icon

Kedy začal váš škôlkar/školák zaspávať večer sám?

basska_b
12. jan 2021

Mamičky, prosím vás o skúsenosti. V akom veku začali vaše deti vo veku škôlkara / školáka zaspávať večer samé? V štýle že po večerných rituáloch už netreba ležať / sedieť pri dieťati, až kým zaspi? Ďakujem moc za odpovede resp. príbehy 🙂

Dcérka ma momentálne 3 roky, večer zaspi rýchlo, keďže cez deň nespí, ale musím pri nej okrem večerného rituálu približne 10-20 minút ležať. Neotravuje ma to, nie je to nič hrozné, len som sa tak zamyslela, že kedy bude natoľko veľká, že bude stačiť "len" zhasnúť v izbe a odísť. A ona nebude vybiehat a svietiť tam do nekonečna...

Prosím, nepíšte, že ste to deti naučili ešte vo veku 3, 6, 12 mesiacov, lebo časovrat nemám 😀 takých diskusií je tu veľa a osobne ani také "učenie" v takom veku nepovažujem (nevnímam) ako správne.

Strana
z2
queen_mary
12. jan 2021

@basska_b ak sa to nedokazala naucit doteraz, tak to potrva urcite az do skoly. Ale kedze si to nepovazovala za spravne, nuz 🙂 uzivaj si to.

anjelicek26
12. jan 2021

Prva v 2,5 roku, mladsi od porodnice, je mi jasne, ze casovrat nemas, ale moji boli nakojeny, zavinuty a zaspali vzdy behom 5 minut bez akehokolvek placu, pohmkali a bolo... vdaka bohu som to nespravila ako pri prvej, tolko casu tym straveneho. No ale k starsej, zacali sme pustat rozpravky s cd-ka, ja som odisla a uz len prisla vypnut, uz potom spala...velmi rada pocuvala a zaspavala pri tom, svetlo muselo byt.

adamadent
12. jan 2021

Asi týždeň po 6tych narodeninách. Druha ma 2,5 a už sa aj ona zaspí sama.

sense
12. jan 2021

@basska_b moja bude mať 8r v apríly a ešte máme rituál že do 20.00 ležím pri nej 🙈 a škrabka ju po chrbte ešte sa podľa času chvíľku vypravame.. Mne to nevadí tých 10-15 min pri nej polezat keďže cez deň sme spolu malo aj keď niekedy je to len 5 min keď jej to večer dlhšie trvá... A zatiaľ neplánujem meniť... Keďže to vyhovuje obom stranám...

tulik123
12. jan 2021

@basska_b moj krpec ma teraz 5 rokov a my uz mame dlhsie taky ritual ze ked docitame rozpravku tak si este porozpravame o tom aky sme mali den co sa nam pacilo a nepacilo potom pustime CD s rozpravkou alebo pesnickami co si vyberie, pritom rad zaspava. A chvilocku tam este sedim a hladkam ho. Ked to trvalo dlho som mu vzdy povedala ze mam este nejake povinnosti ktore musim urobit a potom to nestihnem. Tak vymyslel ze macko ktory s nim spi mi povie kedy mozem odist 😃. To sa mu paci lebo on urci kedy idem prec. Ked to ale velmi natahoval tak som mu povedala ze som unavena a ze naozaj musim dokoncit nejake veci a aj ja chcem ist spat tak mi macko rychlejsie dovoli odist. :D neviem uz odkedy to praktizujeme ale mozno nieco z toho pomoze, neviem. Pustas jej nejaku rozpravku na pocuvanie?🙂

basska_b
autor
12. jan 2021

Hej veru, vidím to aj ja na školu 😀 vtedy totiž prejdú z magického sveta do toho reálneho. Prestanú sa báť strašidiel a podobne. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na debatu, že sa to majú naučiť ako bábätká, lebo proste som si všimla, že tie bábätká mali vždy nejaký ukľudnovak: palcek, plysaky, cumel, flasu s mliekom, alebo ako mamička píše hudbu... naučiť sa sebaregulácii je proste proces

miriam11
Odpoveď bola odstránená
basska_b
autor
12. jan 2021

@tulik123 To je zlaté, že macko dovolí odísť 😊 hej hej, rozprávka nám veľmi pomáha, no potom treba ešte vždy počkať v tme, kým nespí. Dlho to netrvá, ale tak do puberty to nebude trvať

sticker
basska_b
autor
12. jan 2021

@sense No veď presne, o čas nejde a to dieťa to ma rado... moji rodičia tvrdili, že nás "učili", že odišli, potom zasa prišli, my sme stále vybiehali, brat "vymýšľal", že sa bojí zaspať, aj 6x bol v kuchyni, rušil ešte aj mňa pri tom (len už nevedeli vedieť povedať, koľko sme mali presne rokov, ale vraj sme už boli väčší).

queen_mary
12. jan 2021

@basska_b naco to vlastne riesis, ked vam to obom vyhovuje? Tak si pockaj, ked to pride samo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
12. jan 2021

Prvé dve deti sa naučili zaspávať samé keď mali 4r syn a 3r dcéra.. narodilo sa nám tretie bábätko takže už som nemohla pri nich ležať.. chvíľu pri nich ležal tato - kým som bola na konci tehotenstva (bola som dlhšie v nemocke) a chvíľu potom.. mali spolu izbu.. potom raz tato silno ochorel, deťom som vysvetlila že ja tam ležať nemôžem a tatovi je zle, že sú už veľkí a musia zaspať sami.. zaspali, na druhý deň boli na seba veľmi hrdí a odvtedy už zaspávali sami.. tretí zaspáva sám myslím od3,5r - zriadili sme mu velkacsku posteľ, ktorej sa veľmi tešil a povedala mu, že už je veľkác, všetci už zaspinkavaju sami.. súhlasil a ja som mu sľúbila že sa budem na neho chodiť pozerať.. očakávala som vacsi problem, ale zaspal po chvíli a tak isto bol na seba pyšný (jasne že som ho vychvalila na druhý deň), že to.tak aj ostalo..

Podľa mňa pomôže keď dieťa dostane velkacsku posteľ (ak už má, tak cojaviem nový vankúš?) Že pri tej posteli už nemôžu byť rodičia a chodia sa len pozerať.. nevidím dôvod aby to tak bolo až do školy keď sa rodič rozhodne že to chce a bude robiť inak, dieťa to už je schopné pochopiť - len mu to treba vhodne vysvetlit a nepovoliť keď už raz začne so zaspavanim sam..

vroni
12. jan 2021

Dcéra sa "naučila" zaspávať sama v 12. Jasne, ze "vedela" zaspať aj pred tým, ale na čítaní pred spaním jednoducho trvala. A počas čítania pravidelne zaspala 🤷‍♀️
So synom ešte chodíme spať, má 7. Väčšinou si to užívam, keď toto obdobie skončí, už sa nevráti.

sense
12. jan 2021

@basska_b moja ak ešte nezaspí tak nevybieha, vždy jej poviem ze musí späť ráno ide do školy, ja som vedľa v mojej posteli alebo pozerám telku a ze keď bude chcieť ist na WC môže, dvere ma pootvorené a celú noc ma také mini svetielko aby nemala úplne tmu... A málokedy vyjde resp ozaj len vtedy ak ide na WC... Nevykrikuje ani nevybieha toto nikdy nerobila.... A určite to nebude takto do maturity tak prečo si to ešte neuzit... Keby mam niečo dôležité na praci tak tam s nou nie som ale čas mam

amelie2017
12. jan 2021

Ked mala 2 roky a dali sme ju do jej izby. Dovtedy som s nou musela hodinu lezat v posteli. Bolo to o nervy. Keby 10-15 min tak ok, ale za tu hodinu sa uz aj mne chceli spat a manzelsky zivot 0 bodov.

lolazmola
12. jan 2021

@queen_mary určite nie 😄 staršia sa to naučila ako 3 ročná v priebehu malej triedy, bez akéhokoľvek problému ci vybehovania z izby.
Mladšia ma teraz 2,3 roka striedali sme sa s manželom s uspavanim ale z iniciatívy manžela ju učí zaspávať samu.... Úprimne môžem povedať ze z časti mi to bude aj chybat lebo je to čarovné keď mi dieťatko povie "ty si moja mamička, ľúbim Ta" myslím ze nie je nič zlé tráviť so svojím dieťaťom nič zlé tráviť čas o čosi dlhšie 🤷‍♀️

bagre
12. jan 2021

@basska_b zhruba ten školský vek... výhoda je, že tvoja zaspí večer rýchlo 😉
Myslím si, že to tak trochu závisí aj od dieťatka, že nestačí len v roku "naučiť" a hotovo. Deti sú rôzne a prechádzajú si rôznymi vecami, ktoré môže byť problém hlavne večer nejako spracovať.
My sme síce nemuseli sedieť pri každom rovnako, ale sami a rýchlo zaspali málokedy. Väčšinou vybiehali ešte von x-krát a aj keď sme tam boli dlho im to trvalo.Jedna vec je, že sa vyrušovali navzájom, ale častokrát ak sme ich išli uspať, sme zaspali prví...
Najlepšie zaspávali keď boli najmenší.

basska_b
autor
12. jan 2021

@elizabet173 Hej hej, toto je dobrý postup. Rituál máme, tma musí byť, už mi chyba len to, že "musím ísť niečo urobiť, hneď prídem" - keď je veľmi fyzicky unavená, tak to funguje, keď nie, tak beží za mnou po minúte. Takže takto presne by som to robila, keby som sa odhodlala. Manžel ma do toho tlačí, ja som len chcela tuto v diskusii vidieť, že ako to ine detičky zvládli. A či samé chceli, alebo ste im pomohli 👍

diewcatqoo
12. jan 2021

Moj ma 4 roky a vecer som pri nom. Vie zaspat aj sam, v skolke zaspava sam bez problemov, ale vecer mame taky ritual, ze zaspavame spolu.
Vobec mi to neprekaza a uzivam si to, pretoze pocas dna spolu netravime vela casu, on je v skolke, ja pracujem. Vecer sa spolu na posteli rozpravame o vselicom a tulime sa.
Az vyrastie a uz to nebude potrebovat, bude mi za tymi nasimi vecermi smutno.

basska_b
autor
12. jan 2021

@lolazmola Presne tak, ja ten čas tiež neľutujem, dokonca sa mi zdoverila s nejakými vecami, ktoré jej chodili po hlavičke... je to fakt 10-20 minút, nič hrozné, len manžel mi frfle, lebo zatiaľ ma na starosti menšiu 😁 ale nakoniec, on si tiež tu menšiu chvíľu užije, aj ju počas toho uspí (len ona ma palcek, tak to ma taký na ukludnenie zlozvyk. Ma 11 mesiacov)

basska_b
autor
12. jan 2021

@jana_eyre_2
No presne, kebyže mam tri malé deti, už by som to musela dako riešiť... myslím, že sú celkom rozumní už, ale aj tak, do 6 rokov sú ešte v takom magickom svete plnom strašidiel.
Naša ma vlastnú posteľ veru, ešte jej musím pridať nejakých plysakov tam, aby nebola sama. Zvykla ich mať, ale teraz prišla fáza, že ich nechce 😀

simca06022011
12. jan 2021

Ako skolkarka... asi 4-5 rocna, tak ze uz som nemusela riesit nic s nou ziadne mojkacky, lezacky v posteli, hygienu som urobila s nou, zbehla do postele, pustila si rozpravku a bolo... 6 rocna ma uz vecer nepotrebovala na nic, okrem pusy a zakrytia, kontrola ci boli umyte zuby... Ako malicka zase zaspavala tak, ze som si lahla s nou a potom sme ju prelozili, potom uz vo svojej posteli s pustenou rozpravkou :D ja som prave bol "rusivy element, lebo to by sa mrvila, vymyslala, musela som ju objat a napr. hladkat aby sa nemrvila a to bol jediny sposob ako ju uspat ked som tam bola... Zase vybiehacky razne riesil otec,ale aj ja niekedy.
Zaujimave, moje dieta nebolo v ziadnom magickom svete strasidiel.. jedineho strasiaka sme mali a tomu sme poslali "dudle", aby prestal chodit kontrolovat, ci uz vecer spi... a on prestal a viac sme o nom nepoculi :D okolo 2 rokov mala. Cize ziadne strachy

janka_266
12. jan 2021

@basska_b ešte to máte dobre, poznám jedného, ktorý ešte v 10 rokoch nevedel sám zaspať 🙈😂a netrvalo to 10-20 min, ale aj hodinu, ale nakoniec z toho vyrástol

basska_b
autor
12. jan 2021

@vroni
@sense
@lolazmola
@bagre
@diewcatqoo
Presne tak, to mi z duše hovoríte, že si to ešte môžeme užiť, ja som čítala knihu S láskou o detskom spánku, jedna z najlepších kníh, čo som kedy čítala a keď to obom vyhovuje, načo to nasilu meniť... keď ešte spala cez deň, tak po obede aj večer niekedy trvalo zaspať aj dlhšie, ale keďže nemá iný ukľudnovak, tak som to nejako neriešila

jana_eyre_2
12. jan 2021

@basska_b jasne strašidlá fungujú, u nás pomohli tie babatkovske hviezdičky čo svietia na strop.. kým zaspi tak sa to aj vypne.. starší majú také vianočné svetielka na baterky s časovačom čo sa vypnú..

Inak potom samozrejme je rituál pred spaním, u nás je stále aj keď už sú pomerne veľkí - po sprche si všetci lahneme do rodičovskej postele, tam im prečítam kapitolu z knihy a potom idú všetci do postelí.. za každým na chvíľu príde tato a potom ja.. nech je každý z nich chvíľu s každým o samote.. chvíľočku sa porozprávame keď ležia (najmladší mi vždy povie vlastnú rozprávku 😅) a potom už každý zaspí sám.. inak odkedy to tak je, tak mám naozaj dojem voľného večera, je to fajn 😁

basska_b
autor
12. jan 2021

@jana_eyre_2 To je milé, to máte parádne rozdelené 👍

hettinka
12. jan 2021

@basska_b velmi individuálne. Dcéra zaspavala sama od asi 3,5 roka. Syn od 2 mesiacov nezniesol nikoho pri sebe a zaspaval sám v izbe.

oliali
12. jan 2021

@basska_b prvemu sme zrusili uspavanie v 3 rokoch ked sa narodil druhy, teraz spia spolu, starsi 6 a mladsi 3, zaspavaju sami ale vobec to nie je o tom ze zhasnem svetlo a je klud ... x-krat na mna volaju, raz jeden raz druhy, cikat, pit, skoncila audio rozpravka, znovu pit... mame detsku na poschodi, nabeham sa kazdy vecer kym konecne stichnu a zaspia 😂

ciernysokol
12. jan 2021

@basska_b ja som asi kruta, zaspava sam od 2 rokov. Ale ma to svoj dovod. Ked som bola pri nom, rozpraval, vymyslal, rehotal sa, capkal ma atd, a to aj do 10tej vecer. Lezala som pri nom viac ako dve hodiny kazdy den, az mi dosli nervy. Teraz ma 5,ma male svetlo a dobre. V poslednej dobe strasne vymysla a vylieza, ale som to zakazala, lebo ked vylieza donekonecna, zase zaspi az o 10tej,co je neskoro.

sense
12. jan 2021

@ciernysokol toto skúšala moja v 3 rokoch a keď som pár krát naozaj odišla keď vymýšľala tak potom rýchlo aj prestala ale to už som stanovila čas odchodu z izby 20.00... Ale keby vymýšľa a čiapka ma alebo sa smeje a neviem co tiež by som odišla... Takze osobne si nemyslím ze si krutá...

Strana
z2