icon

Hovorilo vám 5-ročné dieťa, že ste zlá mama/otec?

7. jan 2023

Chcem sa spytat skusenych mamiciek, ci vam niekedy deti povedali: "ty zla mama/otec".
Syna sa snazime slusne vychovavat, ma rezim, nastavene hranice (laskavo a dosledne), so spravanim doma, v skolke, ani na verejnosti nie je problem. Casto hovori: lubim ta, mam ta rad a nie len nam rodicom, ale aj starym rodicom, svojej krstnej atd. Len tak - pri hre, pri obede, na prechadzke. Ale vo vyhrotenej situacii vie potom povedat aj ten opak - ty zla mama!. Ako priklad: dohodlo sa, ze TV dovolena kym neskonci rozpravka. Nechcel napriek tomu vypnut. Ked som zakrocila ja, tak zahlasil: ty zla mama.
Ja som si nikdy svojim rodicom nedovolila toto povedat, aj ked som sa citila ukrivdena. (Teda na vek 5rokov si asi presne nespominam, ale ako starsia urcite nie).
Nechcem, aby nam tak hovoril.
Neviem, co je lepsie: ci ho okriknut, ze takto teda nie, ked sa ti nepaci, tak mozme diskutovat ale bez tychto "ty zla".... alebo na to nereagovat a ked bude starsi a bude viac ovladat emocie, tak to nebude hovorit?
Mate skusenost? Dakujem

Strana
z3
viestta
7. jan 2023

Ano, mali sme take obdobie. Preslo. Este cakam ked sa to vrati v puberte a to uz nebude take jednoduche

autor
7. jan 2023

Dakujem, viestta. Ako si vtedy na to reagovala? "Prepocula" si to, alebo si raznejsie povedala, ze takto sa s rodicmi nerozprava?

viestta
7. jan 2023

Podla situacie. Niekdy vysvetlovanie, niekedy ignoracia. To musis sama vyhodnotit co je vhodnejsie

moonlight1210
7. jan 2023

V detsve si nespominam, ci mi povedali, ze som zla. Mozno skor: hnevam sa na teba.

Zato v puberte boli aj vybuchy hnevu, kritika a vycitky. Bezna vec.

oskorusa
7. jan 2023

Uznaj mu emóciu. Trvaj na dohode a vyjadri svoj pocit z toho, čo sa stalo. Povedz napr.: Vidím, že sa hneváš, cítiš krivdu. Dohodli sme sa, že po rozprávke televízor vypneme. Som smutná, čo si mi povedal.

nikpa
7. jan 2023

No my máme momentálne s 5 ročným fázu ,, odsťahujte sa, nechcem vás tu,, v situáciach podobných ako si opísala aj ty s tou tv. Tiež som zostala zaskočená a aj ma to zamrzelo keď som to počula od neho prvýkrát ale už na to ani nereagujem. Dúfam, že ho to čoskoro prejde.

tanyan
7. jan 2023

Vysvetli mi, že je lepšie vyjadriť sa ku konkrétnej situácii, že sa mu nepáči tvoj návrh alebo riešenie - zle rozhodnutie, zlá voľba... Bolo by fajn aby pochopil, že ty nie si zlá len kvôli tomu, že jemu sa nepáči konkrétna situácia.
A skús zistiť či jemu niekto povedal, že zlý...

lalaboo
7. jan 2023

presne toto ako @oskorusa som práve písala 😁 a ešte jedna rada k tomu - neber to osobne, nemyslia to tak naozaj 😊

sissy27
7. jan 2023

Netreba to brat tak osobne. Aj dieta ma pravo na hnev a v 5 rokoch nema taku slovnu zasobu aby to opisal nejako kvetnato a diplomaticky. Neznamena to ale hodnotenie tvojej osoby komplexne.
Ja som to v skolkarskom veku nejak nerozmazavala, mozno ked trosku vyfukne, tak by som sa ho opytala, v com som zla a pripomenula mu, ze som aj dobra, len nesmie vystrajat on.

luxus10
7. jan 2023

moj ked mal 5r. umyvajuc si rucky v kupelni a patricne nahnevany mi povedal: nikdy si nevezmem taku babu za zenu ako si ty, to budem uadšej ten, suknickau...a ja ze preco? a on-nechcem taku, co ma beuie kazdy veceu od huačiek do spania...🙂 nahnevany, ze musi ist spat...

barboraamatejko
7. jan 2023

Ano, vo velkom hneve to uz moj 5rocak povedal, ale ked sa skludnil, sam sa prisiel ospravedlnit, povedal, ze bol nahnevany, ze nie som zla, ze ma velmi lubi a ze som najlepsia maminka, aku len mohol mat. Taketo slova ma dokazu polozit do kolien. A az v takej situacii si to s nim rychlo preberiem, ze chapem, ze ho to nahnevalo, ale TV sme museli vypnut a pod. Kazdopadne taketo male deti sa nevedia ovladat, nemozeme to od nich vyzadovat, ale co si vazim na svojom synovi, ze to ospravedlnenie je tak uprimne ze maloktory dospely clovek by to tak pekne vedel povedat. A povedzme si pravdu, maloktory dospely sa vobec vie ospravedlnit.

svetlonos
7. jan 2023

@luxus10
🤣🤣🤣 neviem, ci by som sa po tej hlaske aj nepocurala od smiechu.

di228
7. jan 2023

@nikpa 🤣🤣 moja 5 rocna rovno navrhne, ze sa ona odsťahuje. Ona uz nechce s nami byvat, odsťahuje sa k babke.
Mne tieto výstupy nijako neprekážajú, je to dieta, ktore chce nieco, co ja nedovolim. Tak skusa a skusat moze 😅 u mna to vsak málokedy prejde. Vacsinou vyvadza, ked chce mobil, tatko ju nan naučil po obede, ked jej bratia spia…Ja len v skratke vysvetlím, ze viem ze je smutna, ale mobil nedostane, lebo chcem, aby bola šikovne a múdre dievcatko a take do mobilu nekukaju 😅 plus spomeniem, ze ja som mala mobil v ruke len ako 11 rocna. Chvilu vystrája a potom sa opytam, ci sa vie sama ukludnit, ona odpovie ze nie, opýtam sa jej, ci pomoze objatie.. toto denne par krat absolvujeme a je pohoda 😄😄

mimka11111
8. jan 2023

Ahoj,nikdy mi nepovedal,že som zlá mama. Keď je nahnevaný,resp.nesuhlasi s tým, keď s ním niečo riešim,povie mi "neľúbim ťa,lebo ani ty mňa neľúbiš" 😁...takže vždy tam dá dostatok "lebo ani ty mňa neľúbiš"....ďalšia situácia je,samozrejme zase v čase dohovarania, že zoberie krepovu ružu, ide ku vchodovym dverám a začne sa obúvať s tvrdenim, že "si ide nájsť novú mamu a novú rodinu " 😁 ...jasné,že ďalej už nezajde,ale ti poviem,keď sme prvý raz toto zažili,tak sme ostali v šoku,čo sme zle v našej výchove urobili 😁....no,na niečo to bolo dobré,týmto spôsobom sa naučil krásne sám obúvať a aj obliekať vetrovku,resp.mikinu 😁

mimka11111
8. jan 2023

Zabudla som dopísať,krepovu ružu mi dal ku dňu matiek 😁

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kuko55
8. jan 2023

Ah0j, my to máme tak isto ako opisujes, v poslednej dobe mesiaca možno dvoch sa toto deje, keď mu niečo "chcem zobrať/nedovolim "- tv - nejde u nas nonstop mozno 2 hodinky max., nedovolím ďalšiu čokoládku, tak som zlá!!!Nanešťastie v tomto pripade, môj malý je živel tak ma aj silné prejavu hnevu, padlo už aj že som hlúpa aj ma buchol....deje sa to krátko, no priznám sa, hoci viem ze deti skúšajú, veľmi tým trpím je to moc nepríjemné... .no aj tak nedovolím....prosto, musím držať hranice.....tiež sa zamýšľam, že ako dietatu by mi to nenapadlo....podľa mňa je to aj dobou, mama mj hovorila ze nebolj žiadne tv, iba večer 1 rozprávka, teraz je to dostupné, lákavé, deti tk vie vtiahnuť, keď mu to beriem je to preňho zleeee, no nebudem mat doma nonstop tv, ved by to kukol dokopy hodiny, to radšej nech pár minút pozúri ale naučí sa ze nemá všetko....

mamula20
Odpoveď bola odstránená
choco6
8. jan 2023

Spomienkový optimizmus. Všetky ktoré tvrdíte že by ste si to nedovolili rodičom povedať spýtajte sa ci ozaj.
Môj ma 4 roky a všetky emócie prejavuje veľmi silno, takže je u nás veselo. Povie nám aj že nás nemá rad, nájde si novú mamku a začína používať slovo hlúpy. Bohužiaľ veľa vecí ma zo škôlky. Sam mi rozprával ako mu pani učiteľka povedala ze je hlúpy, ze ho nikto nebude mať rád keď bude robiť zle a pod. Beriem to tak ze deti napodobňuju nás dospelých vo všetkom a keď bude starší tak to pochopí.
Naopak ja mu často hovorím, že ho ľúbim že je šikovný takže aj dosť často povie ze nás má rád a že sme dobrí rodička vtedy je odpustené 😊❤

jumama
8. jan 2023

My sme v tom veku chodili na logopediu a dokonca aj tam mojej uslo: "Ty hnusna logopedicka, uz to nechcem robit."

Najdolezitejsie je detom pomoct zachytit emociu a vyjadrit ju slusne. Deti sa nenarodia ze by vsetko same od seba robili. A emocie su vsetky povolene aj hnev.

V jednej prednaske som pocula: Byt zrelym clovekom znamena dokazat rozpoznat aku emociu mame, priznat si ju, pomenovat ju, aj pred ostatnymi.

Casto to nejde - lebo nam mamy zakazuju hnevat as. Namiesto toho aby nas naucili povedat: Teraz sa hnevam, pretoze som chcel robit este to a to. A aby nas naucili s tym hnevom zaobchadzat - vyuzit jeho energiu na nieco ine, nasmerovat jeho energiu na nieco ine.

A potom sa stane, ze si nerozumeju dospele pary, lebo si bez hnevu a nadutia nedokazu odkomunikovat, co by potrebovali.

Parkrat zopakujte dohodu o vecernom pozerani telky a poslednej rozpravke. 2 krat upozornite dopredu, v roznych casoch, ze to je posledna rozpravka. Uistite sa, ze ked to vravite, dieta na vas pozera a vnima to, nevravte zboku od nejakej svojej prace a ono len povie mhm, ale nevnima...

Ak sa napriek tomu hneva: Vidim, ze sa ti nechce, ze by si este pozeral dalej, mozno sa aj trosku hnevas. Ale dohodli sme sa, je dobre ak sa vela vyspis, aby si zajtra nebol unaveny. Mozes mi porozpravat o com ta rozpravka bola, ked sa ti tak velmi pacila...

Naucte svoje deti vraviet aj o negativnych emociach, oni existuju a nemaju sa popierat. Ak ich prizname, ulavi as nam a vacsinou odidu.

andrejka1974
8. jan 2023

Áno povedia to a ja som reagovala naozaj som zlá tak sa bezahrame a hneď som bola už dobrá a neboj v puberte sa pridá odutost plesknutie dverami a ignorácia ale aj toto prejde a príde čas keď budú radi s tebou

avicii18
8. jan 2023

"Si zlá a nemám ťa rád!", povedal päť ročný Kikuško svojej maminke a šiel trucovať.

jeanne14
8. jan 2023

Jasné, už ma chcel aj predať 😀

martinka13
8. jan 2023

Jasné..... hlavne dcéra 😀

mimikarol
8. jan 2023

Jasné. Už som bola viac x najhoršia mama na svete. Pomyslím si že kiežby boli všetky mami len tak zle ako ja. Nereagujem na to, nech sa hnevá. Ju to po chvíľke prejde a príde sa ospravedlniť.

martul
8. jan 2023

Mám 3 deti, ani od jedného som ti nepočula. Máme problémy, nezhodneme sa vo veľa veciach, ale toto som nepočula.

tarvika
8. jan 2023

Áno, veľa krát som bola najhoršia mama na svete atď. Neberiem si to osobne. Teraz keď je väčšia toto už nehovorí, ale zasa iné veci 😀

katy084
8. jan 2023

... áno a v puberte a v dospelosti cista katastrofa... nie nadarmo sa vraví,, cim väčšie dieťa, tým väčšie starosti,,

luxus10
8. jan 2023

a ze v 5tich, ja som prvy nasup dostala, ked mal maly cca 1,5r. - s niecim som nesuhlasila, tak on, 1ruka polozena na konferencnom stoliku, mi druhou razne ukazal vychod z miestnosti, a napocuvany cd kronerovych rozpravok mi povedal: hupaňa jeňa, mauš do kuchyne!!!! a patricne sa pri tom aj tvaril-dolezito, zamracene, brada hore....😍

gerrwie_girl
8. jan 2023

Je to len obdobie. Vôbec by som sa nad tým nezamyslala. Prejde to 🙂

Strana
z3