Klamanie a vyjednávanie 5 ročného dieťaťa
Ahojte, mám pocit,že niečo robíme vo výchove zle. Je podľa vás normálne,že 5 a pol ročný syn klame a vymýšľa si-bezdôvodne? Ide o úpne bežné veci-napr. Bol si cikať? spal si v škôlke? S kým si sa dnes hral? umyl si si ruky? Na takéto otázky a pod. zvykne klamať. Nerozumiem tomu,je možné že chorobné klamanie môže byť dedičné? (jeho biologický otec s ktorým sa už 3 roky nestýka je klamár a podvodník) Manžel je čestný,pravdovravný,rovnako aj ja. Alebo len stresujem a je to normálne,že deti nehovoria pravdu? Ešte máme s ním taký problém,že je hrozne otravný. Stále na seba upútava pozornosť,za celý deń sa mu nezatvoria ústa, všetkým skáče do reči ,ak aj zrovna nerozpráva, tak vydáva stále rôzne pazvuky , až sa veľa krá za neho hanbím, nepomáha, keď ho napomeniem. Povie, že dobre, že už nebude a o 20 sekúnd ho musím znova napomenúť. Pri hre chce byť ten čo rozhoduje, ako sa budú hrať. Teraz ho od februára preložili do triedy s jeho rovesníkmi (dovtedy bol pre nedostatok miesta s mladšími) ,tam mal kamarátov ,tu mám pocit,že zatiaľ nezapadol. Vidím ,keď ho ráno zavediem do triedy, ako znechutene niektoré deti na neho pozerajú,aj už som počula,že jeden chlapec sa sťažoval,že môj syn mu robí zle. Keď sa spýtam učiteliek, oni mi zatiaľ nič negatívne nepovedali,vraj je taký ako 90% chlapcov. Doma napr. sa sním dohodnem,že ešte dopozerá túto rozprávku a vypneme televízor a končí to tak,že aj napriek dohode vždy mrnčí a vyjednáva, že ešte chcel jednu poslednú a tak sa to opakuje pri všetkom na čom sa dohodneme. Neviem,ako ho mám naučiť,aby ma rešpektoval a aby poslúchol. jediné,čo zatiaľ používam ako trest-že mu odopriem rozprávku,alebo sladkosť.
@andrejka2424 rob sa že nepočuješ, odfiltrovávaj zbytočné mrčanie o ďalšiu rozprávku. Jednoducho vypni telku, ide sa spať a nech si hovorí čo chce.
@mima4 ty si tu nejak krátko na tomto fóre 😀 a čo osobnosť a individualita dieťaťa? veď ono má svoju vôľu a treba ho predsa rešpektovať 😀 😀 😀
@andrejka2424 tvoje dohody a sľuby stoja za vieš, čo - keď ich neplníš. je to tvoj problém, že ťa dieťa nerešpektuje. keď si nedokážeš stáť za svojím. Malý vie, že ťa ukecá, resp. "uplače" - skrátka nejakým spôsobom ovplyvní, relatívne jednoducho. Je to pre neho hra. a zdá sa, že vyhráva.
Riešenie? čo sľúbiš, to splň. keď povieš "posledná", tak je to POSLEDNÁ a nezjednávame. keď povieš, že nemá skákať do reči, tak ho potom nejak primerane potrestaj, napr. že sa bude hrať sám do izby, keď nedokáže byť v spoločnosti dospelých. Klamstvo - snáď ti poradia niečo, čo môžeš dodržať... Zatrhnutie napr. tabletu, sladkostí, TV, v ten deň, kedy zaklame...
Mimochodom... Možno sa mýlim, ale takéto deti sú v rodinách, kde to u rodičov neklape a nie sú jednotní vo výchove. Nevidí na vás nejaké zlé prejavy - krik, nevraživosť, klamstvo, atď? Deti to vycítia aj podvedome, že niečo nie je v poriadku.
@andrejka2424
mozno najdes nejaku odpoved aj tu
@worker_falcon no len aby ma ta "osobnost" v dospelosti potom nesfackovala 😉
Deti klamu, ked ocakavaju negativnu reakciu. Umyl si si zuby? Dieta samozrejme povie ano, lebo si uvedomuje dosledky toho, ze to odflaklo alebo zabudlo.. Taky 5 rocny uz da aj high level a pojde namocit kefku a olizne pastu dodatocne 😀 😀 Ja ti neviem, podla mna je to normalne v tomto veku vo vacsej-mensej miere kazde dieta takto, vacsinou pomoze rovno ho poslat este raz, ze utekaj sup sup, lebo ti kazy zubky rozozeru a leti, proste to jeho klamstvo preskocim. A aj to ustupuje, chodi to v takych malych vlnach, ked pochopil, ze ma to nejako nevzrusuje a pravdu aj tak viem, tak prestal... jasne obcas este vystreli take, ze v skolke nakeca ucitelkam, ze ideme dovolenkovat na Hawai a popise to tak doveryhodne, ze sa nas pytaju, kedy letime, no ale co uz s nim 😀 😀 😀 No a vyjednavanie, proste nie, vypinam, beriem, koncime, ja sa proste nebavim uz no. Zbytocne straveny cas. Rada s nim debatujem a vyjednavam vo veciach, kedy je jeho nazor na mieste... a je ich dost 🙂
@mima4
on to myslel ironicky 🙂 lebo si si "dovolila"napisat, ze dieta nema narok na vyjednavanie - ani podla mna nema.
ale onedlho sa (mozno) zapoja zeny, ktore ti vysvetlia, ze si on vlastne len prezentuje svoju individualitu, treba ho v tom podporovat, donekonecna vysvetlovat a ked nepomoze vysvetlovanie, treba doraznejsie vysvetlovat...a ked nepomoze to dorazne vysvetlovanie, treba vsvetlovat trpezlivo a dorazne 😀
@andrejka2424 neviem neviem. Vyjadrujes sa o 5 rocnom synovi zvlastne. Vyhybaj sa slovu klame, je to velmi expresivny vyraz ktorym ak ho castujes tak nerobis dobre. Rozhodne si takto nebuduje sebauctu. Zapametaj si, ze deti v tomto veku si vymyslaju, je to uplne normalne. Skusaju svoje hranice a je na tebe, aby si laskavym rozhovorom a vtipom zistila preco ma taku potrebu. Niekedy to deti robia tak bez zjavnej priciny, alebo chcu putat pozornost. Tiez je normalne, ze stale rozpravaju a komentuju . Ked to ide na nervy tak sa ho snaz stisit a vysvetli mu ze niekedy je prospesne byt ticho☺. A ak rusi ostatnych tak duplom, musi sa ucit tolerancii ale to treba 5 rocnym neustale opakovat. Nie je to tak, ze povies a je vybavene. Musis opakovat trpezlivo aj sto krat.
Tvoj syn nie je zly, je to DIETA.
@andrejka2424 hm rady tu uz padli, musis byt konsequentna a stat si za svojim. To je aj moje motto, co tu uz padlo: ty si rodic, ty urcujes pravidla.
Akurat si myslim, ze uz je TAKMER neskoro vychovavat. 5,5 rocne dieta ma uz svoju hlavu a ked malo doteraz volnost, tazko bude menit pravidla. Ale za pokus to stoji. Drzim palce, len nesmies povolit. 5 rocne decko ti nema co skakat po hlave.
@fuska
@nyusika
@mima4
jasné, že sa chápeme 😀
a už tu máme aj vyjadrenia, že "klamstvo" je príliš expresívne vyjadrenie a že to vlastne nie je nič zlé... lebo dieťa je dieťa... a keď mu matka povie, že je to klamstvo, tak tým "nebuduje" jeho sebaúctu (nie je tu smajlík s otvorenou pusou...) Potom nám vyrastajú dospelí, ktorí nevidia za klamstvom nič zlé, lebo je to "ich videnie reality", ich "individualita", ich "sebaúcta"... Prajem pre dcéru tuto @kamilkovykvet takto "vychovávaného" priateľa.
@worker_falcon
klamstvo je klamstvo, ako sa to da inak povedat? 😀 😎
Nemám pocit,že sme ho doteraz rozmaznávali :teda môj manžel má stále pocit,že nám malý skáče po hlave,že si veľa ku nám dovolí(on bol vychovávaný veľmi prísne,vždy sa podriadil vôli rodičov a nedovolil si mať pomaly ani svoj názor). ja nie som zástancom voľnej výchovy,nechcem sa hrať na jeho kamošku,chcem byť jeho mamou,ktorú rešpektuje. S úspešnosťou jeho vyjednávania je to tak 20% že zmäknem a zlosť na po 2-3 hodinách prejde a večerníček mu potom pustím,ale na 80% si stojím za svojim,ale tým,že vidí na mne,že som z jeho vyjednávania nervozna a aj mu to vysvetlím-so zvýšeným hlasom. Manžel je nekompromisnejší,on ho potrestá bez varovania a vyhrážok. (nie fyzicky). On ho potestá tak,že malý sám odíde do izby v slzách. A možno aj tam bude pes zakopaný,že mne príde niekedy moc tvrdý a už sa stalo aj také,že manžel nedovolil a ja áno. Nie sme jednotní. Ale už sa to zlepšuje,v poslednej sobe si na to dávam bacha,aby som nereptala,keď mu on niečo zakáže. Som ticho. Moja rodina má napr. pocit,že sme na neho moc prísny. Že je to "len" dieťa. Každý to vidí zo svojho brehu.
@kamilkovykvet ja neviem, ked raz klame, tak proste klame.
a nebudem sa tvarit, ze neklame, len asby som neranila jeho sebauctu.
jasne, ze nebudem robit z komara somara a nebudem teraz cakat, ze z neho vyrastie podvodnik.
viem, preco to robi, ale nebudem to tolerovat. bodka. na tuto temu sa nebude diskutovat 🙂
diskutovat budeme o inych veciach
@andrejka2424
no trest nemať rozprávku ani sladkosť je čo? to má byť samozrejmosť že to nebude mať ked sa takto správa..aj týždeň..
a možno sa zle pýtaš..
pýtaj sa ho obklukami...po cikaní umyť ruky...skontrolujem ti ich...(a kludne ho vráť aj 3x)
rozprávky žiadne,môžem ti čítať( nechceš? ok spať)
nemáš v škôlke kamarátov? ok hraj sa sám
skáče do reči? (zastaviť ho prstom a pozrieš sa mu do očí,že moment,dorozprávam ja)
atd atd
@andrejka2424 nuž ked sama vidíš, že manžel reaguje, trestá neprimerane, tak to porieš s ním najprv..tvoje dieťa je úplne normálne, nehladaj za tým nejaké naschvály ani dedičnosť.. treba usmerniť, ale jeho spávanie je normálne pre dieťa jeho veku.. a určite netrestať neprimerane prísne..možno tá tvrdosť doma sa odzrkadluje aj v správaní voči iným detom-akí su ku mne doma, taký ja budem k ostatným..
podla mna je to uplne normalny chalan, skusa co dokaze, ako na vas, klamanie, to je taka skor psychologicka hra s nami, rodicmi. nepoznam dieta,ktore by to na rodicov neskusalo. 😀 ja sa tu hru rada s krpcom hram, ked viem, ze keca, proste ho pekne otázkami dostanem, haha. vyjednavanie o rozprávky, o vsetko, to je u nas na dennom poriadku, urcim si,co proste neprejde a co je pre neho naozaj dolezite a tam popustim, alebo vymyslim kompromis. ja sa na tom pozerani rozprávok dohodnem, okej, jednu a koncime, alebo dve a koncime. a potom uz neustupim,ani keby sa po hlavne premiestnoval. 😵 ale ked dopredu vie, ze kolko moze pozriet alebo respektíve dokedy, mrncanie prestalo.
Akko baby, ja neviem, ale vychova sa zacina "od narodenia". Ano, deti si vymyslaju a ano aj KLAMU. Ale odtial potial. A u nas je nemyslitelne aby take zakladne veci ako umyt si zuby, umyt ruky po pouziti WC atd, neurobili automaticky. Takze, ked sa spytam, ci ano, tak mi klamat nemusia, lebo to jednoducho urobili. A ked nahodou nie, tak velmi dobre vedia ake to bude mat nasledky. A nie je to zakaz TV ci sladkosti. O tom sa aj tak nevyjednava.
Ono dvojita vychova je zla. Obaja rodicia by mali drzat za jeden koniec. Ja si ani neviem predstavit, ze ked ja nieco zakazem, ze by to muz povolil a opacne.
Hm tazko radit, nevidime do rodiny, ako to tam presne je, nevieme nic o dietati, jeho vychove doteraz, jeho povahe. Kazde dieta je ine, dokonca aj surodenci, vidim to na nasich, ale mame jednotnu vychovu a pravidla pre vsetkych, rozdiely sa nerobia, jedno ci jejeden vybusny, druhy citlivy, treti snilek a stvrta este babo. Aj ta mala 8 mesacna uz velmi dobre rozumie slovu NIE, zvysenemu tonu v hlase, vystrcenemu prstu, pohrozeniu, vyrazu tvare. Uz aj jej po jedeni umyvame ruky, pred spanim "cistime" tie jej prave prerezane zuby atd. Tiez su nauceni cakat. Nie hned vsetko a ja skocim, lebo deculo si zmysli, nie, ked nejde o zivot, tak musia pockat. A skakat do reci nehrozi. Najskor dohovori jeden, potom mozes ty. Da sa vychovavat prisne ale s citom a rozumom. A pravo na vlastny nazor maju tiez ale o urcitych veciach sa jednoducho nediskutuje. A basta, bodka, koniec, ende.
@worker_falcon podstatne je, ze ty mas v tom jasno 😉. O moje dieta sa neboj, najde si partnera ktory ju bude respektovat, lebo taketo vzory si pestujeme v rodine.
Ja som dostala tvrdu vychovu a vztah k rodicom mam vlazny, formalny. Ked ma ako decko dusili, pubertu som celu rebelovala. Zakaz pre mna automaticky znamenal suhlas, cudujem sa ze som to prezila bez ujmy na zdravi. Zaucho vela krat neopravnene som schytala casto. Nikto s nami velmi nediskutoval, lebo decko nema pravo na nazor, ma posluchat! Ucta sa vynucovala.
My s muzom vychovavame inak. Nerozmaznavame ale milujeme. A dieta nas povacsine poslucha.
nehnevaj sa na moj nazor, ale podla mna ti tvoj syn doma prekaza, uz mas noveho muza, novy zivot a na decku len hladas chyby. Tou otazkou ''je možné že chorobné klamanie môže byť dedičné?'' si to zabila, preco ho porovnavas s byvalim a hladas na nom jeho chyby. Jasne, ze to nie je dedicne, ale to hadam vie kazdy,dieta len skusa. A to ze na neho deti pozeraju znechutene, to si podla mna len nahovaras, hlavne ked ucitelky si nic nevsimli, podla mna si z neho znechutena ty, lebo ti pripomina minulost. Chlapca mi je luto.
@nyusika ty si s nou husi pasla, ze sa o nej takto vyjadrujes? Nenormalne. Husta si lebo ti nevidi do tvare? Na nazor ma pravo a zakladatelku neurazila.
@kamilkovykvet urazila ??
ona ju rovno OBVINILA
@mima4
@fuska
a máme tu ďalšie pomenovanie - psychologická hra... len akosi sa zabúda na to, že ju môže hrať iba s tými, ktorí vedia, že je to "hra". Že sa to nepatrí v škôlke, škole, práci, rodine, atď.
Už viem, čo budem "radiť" babám, ktoré sa tu sťažujú, že ich partner klame. Je to iba hra, čo je na tom zlé? Robí to každý, je to prirodzené a nie je na tom nič zlé...
@althejka

@andrejka2424 ja len ze nevyjednavaj, ty si rodic, ty rozhodujes, ty urcujes pravidla!