalla
@zuzana76
@angela200 ahojte, ja si to tu sem-tam prečítam. Tiež som rozmýšľala nad Homschooling, ale malý už je zapísaný do školy a teší sa, takže som rada.
Ale iné som chcela... moj názor je taký, že každá žena (človek) musí najlepšie vedieť čo je pre neho a jeho rodinu dobré. Takže takto sa navzájom kritizovať nemá význam.
Žiadna matka nechce dieťaťu ublížiť, aspoň nie vedome.
Ja milujem deti... svoje, ale aj všetky ostatné. Rada sa im venujem a asi aj preto v práci tak trochu trpím, ale samozrejme dva platy sú lepšie ako jeden a tak pokračujeme tak ako to je. Radšej by som však bola doma a robila niečo z domu, prípadne si dorobila nejaký kurz a učila v školke alebo niečo také... ale nemám na to školu, tak neviem....
To že ma baví robiť s deťmi som zistila až na materskej, keď som viedla angilcký krúžok pre malé detičky.
Jednoducho ide o to, že ja chápem matky čo chcú ostať doma.... teda nechcem povedať, že je dobré aby deti ostali doma a nesocializovali sa, pretože to v živote asi budú potrebovať, ale ak ich doma učia a potom napr.dajú na krúžky s inými deťmi, myslím, že im takto neuškodia.
A aj každé dieta je iné... moj syn je v školke šťasný, ale dcerka zase nie.
takže je to všetko tak strašne individuálne...
A ešte som chcela pridať jeden príklad... moja sesterka žije už cca 10rokov v japonsku a má dve malé detičky. Staršia chodí do školky a malá ma 1rok, takže je s ňou doma.
No ide o to, že tam je úplne normálne, že žena ak už má deti, tak už potom nejde nikdy pracovať ale stará sa o rodinu a domácnosť. je to úplne normálne a nikto sa nad tým nepozastavuje... vlastne je u nich nezvyčajné ak žena po materskej ide pracovať.
@mircalla Izolovať úplne nie je dobré. ale to snáď ani nie je možné. To by sa museli zamknúť doma a nevychádzať.
Ja poznám všelijakých rodičov, veď každý máme svoj "štýl" výchovy, ale v podstate zo všetkých detí vyrástli normálni ľudia.
ale vlastne poznám jeden prípad, kedy detstvo ublížilo... bolo to ale skor práve opačný prípad, že dieta chodilo do školky aj do školy, ale bol dizlektik a deti sa mu posmievali a ani nevedia ako mu tým ublížili... v 19-tich si vzal život.
@mircalla Nepoznám až také extrémy, že bránia deťom ísť do kolektívu, takže nemožem posudzovať... poznám len rodinu, v ktorej obaja rodičia nie sú moc spoločenský, ani oslavy, ani nič kde je veľa ľudí... a tak aj malú neberú moc von a dokonca ani na dovolenky nechodia, lebo sú radšej doma.
Maximum kam idú je obchod, keď potrebujú nakúpiť.
No a kým bola malá ešte maličká (tak do cca jej 2 rokov), tak jej to až tak nevadilo a teraz už má 3 už chce ísť medzi deti, lebo ona je naopak veľmi spoločenská a dokonca za deťmi aj plače, tak ju bráva medzi deti hlavne jej babka.
Tiež je to také zvláštne, ale ťažko posudzovať cudziu výchovu...
@dia6 to nie je extrem? neberu dieta von, nechodia na dovolenky lebo su radsej doma?idu s dietatom maximalne do obchodu. tak podla mna to extrem je. ako pises, dieta je spolocenske - nejaky rodinny vylet ci ihrisko by ich nezabilo. neberu dieta von, lebo oni nie su spolocenski, hoci dietatu sa to ziada....tak asi by kvoli dietatu treba trochu premoct, kedze same ma o to zaujem
@dia6 neviem, mne prave to, co popisujes pride ako extrem.. Ja s muzom niesom moc spolocenska (resp. Do kontaktu s ludmi sa obcas premaham), ale deti do kolektivu a von beriem denne, pozname uz naozaj vela ludi (prvy krat v zivote mam tolko zbamych)
Deti maju deti radi a podla mna ich k zivotu potrebuju.. A to ani nevravim o potrebe chodit von a hybat sa.. Nuz co uz, kazdy ako si zvoli, len si myslim, ze pre kazdeho by mala byt priorita vychova dietata..
Áno z tohoto pohľadu je to extrém, ale do školky ju dajú... takže potom už to bude OK. Potom už bude všetko v poriadku a malej nijako neuškodia... vyrastie z nej normálny človek a verím, že jej aj tak nebude nič chýbať.
možno tie dovolenky či výlety... tie moje deti milujú.
Ale inak bude v poriadku.
Chcela som povedať, že nech človek vychováva svoje dieta tak či onak... dieťa má svoju povahu a aj tak keď sa dostane do normálneho života, tak sa prejaví po svojom a bude také "aké má byť".
tak či tak... aby som neodbiehala od témy. Podľa mňa homeschooling nie je zlý nápad. A ak žena nemá potrebu ísť do práce a cíti sa šťastná doma... a ak tým neubližuje dieťaťu, myslím, že je to jej vec a netreba to nikomu vyčítať.
Ja poznám aj maminu, ktorá odišla do práce keď mala dcerka 17mesiacov, lebo vraj si už veľa vyžaduje a ona na to nemá nervy.
Do dnes deň (malá má už 5 rokov) sa s ňou ani nehrá ani nijako zvlášť nevenuje, lebo ju to nebaví.
Mne sa nepáči takýto prístup a bolo by mi ľúto, že sa dieťaťu nevenujem.
No aj z nej určite vyrastie normálny človek - bude mať prácu, rodinu a nebude nijako zvlášť poznačená.
Jednoducho je to ich štýl výchovy, ja mám iný, ale čo, veď nemožeme byť všetci rovnaký.
@dia6 ja som tiez neni zrovna spolocenska, nevyhladavam oslavy ci nejake masove stretnutia, sama nikam moc nechodim a nechyba mi to. Ale vylety, von s detmi a dovolenky urcite ano, nejako mi nejde do hlavy, ze toto rodicia dietatu odopieraju, podla mna to nema ci so splocenskostou nic moc spolocne, skor s vlastnou pohodlnostou ci nejakym chorobnym strachom z ludi. Ist s dietatom na ihriko na tom nevidim nic suvisiace s tym, ci som spolocenska alebo nie ani omylom
Ci to bude v poriadku, ak pojde do skoly - neviem moze aj nemusi.
@mircalla No ja mám ešte vačší extrém, máme susedov, ktorí majú 2,5ročné dieťa, od narodenia som ho videla vonku presne 4krát. Je to šialené, ja mám o rok mladšie dieťa, sme vonku každý den a toto fakt nedokážem pochopiť. Oni s ním vobec nechodia von, chúda malé.
Ja som staly kritik nasho skolskeho systemu a nenavidim povinnost chodit do skoly. Takisto mi je ale proti srsti homeschooling. Cakam na demokraticku skolu. Zatial sa ju snazim dcere "vyrabat" v klasickej skole. Dcera je zaskoleny unschooler😊.
Tipujem, ze vacsina matiek, ktore si nechaju deti doma tak robi z dovodu silneho nesuhlasu so sucasnym skolstvom. Potom je uz len na ich rozhodnuti, ci sa "podriadia" alebo pojdu cestou homeschoolingu.
Ja som nasla strednu cestu, je to vsak nenormalne narocne😔
@moni73 Nejak som to nepochopila, akože čo robíš v tej normálnej škole? Zaškolený unschooler je čo prosím ťa?
@janickacrazy to som si tak sama nazvala...😉 pokial ma skoly plne zuby, zostava doma, du robi len ak chce, ucit, sa neuci (teda, zeby sedela za ucebnicou) nikdy, na znamky sa doma kasle. Asi tak.
@moni73 No to je dosť divný prístup, pri puberťákovi to bude vyzerať tak, že do školy ti už vobec nepojde a čo budeš robiť potom?
@janickacrazy riesim zo dna na den. Takze budem riesit potom. Fungujeme tak 5ty rok a zatial to ide smerom k lepsiemu. Klopklop.
No tak mam na vyber skolu alebo domace vzdelavanie. Nesuhlasim ani s jednym, takze som sa dopracovala k tomuto divnemu postoju.
@moni73 no tak ja mam tiez velmi vela vyhrad na nase skolstvo, vela veci len prekusnem, niektore riesim, ale teda toto, ze aby si dieta diktovalo ci sa mu chce ucit, ci sa mu chce robit ulohu.....no hadam nebude dieta rozhodovat o tom co sa mu chce..to aj v beznom zivote takto? ze ci sa mi chce umyt, najest, upratat..ci ako? to mi nejako nesedi...
Chapem scasti pointu, ja som tiez napriklad proti domacim uloham, uplne sa stotoznujem s tym, ze deti by na doma ulohy mat nemali...tiez moj syn sa doma uci minimalne...nepisem s nim diktaty, nepocitam priklady, maximalne si citame ale aj to skor knihy co ho zaujimaju ako povinne clanky z citanky..nesuhlasim s citanim jedneho clanku v citanke 10x a potom ho dieta odmelie naspamat ked ucitelka skusa...podla mna sa ma naucit vsetko v skole, syn si napriklad ale aj ulohy casto urobi este na hodine alebo cez prestavku, aby doma nemusel nic dorabat...ked pride domov tak chodi na sport alebo vonku alebo sa hrame...Suhlasim, ze znamky nie su prvorade, ale takto je nas skolsky system postaveny a ked sa nam nepodarilo najst inu skolu, v ktorej by to bolo inak, tak sa bude musiet presadit takto a rebelanstvo nemyslim ze prinesie ovocie..
Takze u nas je skola stale davana na prve miesto, teda aby mal najprv splnene povinnosti a potom to ostatne...Ak maju ulohu, tak si ju spravit musi, ak sa musi nieco naucit na anglictinu, aj ked sposob vyucby neuznavam, tak sa to naucit musi...tak ako ma povinnosti doma, tak aj v skole...
@janickacrazy toto ani ja pochopit neviem, ja keby som nechodila von, prave z toho by mi preplo 😃 prechadzky a vylety su moja psychohygiena.. Mam ale v rodine nico podobne, nechodia vn, resp.velmi sporadicky a tak aj vyzera ich zdr.stav.. Neviem to pochopit, ale tolerujem, co ine sa da s tym, hoci mi je luto dietata co prebralo zvyky rodicov..
@janickacrazy mna tak napadlo...ak to pozorujes uz 2,5 roka.... a si si tym viac nez ista...ze tak izoluju dieta.... nenapadlo ta kontaktovat socialku??? Lebo to mi pride trosku z cesty....2,5 roka vyliezt z domu par krat....
@m.i.r.i v podstate máš pravdu. Rozdiel cítim v tom, že dieťa nediktuje ale sa rozhoduje. Diktovala by mne a to sa nedeje - rozhoduje o sebe (s mojou obcasnou intervenciou). Od každodenného kúpania, ktoré som mala na starosť ja, sa dcéra dopracovala ku kúpaniu raz za týždeň, neskôr každý druhý deň, teraz každý. Z umývania zubov len ráno, je teraz aj ráno aj večer. Z taniera nechaneho na stole, je teraz tanier v dreze.
@philipha22 Samozrejme, že nie som nalepená na okne 24 hodín denne, ale bývame v rodinnom dome hned vedľa a vidíme si na dvor. Problém je v tom, že to dieťa je v podstate mladých, ktorí bývajú u svokrovcov. Tá svokra mi pripadá normálna v pohode žena a zdá sa mi úplne od veci volať na nich sociálku. Ked sme potrebovali stavať, vyšli nám v ústrety. Ja neviem, ved ako sociálka zistí, či s ním chodia von? Dieťa je inak čisto oblečené a vyzerá byť ok. Myslím, že sa onho normálne starajú, takže sociálka by asi nič neporiešila.
@moni73 hmm...akoze neviem ci dobre rozumiem, ale ze dcera sama od seba sa dopracovala k tomu, ze tanier nosi do drezu napriklad? Ja som sa este k tomu so synom stale nedopracovala 🙂 Teda trenujem od mala, ale stale to urobi az po upozorneni, asi jeho vedomie stale nedozrelo 🙂
Kazdopadne, ja ta aj chapem...nesuhlasim s benevolentou vychovou ale zas som za to, ze su veci v ktorych deti mozu rozhodovat sami za seba..len asi kazdy mame inde tu mieru, v com ano a v com nie..napriklad pri jedle dieta u mna nebude rozhodovat KDE bude jest ani KEDY bude jest, bude sa jest pri stole v jedalni, bez telky a inych rozrusovacov a je sa vtedy ked ostatni.., spolocne pri obede ci veceri, ranajky samozrejme podla toho kedy ide do skoly...ale moze ciastocne rozhodnut o tom CO sa bude jest, teda sa spytam ako manzela tak aj syna, co by radi na obed a moze sa rozhodnut KOLKO toho zje..nenutim ho nasilu tlacit ak nevladze alebo mu nechuti..to ako priklad
To iste s obliekanim, ma na vyber co si oblecie, ale samozrejme on by rad siel v kratasoch aj ked je -10 ...tak to nie, moze si vybrat ktore tricko alebo nohavice, ale v ramci hranic, pocasie, vhodnosti na akciu...
Pri upratovani nechavam tiez volnost v tom KEDY uprace...ma nejaky deadline, ze cely den napriklad, ale je mi jedno ci rano vstane a bude pratat izbu alebo sa tam este cely den hra a uprace na konci...alebo si upratuje priebezne...a podobne..netlacim, necham na zvazeni, ale vie, ze nieco ma byt urobene..a to robim aj s tou skolou..vie, ze musi mat prichystane veci, je prvak, ale uz niesol sam dosledky za to, ze si zabudol ziacku ci stratil klucik...hradil si ho s vlastneho vreckoveho a urobil to sam od seba...mam pocit ze celkom zacina chapat co je zodpovednost, co je povinnost a co je vlastna vola...nie vzdy to samozrejme funguje, ale da sa to...

@abbey1 ale ty pracujes, ja mam nieco podobne v okoli, tam sice nefunguje homeschooling zatial, mozno ani fungovat nebude, zato uz druha generacia zien je doma, bez zamestnania, zatial funguju tak, ze manzel je zivitelom rodiny a zeny udrziavaju rodinny krb uz aj pri 30-rocnych detoch