icon

Mám zakazovať dcére čítať, keď nie je školáčka?

21. jún 2025

Ahojte,
Nechválim sa ani si nemyslím, že moje dieťa je génius, myslím to úprimne. No trápi ma že moja 6 ročná dcéra sa naučila citat a písať-od septembra ma ísť do školy. Bojím sa že sa bude nudiť a bude vystrájať. Celkovo je veľmi živá, tvrdohlavá, aj v škôlke mi to vraveli že ma problém obsedieť. No sem tam sa pýtala na písmenka, čítame spolu večer pred spaním a nejako sa to naučila. Číta pomaličky, krátke slova alebo po slabikach. Prve som jej to zakazovala ale už som to vzdala. A píše len tlačeným foneticky a sem tam písané napríklad A alebo E .
Na rodičovskom nám vraveli že nemáme dávať deti na veľa krúžkov max 1- mala by som ju dať na viac? Aby sa v škole nenudila? Mala by som to povedať učiteľke? Zas nemyslím si že je jediná na Zemi ktorá sa to naucila, isto nebude prvá ani posledná. Len sa bojím že sa bude nudiť vystrájať alebo bude frustrovaná. Ako by ste to riešili?
Prosím o slušne komentáre

Strana
z2
kleopatra114
21. jún 2025

Moja mala teraz 5 a tiežzačala citát jednoduché slova, uci sa pri staršom súrodencovi pri hre na pani učiteľku 🙂 zákazovat im to nebudem, lebo viem, že pri staršej dcére tiež polovica triedy mala už skúsenosť s jednoduchým čítaním. Neboj nič, nudiť sa nebude, veď prvý ročník nie je o len o čítaní.

kacena4
21. jún 2025

ahoj, priste niektore deti sa naucia citat skor ako idu do skoly, v 1. triedach je cca 1-2 deti ktore to zvladnu. treba jej dat do skoly knizku na citanie miesto slabikaru nech si číta aby sa nenudila na citani, na pisani bude normalne fungovat

evia13
21. jún 2025

Aj môj syn už vedel čítať a písať tlačeným. V triede ich bolo viacero, čo to vedeli. My sme ale syna dali do triedy pre nadaných žiakov. Ak máš vo svojom okolí takúto možnosť, určite by som dala dcéru tam. Keď je šikovná, treba ju podporiť.

darovanie
21. jún 2025

Je veľa takých detí a nie nenudia sa. Aj ja som čítala ako 6 ročná pred 100 rokmi a nenudila som sa. Slabikové alebo písmenkové čítanie má ešte ďaleko od čítania a čítania s porozumením. Neodporúča sa to riešiť nasilu, pretože tie deti môžu mať zle návyky a aj ja ako učiteľ som sa stretla s tým, že niektoré deti, ktoré vedeli "čítať" mali neskôr horšie čítanie ako deti, ktoré sa to učili. Ale nie je to pravidlo. Ak má prirodzený záujem netreba ju zase zastavovať. Moja dcéra tlačeným píše listy a tiež vie prečítať jednoduché slová po písmenách a nemám obavy, žeby v škole preto vyvádzala. Mám synovca, kým išiel do prvého ročníka mal prečítané všetky diely Harryho Pottera a nie nenudil sa v škole. Tam sa venujú veľa veciam, nielen čítaniu a aj na tom čítaní sa ide všelijakými hrami a spôsobmi a aj tie deti, ktoré poznajú písmenká sa pri tom zabavia a radi sa zapájajú. Takže žiadne obavy, hlavne nie keď sú ešte do školy 2 mesiace, to ako bude - nebude niečo zvládať a správať sa ešte len uvidíte. Užite si leto😉

biglovemom
21. jún 2025

Ja nie som za vela kruzkov , moja ma jeden 2x tyzdenne.
6,5r ma .tiez vie citat a pisat v Septembri ide do skoly.
Preco dieta odkladat uz v tomto veku ? My ideme na bike ,ihrisko , hry hrame doma. Urcite nie kruzok kazdy den dieta sa Musi aj nudit

lucia13022023
21. jún 2025

Neter nastupuje teraz v septembri do prvého ročníka a čítať už vie, písať tlacneym aj písaným. Keď si robil jej brat úlohy, bola pri ňom a robila ich spolu s ním, tak sa veľmi veľa vecí naučila. Nikomu nám nenapadlo zakazovať dieťaťu rozvoj. V tej skole bude pre nich všetko nové, nudiť sa podľa mňa nebude.

natalka13
21. jún 2025

A co chces poradit? Ako jej chces zakazat citat?

mamina7070
21. jún 2025

vela deti vie citat pred nastupom do skoly absolutne to nemusis riesit

skor sa sustred na tu neposednost a nizku koncentraviu inak bude mat v skole problemy, treba ju trenovat na vydrz cinnost za stolikom cez prazdniny a postupne predlzovat cas sustredenej prace
venuj sa jej nech to ma v skole jednoduchsie

zuz0110
Autor odpoveď zmazal
zuzinka888
21. jún 2025

Tuto vela zalezi od uciteliek- ako k tomu prostupia. Starsi syn mal vzdy zo sebou knihu- na hodine citania ine deti citali- velke pisane A, male pisane a......- on si cital svoje- potom dvoma troma vetami referocal o com. Mladsi mal ucitelku ktora to neakceptovala a bol to nas problem ze sa syn naucil citat- takze musel ist tempom ako ostatni sj ked bol "rok popredu". Jasne ze nosil poznamky, ze vyrusuje na hodine citania🙈🙉

zuzuliatko18
21. jún 2025

Ja som prve knizky citala uz v skolke, ucitelke v skole dlhontrvalo,kym na to prisla, lebo som si zvykla citat pod lavicou a nedavala som pozor, ked sme citali postupne slabikar (asi ma to nebavilo). Potom sme so spoluziakom mavali sutaze kto rychlejsie cita a dodnes SA dotahujeme kto bol.rychlejsi, hoci si vysledky nepamatame.
Roky som citala pod lavicou (a to som sedela pred katedrou).

kiki68
21. jún 2025

Nas vie citat od 3,5-4 rokov a nezakazujeme mu nic. Teraz ma 5, jeho najvacsia zabava je citat napr v menu v restike a taketo veci. Konzultovali sme to v skolke a jedna sa o vseobecne nadanie. Nejdeme Jo tlacit, ani brzdit. Nejak sa to zrovna

rachel36a
21. jún 2025

Nie je to nič nezvyčajné.. aj môj syn už v 5 rokoch plynulo čítal a písal tlačenom písmom...tiež som sa obávala, ale v pohode...učil sa písané písmo, a v ostatných predmetoch kde bol popredu mu ucitelka dala prácu navyše aby nevyrušoval

iwesska
21. jún 2025

Urcite sa nudit nebude. Abecedu vie pri nastupe dnes uz vacsina deti a ze si pospajala nejake slabiky do slov,este neznamena,ze vie citat aj pisane pismo. Kedze neobsedi,zrejme ma ADHD a tieto deti su inteligencne popredu. Mam takeho doma. V 4r. riesil u psychologicky ulohy pre 6r.deti. Po nastupe do skoly sa vobec nenudil,lebo sa tam ucil aj veci,ktore nevedel.

alyson29
21. jún 2025

Nás rodičia učili všetkých troch súrodencov čítať a písať pred nástupom do školy.. i sestrine všetky tri deti to ovládali. To nie je nič výnimočné.. a práveže naopak je to super, aspoň sa dieťa nebude zbytočne stresovať pretože už v tom nápreduje, bude sa jej ľahšie učiť. Ani si nepamätám, že by sa niekto z nás nudil, to bude skôr o povahe než o vzdelaní daného dieťaťa.

diewcatqoo
21. jún 2025

Moj syn cital od 4 rokov. V prvom rocniku mal precitane knizky od Dahla, v druhom som mu dovolila aj Harryho Pottera. Tiez ma strasili, ze sa bude nudit, ze bude vyrusovat a co ja viem co este. A uplne v pohode, maju super ucitelku. Od zaciatku mu zadava narocnejsie ulohy, aj co sa tyka citania, aj matiky a tak.
Ja som tiez vedela rata, citat, aj pisat pisanym pred nastupom do prveho rocnika a tiez som sa nenudila. Vsetko zavisi od ucitela, ako s danym dietatom dokaze v skole pracovat.
Urcite dieta nebrzdi. Ani si neviem predstavit, ako by si ho dokazala brzdit v tomto. Dieta je zvedave a je prirodzene, ze ked uz vie citat, ze citat bude - aj ked by si mu nedala knihy, tak bude citat hocico ine, pretoze s pismenami sa bude stretavat stale a ten vyvoj jednoducho nezastavis.

lucka_ke
21. jún 2025

môj syn chodil do triedy pre nadané deti a mal všetkých spolužiakov čítajúcich, nijako im to neublížilo, bolo dosť vecí, s ktorými sa trápil

martinmmartin
21. jún 2025

Jo tiez si myslim ze deti sa naucia citat po vacsine skor ako to prevezme system. Nic extra zvlastne na tom nieje dokonca to neznamena ani extra nadanie, takych je vacsina. Skor by som si robil starosti keby o citanie zaujem absolutne pred skolou nemali

jaskolka
21. jún 2025

Nebude sa nudiť, prečo by mala? Veď škola, najma prvý ročník nie je len o čítaní,tam sa učia aj kopec iných veci . Ja som tiež vedela čítať už pred nástupom do prvého ročníka a nenudila som sa, nechápem, prečo stále sa toto vraví. Veď tam sa deti učia aj iné predmety, písať, počítať, prvouka...za mňa by som absolútne dcére čítať teraz nezakazovala,keď ju to baví

tramtada31
21. jún 2025

Ja som zástanca viacerych kruzkov, rozširuje to rozhlad. Ideálne to vyskladať nejaký športový, nejaký umelecky, nejaký rozvíjajúci sa. 1 kruzok za tyzden je podľa mna malo. Tvrdenia, že je to odkladanie dietata je nezmyselné. Tiež, keď sa ti pokazí auto, neopravis si ho sama, ale ho zveris do servisu, ktorý má odborne znalosti, aby ti ho opravil. Takze síce dieťa vieš naucit bicyklovat, ale nenaučíš ho správne hrať tenis, lebo pokial nie si profi športovec, nevieš ako sa správne strečuje, postavi k úderom, aby si neprepinalo kĺby a pod. To, že vie dieťa pisat tlačené pismena je podľa mna štandard, vedeli to už všetci predskolaci a aj na zápise do skoly sa pýtali učiteľky, či vedia napisat svoje meno, pripadne iné slová. Takze určite rozvijaj dieťa, keď má o to záujem a nelimituj ho.

nika23t
21. jún 2025

Super, máš šikovnú a vnímavu dcérku. Určite by som svojej nezakazovala, nechaj ju, nech robí, čo ju baví. Určite sa v škole nebude nudiť, veď okrem čítania tam bude mať aj iné predmety. A krúžky, to sa porozprávaj s ňou. Ak chce skúsiť, nech skúša. Ja som toho názoru, že netlacit deti do ničoho, skôr podporovať v tom, čo ich baví.

jeennyv
21. jún 2025

Za mna to zbytocne teraz hrotis, uvidid ked uz bude v skole, ako to pojde, ako sa jej bude pacit, co spoluziaci atd to sa vsetko zmeni

bubuzu
21. jún 2025

Môj syn sa naučil čítať sám v štyroch. Myslím, že to proste záleží od učiteľky. Na škole, kde pôjde, prihliadajú na to, ako na tom jednotlivé deti sú a teda sa snažia deťom, ktoré vedia písať, čítať, vymýšľať zložitejšie zadania a zapájať ich inak.

kukuricka008
21. jún 2025

Toto som presne riesila pred rokom, tiez som stale mala obavy ze bude vykecavat rusit..mozem povedat ze vobec nebol problem ze citat vie, rozpravala sa tak standardne staznosti neboli👍 vzdy predcitavala namiesto ucitelky a tesila sa z toho, ulohy boli hotove za 10min co zase tesilo mna😀 teraz koncom roka ju uz vsetci dobehli a praveze zacala mat uz problemy tym ze sa tomu nevenovala tolko co ostatni cize od druhaku musime zabrat💪

sara07
21. jún 2025

ked vie čitat už, tak na hodinach sa bude nudit ale zase učitelka by jej mohla dovolit si čitat knihu kym oni budu luskat mama ma emu
na pisanie je taky šialeny problém vytlačit pracovne listy a tie jej dat ? ked sa chce cesta sa najde
ja by som ju nechala si čitat aj pisat, nebrzdila by som ju
tie kružky kludne by som ju dala, to zrejme uč myslela deti čo sa len začinaju všetko učit, ak ona vie čitat pisat tak nebude mat z čoho byt unavena

miadi
21. jún 2025

Mne je foto zvlastne ze zakazoval citat 😳u nas sa 4-5r skolkari ucia citat pisat ratat.,Hravou formou.

chrobak7
21. jún 2025

Slušné komentáre? Podľa mňa by niektorí mali mať zakázané mať deti.

glade22
21. jún 2025

Nie je nič výnimočné, že dieťa, čo ide do školy vie písať tlačené písmenká a čítať slová. Moje deti to vedeli všetky a ani jedno sa v škole nenudilo. Syn vedel pred nástupom čítať úplne plynulo, ako tretiak. Veď dnes už je celé učenie úplne iné ako sa našich čias. Pracovné zošity majú veľmi hravé a pre deti zaujímavé. Bude toho veľa nového, škola nie je len o písaní a čítaní, nudiť sa nebude.

ankare
21. jún 2025

Určite jej to nezakazuj. Ak sa to učí prirodzene a sama, podporuj ju v tom.
Držím palce!

magdalenal
21. jún 2025

Dcera ked sla.do skoly plynuje bez chyby citala (ako dospely), pisala tlacenym. Nenudila sa, poprpsila.som triednu, aby jej namiesto 'mama ma emu' daval citat knihu na hodine - nakoniec to motivovalo spoluzikov a snazili sa citat viac. Dodnes dcera vela cita - cca 50knih do roka. Ale skola je aj o inom - matika, ostatne predmety, aspon mala viac casu na ne a viac volna popoludni a mohli sme chodievat na vylety.
Ozaj by som sa nebala .... je prave super, ze sa k tomu sama rozhodla. Netlacit na pilu, len ju sprevadzat

Strana
z2