icon

Môj syn šikanuje deti v škôlke

sebestova89
8. okt 2018

Ahojte. Chcem vas poprosit o radu. Moj 4-rocny syn, ze vraj sikanuje deti v skolke. Minuly tyzden riaditelka na mna vysypalal vsetko a skoro som odpadla. Po mesacnej adaptacii az teraz som dozvedela, ze co sa tam vlastne deje. Doteraz mi len tolko povedali, ze place cely den....to som brala ako normalnu vec, kedze teraz po prvy krat chodíme do skolky. Ze vraj sikanuje a terorizuje deti. Ked som sa opytala, ako to prebieha, tak mi povedali, ze krici na nich, chce aby vsetci ju posluchali a hrali sa s nim, ze vyrusuje vyucbu, vsetko negoju, neda sa s nim spolupracovat. Ze uz ucitelky nevladzu, dokonca aj video natocili o nom.
Doma sa takto nesprava, da sa s nim dohodnut a poslucha ma. Nechapem, kde sa stala chyba. Nikdy takto sa nespraval, nikde. Az som sokovana a skoro na praskoch, nechcu sa mi ani rodicia odzravit v skolke....ucitelky z toho spravili doooost velke halo.... Moze mi niekto prosim poradit, co dalej? Ma niekto taketo skusenosti prosim? Mam sa s nim porozpravat, dohovorit....ale neviem, ci mi to pomoze uplne....Odstrcia ho deti aj ucitelky ak mozu. Ucitelky aj tak ho chcu odtial eliminovat. Ma vyznam pokusit sa ho dat do druhej skolky v Bratislave? Je to normalne ze dieta, ktore teraz dovrsilo 4 rocky, nazyvaju teroristom? ☹
Dakujem za kazdu radu a pomoc.

evallu
9. okt 2018

@maciatkolulu sorry ale.... moja mama dlllhe roky robila v jasliach....a to boli do 3 roky deti, omnoho viac nesamostatné...................a div sa svete boli aj kávičky, aj pokecy aj prúsery aj tragédie, ako zo strany zdrav.sestier aj rodičov..................och človek by vedel porozpravať ale nesmie a kto môže nebude tu to písať, to je to isté ako kecy pred 30r neboli detske autosedačky a sme tu.... no ano my ano, ale par nie, to by ti zas vedel povedať stryko zo zachranky, ale...........takže naivita bokom.....btw ani my ostatné povolania nemakáme celý prac.čas ako roboty 100percent každú minútu, sekundu..... už len ked ti uletia myšlienky na to čo ta caka doma, problemy v živote, sustredenie je preč

maciatkolulu
9. okt 2018

@evallu nerozumiem príspevku..... A? Inak autosedačky,to snáď nemyslíš vážne.... Veď auta pred 30eokmi chodili Max 60a bolo ich pár,🤣😂😃😂

evallu
9. okt 2018

@maciatkolulu to vážne? koľko máš rokov? vieš že už v 89 boli aj u nás dialnice?

maciatkolulu
9. okt 2018

@evallu faaaaakt😂????? A vieš,že boli aj autosedačky😉pozri zbytočne tu rozoberať nepodstatné veci..... Ty chces vaNe pprocnova ať diaľnicu v 89 a teraz? Ok🤣

anjelicek26
9. okt 2018

Nuz ja len k autorke, nemas doma babatko, ale 4 roky obskakovaneho velkaca, ktory prisiel do kolektivu a nevie co zo sebou, nie je to "chlapcek" ale chalan a skusa odkial pokial moze zajst. Co popisujes su uplne normalne vychovne metody, ked dieta robi humbuk, sadnut osobitne k inej aktivite ci pri obede sediet osobitne, nabuduce si svoje spravanie dobre premysli. Doma to clovek predsa nespravi inak, ze?? V skolke aspon u nas je 25 deti po 5 tried a takychto deti je skutocne len par. Na kazde plati nieco ineho. Nema zmysel riesit po mesiaci psychologa, to je uplne zbytocne, v skolke s nim nebude a nejaku poruchu predsa nema. Len nema ani ponatia, ako to v kolektive chodi. Chce to cas a tvoju PODPORU ucitelkam aby ho usmernovali. Je totiz uplne irelevantne, ako sa sprava doma - ked tam sa tak proste nesprava. Mali sme v skolke za tie roky kadeco, hlavne s nasim autistom kadejake vystupy, kedy im utiekol cez plot a podobne skvosty, posledne, co som mala chut robit, bolo jeho obhajovat. Proste tam musi byt dovera a vztah s ucitelkami. Hladat riesenia, nie utiect. Lebo v dalsej skolke to bude mat rovnake - alebo narazi na sekeru, co mu to zatrhne v zaciatku... ja by som to tak rychlo nevzdavala. A hlavne dychaj a spracuj to. Nic neries s horucou hlavou, rozpravaj sa s nim - je fakt uz velky, viete si vela veci vysvetlit - otazky - co sa ti v skolke najviac pacilo? Pri kom si sedel na obede? Co sa ti pacilo najmenej? Na co sa tam zajtra najviac tesis? Musis zabudovat do vasej rutiny, nech ti hlavne rozprava a uz pri tom rozpravani ho vies usmernovat. On len hlada svoje miesto.

6mia6
9. okt 2018

@sebestova89 možno ti to povedali neskôr lebo si mysleli, že si zvykne a ze to zvládnu a vybuchli až pod ťarchou sťažnosti ostatných rodičov, ktorých deti sa začali báť chodiť do škôlky atď. Netvrdím ze je to v poriadku.
Išla by som za učiteľkou, pripadne riaditeľkou a zisťovala možnosti. Mladému pánovi asi len vysvetliť.
Môj najstarší syn začal po dvoch rokoch v jasliach a roku v škôlke doma vracať a triasť sa od strachu že do škôlky nejde. Išlo síce o nejakú praktikatku ci co. Ale keby som nezažila co to dokáže s dieťaťom urobiť tak neuverím.

mircalla
9. okt 2018

@maciatkolulu Suhlasim a tiez nechapem tie reci, ze 4-rocne dieta nevie byt zle. Tak ako vie byt zle, tak vie byt aj krute.
V dnesnej dobe mam pocit, ze vsetko je kult dietata....dieta moze vsetko, rodic moze vsetko, v podstate tie ucitelky lutujem.
Minuly rok sme dostali pisomnu poziadavku, ze mame dat vsetky deti vysetrit na streptokoka, pretoze synov spoluziak byva casto chory. Matka nemala poroblem ziadat 25 ludi, aby sli so svojmi detmi lekarovi, cakali tam a zaplatili si za vysterenie (raz sme si to dali robit), pretoze jej syn ma naprd imunitu. Tu na tomto fore zeny nechapali, co mi vadi, ved to je normalne a mam ju pochopit.
Keby aj zistili, ze 1-2 deti su prenasacmi, nic to nevyriesi, ze jej dieta zlu imunitu, Pisem to preto, ze taky typicky pristup - hladajme vinnika, ja to nie som.
Prepacte, za na take kraviny nemam cas. Chodim do prace, musim zdrhat skor, aby som dieta vcas vyzdvihla, nemam cas riesit problemy inych deti ci inych matiek a zatahovat moje deti do ich problemov, nemam ten luxus byt cely den doma. Takze nech si riesi s pedagogmi a svojim vlastnym dietatom @ivett1
takze pokial nejde o nic vazne (raz som riesila priamo sikanu mojho syna - pohopitelne 2 mamicky tvrdili,ze ich synovia su najlepsi na svete a nikdy nic take u nich nespozorovali, ine som ani necakala - vyriesila som to bez pomoci tehto fora a velmi razne a ryhlo) tak nemam chut byt zatahovana a ani moje deti do problemov spravania inych deti, mam ine starosti. Keby za manou niekto pride s poziadavkou nejakj konfrontacie, lebo ine dieta jaci, rovno ho niekam poslem, nech ma neotazuje

mircalla
9. okt 2018

sorry za preklepy

senta_sofia
9. okt 2018

@sebestova89 skus zmenit skolku, tu uz to ostane naprd stale, bude onalepkovany a uvidis, ci bude rovnaky problem aj v dalsej. Ak hej, bude to aj pre teba signal, ze nieco nie je v poriadku a budes mat cas poriesit to, lez pojde do skoly.

mata1988
9. okt 2018

Mne keby toto ucitelka povie, tak diskutujem s nou aj s malym. 4 rocne dieta by malo vediet, ako sa ma spravat a ked nevie tak to riesim s nim ( rozhovorom, prikladmi...) a urcite nie vymenou skolky...to je rieseniu stylu, vsetci su drbnuti, len ja malinky som lietadlo a ja som vlastne chudak, ktori si nemoze robit co chce...

kittykat22
9. okt 2018

@sebestova89 bez rozdielu na to, čo robí dieťa zle, je veľmi neprofesionálne sa mesiac usmievať a potom dať matke hodinovú prednášku s natočeným videom, že má doma malého satanáša. O tom, že ostatní rodičia vedia vďaka zamestnancom, alebo vedení školky o osobných veciach iných rodičov, je neprijateľné. Na tvojom mieste sa snažím dieťa preložiť do inej školky - pretože v tej čo je teraz majú zjavne problém v komunikácií s rodičmi. Dieťa ktoré neposlúcha a nevie sa zaradiť do kolektívu má byť v spolupráci s rodičmi cielene integrované, a nie šušušu démonizované. Ak tam plánuješ syna nechať, tak na tvojom mieste spravím prednášku vedeniu, že síce chápeš, že syn má problém ale pokiaľ ti o ničom nepovedia mesiac tak ty más problém s nimi.

lula313
9. okt 2018

Svagrova neter bola v škôlke takto terorizovana jedným dievčaťom. Nepovedala to rodičom, len sa začala menit v tiché dieťa, ktoré bolo len smutne, mlčalo, nechcelo chodit do škôlky, pre bolesti bruska, až vracalo.. z veselého dievčatka sa stalo len take bezduché telíčko, radu dat neviem, len to prosím tá rieš, nech ostatne deti pre neho v škôlke netrpia.

maciatkolulu
10. okt 2018

@kittykat22 v prvom rade má spraviť prednášku svojmu dieťaťu! A neverím,že boli učiteľky a ostatný personál ticho a naraz sa na dotyčnú vrhli.... Nuž a po mesiaci by sa 4rocne dieťa malo ako tak adaptovať na daný chod škôlky. A najmä akceptovať pravidlá.

ivett1
10. okt 2018

@maciatkolulu prečo to píšeš mne ... napíš to zakladateľke diskusie ... btw mám tiež dosť rokov, osobné skúsenosti a dve deti, ktoré chodili do škôlky aj školy ...aj viem aké sú deti, nežijeme za múrmi paláca😂 ... a na MK som už dosť dlho 🙂... ja s tebou určite súhlasím, mňa o tom aké vedia byť deti zlé a zákerné presviedčať fakt nemusíš, len sa na to pozerám z oboch strán - lebo som mala takú skúsenosť - tie milé a malé detičky boli zmanipulované jednou ich kamarátkou a presviedčali nás, že ten Fero im robí zle a nakoniec sa zistilo, že je to naopak ...že chudák Fero je vylúčený z kolektívu lebo to povedala malá manipulátorka 🙂 - moja osobná skúsenosť z mš našej dcérky
ja nie som teoretička, nie som učiteľka, píšem len na základe vlastných skúseností, keď naše deti chodili do škôlky (viac ako 6 rokov - 3 roky jeden a 3 a pol roka druhý ...) ...
takže, prosím, adresuj príspevky zakladateľke, nech jej poradíš😉

lubi40
10. okt 2018

@maciatkolulu evidentne mame odlisne nazory na psychologicky vyvoj dietata. Tymto z mojej strany ukoncuje diskusiu

lolita555
10. okt 2018

Boze umanenujte ju tu😱😱😱kazde jedno dieta sa chova inak doma a inak ked je bez matky.to ako sa sprava v skolke to matka nema ako ovplyvnit na to su tam ucitelky.moj nastastie chodi do skolky lde ucitelky netoleruju taketo spravanie.kazde jedno dieta ked sa chova zle je upozornene a poucene.a nech mi nikto nic nevravi deti vedia byt brutal zakerne.u nas tak tiez je jedno dievcatko co ma hubu jak rajtar jej mama to neriesi sak decka si to vyriesia medzi sebou.ako haloooo ale decka treba usmernovat.skus malemu povedat ze nemoze detom prikazovat ako sa maju a a kym sa maju hrat.4rocny uz vie vela pochopit.proste treba vela rozpravat a ucit!!!viem ako ti je tazko ked decko tam nie je naporiadku.ono uz ho maju zaskatulkovaneho,podla mna druha skolka by bola riesenie len vtedy keby si nasla.naozaj ochotnu ucitelku ktora sa mu bude venovat s chladnou hlavou v tychto situaciach.aka je ucitelka da sa s nou?urcite treba vydiakutovat

tdalenka
10. okt 2018

ahoj u nas v skolke sa to riesilo s jednym chlapcekom minuly rok tiez..ucitelky nerobili okolo toho halo ale vzdy si zavolali maminu bokom a hladali riesenie..mamina bola zufala ze doma to nikdy nerobil ..najskor bol u psychologicky ktora nic nezistila..nakoniec poziadali maminu nech pozve psychologicku priamo do skolky aby ho videla sa spravat v kolektive kedze o samote nebol problem..po dalsiom mesiaci mu priradili asistentku dalsiu pani ucitelku uz na dochodku..ucitelky to odlahcilo a mohli sa venovat ostatnym detom a chlapcek po roku si zvykol na stres a rezim a je uz bez asistentky..ale to musi mat clovek stastie asi na riaditelku ktora aj chce najst riesenie..

lubika39
10. okt 2018

chpalca s takymto spravanim mala 3 roky v skolke moja dcera. na zciatku chodili deti dohryzene, chlapec nepocuval, stale skakal do reci, premudrely na vsetko, papuloval. Teraz nastupil do skoly a je to este horsie, nechodi sice s mojou dcerou do triedy, ale co vidim a pocujem, stazuju si nanho skoro vsetci, takisto nepocuva, neposluch, kope a bije statne deti, hlavne v druzine a na hodine stale vykrikuje. O vulgarnom vyjadrovani ani pisat nejdem, to zacalo este v skolke. Ja byt tebou, ked to bude pokracovat aj nadalej, idem s nim k psychologicke.

kllamarka
10. okt 2018

@sebestova89 a tie 4 roky, ktore bol doma s tebou...chodili ste na dlhsie pobyty medzi deti? Socializoval sa?
Pride mi absolutne strateny co sa tyka vzajomnej empatie a zkamaratenia sa.
Vobec neries ako sa sprava doma...ci ta poslucha atd. To nema nic spolocne, ze si nasilne chce vydobit kamaratstvo a autoritu medzi detmi.
Po mesiaci v skolke ti bude psycholog este na nic. Nema ziadnu poruchu ani nic podobne.
Spolupracuj s ucitelkami ako ho naucit sa socializovat...to bude na dlho a narocne.
Urcite bude potrebovat nekompromisne zasady pri tom procese - co si moze dovolit k detom a co nie a ake nasledky ho za to cakaju.
To je velmi dolezite. Aby vedel, ze za jeho akciami nasleduju aj reakcie - neprijemne.
4 rocny uz nie je taky maly "chlapcek" aby nemohol dostat trest za svoje neadekvatne spravanie a aby sa s nim o tom nedalo diskutovat.
Skolku by som nemenila, mozno v nom zanechas prave ten pocit, ze tak sa daju veci vyriesit..utekom.
Prajem vela trpezlivosti.

nadula01
10. okt 2018

Moja dcéra mala v škôlke 3 roky takého žiaka ako píšeš ty o svojom dieťati, a poviem ti, ze bolo to hrozné pre všetkých, lebo sa z toho stal začarovaný kruh, robil im zle a keď sa s nimi chcel hrať, tak deti nechceli, lebo ho nemali radi, a tak im zasa robil zle, teraz ho nevzali do školy, aj napriek veku, a zostal s hrstkou deti v škôlke, kt majú z neho traumu a dokonca učiteľka sa nechala preložiť, že už s ním nechce pracovať, je to ťažké. V erim, že urobíš, čo bude správne, držím ti palce

mogaa
10. okt 2018

@sebestova89 prepáč, nečítala som všetky príspevky dozadu lebo je ich veľa. Ja si nemyslím že učiteľky si vymýšľajú, keď ťa nezdravia ani rodičia iných detí zo škôlky....Skús sa porozprávať s rodičmi ostatných detí či sa deti doma na tvojho synčeka sťažujú že im robí zle a čo im robí. Ono deti si doma nevymýšlajú, ak povedia 1-2x že to a to dieťa ich buchlo alebo zobralo hračku tak je to ok....Ale ak s tým chodí dieťa domov denne, tak to už v poriadku nie je. Sú deti ktoré sú jednoducho živšie(vyrušujú), priebojnejšie(kričia, udrú). Aj u nás v škôlke je chlapček ktorý robí deťom zle, denne sú naňho sťažnosti, ale nie je to dôvod vylúčenia zo škôlky ak sa už skončil adaptačný proces....Ak sa ti tvrdenia potvrdia aj od iných detí, tak hľadaj s učiteľkou riešenie- choď s malým k špeciálnej psychologičke a s učiteľkou sa snažte aplikovať jej odporúčania. Treba zistiť či je to povahová črta(živšie a priebojnejšie dieťa, možno trošku agresívne) alebo dieťa v škôlke "vzdoruje". Každé dieťa sa chová inak doma a inak v škôlke.

kittykat22
10. okt 2018

@ivett1 to bolo pre zakladatelku 😀 sorry som sa preklikla

siska53
10. okt 2018

@maciatkolulu mam svoje info od ucitelky,ktorea zacala robit v jednej skolke a bola zhrozena,ako to tie ucitelky flakaju..
A syn mal.dost vazne tie urazy,modrina na cele po tom,co mu tapol po pleci,spadol a buchol sa o roh postele, na rukach akoby naramky modrinove,lebo ze ho drzal.za.ruky. a nebol jediny.. ucitelky to vyriesili separaciou.

P. S. My mame teraz velmi zlate ucitelky, uzasne,co pracuju s detmi a chxem.verit,ze takych je vacsina..

nitka1157
10. okt 2018

@maciatkolulu ja som videla ako 3 ucitelky pili kavu vykecavali sa a stvrta bola na mobile.stala som za plotom dobru chvilu a deti boli rozprchnute kade tade a bez dohladu

mircalla
10. okt 2018

@nitka1157 ale nehovor. Uciteliek v materskych skolkach je chronicky nedostatok. Kazda ucitelka ma aj 20 deti, u na sa teda nestihaju obracat a neviem ci predstavit ako pije kavicku a ignoruje 20 deti. Videla som, ake to mali extremne narocne pocas adaptacie, ked im kazde druhe dieta plakalo a utekalo z triedy. Dost o tom pochybujem, co pises. Ale tak lepsie ako ocenit tazku pracu ucitelky neustale pindat a stazovat sa. Kazda druha mamicka sa na nieco stazuje, poslala by som ich si tu pracu vyskusat (nie, nie som ucitelka).

mircalla
10. okt 2018

@siska53 dalsia premotivavana vecne sa stazujuca na vsetko ked tak citam tvoje prispevky, ja by som takym rodicom odporucila, nech su radsej s detmi doma, ked so vsetkym maju problem. mam 2 deti, 3 skolky zatial - nikdy som krive slovo na ucitelku povedta nemohla a mali sme ich dost. ani raz. aj statna skolka
potom sa necudujem, ze pri takychto rodicoch to nik robit nechce, o chvilu znechutite aj tie, co to este robit chcu.

siska53
10. okt 2018

@mircalla nie som.premotivovana,len som.uviedla vlastnu skusenost. Ty si to nezazila,cp sme my zazili,ze dieta,ktore chodilo do skolky stylom ahoj,pusa a usmev na tvari, zrazu revalo a odmietalo do tej skolky ist. A viem,ze nie sme jedini,co riesili sikanu zo strany tych uciteliek a vacsina deti sa tych uciteliek boji, rozpravavla som.sa s vela rodicimi,ale riaditelka s tymi uckami drzi..no zial my rodicia vieme svoje.. a nik ti nepomoze,to sme uz skusali. Vyriesili sme to zmenou skolky a do tyzdna bol maly uplne v pohode,nasiel ai kamosov a a do tej skolky sme.presunuli aj malu a tam.su ucitelky skvele! Tak nepis,ze sa stazujem. Ale ked ti pride syn zo skolky takzze kebyze tak pride z domu,tak mame na krku socialky,tak sorry,toto riesit budem. Ten chlapec za to nemohol,mal prilis velku silu,preto mu a nielen nasmu synovi, sposoboval nevhtiac uraz!
A to,ze sa tam ucitelky flakaju,na tej predoslej skolke,viem od svokry,ktora pozna ucitelku, co tam zacala ucit a ktora jej vsetko porozpravala,akonto tam bezi..Takze my sme radi,ze mame opat super skolku. Pritom my sme riesili len tie dve ucitelky,ostatne boli zlate a ziaden problem nikdy nebol.

maciatkolulu
10. okt 2018

@nitka1157 to vážne????? To si stala a cielene čakala,kým sa deti nedostanú na dvor😂😂😂😂😂ale nooooo. Či si prišla schválne skôr a cihala na tie potvory😂😂😂😂ja fakt nerozumiem prečo potom tie deti do škôlok dávate,buď si ich nechajte doma a šetrite si nervy na školu,tam sa bude na čo sťažovať,alebo súkromná škôlka. Iné matky by sa triasli od šťastie,že majú miesto v škôlke. Mne to už pripadá ako šport,kto bude viac chýb hľadať

kikina84
23. okt 2018

@sebestova89 aj moja dcera taka bola v skolke..ja som to riesila prisne ,zakazovala som jej veci ktore ma rada pokazde ked spravila nieco zle a postupne sa naucila a treba sa s vaznou tvarou rozpravat a vysvetlovat..stale dokola..ono to zaberie postupne..treba byt trpezlivy..Aj ked kazde dieta je ine..Ale ja hovorim ze som prisna dost,mala ma temperament po mojom muzovi takze o to horsie to je..ale u nas to trvalo asi pol roka..nastastie u nas zabrali banality ako vezmem ti oblubenu knizku,alebo hru,alebo mas zakazanu telku tak sa oplieskala o zem par krat ale hned zistila ze to nikam nevedie a ine jej neostava len sekat latinu..v dnesnej dobe su deti omnoho vyspelejsie ako niekedy a netreba sa k nim spravat ako k lyzicke medu..zivot im este nalozi,nie vzdy dostanu v zivote co chcu a takou zdravou formou to nikomu neuskodi..Pripadne spominali maminy aj nejake motivacne aktivity,bodovanie..u nas to napr..vobec nezaberalo takze ako hovorim kazde dieta je ine..musis zistit jeho slabinu a on sa nauci..😉😉..drzim palce

nitka1157
23. okt 2018

@maciatkolulu @ mircalla vedla skolky je hned obchod kde som cakala na pribuznu a len tak mi tam padli oci.trochu som sa nad tym pozastavila kedze prejde tade vela ludi a im to neprekazalo..pisem to nie aby som si vymyslala co k nicomu nevedie alebo ociernovala niekoho.chcela som sa podelit co som ja zazila.nikoho si nezastavam.bolo to cca 2 roky dozadu.mam rocneho syna takze so skolkou nas to este len caka preto som si otvorila a precitala tuto temu..