icon

Ľutovali ste odklad školskej dochádzky?

msnesquik
11. apr 2025

Ahojte, uz som zufala. Mam dcerku, ktora ma v juli sest rokov. Od dvoch rokov sme bojovali s recou, chodime aj na logopediu, momentalne je rec cista, obcas sa ale nevie tak rychlo vyjadrit a niekedy mam pocit, ze mozno uplne dobre nerozumie. Ale velmi sa zlepsuje, teraz riesime nastup do skoly. Pani ucitelky ju odporucaju, testy skolskej zrelosti vysli celkom dobre, ide este na jeden individualny. Niekto mi hovori, ze by jej dal odklad, obavam sa, ci je psychicky pripravena. Na druhu stranu mi ale pani ucitelky hovorili, ze tento rok sa velmi zlepsila, ma zaujem o ulohy, ktore robia, do tohto roka nechcela velmi robit pracovne listy...vyslovili obavu, ze by sa mozno dalsi rok uz nudila, ze sa dost taha za ostatnymi. Ja mam strach, ze po tyzdni zisti, cot o vsetko obnasa a doma bude cirkus. Zaroven by isla v skole do triedy s kamaratmi, ktori jej teraz takmer vsetci odidu. Dnes je zapis a ja som uz zufala, nechcem jej davat nejake falosne signaly...och

Strana
z2
ivik4
11. apr 2025

Mam syna narodeneho v Juli ( mesiac skor ) a po ockovani mi prestal jest,ukazovat, blabotat aj to co vedel.Bol ako batoľa. Pol roka sme ho z toho dostavali pomocou roznych sedeni, doktorov, sukromnych terapeutov. Blabotat zial opät nezacal, zacal rozpravat hatlaninou v 3 rokoch kedy mu velmi pomohla skolka. Odporucili mu odklad do skoly, s cim som pocitala a aj som to tak sama chcela. Nelutujem/e ani sekundu, len co by sa trapil on aj my. Ten rok mu velmi pomohol
Je velmi sikovny

deedol
11. apr 2025

riadila by som sa tym, co povedia odbornici. ak jej aj ten individualny test vyjde dobre, za mna nie je dovod nechavat ju v skolke. pripadne by som sa poradila este s logopedickou, ta ju pozna roky.

kavasmliekom
11. apr 2025

A nie je aj tak povinný zápis?

msnesquik
autor
11. apr 2025

@kavasmliekom praveze je, musime ist dnes do skoly..aj ona a neviem ako to teraz pochopi, teraz sem pojdeme (pisem sem, lebo v tej skole pracujem) a ptm jej poviem, ze nepojde...je to moje jedine dieta a nechcem sa zle rozhodnut

7miriam77
11. apr 2025

Ja som mojej dcérke dala odklad kvôli kovidu, proste sa mi nepáčilo, že sa deti učia z domu a raz idú a raz nejdú do školy. Prvý ročník je najdôležitejši. A neľutujem...dcérka je narodená na konci júla a v triede anii zďaleka nie je najstaršia. Rozhodla som sa správne

januska12323
11. apr 2025

@msnesquik zatiaľ jej nič nehovor, zober ju na zápis a po individuálnom sa potom rozhodneš.

deedol
11. apr 2025

@msnesquik povedz jej, ze sa pojdete pozriet, aby videla, ako to tam vyzera, a ze sa o tom este budete rozpravat - ze ta bude zaujimat, aj ako sa jej tam pacilo atd. nech to berie zatial len ako nejaky zazitok.

hanka_se
11. apr 2025

nasa je aprilova (2014), davali sme odklad, ale aj to kvoli tomu, ze ona spavala cez obed aj 3 hodiny, cize sme si nevedeli predstavit, ako by to zvladala v skole, plus teda ona je neposedna a tvrdohlava. Vobec nelutujem odklad. Neviem posudit, ake by to bolo keby isla v tych 6 rokoch. Ale viem povedat, ze s ucenim problem nema, vela jej staci v skole pocut. Teraz je stvrtacka - Prirodovedu a Vlastivedu sa v podstate ani neuci, pamata si zo skoly, SJL, MAT aj ANJ v pohode. Zatial nosi jednotky, aj ked to nie je dolezite. Hlavne je, ze skola ju bavi, paci sa jej tam. Podla mna aj zalezi na ucitelkach, ako vedia deti zaujat, vysvetlit ucivo, zapajat deti do aktivit atd.... Nasa ma super pani ucitelku uz stvrtym rokom a to som velmi rada. Lebo mame maleho tvrdohlaveho barana a to niekedy fakt BARAN 😂

skeblicka777
11. apr 2025

Ja ľutujem, že som odklad nedala, vtedy sa nerobili, aspoň si teda nepamätám, žeby sa niečo také robilo, keď išiel syn do školy. Bol v triede najmenší, najmladší, no napriek tomu veľmi šikovný, rozprával veľa a čisto, no mne sa zdalo, že je hravý, že ešte nie úplne dozrety na školu, ale dala som na učiteľky v škôlke, na zápise a do školy išiel. Poviem ti celých 9 rokov to bol a vlastne stále aj je boj, začalo to už v prvej triede. Tebe keď odklad odporúčajú, ani nerozmýšľaj, určite ho daj

123467
11. apr 2025

@msnesquik neviem ako to presne je ale nemusi mat odklad odporuceny? Pravdepodobne sa neda dat na ziadost rodicov.

tanyan
11. apr 2025

Rozhodnutie o pokračovaní v predškolskej dáva riaditeľ MŠ až do 31.8. na základe papierov z CPP + potvrdenia od pediatra + písomného súhlasu rodiča. Teraz idete normálne na zápis, pôjdete na to individuálne testovanie a uvidíš ako sa do konca leta bude rozvíjať.
Pokiaľ má dobré sociálne väzby a potenciál zvládnuť to, tak by bola škoda, aby ďalší rok stagnovala v škôlke a prišla o kamarátky.
Nebudú to žiadne falošné signály, keď teraz pôjde na zápis a bude to prežívať ako posledný rok v škôlke a prípravu na školu. Pokiaľ by sa situácia natoľko vyhrotila, že by do tej školy v septembri naozaj nešla, tak si to pekne vysvetlíte a všetko bude OK.

lenka2710
11. apr 2025

@msnesquik ahojik, ja mam síce o rok mladšieho, v júni bude mať 5, ale ako keby si o ňom písala! Tiež ho doteraz vôbec nebavili pracovné listy, nechcel ani ceruzku do ruky chytiť a keď ju aj chytil, tak úplne zle! Taktiež chodíme k logopedicke, ta ho hodnotí ako priemerného 5 ročného chlapca, niečo vie, niečo nie, reč treba vylepšiť! Tvrdohlavý je, keď niečo nechce tak s nim nepohne ani buldozér! Takze tiež zvažujem, ze ho do školy nedám od 6 rokov, ale neskôr! Síce už ho učiteľky chvália, že spravil obrovský pokrok, aj v kreslení a tak všeobecne, že sa taha za ostatnými, ale neviem si ho proste predstaviť v škole, zatiaľ! Ale musíme mať potvrdenie aj od psychologicky, ak to stihneme do zápisu, tak na zápis netreba ísť, ak až neskôr (malo voľných termínov), tak treba ísť aj na zápis a potom potvrdenie dodatočne doložiť, že ešte nieje pripravený! Tak sama som zvedavá ako sa ešte potiahne

karmen118
11. apr 2025

@msnesquik a nemáte v okolí možnosť úvodného/prípravného ročníka? U nás rovnako, synovi na zápise odporučili odklad, v škôlke že by sa tam už ďalší rok nudil, logopedička chcela úvodný ročník, ale ten u nás nikde na okolí neotvárajú, tak pôjde do prípravného ročníka pre deti s NKS, zase dochádzanie, ale musíme aj so staršou dcérou, tak už sa nejak zvezie popri nej. Syn je ale zatiaľ nastavený tak, že do školy nechce, ale v škôlke ho to tam tiež už nebaví, začína tam vymýšľať dosť. Ešte oplakal aj školskú tašku keď dostal - pritom si ju vybral sám 🙈. Tak sa už pomaly psychicky pripravujem na to, čo bude od septembra.
Ak by nebola možnosť ani prípravného ročníka, tak by mal syn odklad a neľutovala by som to, dcéra tiež išla do prípravného ročníka a veľmi jej to pomohlo, tie deti za rok ešte dozrejú - či už v škôlke kvôli odkladu alebo už v tom prípravnom/úvodnom ročníku.

balerina2025
11. apr 2025

NELUTUJEM.

nyusika
11. apr 2025

@123467 da sa aj na ziadost rodicov

letfenixa
11. apr 2025

Ja som dala synovi odklad až po zápise. Rozpraval čisto, vedel všetko, ale emocionálne by školu nedal. O rok vyzeral jeho zápis úplne inak.

belasy_motylik
11. apr 2025

Mali sme 2x po sebe a absolútne neľutujem.

balerina2025
11. apr 2025

@belasy_motylik ani ja nie, nie je kam sa ponahlat a co vidim ake su rozdiely medzi letnymi detmi a skorej narodenymi zial je to vidno.

martamasarova
11. apr 2025

@msnesquik neľutujem, môj je augustový, strašne dozrel, v cpp nám povedali ze je schopný dochádzky ale je nepozorny... Ze ako to cítim ja, ja sa s ním budme pripravovať... Teraz po roku vidím ze už na to má a ze to zvladne🙂 kľudne napíš IP ak by niečo 🙂

betulinka1
11. apr 2025

@msnesquik môj syn bol júlový...odklad nám nedali....je najmladší z triedy. Ak by to bolo na mojom rozhodnutí, takto s odstupom času hodnotím, nechala by som ho v školke ešte rok.... ten rok by mu určite pomohol na trošku z dej detskosti.... v škole sa učí super. Skôr ho deprimuje to sedenie tolko hodín. Ze on by chodil do školy iba na skúsanie 🙂

zuzitko74
11. apr 2025

Pani učiteľky v škôlke pochvália všetky detičky, že sú šikovné a školu v pohode zvládnu. Potrebujú, aby predškoláci odišli do školy a uvoľnili miesto novým prváčikom. Lenže takto sa nám do školy dostávajú aj detičky, ktoré na školu nie sú zrelé a v škole sa potom zbytočne trápia, lebo všetko musia robiť s väčšiu námahou a úsilím, než ich spolužiaci. Trpí tým dieťa aj rodičia, lebo doma majú pri domácich úlohách unavené, uplakané a nespolupracujúce dieťa, na ktoré musia byť kvôli školským povinnostiam prísnejší, než by sami chceli. Ja osobne som odklad dala mojej najmladšej, ktorá je narodená v auguste a nikdy som to neoľutovala.

belllinka
11. apr 2025

@skeblicka777 samozrejme, že sa aj "vtedy" robila depistáž a dávali sa odklady do školy.

skeblicka777
11. apr 2025

@belllinka jasné odklady sa dávali, už keď išiel môj starší do školy, nebol problém na žiadosť rodiča, ale nepamätám žiadne testy školskej zrelosti.

belllinka
11. apr 2025

@skeblicka777 môj syn je už dospelý a robili sa testy v škôlke, nebola to žiadna novinka

beronsche
11. apr 2025

@msnesquik ja som deťom vravela, že sú ako jabĺčka, niektoré dozrie neskôr a tak to má byť, tak je to správne..
2 jarné deti, 2x odklad - vždy z iného dôvodu - najlepšie rozhodnutie, nelutujeme.
Samozrejme, bolo to odporúčané odborníkmi. A mimochodom, pri 2. dietati sa to učiteľkam v škôlke nezdalo, boli za školu (málotriedka kde išlo o každé voľné miesto.. 🙂)

danieli
11. apr 2025

Mam augustoveho s velmi neskorym nastupom reci v 3 a pol roku, odklad nelutujem, velmi mu to prospelo, rovnako mal testy v poriadku a bolo na nasom rozhodnuti, ci nastupi, dala som na svoj pocit, zapis absolvoval a vedel, ze to je pripravny zapis a o rok pojde este raz a tentokrat uz do skoly, uz je siedmak a aj s odstupom casu to hodnotim ako velmi dobre rozhodnutie

cica8
11. apr 2025

@msnesquik zápis je povinný ale musíte mať papier, aspoň ja som to tak musela mať podložený z vyšetrení od psychologicky že musí mať odklad....

123467
11. apr 2025

@nyusika neviem veru, ked som sa v skole pytala, tak mi bolo povedane, ze uz to tak nejde a musi byt papier z tych testov skolakej zrelosti, ze odporucaju odklad. Je vsak mozne aj to, ze vsade povedia inak 😀 neprekvapilo by ma to

123467
11. apr 2025

@cica8 ano, to iste povedali mne

cukroska
11. apr 2025

@msnesquik Nie NIKDY! Naopak veľmi nám to prospelo všetkým a hlavne synovi. Bol letný.
My sme mali len samé výhody. Oveľa menej stresov pre neho aj pre nás. Učenie mu išlo oveľa ľahšie,viac dozrel na školu a predĺžil si o rok študentské časy. Nič lepšie v našom sme nemohli ani urobiť.

Strana
z2