icon

Je normálne zbierať peniaze v škôlke na darčeky?

12. jún 2024

Pridávam mail ktorý sme obdrzali, syn sa tešil že učiteľkám darčeky odovzdá osobne. Príde mi to take vychcane od danej mamičky …

Je normálne zbierať peniaze v škôlke na darčeky?
martinka13
13. jún 2024

Absolútne neprimeraná suma pre 2 učiteľky. V prvom rade je dobrým zvykom (podľa mňa aj nevyhnutné), že sa na zbierke rodicia vopred dohodnú. Nazbiera sa len z iniciatívy pár jedincov. Osobne by som sa do nej nezapojila. Suma je ozaj zarážajúca. Dcéra by dala kytičku, pripadne nejakú drobnosť.

henka123123
13. jún 2024

Ja by som neprispela 🙂

natall113
13. jún 2024

Prehnaná je suma, dvom učiteľkám darček za 770€? Trochu vysoká suma

mirkam3
13. jún 2024

Násilné na tomto nevidím absolútne nič, komunikácia je práveže veľmi slušná. Suma (len na dary) ale primeraná nie je. Predpokladam, že keď ste si odsúhlasovali spoločné skladanie, povedali ste si Cca čo chcete potom darovať a v akej hodnote. Ale keďže výška príspevku jednotlivca nebola pevne stanovená, dopadlo to tak, že vďaka niektorým premotivovanejsim rodinám už dnes máte skoro 800e a to možno ešte ani neprispel každý (kto chce/l).

Mna skôr zarazilo, že autorka najprv prispela a teraz tu inú mamičku roznáša po internete… No dakujem pekne! Tak nech si svoj príspevok vypýta spat a kúpi vlastný darček a je po probléme.

Autorke by som poradila na ten hromadný email rovnako slušne (a rovnako hromadne) odpísať niečo v zmysle, ze keďže vyzbierana čiastka už dnes prevyšuje očakávaných XY eur, navrhuje čiastku XYZ minút na spomínané občerstvenie a už nic dodatočné nenosiť. Určite by to bolo prospesnejsie ako takéto anonymne ohováranie (len na to treba mat trocha gule…).

sissy27
13. jún 2024

Znenie emailu je za mna v poriadku, ale 770€ pre dve ucitelky a este priniest obcerstvenie??
1. mali ste sa vopred dohodnut na darceku a jeho hodnote
2. vyzbierat sa rovnakou a primeranou sumou (toto pri priemerne 20 detoch v triede vyzera tak na 40€ / dieta)
3. obcerstvenie zaplatit z tejto sumy ak vobec nejake treba - besiedka potrva max dve hodiny, to nevydrzite bez jedla?? Ved tych besiedok je pocas roka niekolko a neviem ci to teda vzdy mate s obcerstvenim.

miamaria
13. jún 2024

Veď nemusela si prispieť a tvoj chlapček mohol dať sám darček pani učiteľke, máš hlavu na krku nie? Ale chápem, že si chcela, len aby dobre bolo. K príspevku, za mňa to nie je normálne takto zbierať na účet, a učiteľky nebudú vôbec zisťovať, či sa poskladali dve mamy po 350 alebo 10 po 77 ... Či aj menný zoznam kto dal sa im k darčeku priloží? Ja nechápem toto, ale robia si to rodičia samy

tamitamitami
13. jún 2024

@mirkam3 Presne tak! Ľudia už v dnešnej dobe majú problém so všetkým a aj z dobrej myšlienky spravia niečo negatívne. Dnes už človek nevie kedy a za čo sa ocitne na modrom koňovi 😂🙈. Tu organizátorka ktorá zbiera peniaze komunikuje maximálne slušne.

Ok, suma je troška vyššia keď sa jedná o 2 učiteľky (mohlo byť už aj občerstvenie/kvietok aj pre ostatných zo škôlky). Na druhej strane ak je v triede 20 deti čo je štandard je to 40€...20€ na jednu, 20€ na druhú (to mi vôbec nepríde strašné). Autorka nepíše koľko sa skladali takže je dosť možné že každý dal koľko chcel (alebo mali sumu a niekto dal viac). Ak v prvej správe bola suma mala sa ozvať a navrhnúť menej. Ak jej to prišlo nevhodné a je názoru že takéto veľké dary nechce dávať tak prispieť nemala a dar vyriešiť podľa svojich predstáv.

chvostik1
13. jún 2024

My tento rok tiež končíme, tiež sa skladáme na drobnú pozornosť na pamiatku pre dve učiteľky, asistentku a kuchárku. Ale robíme to tak, že sa najskor všetky matky dohodneme na tom čo sa kúpi a cenu rozdelíme počtom detí, ktoré odchádzajú. Takže každý dá rovnakým dielom. Toto mi príde veľmi nešťastné zbierať vo výške dobrovoľného príspevku. Dar sa mal vybrať vopred a suma sa mala spravodlivo rozpocitat aby to bolo spravodlivé.

Tiež mi príde 770 € pre dve učiteľky, ktoré sú za svoju prácu platené, prehnane veľa ak sa z toho neuhradzaju aj výdavky na tortu a občerstvenie pre deti. Dar v hodnote 400e na učiteľku (ktorý bude v podstate súkromný lebo bude určený len pre ňu) je proste nehorázna čiastka. To im pre boha idete kupovať čo?

natall113
13. jún 2024

@sissy27 toto nebude besiedka ale rozlúčka predškolákov

sara07
13. jún 2024

@monsterablue ale prijmu ale prijmu, u nás sa tiež zbieralo
to že nemaju prijat sa nikde nepraktizuje , ved oni si to zaslužia , pritom ako platy už nemaju zlé

eff007
13. jún 2024

Kde to je? Pojdem tam ucit 😃😉. My sa tiez skladame, deti odchadzaju na inu skolu do 5.rocnika. Suma bude vyrazne nizsia. Skladame sa po 10 eur a to budu aj kvetiny pre ostatne ucitelky. Neblaznite, toto ucitelia aj tak nechcu takyto extrem.

sara07
13. jún 2024

mali sme to takto 3x u všetkých chalanoch, zbieralo sa vždy nejak po 20€ , prispela som na spoločný dar alebo potom zvlášt sme už nič nedávali
v podstate ma to vyšlo lacnejšie ako keby som kupovala každej zvlašt kvety a niečo
mali každa velku kyticu za 100€ aj riaditelka, a bud boli pokuažky alebo zláta retiazka

tamky123
13. jún 2024

A že nám je zle… dvom učiteľkám a málo jej je, že už je na účte cez 800 euro. 🫣 Mne to tiež pride slizké a nechutné vtieranie sa. Ja by som neprispela a kupila by som sama, čo uznám za vhodné.

candii
13. jún 2024

@petamich tak ale táto mamička čo zbiera v škôlke peniaze je cudzia. Ty keď medzi kolegami zbieraš peniaze tak ich všetkých poznáš. Ja napríklad vôbec nepoznám v školke mamičky. Ako ona bude potom posielať vyúčtovania a zvyšné peniaze v podstate cudzím ľuďom? Keď sa škôlka končí už sa pravdepodobne ani neuvidia.

nelka93
13. jún 2024

@juliacenc u nás učiteľky také darčeky nedostali a predsa zo mňa vychovali astrofyzika 😅

maris5
13. jún 2024

Nemusis na to prispiet. Ja som na podobne odpisala, ze sa rozlucime samostane. Syn bol v tej triede 2 mesiace, neprislo mi ok sa zbierat. Rob podla svojho uvazenia.
V skole sa rozhodlo zbierat na spolocny darcek pre ucitelku, tak som prispela sumou co vyske, ktoru by som dala za kvety.

bluka2
13. jún 2024

40€ na ziaka je prehnane. Len na porovnanie Nemecko: zbierali sme sa po 5€ na darčeky 2 učiteľkám a riaditeľke. Daruje sa 1 kytica a balíček v štýle nejaký lepší krém na ruky, čaj a tuším ešte nejaká drobnosť. Tu by nikto neprijal taký prehnaný dar

maris5
13. jún 2024

Inak, pri takejto sume by sme sa uz mohli bavit o "uplatku"
V korporate mas smernicu a prijimani darov, kde uz musis nahlasit veci od 20 € vyssie a od nejakej sumy prijat ani nemozes.

bluka2
13. jún 2024

@maris5 presne, v práci my máme hranicu 35€ max. na dar

henka123123
13. jún 2024

U nas vcera bola rozlucka predskolakov v mš a vsetko sa platilo zo zrps ktore platime 1x rocne..nic sme neplatili navyse..mali zabezpeceny program.kazda trieda doatala velku tortu.obcerstvenie ovocie atd...ako za mna je toto vela...to ste sa mali skladat ked tak po 5 euro na 1 velku kyticu..za mna prehnane

lizatko1009
13. jún 2024

Mne to príde choré, nie slizke a to mam rodičov učiteľov, ale to kde sme? Zbierame sa tam, hentam, na okná do nemocnice, na rehabilitácie, na liečbu, na dary atď. Ľudia osaleli...

lenkakravcova
13. jún 2024

V prípade, že sa vyzbieralo nad 300€ stačí odpísať, že predsa už je tam toho dosť tak ostatní už nemusia :De

Inak to sa teda po kolo skladalo že je tam 700€
Rátam 30 deti, 700€. Niektorí neprispeli tak keď dalo 20 ľudí tak po vyše nez 30€? 😶
Chápala by som zbierku po 5€/na dieťa, Max 10€ aj s pohostením (koláčik, ovocie). Ale načo viac? To čo bude koncoročna opekacka a hostina v jednom ? 😄 A ak to má byť len suma na dary tak je to pekné scestné.

henka123123
13. jún 2024

Treba odpisat jak kocka vyssie radi ze neh z toho zaplatia aj to obcerstvenie atd..to uz za taku sumu aj hody budu

simonaveselovska
13. jún 2024

robí sa to tak bežne u nás tiež 18 detí skladáme sa po 40 e, dokonca kupujeme dar 4 učiteľkám čo osobne mne príde ako blbosť stačili im kvety ale kedže väčšina súhlasila, súhlasila som aj ja. a tiež som vďačná maminke, ktorá sa nato dalo kedže osobne by som sa nato nedala práve aj pre takých ľudí ako ste vy.

senta_sofia
13. jún 2024

My sme sa skladali cca 22 deti po 10,- Eur a z toho sa pokryli kvetinove boxy pre tri ucitelky, kvety pre zvysny personal, vyzdoba triedy na rozlucku, jednorazovy riad, detske sampanske, pizza a nejake obcerstvenie. Zvysok uz kazdy podla svojich moznosti a schopnosti, lebo vzdy sa najde niekto, kto chce viac a su taki, ktori nemaju zaujem vobec o nic. Dary sme nekupovali ziadne. Poukazkou sa tiez nemusis trafit do vkusu a mam taku vtipnu prihodu, ako jedna pani isla platit v drogerii plienky darcekovou kartou na sumu 50,- Eur, ze to dostala dcera od deti v skolke a dala jej to, lebo ona to nevyuzije. Karta vsak ukazovala, ze je tam nula…

slavka1988
13. jún 2024

@janinah no veru my sme sa nikdy neskladali ani na besietku pohostenie ,rodičia prišli zatlieskali a išli domov a toľko peňazí pre dve pani učiteľky ? No kvety a niečo na konci roka je už malo? Sa mi zdá toto prehnane

lavender94
13. jún 2024

Čo ja viem. Príde mi to milé a bola by som rada, že nemusím riešiť. Akože povedzme si narovinu. Tie darčeky čo učiteľky dostávajú na konci roka su na slučky. 20 kytíc, čokolád, kava, ktorú pravdepodobne ani nepijú a skončí, hrnčeky, ktoré už nemajú kde dávať, obrázky, náramky, sviečky, lapače prachu - polku z tých veci vyhodia alebo dajú do krabice a vyhodia neskôr. Je to zbytočne. Určite je lepšie dať učiteľke za celú triedu peknú kyticu a poukaz. Pre teba je to menej starostí, pre učiteľky tiež. Dieťaťu vysvetlí ako to je a ďalší rok už ani nebude vedieť že sa na niečo take tešil

zazka666
13. jún 2024

Ja neviem, či som žgrloš, alebo outsider, ale ja nedávam nič. Kávu na začiatku škôlky a kvet na začiatku školského roka, do I stupňa aj na konci, ale v ,2. stupni syn odmietol nosiť, že je to trápne. Teraz na konci 9.roc. vy ijaku nejaké aktívne matky tlak , že sa máme skladať triednej na nejaký väčší dar. Nereagujem, neposielam. Jednak som s ňou nebola spokojná, jednak mi to príde nefér vo iným povolaním. Predavačke kto donesie bonboniéru, že celý rok dobre predávala, ani raz sa nesekla a bola milá a usmievavá? Ja tiež robím v školstve, na univerzite, vybojovala som na ministerstve školstva svojmu študentovi talentové štipko vo výške 3000,e, ktoré mu neprávom odmietli udeliť.Prišiel mi poďakovať s bonboniérou. Mala som od neho mámiť drahý dar? Nie. Robila som si len svoju prácu.

karolina04
13. jún 2024

Darček dať na konci roka je milé len treba odhadnúť jeho hodnotu. No dnes už asi málo kto používa zdravý rozum. Stačila by dobra káva, kvet v črepníku ,kvalitná čokoláda ,poukážka napr,do DM-ka áno za celú triedu! _A bol by vlk sýty aj ovca celá 🙂

sissy27
13. jún 2024

@natall113 a tá bude trvať 6 hodín, že k tomu treba catering? 😀 ak je to naozaj také nevyhnutné, tak to úplne v pohode zaplatia z tých vyzbieraných peňazí, veď to je úplne šialená suma pre 2 učiteľky.