icon

Kto už odrátava dni do návratu do škôlky?

5. jan 2026

Kto už odratava dní do konca týchto nekonečných prázdnin? Priznávam sa, uz nech je štvrtok, nech sa mi obnovia nervy a fyzické sily 🤣🤣 syn bol 24/7 doma každucky den, babky sú ďaleko + neochotne, ostatná rodina sa tvári ze sa ich synovec netýka a citujem "este sa necítime byt sním same par hodín" (ma 4r..).... Láska ku synovi a vianoce okej krása ale to každodenné varenie lebo treba 5x dodňa papat, vymýšľanie aktivít a upratovanie to už nieje krása. Snáď niesom sama tu..... 😂😭

uhnakova
5. jan 2026
@a0

@anonym_autor ja normálne pracujem (HO), aj som s deťmi napiekla, aj sa váľala v deke, s mužom sme sa pri varení striedali, aj pri hraní s detmi. Myslím si, že je to skôr o nastavení v hlave a nie o lietaní na obláčiku. Skôr ty toho nemáš tak veľa, keď si neužívaš poriadny kľud od povinností. 😅

@a0 súhlasím s tebou. Až keď má človek povinností nenormálne veľa, ocení kľud a pohodu doma.

julianna1929
5. jan 2026

@anonym_autor mne je smutno, ze koncia prazdniny, musim do prace aj ja, milujeme prazdniny,ze sme spolu vsetci, rano nie su zhony, nieco uvarime, zahrame sa, poobede hokej a korculovanie na nadrzi, sem tam lyzovacka...keby bolo snehu tak aj sankovacka...mne je luto, ze to konci...netesi ma, ze treba nastupit do školských zariadeni...😔

anonym_35ee70
5. jan 2026
@anonym_autor

@ajuga hej však toto, dlho som váhala to tu vôbec Dat, lebo tieto matky lietajúce na obláčiku s duhou ma už ukamenovali... Kto chce nech si urobí aj 10 deti, nech sedí doma a nech žije z utierania zadkov, ale nech to nenormalizuje, lebo to (v dnešnej dome) už nieje normálne. Tie ktore sú na MD s x-tým dieťaťom jasne ze mali čas spokojne vypekat perníčky a gulat sa v dekach pred telkou, no nevedia ani prd o matkach ktoré už pracujú. Chcela som mať domáce svoje koláče holt piekla som po nociach. 22,29,30,31,2 január som pracovala na homeoffice, kym dieta z obývačky spravilo dreváreň, Lebo nie, Dat mu tablet do ruky neuznávam. A ano, varenie je otravné, to nech mi žiadna matka nehovorí, ze ju baví radostne stat pri hrncoch. Jou cestoviny su hotové hneď ale nedajú sa jesť každý deň a kumulativne sú to hodiny strávené vymýšľanim, kupovanim, varením pestrej a vyváženej stravy... Keby sme s mužom sami tak občas obzijeme aj na parkoch... A ďalšia vec, dieťa v kor tomto veku potrebuje KOLEKTÍV. sediet doma pri matkinej sukni ho nenaučí to, co mu dá kolektiv. Potrebuje rovesníkov, hranie sa a rovesníkmi, rovnakú úroveň komunikácie, a tiež aj pedagogický vplyv a každý deň pestré aktivity, co ja určite doma nemám kapacitu ani chuť vymyslat...

@anonym_autor vidis, ja som sa zase zdrahala sem napisat svoj pohlad, lebo okolo mna je normalizovanie to,ze sa to s detmi doma neda vydrzat. A nie,nelietame na oblaciku.... Len to inak berieme 🤷 a nemyslim si,ze si za to zasluzime byt ukamenovane a urazane takymi ako si ty. Tak ako ty pises ze si mame spravit aj 10 deti, tak ty si urob len to jedno ked viac nechces, ved to je každého vec...ale nezhadzuj tu matky, ktore to maju inak ako ty.

uhnakova
5. jan 2026
@anonym_autor

@ajuga hej však toto, dlho som váhala to tu vôbec Dat, lebo tieto matky lietajúce na obláčiku s duhou ma už ukamenovali... Kto chce nech si urobí aj 10 deti, nech sedí doma a nech žije z utierania zadkov, ale nech to nenormalizuje, lebo to (v dnešnej dome) už nieje normálne. Tie ktore sú na MD s x-tým dieťaťom jasne ze mali čas spokojne vypekat perníčky a gulat sa v dekach pred telkou, no nevedia ani prd o matkach ktoré už pracujú. Chcela som mať domáce svoje koláče holt piekla som po nociach. 22,29,30,31,2 január som pracovala na homeoffice, kym dieta z obývačky spravilo dreváreň, Lebo nie, Dat mu tablet do ruky neuznávam. A ano, varenie je otravné, to nech mi žiadna matka nehovorí, ze ju baví radostne stat pri hrncoch. Jou cestoviny su hotové hneď ale nedajú sa jesť každý deň a kumulativne sú to hodiny strávené vymýšľanim, kupovanim, varením pestrej a vyváženej stravy... Keby sme s mužom sami tak občas obzijeme aj na parkoch... A ďalšia vec, dieťa v kor tomto veku potrebuje KOLEKTÍV. sediet doma pri matkinej sukni ho nenaučí to, co mu dá kolektiv. Potrebuje rovesníkov, hranie sa a rovesníkmi, rovnakú úroveň komunikácie, a tiež aj pedagogický vplyv a každý deň pestré aktivity, co ja určite doma nemám kapacitu ani chuť vymyslat...

@anonym_autor prečo to tak paušalizuješ? Znie to veľmi urážlivo. Ja som napríklad vždy hned po materskej robila na čiastočný úväzok z domu. A zdôrazňujem, nie po rodičovskej, ale po materskej. Zamestnávateľ a moja odbornosť mi to umožnili, tak prečo mať dieru v životopise. Na čiastočnom úväzku som zostala robiť roky, lebo je to veľmi dobrá cesta, ako skĺbiť rodinu a kariéru. Život s malými deťmi som si užila, aj keď samozrejme nebolo to vždy ľahké. Mám len dve deti, nie 10. Do škôlky chodili len pol dňa, aby sme mohli tráviť čas spolu. V škole zostávali v družine, len keď chceli, čo sa rôzne striedalo. Už sú veľkí a stále nám je spolu dobre. Pre teba možno zvláštne, pre mňa prirodzené.

abbey1
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Pracujem od prvého dňa návratu z pôrodnice. 🙂
Ale fajn, že si si uľavila na koni.

anonym_d553ec
5. jan 2026

Nam bolo uzasne a som smutna ze toto pekne vianocne obdobie uz konci. Je pravda ze mame okolo seba rodinu a kamosov a travili sme cas aj s inymi ludmi. Ale doma nam bolo aj tak najlepsie. Jedina chyba ze som musela ist medzi sviatkami 2 dni do prace.

anonym_d553ec
5. jan 2026
@anonym_35ee70

Ja chapem,ze nie každý to ma rovnako... Ale ja mam pocit, ze som v okolí asi jedina ktorej nevadi mat deti doma. Mne je praveze po kazdych prazdninach smutno,ze maly ide do skolky. Mame dve deti (skolkara 5r a mladsiu 2,5 ta je este doma). A ked niekoho pocujem,ze bozeee mat oboch doma to je psychiatria, co mam s nimi cele dni robit! Vsak im netreba vymyslat furt aktivity každú minútu. Ja s nasimi fungujem tak,ze mi asistuju pri beznych cinnostiach, aj sa zahraju sami, aj si čosi precitame, niečo zahrame a zrazu vecer a dalsi den za nami...
Ale nejako to nepriznávam. Lebo mam pocit ze som divna, keď si uzivam cas s detmi. Lebo to ked sa hned nestazujem ako mi doma zavadzaju, tak sa niektore tvaria akoby si vymyslam, alebo sa chvalim alebo na neviem 🤷
Ano, aj ja si rada kuknem vecer film s muzom, venujem sa zalubam a niekedy mam všetkých plne zuby 🤣 ale celkovo som si asi nikdy nepovedala ze uz nech zacne školský rok alebo skoncia prazdniny.

@anonym_35ee70 presne. Aj ja mam pocit ze som divna ze mi je luto ze mi uz skoncila rodicovska. Bolo to nádherné obdobie a je mi za tym smutno. Pre mna to bola naozaj dovolenka.

anonym_9f624d
5. jan 2026

@anonym_autor mam dieta s diagnozou, 8rocne, a ani jedny jedine prazdniny nebol u ziadnych starych rodicov. Nikdy. Nikto si netrufne 🙄 prestala som to riesit. Nemaju zaujem, ich problem.
Tychto 19 dni je uplna lahoda v porovnani so 62 dni letnych prazdnin… na tie sa uz “tesim”

sfet
6. jan 2026
@anonym_9f624d

@anonym_autor mam dieta s diagnozou, 8rocne, a ani jedny jedine prazdniny nebol u ziadnych starych rodicov. Nikdy. Nikto si netrufne 🙄 prestala som to riesit. Nemaju zaujem, ich problem.
Tychto 19 dni je uplna lahoda v porovnani so 62 dni letnych prazdnin… na tie sa uz “tesim”

@anonym_9f624d to bude pohoda, bude leto, snad teplé, budeme celé dni vonku, v lese a na zahrade a na výletoch je milionový. Tam neviem, že ho mám a šlape ako hodinky. Len teraz zima, vsade uchrchlani ludia, choroby, ja celé Vianoce na hromade, ani neviem, že vobec boli, to sa nedalo. Uspavanie na dlhe lakte a logistiku. Včera po pol dni v skolke do 20 minut. Ta pohoda. Už to potreboval.

anonym_52cf21
6. jan 2026
@anonym_d553ec

@anonym_35ee70 presne. Aj ja mam pocit ze som divna ze mi je luto ze mi uz skoncila rodicovska. Bolo to nádherné obdobie a je mi za tym smutno. Pre mna to bola naozaj dovolenka.

@anonym_d553ec aj mne,ale iba za peniazmi,bolo super mat plat aj rodicak,kedy si toto matky nemali umoznene a museli byt len doma,dnes mozu pracovat naplno a k tomu rodicak.Ale tak sa utesujem trosku,ze nam platy idu hore,tak strata nebude 478eur ale iba 200eur,dalsi rok sa to vyrovna.

anonym_1d2b6a
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nechápem, čo sa zavzdušňuješ. Napísala si svoj názor, prečo ťa irituje, že to má niekto ináč? Sú ženy, ktoré to s deťmi baví, napriek tomu, ze pracujú, Nemusia sa vyžívať v utieraní zadkov a mať desať detí, len si skrátka užívajú, keď môžu byť pár dní s nimi doma

anonym_0e35a5
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a ty si myslíš, že iné matky nepracujú? Bože môj. Mne je smutno, že končia prázdniny. Ja zajtra už naspat do práce. Bola som aj medzi sviatkami. A viem, že idem priamo do pekla. Bude toho veľa a preto milujem prázdniny. Vtedy nemusím okrem iného riešiť ešte aj úlohy.
Ale teda ty si sa predviedla ako matka roka.

autor
6. jan 2026
@anonym_52cf21

@anonym_d553ec aj mne,ale iba za peniazmi,bolo super mat plat aj rodicak,kedy si toto matky nemali umoznene a museli byt len doma,dnes mozu pracovat naplno a k tomu rodicak.Ale tak sa utesujem trosku,ze nam platy idu hore,tak strata nebude 478eur ale iba 200eur,dalsi rok sa to vyrovna.

@anonym_52cf21 ako si vedela pracovať popri rodičaku? Aký druh práce máš?

sisska96
6. jan 2026
@a0

@anonym_autor ja normálne pracujem (HO), aj som s deťmi napiekla, aj sa váľala v deke, s mužom sme sa pri varení striedali, aj pri hraní s detmi. Myslím si, že je to skôr o nastavení v hlave a nie o lietaní na obláčiku. Skôr ty toho nemáš tak veľa, keď si neužívaš poriadny kľud od povinností. 😅

@a0 ja taktiež. Robila som do 4-4:30 potom šup do kuchyne piekli sme a popritom išli rozprávky 😂

anonym_5bfb76
6. jan 2026

A mne je luto, ze tie prazdniny koncia 😄 a to mam este doma aj 12 rocneho pubisa… ja uz odpocitavam dni do dalsich prazdnin 😂😂😂

pimpa12
6. jan 2026

@anonym_autor mne je ľúto že prázdniny končia. Ja som na dve deti sama bez pomoci rodiny. Zase bude ten istý kolotoč a naháňačka rýchlo ráno do školy a do práce, po práci rýchlo do školy, domov, úlohy a spať. Blee. Konečne sme teraz mali na seba čas

anonym_52cf21
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_52cf21 ako si vedela pracovať popri rodičaku? Aký druh práce máš?

@anonym_autor normalne na smeny,muz zase na opacne,takze sa striedame.Mame volno aj cez tyzden 4dni,to ma 1 v jednom tyzdni,potom ma druhy v druhom tyzdni.Jeden vikend mame obaja volno,dalsi bud 1 volno a 2hy robi,potom opacne.Vzdy je jeden z nas doma s detmi.Takze ziadne ocrky,pecka a ine srandy.Ja sa mozem sustredit na pracu v praci,takze oddych.A pracu si nenesiem domov takze ked som doma,tak som doma.

autor
7. jan 2026
@sisska96

@a0 ja taktiež. Robila som do 4-4:30 potom šup do kuchyne piekli sme a popritom išli rozprávky 😂

@sisska96 akoze homac? A kto bol snimi kým si pracovala? Kto sa im venoval? Aké stare máš deti? Lebo ja keď mám homac so 4r, je to dosť náročné.. Furt ma ruší, furt chodí za mnou aj keď mu to vysvetlím, kazdu chvíľu chce papať, potom kakat, utekám ho utriet, chce hračku na ktorú nedostane tak idem podám, neviem sa zahlbit do myšlienky, zabúdam veci a neviem sa sústrediť..

anonym_fb91c0
7. jan 2026

Neskutočne sa už teším, keďže mám doma dva živly čo sa nevedia samé zahrať ani na chvíľu my s mužom sme cez sviatky pracovali z domu ja som dva dni sedela 12tky za notebookom deti stále kričali behali, riešila som stále varenie a jedlo popri calloch a večeroch tak dnes sa už strašne teším že deti idú do škôlok a ja už budem vedieť v klude porobiť nejaké veci 🙏 ľúbim ich ale toto nie je pre nás dobre nastavenie, deti potrebujú kamošov a animátorom a my potrebujeme v klude porobiť veci do práce a domov

eva1915
7. jan 2026

@anonym_autor Mne je do plaču, že prázdniny končia.

basska_b
7. jan 2026

Mňa tieto témy vždy vedeli zaraziť v zmysle "načo si tie deti robili, keď s nimi nechcú byť", ale je pravda, že hoci sme mohli spať koľko chceme a robiť si, čo chceme, tak tým, že sa nedá moc byť vonku na rozdiel od leta (strašná zima, všetko mokré a špinavé... max. 2x denne na hodinku), tak sa rozvinula slušná ponorka, deti miestami riadne otrávené a unudené a tie staršie sa sem tam pohádali. Aj s jedlom vymýšľajú, len sladké by jedli. Mám 4 malé deti, rodičovská dovolenka je fajn, ale teším sa aj do roboty... teším sa na všetko pozitívne, čo mi život postupne prinesie 🙂

autor
7. jan 2026
@anonym_fb91c0

Neskutočne sa už teším, keďže mám doma dva živly čo sa nevedia samé zahrať ani na chvíľu my s mužom sme cez sviatky pracovali z domu ja som dva dni sedela 12tky za notebookom deti stále kričali behali, riešila som stále varenie a jedlo popri calloch a večeroch tak dnes sa už strašne teším že deti idú do škôlok a ja už budem vedieť v klude porobiť nejaké veci 🙏 ľúbim ich ale toto nie je pre nás dobre nastavenie, deti potrebujú kamošov a animátorom a my potrebujeme v klude porobiť veci do práce a domov

@anonym_fb91c0 kazda do teraz tu len písala ze aké sú Vianoce s detičkami krásne, ako si oddýchli, ako mali čas pre seba a ako sa strasne boja návratu do prace/deti do systému.. Aaanooo je to krásne, ísť sa sánkovať, tešiť sa zo vzajomnej prítomnosti pri vianočnom stromčeku, tešiť sa z darčekov a hrať sa snimi každý den, sedieť doma pri rozprávkach.. Ale jedlo sa same nenavari, ako píše baba nižšie deti s jedlom vymýšľajú obzvlášť v tomto období, jedli by len hlúposti a sladké veci, treba mega kreatívu a logistiku zapnut, však polovicu dní boli obchody zatvorene cize aj rozplanovat varenie na viac dní dopredu a nakupit to... bordel sa sám neuprace, domácnosť stale musí fungovat, a hlavne, my sme nemali voľno v práci ako detičky.. Muž bol v robote aj 23ho, ja som robila ráno salat, upratala posledné veci, naplnila plnku do kremovych kolacov, isli sme do kostola po betlehemské svetlo, podvečer som varila kapustnicu.. Sama celý deň s dieťaťom co vyžaduje pozornosť. Čiže konečne niekto aj racionalne píše, a vie co toto obnasa, aj to pracovanie cez sviatky. Mame jedináčika ktorému sa treba nonstop venovať, a už vidno ze mu chýba kolektív..

autor
7. jan 2026
@basska_b

Mňa tieto témy vždy vedeli zaraziť v zmysle "načo si tie deti robili, keď s nimi nechcú byť", ale je pravda, že hoci sme mohli spať koľko chceme a robiť si, čo chceme, tak tým, že sa nedá moc byť vonku na rozdiel od leta (strašná zima, všetko mokré a špinavé... max. 2x denne na hodinku), tak sa rozvinula slušná ponorka, deti miestami riadne otrávené a unudené a tie staršie sa sem tam pohádali. Aj s jedlom vymýšľajú, len sladké by jedli. Mám 4 malé deti, rodičovská dovolenka je fajn, ale teším sa aj do roboty... teším sa na všetko pozitívne, čo mi život postupne prinesie 🙂

@basska_b Ved preto mam len jedno a ostávame pri nom, aj keby mi neviem kto neviem koľko zaplatil 🤣

anonym_c962eb
7. jan 2026

Nas 3,5r ma potravinove intolerancie a kazdy den do skolky robim 4chodove menu + doma vecera + varim pre nas. Vies ako je tazko varit chutne a zdravo pri intoleranciach? A ty tu nevies prezit par dni varenia. Ja takto budem fungovat este min. 25r. a to nie je stazovanie.
Okrem toho ho nechavam doma este min. tyzden lebo v skolke to bude zase chripkova naloz po sviatkoch.

sisska96
7. jan 2026
@anonym_autor

@sisska96 akoze homac? A kto bol snimi kým si pracovala? Kto sa im venoval? Aké stare máš deti? Lebo ja keď mám homac so 4r, je to dosť náročné.. Furt ma ruší, furt chodí za mnou aj keď mu to vysvetlím, kazdu chvíľu chce papať, potom kakat, utekám ho utriet, chce hračku na ktorú nedostane tak idem podám, neviem sa zahlbit do myšlienky, zabúdam veci a neviem sa sústrediť..

@anonym_autor sú 5 ročné dvojičky, nemusím im stále robiť animátora. Od ich 1 roka robím, často z domu, takže sú naučené na režim majú kľudnú povahu a nerušia

sisska96
7. jan 2026
@anonym_autor

@basska_b Ved preto mam len jedno a ostávame pri nom, aj keby mi neviem kto neviem koľko zaplatil 🤣

@anonym_autor práveže keď sú dvaja, nie sú na rodičoch tak nalepené a vedia si zabaviť

autor
7. jan 2026
@sisska96

@anonym_autor práveže keď sú dvaja, nie sú na rodičoch tak nalepené a vedia si zabaviť

@sisska96 ja som na homaci vyše roka, logicky od skončenia RD, ked aj nastúpil syn do školky, cize nie tak dlho.. Učím ho ze ma nemá rušiť, co môžem nachystam si skoro ráno, malú potrebu si komplet vybaví Sam ale pri kakani asistujem, motivujem ho aby sa hral sam, hlavne keď už nevie co ma so sebou robiť, poviem mu nech si vezme nejakú detskú knižku a nech si proste len listuje a kuká obrázky... Najhoršie je to cez call, ked mam plánovaný, tak mu zapínam tablet, 20minut. Nic ine som zatiaľ neobjavila, aby ma nerusil hlavne keďže musím mat vždy zapnutu kameru.. Tie začiatky boli na slučku, furt mi vbehol do izby, hulakal, kričal, mama sem mama tam, par mesiacov mal obdobie kedy call mi začínal 9:30, a on o 9:33 zahlásil ze potrebuje kakat... Pýtala som sa ho u potom aj preventive pred, ci nepotrebuje cikať, vždy nie nie ale keď som začala volat, tak hento treba, tamto treba. Mimo tohto, on je veľmi samostatný, velmi múdry, ale aj napriek tomu stále potrebuje spoločnosť, a z toho som na prášky ked robím... Uz som pozerala aj možnosť opatrovateľky, aspon na tých najkritickejsich 6h od 8 do 14, ale to ma vyjde na vyše 70€ denne, to neexistuje takto riešiť..

anonym_52cf21
7. jan 2026

Uz mam maleho vychystaneho,podpisane vsetko.Ja tiez do prace nachystana na nocnu,a uz bude rada,ked bude zajtra rano.To si budeme cupkat uz smer skolka,ked pridem rano z prace.Jeho velky den,prvy den v skolke,tesime saaa moc.

nikha2809
7. jan 2026

Ja pracujem stale aj medzi sviatkami som.bola v práci.Ale do plaču mi je z konca prázdnin, znova to vstavanie, budenie, úlohy, kolotoč...ach

autor
7. jan 2026

Viete, aj ja mam rada vianoce, to čaro a kúzlo, tie vianočné pesničky ktoré sa mi nikdy neobohraju, chodíme aj do kostola, za rodinou už pomenej lebo vsetci su daleko (Co mi aj chyba Lebo v detstve som mala rada keď sa na vianoce zišla veľka rodina), mam rada keď byt vyzdobim ozdobami a (vyhováram sa ze kvôli dieťaťu robím atmosféru), tiež aj takými milými az gycovymi srandami 😁 ale musím povedať, ze odkedy som matka, strašne rýchlo mi to ubieha práve preto, lebo ja som ta ktorá chystá jedlo, veci,upratuje, rieši nákupy, pecie kolace.. Netuším ako rýchlo prešli tieto Vianoce pretože furt som niečo chystala alebo pracovala. Jasne ze mam muža, ktorý robí čo treba a zapája sa do vsetkeho, ale veľmi dobre viete, ze my matky chceme mať všetko nachystané tip top, nič nesmie chýbať, chcem aby to aj nejak vyzeralo celé... Plus ak máte aj vy generačnu traumu vstepenu Od našich matiek z generácie X- perfekcionizmus... A potom príde chvíľa kedy si chcem nachvilu sadnúť, ale dieťa to vníma inak a musím sa sním ísť hrať atd atd.. Ano som tu pre neho, a celý čas Sa mu venujem, ale toho času na skutočné vypnutie mam len v noci keď všetko spi 😂😭