Moje 5 ročné dieťa ma nenávidí
Ahojte, som už zúfala a neviem kde robím chybu. Mám dcérku, ktorá má päť rokov. sú situácie kedy mi dokáže ublížiť a to veľmi. Kým robíme to čo jej vyhovuje je všetko ok, akonáhle začnem udávať pravidlá ja je oheň na streche a začne mi vykrikovať, že som zlá mama a že chce inú mamu. V poslednom čase sa to stáva dosť často. Všetci okolo mňa sú dobrí len ja som zlá a to sa snažím urobiť všetko preto aby mala čo najkrajšie a najproblémovejšie detstvo. Kde robím chybu.
@maffianka004 ak sa jej vzdy podvolis, tak si len skodis a skodis aj jej, lebo z nej vychovat arogantneho cloveka. Sorry za ten vyraz, ale je to tak.
Ak mas s tym problem, nevahaj kontaktovat detsku psychologicku, ktora Ti poradi, co dalej.
@maffianka004... musíte si s tatom dohodnúť pravidlá vy! On nemôže malú cicikat keď si s ňou niečo riešis ty a naopak! Musíte byť jednotný.A keď to tatko nepochopí,tak budete mať stále väčší problém.A že chce novú mamu?kde toto počula?
Zisti odkiaľ túto vetu má? Sama na to určite neprišla.Niekde bude problém, ale ona za to chuda nemôže.S niečím sa vyrovnáva,možno hormóny.V každom prípade neustupovat! Nikdy!Raz povolis, dovolis, ospravedlnis a si kde si bola na začiatku.
Máme to za sebou,držím palce.
@maffianka004 ja ta inak chapem- kazda matka chce byt v ociach svojich deti dobra. zial ja poznam vela matiek, ktore to jednoducho takto pokaslali. napr. moja mama, ma tri deti a vsetky nas rozmaznala. vysledok? moj brat je sam, pretoze je rozmaznany a ziveny nasou mamou, nevie s nikym vychadzat, ja som obisla celkom dobre-bola som sice papulnata na nu a nevdacna, ale s prichodom rodiny som si to uvedomila a uz som lepsia dcera, nahorsie si odnasa moja sestra, ktoru nikto nevychovava- mama je z toho unavena, nechce sa jej s nou hadat a jej otec sa vobec nepostavi na starnu manzelky, ale este ju zhodi. Sestra? nevie si nic vazit, nikdy za nic nedostane trest, nevazi si mama ani otca, papuluje im a dokonca som sem tam pocula nejake to skarede slovo na ich adresu. ked ju chce otec potrestat, tak hned ju obranuej mama aj ked on je v prave a naopak. neucila sa na prijimacka a nespravila na strednu skolu, dostala este pred tym drahu vec, aby to urobila, namiesto toho, aby sa to nejako vyriesilo, nedostala zaidny trest a vybavili jej inu skolu. moja ssestra sa v 16-tich rokoch vsade vozi autom, teda mama ju vozi aj na nultu hodinu ju vozi. ked ma nieco vybavit, vsetko robi za nu mama- moja sestra je strasne nesamostatna, nevdacna, nic si nevie vazit,. svoj volny cas travi na pocitaci alebo sa sminkuje v kupelni. nema ziadne zaluby, nic sa jej nechce. nevie sa podelit o svoj cas s najblizsimi, ak nieco niekto potrebuje, tak nema cas, ak ju tam nehodi moja mama. nie je zla, ale toto z nej spravila vychova. bude to mat v realnom zivote tazke, tak ako aj ja.
@maffianka004 a najdolezitejsie ponaucenie z toho? ked zanedbas vychovu, tak pokazis zivot nie sebe ale jej. nebud teda dobra mama ale bud spravna mama. drzim palce
@maffianka004 máš zlý názov témy- nie je pravdou, že ťa tvoja dcéra nenávidí, len sa bráni, keď jej chceš určiť hranice. Neobviňuj sa, že si zlá matka, všetky sa to učíme za jazdy, to len pár supermatiek na MK nemá s výchovou žiadne problémy 😠 . Pozháňaj si nejakú literatúru, veľa sa dá stiahnuť aj s netu - super sú knihy Dieťa potrebuje hranice, Malý tyran...najlepšie, keby ste si ich prečítali obidvaja s mužom, v otázke výchovy musíte obaja ťahať za jeden koniec povrazu.
@maffianka004 vôbec nemusi mat vsetko co chce. To co bezpodmienecne potrebuje (jedlo, oblecenie) jej samozrejme musis dat. Vsetko ostatne je len bonus a ten si musi zasluzit. Ono to vyzera ako sproste vydieranie ale nevidim nic zle na tom, ak rodic dietatu povie, ze nejaku supervytuzenu hracku dostane az vtedy ked si ju zasliuzi. Zasluzi si ju tak, ze bude posluchat, bude za sebou upratovat, bude sa slusne spravat. Proste musi mat ciel pre to, aby zmenilo svoje spravanie. Uplne normalne s kamennym ksichtom jej po takej scene oznam, ze dnes nebude, telka, zmrzlina. Ze pokial sa bude takto spravat ako sa spravala pri tom CDcku nedostane nic. Proste nic navyse. A samozrejme svoj slub o tom, ze nebude to alebo ono tvrdo dodrz. Aj za cenu toho, ze bude vrestat na cely okres, hadzat sa o zem alebo pouzije ine formy vydierania. Ked zisti, ze ti mantinely co ste nastavili stale platia, tak sa nauci s nimi zit a aj ich respektovat.
Poznamky typu, ze si zla mama treba prejst bud so stoickym pokojom a odignorovat (ked bude vidiet, ze to s tebou ani nepohne, tak si ich odpusti, lebo nimi nic neodiahla, ani to, ze ta rozplace alebo uputa tvoju pozornost) alebo jej ponuknut pomoc pri hladani lepsej maminy.
Nepozera Burlive vino? Tam hra jedno dievca , ktore mame stale vykrikuje, ze ju neznasa a ze chce inu mamu. Nema to odtial?
dakujem vám všetkým krásne za všetky vaše cenné rady. Malá prišla a ospravedlnila sa, vybozkávala ma a išla bez slova spať. Ona to stále oľutuje no potom často skoro aj zabudne. Ešte raz veľká vďaka
@maffianka004 ak sa manžel správa tak, ako píšeš, nechaj mu ju na jeden víkend, ty si choď oddýchnuť do nejakého hotela a uvidíš, čo bude potom rozprávať.
@mariova99 no pozerá. Všetko toto babenky viem, uvedomujem si to no v tej danej situácii akoby som tieto základné pravidla nevedela, všetko vyfučí a som úplne bez pomoci nápadu
@timea7 možno ju odloží ku svojej mame
@maffianka004 tak to nie, to ich teda na ten víkend zober oboch, minimálne 100km od domova a až tam ho postav pred hotovú vec, že máš pocit, že jej výchovu nezvládate a že nech si vyskúša, ako to je byť s ňou bez teba. Ty dáš bazén, saunu, masáž, kaderníčku, kozmetičku.... daj mu prečítať túto diskusiu.
@maffianka004 tu, co som napisala: Maly tyran 😉
@maffianka004 matka je tiez len clovek. Ma pravo na to aby spravila chyby, aby nevedela vsetko a nespravila vsetko dokonale. Ale pokial sa vie poucit z chyb vlastnych a aj iných, vie si stanovit ciele a pravidla a porom pracovat na ich dosiahnuti a dodrziavani tak je to dobra matka. Ty sa snazis zistit kde je chyba, ako to riesit a napravit. Je to v pohode. Uvidis, bude lepsie. Kazda cesta zacina prvym krokom. A tvoja cesta za cielom byt dobrou mamou uz davno zacala. Len kracaj za svojim cielom, aj ked to nie je vzdy prechadzka ruzovou zahradou.
@zita19 tak krásne si to napísala. veľké ĎAKUJEM
je Pravda ze sa cudzie deti lahsie vychovavaju. pracovala som ako opatrovatelka a v poslednej rodine mala aj maly si robili z rodicov dobry den. a to boli tiez len skolkarka a skolak. a rodicia skakali ako deti piskali. no ale nie u mna. ja som bola jedina ktora ich zvladala. ked som odisla tak mi povedal ich otec ze nijaka ina nanny s nimi nevydrzala. ze vsetky od nich odisli.
takze ked ja som mala moje deti tak som ich urcite nechcela vychovat ako tieto "deti". moje deti maju pravidla. a vedia ze ja som ten "boss". to neznamena ze nepocuvam co mi povedia a nic nedostanu. ale ja rozhodnem co budu mat a co nie. lebo ak detom das vsetko tak mas v dome to co mas. ale ak deti vedia kde su hranice tak z nich vychovas niekoho kto bude aj pre teba pomocou v starobe. myslis si ze tvoja dcera ktora ma teraz vsetko sa bude o teba starat ked jej nic nedas? a hlavne ked uz ona si bude musiet zarabat na svoje "luxusne nepotrebne veci" lebo bola zvyknuta cely jej zivot ze vsetko co chcela dostane.
baby ti uz pisali, musis zmenit sposob akym ju vychovavas. a nielen ty ale aj tvoj muz musi byt "on the same page". babka ak ju chce rozmaznavat a bude vam to zasahovat do vychovy, tak dceru jej nedajte. aj ona musi respektovat ze vy ste rodicia a vy mate svoje pravidla a nazory ako ju vychovavat. takze nie babka nech rozmaznava a ty zakazujes. bud babka bude musiet posluchat tiez. alebo bude mat trest - neuvidi vnucku. nech si vyberie.
drzim palce a hlavne nezufaj. dcera je este mala a da sa vsetko napravit. len musis byt vytrvala a robit veci dokladne - ked nieco povies tak to dodrz - ci uz trest alebo odmenu za to ze bola dobra.
@fidka79 je to v pohode, každá rada je pre mňa veľmi cenna
@dana_l dakujem
@maffianka004 Neboj, prídu aj horšie veci, ktoré budete riešiť. Moja 16-ka je momentálne straaaaašne zamilovaná, prežíva svoju prvú lásku. Chalaniska poznáme, je to slušný chalan, niekedy si vyjdú spolu autom. Síce nerada, ale pustím ju. No včera prišla, že by chceli ísť na nejaké narodky s nejakým iným kamošom, ktorého nepoznáme. Tak som jej povedala nie. S cudzím chalanom ju jednoducho autom nepustím. Prerevala celý večer, ale boli sme neoblomní. Viem, že bola nešťastná, veľmi ma to trápilo, tiež sa svojim deckám snažím splniť, po čom túžia. Ale s mm sme si povedali - radšej jej jedna prerevaná noc pre blbosť, ako naša, ak by sa jej niečo stalo. Asi ma vtedy nenávidela, ale nedovolí si na nás otvoriť ústa, to je to, čomu sa aj ty naučíš. Ráno ešte chvíľu zazerala, tvárila som sa akože nič. A svet sa nezrútil. Deti nás milujú, ale rešpektujú. Máme s deckami super vzťah, ale jednoducho sa museli naučiť, čo je ešte prípustné správanie voči rodičom a čo už nie. Dá sa to, aj ty sa to naučíš. Si dobrá mamina, inak by ťa to netrápilo. 🙂 Neboj, malá ťa len skúša. Ľúbi ťa najviac na svete!
@maffianka004 Ja len ze vsetko uz bolo krasne povedane. Mozeme byt studovane, ale VS diplom na vychovu vlastnych deti nemame. Proste je to tazke. Ked si zistila chybu, urcite nie je neskoro na napravu. V prvom rade, dieta (aj dospely) bez pravidiel, ktory dostane vsetko je vlastne stale frustrovany a nestastny. Ide ti o stastie tvojej dcerky! Resume:
1. Porozpravaj sa s manzelom, dohodnite si zakladne principy vy dvaja. Dvojkolajna vychova je cesta do pekla
2. Stanovte si pravidla s dcerkou, spolu. Napiste si ich, bude to pomocka aj pre teba v krizovej situaci
3. Striktne dodrziavat 😉 😠 😎
moja mala ma v poslednej dobe oblubenu vetu teba nelubim aj mna to boli ale viem ze to nie je pravda u nas je problem trocha iny aj ked prejavuje svoju nevolu podobne ako tvoja
ako uz pisali predomnou nesmies povolit ani o kusok tu treba hlavne mm posadit a dat rec o tom co vlastne tym mojkanim ked sa vy dve hadate sposobuje, treba vela trpezlivosti ale hlavne byt tvrda lubis ju a ona lubi teba ak pochopi ze takto nic nedosiahne ukludni sa
Ahojte, ako tak čítam, tak maffianka mas pomerne narocne obdobie. Je tam asi nabalene vselico a problem niekedy sa v tom zorientovat. Moja svagrina riesila nieco podobne, s trocha starsim synom, ale bol to des. Celkom im pomohlo toto, http://www.dietaaja.sk/index.php/kurzy-pre-rodi...
Bola sice skepticka, ale ked som s nou hovorila naposledy, tak vravela, ze tie principy su realizovatelne a ze to pomerne dobre funguje - ak je ona dosledna.
Tak mozno stoji za uvahu vyskusat. drzim velmi palce, nech to čim skor mate pohodovejsie.

dokonca sa začína sťažovať, že ju ani deti v škôlke nechcú. Asi sa aj v škôlke začína spravať tak že nikto iný neexistuje len ona