Kedy môže učiteľka odmietnúť prevziať dieťa?
Pred 3. dňami nám učiteľka poobede v školke oznámila, že syn má soplíky a bolo by dobré,aby ostal doma. 2 dni bol syn doma, ani raz mu soplík netiekol. Nakoľko sme s manželom zamestnaní a syn nemal príznaky ochorenia, zdá sa mi to zvláštne. Ako sa zachovať. Mne to pripadá ako ,, šikanovanie"
samozrejme že ucitelka ma pravo chore dieta do skolky neprijat,mala si doniest potvrdenie že je zdravý a hotovo
@atrami ak to naozaj boli len"sopliky" bez horucky, kaslu a pod,preco ste s nim zostali 2 dni doma? Budem asi trochu mimo, lebo nezijem na Slovensku, obaja s manzelom pracujeme na plny uvazok a v principe ma kazdy z nas narok na 1. den choroby dietata. Nic viac. Ziadna OCR. Ak je dieta chore tzn. ma objektivne priznaky ako horucka,zvaracanie, nakazliva detska choroba, tak si rodic moze zobrat dovolenku, zaplatit opatrovatelku alebo nahnat starych rodicov strazit maleho pacienta. Sople sa v jasliach a skolke riesia rolkou toaletneho papiera a ked uciteka rodicom zavola,ze dieta nie je OK, znamena to,ze sa naozaj nieco deje.
Kazda skolka ma svoj predpis. Niekore neberu ani soplave deti. Ja tiez nenosim soplave deti do skolky a nepaci sa mi ked vidim v skolke chore deti hrat sa s mojimi. V skolke moze byt dieta s oslabenou imunitou.
Asi ho naozaj vždy zoberiem k lekárke. Už do tejto školky chodili 2 synovia a nikdy nebol problém. Dlhé roky sme boli spokojní. Lenže ak tam je dieta, ktoré má soplíky až po zem a moj syn bez príznakov choroby musí ostať doma, ma vytočilo. A vraj už ich má týždeň. A doma mu nič nieje.
U nás choroba znamená, že si ich mm zoberie do práce, alebo 40 km vzdialený dedko, príde varovat. Jednoducho donesiem papier od lekárky a potom sa možu postavit aj na uši. 😉
@atrami a nema na nieco alergiu? myslim na veci v skolke - koberec, zaclony (roztoce). mojej znamej takto tiez dietatku nic nebolo, ale ked prislo do triedy, po cca hodinke mal totalne zapalene oci a soplik. Vzala ho domov a tam nic, uplne zdrave dieta. Mozno by stalo za to ist ku alergologicke na testy alebo ak uz chodite, doniest papier, ze je alergicky na to a to, a ze pravdepodobne sa to v skolke vyskytuje a ze pokial nema horucku alebo ine vaznejsie priznaky choroby, je to alergickeho povodu. Ak to bolo len v poslednej dobe tie sopliky a je alergik, skus pripadne zistit, ci niektore dieta nenosi v skolke vlneny svetrik/vesticku, aj to sa mi stalo, synova spoluziacka nosila taky svetrik a on po polhodinovom hrani s nou kychal, soplil ako keby bol totalne chory. porozpravali sme sa s mamickou toho dievcatka a zacala mu davat ine oblecenie, odvtedy nebol zaidny problem.
ahojte, čítam tam Vás tu, ale je rozdiel priesvitní soplík a je rozdiel zelený soplík 😨 skoro "každé" jedno alergické dieťa má priesvitný, prípadne biely soplík, takže ak rodič vie, že je ok a môže to byť príznak toho, tak idem pre papier, že môže chodiť do kolektívu
@atrami -no ja toto riesim kazdy tyzden skoro, nastatsie som doma, ale vytaca ma to do nepricetnosti.....lebo velakrat mu doma nic nie je, ano, tecie mu chvilu soplik, vysmrkame a cely den je pokoj.....ak ma zeleny soplik, ani sama ho tam nedam....ja mam tiez niekedy pocit, ze je to uz sikana alebo co...a pritom pocujem tie usoplene a kasliace deti....a vobec, odkial by ten soplik asi mal, ak by tam boli len naozaj zdrave deti? moj ocino sa divi, ze za ich cias sa sople nikdy neriesili... 😖
tak našťastie, toto až tak nemusíme riešiť...ked malý začal chodiť do školky, stále chodil s kašlom a soplíkmi.....doktorka sa len spýtala, či chodí do školky, usmiala sa a že: školkársky vírus...takže pokým mu nie je nič iné, dýchanie čisté a žiadne teploty....šup do školky.....pretože ked s ním ostanem doma a prejde mu to, po pár dnoch v školke má to zas...tak vžýdy vravím, ked si si to zo školky priniesol, tak si to tam aj zober spiatky.....a ver, alebo nie, po čase prestal byť náchylný na "školkárske vírusy"...jednoducho, to dieťa si musí "vyrobiť" imunitu a tým, že ho stále izolujeme tak asi žiadnu nezíska..... 😠 a tiež ako zamestnaná osoba si nemožem dovoliť byť s ním každý mesiac tri týždne doma....tolko predsa trvá nádcha, či prechladnutie........ 😀 😀
@atrami
@jahodka11 hm, len som zabudla dodať, že malý chodí do školky v Taliansku.... 😖 tu mi zavolajú len ked má horúčky, vracia, alebo ako minulý rok...zlomil si ruku...škoda že na Slovensku na obyčajný soplík dajú hned antibiotika a potom že deti sú stále choré a nič im nezaberá..... 😝 😝 😝 😝
@denisenko inak presne to mi povedala riaditelka skolky kde chodi moja mala. je velmi nachylna na kadejake sople. proste stacia je tri dni v skolke a uz vidim vecer zaslzene oci a do rana soplik. kedze som doma tak ju automaticky do skolky nedavam aj ked tie sopliky niesu este zelene. ucitelka vravi ze to je chyba lebo telo sa s tym nestihne popasovat kedze ju hned nechavam doma. ale stve ma ze kopec deti chodi chorych zakaslanych a ja potom musim to svoje 2 tyzdne liecit a o tri dni je to zas o tom istom ☹
@janka196 presne o tomto to je.....je kopec rodičov, ktorí si nemožu dovoliť nedať aj prechladnuté dieťa do školky...a potom to majú všetci......zbytočne ju budeš doma liečiť, ked v školke soplí polovica detí....poznám maminy, ktoré nedávajú celé toto bacilové obdobie dieťa do školky, aby niečo nedostalo...ale podla mna je to blbosť...... 😖 každý lekár ti potvrdí, že prílišná izolácia od všetkých bacilov viac škodí ako pomože...... 😖
@jahodka11 . keď som bola aj na MD, vždy som pokial boli chorí , nechala doma, brala som ohľad na ostatné deti a matky. A to robím aj teraz a to riešime ako sa dá.
@denisenko , my sa antibiotikám vyhýbame. Decká ak ich mali za dokopy 2 razy to je veľa. Nikto v rodine nieje chorí. Pritom obaja s manželom sme denne v kontakte s množstvom ľudí, starší chalani chodia do školy,
Čo sa týka alergie, manžel je alergik. Bývame na dedine, máme koberce, záclony, nosia vlnené svetre. Jednoducho sú v kontakte s bežnými alergénmi. Tak jedine ma napadla alergia na učiteľky 😀
Jednoducho, ak mi budú tvrdiť, že syn je chorí, nabehnem k lekárke a uvidím soplavé cudzie dieťa, budem na to upozrnovať.
@janka196 no som zvedavá, kto bude mať posledné slovo. Záleží od riaditeľky, ak si ona postaví hlavu a povie, že podla nej je dieťa choré, tak ho može odmietnuť prevziať?
@denisenko , ráno vozí malého do školky manžel, keď sa vrátim z práce 15:00 je väčšina detí preč, ale typ, ktoré deti sú nosičmi mám.
@janka196 , neviem, či si zasadla. Malého chváli, že je šikovný, ako sa pekne adaptoval....Pri starších synoch boli viac ústretovejší, vtedy bojovali o každé dieťa do školky, mali podstav. Teraz je to pravý opak, detí veľa, miesta málo.
Neviem, len ako sa zachovať. Ak začnem vojnu, aby nedoplatil na to syn. ☹
ziadnu vojnu by som nezacinala, pekne si chod k lekarke pre listok, ze je zdravy a hotovo.
@atrami ahoj, ja som učiteľka v škôlke, čo sa týka prevzatia dieťa, ano je pravda, že ak sa učiteľke nezdá zdravotný stav dieťaťa má podľa zákona právo dieťa odmietnuť prevziať, ak máš pocit, že ide len o bežný soplík ako tu už dievčence písali treba priniesť potvrdenie od lekárky a učiteľka v tom prípade dieťa prevziať "musí". Tak isto to vyplýva zo zákona.
Trochu ma mrzia niektoré názory na učiteľky, ktoré tu boli písané nakoľko to vidím aj z druhej strany, naozaj sa aspoň u nás snažíme eliminovať šírenie chorôb medzi deťmi, nieje to o tom, že sa chceme detí zbaviť, preto sme si túto profesiu nevybrali. Ale bohužiaľ je to aj o tom, že niektoré pani doktorky dajú papier že je dieťa zdravé ani ho nevidia a potom sa nečudujme, že sú v škôlke aj choré deti, pretože učiteľka ich už z papierom otočiť domov nemôže 😒
A čo sa týka rodičov, ano doba je ubehaná a niektorí ozaj nemajú kam s drobcom ale mať detičky sa rozhoduje rodič a k nim patria aj choroby a starosti, tak to treba v prípade "potrebnosti" proste nejako riešiť či už je to OČR, babka, pestúnka...
jaj keby do nasej skolky nebrali soplave, kaslave a chore deti, to by bolo super. zoberte si napriklad moj pripad. mam syna skolkara a doma som s druhym synom. druhy syn od prveho vzdy ochorie, do svojich deviatich mesiacov mal osem krat antibiotika. vzdy ich potreboval, crp minimalne 50. starsi syn pritom presiel bez antibiotik, len so soplami, obcas kaslom. ale mladsieho to chnaplo riadne. takze teraz starsi chodi iba na pol dna, napriek tomu je to tazke, aj teraz sme chori, zatial bez antibiotik chvalabohu. mladsi ma ale tak dokaslanu imunitu, ze mu hrozi ze s nim budem musiet dlhsie ostat na rodicovskej aby nesiel do kolektivu. ale starsie dieta zase / musi chodit do skolky, najma ak je predskolak. takze, patria do skolky chore deti? myslite vazne?
@uva , ja by som priniesla papier aj bez toho, aby ho videla lekárka, ale neurobím to, 🙂
Doteraz som bola spokojná až na pár výnimiek /vybitý zub a učitelka o tom ani nevedela, rozbitá hlava a učitelka nám to neoznámi/ jednoducho som také veci neriešila, brala som to tak, že detí vela a učitelka nestíha.
Lenže ak vedla nás sedí, dieta, ktoré kašle tak, že nemože ani dýchat a nám oznámi, že ho máme nechat doma a choré dieta veselo je v školke, to ma vytočilo.
Učitelka povedala malý ma sople, tak som jej verila. Ale 2 dni nič. Ani sopel ani kašel.
Jednoducho papier od lekárky a budem sledovat ostatné deti.

@atrami učiteľka môže, má právo, odmietnuť, ak sa jej nezdá zdravotný stav. Ty si môžeš ísť overiť k lekárovi zdravotný stav chlapčeka a následne priniesť lístok o tom, či dieťa môže do kolektívu.