Mám zasahovať do správania detí vonku?
Ahojte, trochu vylejem svoje srdce. Sme slovensko anglicka rodina. Mam 3 rocneho syna. Ked mal 1 rok, tak sme sa skamaratili so susedkou, ktora ma tiez syna v rovnakom veku. Oddeluje ich par tyzdnov. Velmi dobre vychadzali, stali sa z nich naj kamosi. Stretavali sme sa skoro kazdy den. Boli sme vonku, na vylety spolu. Ked mal syn 2,5r vystahovali sme sa do Anglicka na 1 rok kvoli manzelovi. Vratili sme sa a tu sa zacali problemy.
Moj syn je odmala pokojny chlapcek, ovlada uz 2 jazyky, miluje, ak mu vitame knizky, nebijem ho, kricat som tiez nemusela, da sa s nim jednoducho dohodnut. Nema amoky, nie je agresivny, proste pokojny kludny chlap. No... Ten jeho kamos je presny opak. Jeho rodicia zacali bit, aj na verejnosti, kricia nanho ako besny, nepocuva, velakrat aj zbil aj mojho. Vytrpela som takto 2 mesiace, tesila som sa do, ze moj uz ide do skolky, lebo vela zlych vlastnosti od neho zobral. A susedka zapisala aj svojho do skolky tam, kde nasho. Dookola sme malinproblemy, ze sa nevedia spravat, biju sa. A ze aj moj sa zacal bit. Zacal hovorit bludy, kricat ako ten jeho kamos, kedze on este nerozprava.... Iba po svojom, max par slov. Ucitelka mi medzi 4 hovorila, aby som vybrala mojho, lebo strasne zle sa spravaju spolu, strasne opakuje moj po tom kamosovi. Kamos odlepuje nalepky, rozhadzuje hracky, bije dievcatka, vyhadzuje veci zo skrine. Ked chybal v skolke ten kamos, tak moj bol anjel podla ucitelky.
Vybrala som teda mojho a dala do inej, aj ked musim cestovat. Situacia sa upokojila. Avsak, susedia velmi chceli ist s nami na vylet, tak sme isli. Deti sa nevideli cca 3 tyzdne.
Z mojho konecne pokojneho a slusneho chlapca stal opat besny chalan. Hned ako sa uvideli, zacali kricat, vlastnym jazykom sa rozpravat, robili naschval zle.. Proste na nervy som bola cely den. A bodku na i dal sused, ked mi povedal, ze by som mala byt nanho prisnejsia, kricat a dat po zadku. A ze mam ho dat na 1 den k nemu, on ho nauci, ako sa treba spravat. 🥲 tak hovorim, ze doma sa sprava pekne, no on neveri tomu. Pridam, ze kamos asi 5x dostal po zadku a krical po nom, ako besny.
Urcite by som najradsej obmedzila kontakt, no neda sa, kedze byvame hned vedla seba.
Fakt ho mam zacat bit a kricat na verejnosti, ak budu chalani spolu vonku? Fakt neviem, ako ro riesit. Ak mu tam vysvetlujem, a kricim, tak bud ma nepocuva alebo povie, ze uz nebude to robit, ale zacne kamos a hned sa prida.
Hned by som im povedala, že evidentne nevedia vychovať ani vlastne tak nech sa nestarajú do výchovy cudzích detí. Nech sa hnevajú koľko chcú. Snáď si nebudes dodrbávať syna len kvôli tomu aby boli dobre susedské vzťahy. Kamarátov môže mať aj ďalej od domu, môžeš sa zoznámiť s mamičkami z novej škôlky.
Ja mám na mlátenie a krik na deti tiež svoj názor. Oni su dokonalý príklad toho, že to nikam nevedie. Veď oni ho musia tak často mlátiť, že tomu decku to už vôbec nič nerobí. Oklepe sa a ide ďalej. Totálne nezvládnutá výchova
Byt tebou trochu obmedzím kontakt, aspoň kým deti trochu nepodrastú, nedozreju. Sú fakt ešte veľmi maličký, také neriadene strely. Ved so susedmi sa môžete stretávať aj bez deti, večer posedieť, pokecať
Osobne si myslím ze chlapci majú vztah typu Tom & Jerry a do toho vy dospelí rodicia, ktorí si každý prirodzene zastávajú toho svojho a svoju vychovu.
Ze sa chlapci bijú a vymýšľajú je celkom bežné, ved sa pozri co robia šteniatka či mačiatka, hrajú sa tak ze sa bijú, to je nejaká taka prirodzenosť mláďat
Tvoj chlapec je síce ten kľudný typ, no ma aj tú svoju divokú stránku ktorá sa prebudí práve s tymto druhým divočiakom. Za rok, dva ale môže byt všetko úplne inak.
Veľa deti je dosť agresívnych a divokých kým nevedia rozprávať, akonahle začnú komunikovať s okolím ukludnia sa. Toto môže byt prípad vášho malého suseda.
Ze sú teraz deti spolu nezvládnutelné neznamená ze o rok, dva to tak bude tiez.
Kamaratke by vadilo ze kvoli jej dietatu islo tvoje prec zo skolky. Kamaratka by sa snazila dat veci doporiadku aby ste boli spokojne obe lebo by ju zaujimala tvoja situacia. Toto nie je kamaratka. Toto je osoba s ktorou sa poznás a na ktoru si sa naviazala kvoli tomu ze byva blizko. Maju totalne odveci nazory, nicia si vlastne dieta a este teba nabádajú aby si robila rovnake blbosti (bitka, krik). Ten syn im raz vyrastie, a rovnake veci bude pouzivat on na nich... Ale vtedy uz nech sa chodi stazovat uplne dakam inam nie k vam....
Treba im povedat, ze nie, nebudu sa chlapci stretavat, lebo sa tvoj syn potom nevie zmestit do koze. A inokedy s nim problem nemas. Hadam im docvakne.
necitam komenty, ale fakt nevies, ako to riesit? normalne prerusit kontakt. neviem ako ty, ale ja nemam tolko casu v zivote, aby som sa stretavala s ludmi, ktori mi nevyhovuju. ako sa hovori, sorry not sorry 🙂
a este by som sa zamyslela trochu nad sebou, ze ako velmi si presvedcena o spravnosti svojej vychovy, ked zvazujes fyzicke tresty len preto, lebo ti to povedal niekto iny - komu to navyse ani nefunguje, co vidis na vlastne oci. ja viem, ze momentalne je pretlak informacii, ale rodic ma byt pevny. my sme sa s muzom tiez zhodli, ze syna bit nebudeme, mame k tomu nastudovane veci, a nech by ktokolvek povedal cokolvek, tento svoj nazor nezmenim. mozno to pisem tvrdo (ak ano, prepac, pisem narychlo), ale nemyslim to nejako v zlom. drzim palce, aby ste mali so syncekom nadalej taky pekny vztah ako doteraz 🙂
No nerada som vulgárna, ale tvoja kamarátka je tupá puča a jej muž obyčajný ko..t. Ty ich proste odstrihmi. Tvoj problém, že si nevieš nájsť inú kamarátku snáď nebudeš riešiť zničením vzťahov v celej svojej rodine. Keď budú susedía bit dieťa na verejnosti a zavolas políciu, tak sa čudovať nebudem. Čudujem sa skôr, že sa ešte zaoberas myšlienkou či máš napodobňovať ich “výchovne metódy”
9.27.
Vyzeras ako rozumna, ale submisivna? zenska a matka-trochu mi chyba nahlad tvojho muza, co si o tom mysli on? To kvoli priazni susedov experimentujes s vychovou svojho naozaj vydareneho decka, aby si neprisla o ich pochybne priatelstvo, potrebujes ho? Ich syn bol zly a preto ho zacali otlkat, alebo ho zacali otlkat a preto je zly, ono to moze byt tak, ze si tieto debilne vzorce nesu zo svojho detstva, obaja boli mlateni ako zito a IQ nepusti, aby to prehodnotili ako ubohe a svojmu synovi to nerobili. Vsetkeho do casu, ako sa hovori, o 10.rokov bude mozno problem s pubertiakmi a na tento skolkarsky si zo smutkom spomenies... Nemozte ist na cas do Anglie? 🗽
Ide ti o dieťa alebo ci niekoho akože urazis? Sú ľudia, ktorí sa budú urážať za všetko. Toto si nemusíš ty všímať. Ty si sa tiež mohla uraziť, že ti sused vraví, že más svoje dieťa biť. Mysli na dobro svojho dieťaťa.
Mala som známu, ktorá má 2 deti...dievča vo veku mojej dcéry a chlapca o rok mladšieho...Tiež keď som sa vrátila z UK, tak som tu nemala kamarátky, tak sme trávilk veľa času spolu, na ihriskách, výlety atď. ale ako deti rástli a formovali sa im povahy, moja kľudná, jej dcéra paluľnatá, kričí, bije sa...párkrat sme išli spolu na výlet a dopadlo to zle...dcéra kamošky chytala amoky, plakala za somariny, vrieskala, že nejde domov, že chce to a to...moja neopakovala ale odmietala s nimi chodiť von...proste mojej dcére takéto deti vadia...tak som kontakt prerušila...moje dieťa je u mňa na prvom mieste a aj kebyže nemám do konca života kamarátky, pokoj, šťastie môjho dieťaťa je pre mňa viac ...
Autorka, obvinuju teba lebo si nechcu priznat, ze ako rodicia zlyhali. Ty si sa im priplietla do cesty ako vhodny obetny baranok.. nie je to tvoja vina, to oni su otrasni ludia
@lavender94
@lujza123
@jaond19
@stanulienkat
@deedol
@mamutka
@ahhola
@lukbe kocky dakujem velmi pekne, necakala som tolko komentov. ❤️ moj manzel je tiez toho nazoru, ze mame vychovat seberovneho vloveka a nie podriadeneho, ktory sa od nas boji. On tiez vysvetluje do aleluja, ale na syna nekrici, iba zriedka... Proste nie je to potrebne, da s snim dohodnut. A ked zakricime, tak sa pyta, ci sme este nervozni... Ci sme uz konecne stastni... Ucila som ho odmalicka na tieto emocie.
Dakujem vam fakt! Ste uzasne ❤️
@earlgrey Presne toto chcem dosiahnut, aby mal kriticke myslenie a vedel si vyselektovat ludi. Len zatial ten jeho kamos je naj. A to prizvukuje zatial skoro kazdy den.
@earlgrey Aj ked sa nevidia.
Namiesto bitka vlastného dieťaťa by som eliminovala kontakt s tým druhým dieťaťom. Mám kamaratku a práve preto že máme diametrálne odlišný spôsob výchovy som stretnutia s deťmi obmedzila na nulu. My sa stretneme občas spolu ale bez detí.
No, hlavne mi je ľúto toho druhého chlapca, ktorý je obeť svojich šibnutých rodičov 🙁 a oni ešte chcú teba poučovať… ako ten chlapec je v tom fakt nevinne, bijú ho a pravdepodobne sa mu nevenujú, takže túži po pozornosti, do toho frustrácia, keďže ešte nehovorí, tak mu ani iní nerozumejú a berú ho ako nejakého grázla, hoci tí praví grázli sú jeho rodičia… každopádne stretávanie by som uťala… chlapčenské “divočenie” (naháňanie, krik) by mi nevadilo, no ak tvojho syna aj bije (ako sa naučil doma), tak obrániť ho musíš ty. A tých rodičov by som poslala do kelu pri prvej poznámke na moju výchovu.
No nestretávam sa je cesta. Aj zmeniť škôlku. Školu nie spoločnú… keď vyrastú môžu byt kamosi ale ak nie, no budú mať väčšiu kontrolu nad emóciami. Btw, nie, tvoj nie je dokonalý.. ;D preto robi to, čo robí.
@sense urobim to takto aj ja.
@dixitka ano, aj mne je ho luto, ale nechcem zasahovat do ich vychovy. Kamoska napeiklad neprecitala pre svojho ani 1 rozpravku, leboze ho to nezaujima. Radsej pustia tv. Tak som jej odporucila knihu, ktorubma moj velmi rad... Neuspesne. Ale nebudem sa do toho starat.
@ivangeline samozrejme, že nie je dokonaly. Kto je?
Prečo chces mať kamarátku takú blbu ženu, prečo chcete mať kamarátov takých sprostých ľudí?
Svojho syna vychovávaj pekne a nedovol aby ho učil susedov syn vyvádzať a robiť zle. Nulový kontakt zo všetkými, aj keď sú susedia. Nič dobré vám nedajú, iba zlo. Kamarátov môžete mať aj 3km ďaleko, týchto by som max postavila ahoj, a ignor.
nepodriaďuj sa tomu čo chcú susedia, zameraj sa len na syna, seba a manžela, nájdete si seberovných toho by som sa neobávala
Nie, nie,nie, ty ani neuvažuj, že začneš vychovávať svoje dieťa tak, ako susedia to svoje. Veď vidíš, že tvoja výchova na tvojho funguje, a ich výchova na ich dieťa nie.
Jediný problém je zlý vplyv ich syna na tvojho. Okrem toho sa stavím, že ich syn má nejakú diagnózu.
Na tvojom mieste by som už ani raz nesúhlasila so spoločným výletom, ak sa opýtajú na dôvod, kľudne povedz, že sa tvoj syn zle správa, keď sú spolu. A že ty to už nechceš riešiť. Ak nie si dosť asertívna to povedať takto, povedz, že už máte program.
To je jedno, že bývate vedľa seba, tvoj syn si čoskoro nájde kamarátov zo škôlky. Snažila by som sa, aby sa spolu nehrali.
Uplne sa od nich odstrihnut, toto co oni robia, robia len zatupenci, este ta hecuju,, ze nemas byt nervozna, mas dat po zadku, mas na dieta kricat a co este... ich by som poslala do riti a celkom jasne a zretelne...
Ja neviem ale mna taketo pribehy vedia celkom nastartovat😬.
Uplne ta zmanipulovali podla toho co pises, ty mas normalne vycitky svedomia, ze boooze ja som asi na vine, nie nie si, to oni su dementni...
Je to ťažké ale napíšem ti.Oni zato sa tak správajú lebo vyrastali spolu odmalicka.Moj syn má 5 r.Svagrina ma mladšiu dcéru sú cca rovnako starý.Byvali sme spolu cca do 3 až 3,5r deti spolu v jednom dome.Deti sa nevedeli spolu hrať:toto je jej neber jej to ,ona s tým hra Proste môj nemohol nič len jej mala princezna všetko.Obajw sa nevedeli spolu hrať sem tam áno ale málo kedy.Stale boli ako besný, keď jeden a nich nebol doma boli ako anjeli.Po ale rokoch sa každý odsťahoval a bývame zvlášť Aj tak keď sú spolu sa nevedia spolu hrať iba mu robí zlosť, hucka ho a môj ju počúva a robí zle. Ak sme u nich alebo oni u nás len sa blazdnia akoby sa roky nevideli.Su už síce starší sem tam sa pohraju ale inak nie.Moj sa vie akurát pekne s inými deťmi a s ňou nie.To je preto že spolu rástli alebo neviem. Určite obmedziť kontakt.
Odobrať detí 🤦 !! Som v šoku že sa dnes takto verejne preberá fyzické trestanie deti.
@cacianka
@alenka58
@janette2021
@ema22270
@20mysicka12
@priscilla07 kocky dakujem krasne. Urcite ich nebudem pustat spolu. Normalne ste mi otvorili oci. 🙏 bitka nie je riesenie. Mna tiez bil moj otec, teraz mame celkom fajn vztah, ale z duse som ho nenavidela a nikdy som za nim nesla s problemom. Bala som sa ho. Ja toto nechcem pre svojho syna.
Asi by som im uprimne povedala, ze on sa tak sprava len v pritomnosti ich syna a preto si aj zmenila skolku.

@ruxandra No, videli sme sa tento tyzden vsetci prvykrat, odkedy som ho vybrala zo skolky. A ja mam taky pocit, ze obvinuju mna, ze moj syn sa nevie spravat. Ale viete co... Vdaka vam, ze mi tu otvarate oci. Fakt som sa citila zle, ze neviem vychovavat. A realne som uvazovala nad fyzickymi trestmi.