icon

Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013

pepita52
9. feb 2013

Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉

epelino
23. okt 2013

Ahojte, tak ako si zvykli vase deticky? uz su v pohode, tesia sa do skolky? my uz chodime skoro dva mesiace, ale skoro kazde rano je problem... place, aj ked len chvilku, ale place a vykrikuje Mama, domooooooooov . srdce mi to trha, ale pocas dna je spokojny, aj ked prenho pridem sa pekne hra. Dokonca z nejedenia v skolke sa stal z neho jedak a papa dokonca sam, co ani doma nechcel, tak som rada. ale tie rana ma trapia, je na tom niekto podobne?

kristiii
23. okt 2013

@epelino my sme na tom podobne, ráno doma je ešte v pohode, aj sa vychystá pekne a ideme, teraz sa mi už aj pekne prezlečie v šatni ale jak sa ide do triedy tak plače, snažím sa aby to tam prebehlo čo najrýchlejšie a potom počúvam z triedy: Ja chcem ísť za maminkooooouuuuu. Ale tiež to netrvá dlho a keď sa potom pýtam tak je vraj dobrý, poslúcha /aspoň tam keď doma nie 😀 /, spolupracuje, vraj je veľmi šikovný..no každé ráno skúša..Ale zistila som že nie je jediný v taký v triede, sú tam 2-3 ďalší čo takto ráno vymýšlajú a všetko sú to chalani. Nuž čo, sú to naše maminkine prdelky

marianna_c_
29. okt 2013

@epelino
@kristiii prave zufalo hladam, ci sme uz sami co rano placu ☹ lebo v nasej skolke sme uz jediny... aj to najviac uplakane dievcatko uz dnes islo s usmevom a nas Jurko zase plac... ☹ teda vsetko je v pohode, rano sa pekne prezlecie, napapa, poumyva a vychystame sa aj s malou von, stale mi rozprava co sa ucili minule, pospevuje si pesnicky (co predtym nerobieval 🙂) a ideme do skolky, vzdy mu musim precitat co budu mat na obedik a vchadzame do satne...este pohoda, ale akonahle si vyzlecie mikinu a zvonim pani ucitelke krivy mu usmev, pani ucitelka otvori dvere a maly spusti, JA CHCEM IST DOMOOOOOOOOOOV, MAMINKA MOJAAAAAAAAAAAAAA...akoby ho drali z koze ☹ uz tomu naozaj nerozumiem, nikto mu tam zle nerobi, on je samostatny, aj sa obcas zapaja, teda podla nalady! a dobre sa tam aj napapa. ale to rano je katastrofa...nezabera ani nanho zvysit hlas, proste ziape, ucitelka ho zase musela zo mna dnes odtrhnut ☹ ale mal aj jeden dobry tyzden, kedy vosiel do triedy sam pekne, bola tam jeho oblubenejsia ucitelka, potom dalsi tyzden reval pri druhej, tak sme mysleli ze potom zase sa zlepsi pri oblubenejsej, ale nie..., ja neviem co sa v nom zase zlomilo :-/ uz neviem co robit....dost ma to trapi, kde robim chybu?

farmacka
29. okt 2013

@marianna_c_ nikde nerobis absolutne ziadnu chybu, kazde dieta je ine a adaptacia je ina, chce to iba pevne nervy.. moje tretie dieta sa tri roky v noci neskutocne budilo, kolko je takych deti co tri roky nespia? asi nie vela.. no co clovek narobi, kazdy sme iny, aj kazde dieta je ine..tes sa, ze inak sa syncek v skolke zapaja, dobre sa naje, mohlo to byt aj horsie 🙂 a neporovnavaj sa s inymi, to nema vyznam..treba vydrzat, to sa podda, naozaj..ja viem, ze je to neprijemne a obcas ma clovek pocit zufalstva..ale treba sa nadychnut a bojovat dalej..bude to dobre, snaz sa byt hlavne kludna a s nadhladom, deti su neskutocne citlive.. idealne by bolo, keby si sa spravala, ze ziaden problem nie je 🙂 drzim paste a cakam spravu, ze ste uz zadaptovani 🙂

rebelka3333
29. okt 2013

baby neviete ako to je ked moj maly ma v aprili 3 roky a to ho mam v januari zahlasit a v aprili moze nastupit ci mame pockat do septebra ?? dakujem

marianna_c_
30. okt 2013

@farmacka dakujem velmi za povzbudenie...ked pises o tom syncekovi, my sme s malym mali tento problem do dvoch rokov, dovtedy nespinkaval cele noci, budil sa, ale od 2 rockov to pochopil a spava sam v svojej postielke, velmi rychlo sa pytal aj na nocnik (od 18 mesiacov) a aj cumlika sa vzdal bez nejakych komplikacii, preto tomu velmi nerozumiem, ked je taky rozumny, ze kde je problem...ale asi to naozaj chce cas a pevne nervy...este raz dakujem 🙂

farmacka
30. okt 2013

@marianna_c_ tie deticky asi chcu, aby sme dobre vedeli, ze ich mame 🙂 no co, za par rokov vyrastu a bude nam luto ze su tieto chvile prec, taky je zivot..

epelino
6. nov 2013

@marianna_c_ ahoj, ja mam pocit, ze aj nas maly je uz jediny, co rano place. aspon teda co stretavam v tom case ako ho vidim ja, na 8 h. teraz bol po tyzdni v skolke a cele poobedie v pondelok sa doma mojkal a uistoval, ze ho lubime.. na druhy den rano zase plac, ale uz poobede v pohode, aj sa dokazal rozpravat o skolke. Dnes prenho ide svokra, lebo sme v praci obaja a tesi sa, ze prenho pride. ja som mala totiz problem, ze je velmi mamickovsky. Tak dufam, ze sa to vsetko spravi. U nas velky pokrok v tom, ze tam papava a sam, zacal sa aj doma sam obliekat, vyzliekat, s pomocou samozrejme a sam chodi na wc. len tie ranne place. 😢

c15211b8
6. nov 2013

@epelino ahoj neboj, nas tiez stale rano place, nie ste sami.

marianna_c_
6. nov 2013

@farmacka no nechcela som sa chvalit skoro, ale maly v pondeloka a v utorok isiel do triedy krasne sam bez placu a lutosti, otvorili sa dvere a cupital dnu... a dnes zase mu nieco preletelo cez nos, aj mal rozne motivacie, aj sa tesil aj tak to neslo bez slz, ucitelku pozdravil a potom spustil...

@epelino a tvoj ma tri rocky ci menej? my sme mali v july a bol aj pekne zvyknuty na nejaky cas bezo mna, aj u svokrov byval toto leto na tyzden, ale ja si myslim, ze u nas je problem, ze mame malu sestricku a jeho ziarlivost sa prejavuje takto, vie, ze jeho dolezitou ulohou je chodit do skolky, ale ma malu strasne rad a chcel by sa doma mojkat...ale myslim, ze v skolke sa viac veci nauci akoby mi doma chodil okolo sukne...dufam, ze sa ten plac nejako napravi, lebo mi to rano trha srdce ale mali sme zase dva svetle dni, tak som bola rada 🙂 Drzim palce nech to skoro prejde...

lubiku
7. nov 2013

@epelino
ahoj, tak ranajsie place pretrvavaju vravis 😒 Myslim, ze je to aj vekom( tvoj je este drobec malicky) ale aj taky ako keby zvyk pre nich, ze si to musim este trocha odplakat, ze mama ide prec 😖
Nas maly sice neplace ale vyjednava jak baba na trznici 😀 za s nim sa tam niknekamarati a vsetci mu tam robia zle a pod. A ked sa spytam ucitelky tak povie, ze v skolke je uuuplne v pohode, ze sa hra a je vesely, len ze ked idu na vychadzku, tak sa chce drzat len jednej z uciteliek 😒
Myslim, ze toto vsetko ich este prejde 🙂 Treba vydrzat. A ako sa drzite zdravotne?

epelino
7. nov 2013

@lubiku Ahoj, no dnes klop klo prvykrat neplakal. a to som ho tam zaviedla uz o 7 h, lebo som isla ucit anglinu a inak chodim na 8 h. neplakal a ucitelky sa hned opytal: Mama pride? a uz bolo dobre. dufam, ze sa to bude zlepsovat. no su tam aj mensie deti, ktore neplacu. zavisi asi aj od povahy. no zdravotne.. zatial bol dva tyzdne doma, tyzden a tyzden, ale ten druhy vlastne preto, ze boli prazdniny tak som ho nechala uz aj pondelok, utorok, lebo v pondelok sme boli u lekarky. no uz velmi dlho nad ranom kasle a dnes bol taky zachripnuty, ze rozmyslam, ze s nim zajtra skocim k lekarke. pre istotu. a vy ako?

lubiku
7. nov 2013

@epelino
my dnes tiez dobre, chodi stale len na pol dna a dnes ucitelka vravela, ze sa pekne hodinu hral s akymsi dievcatkom s babikami 😀 a na vychadzke sa drzal s Andrejkom 🙂 tak super.
My sme boli chory zatial len raz( tyzden bol doma) nastastie mal len silnu nadchu a kaslal z toho. Cez prazdniny bol tiez doma od stredy, ved to by neprezil, aby sestricky boli doma a on by isiel do skolky 😨 😀

Tvoj drobec hrdina dna, super 🙂

epelino
7. nov 2013

@lubiku Dakujem za podporu 😉 Tesim sa zo vsetkych malych pokrokov. A ty ho od januara skusis dat na cely den, ci ako to planujes? Ja mozno nastupim v januari na plny uvazok do prace a budem ho musiet vodit o 7 h do skolky ☹ a chodit neskoro domov. Vobec sa na to netesim, ale tak peniazky treba ... V januari mi aj konci rodicovsky. Budem ho musiet prestavit na skorsie vstavanie, lebo on je spachtos. Nastastie, manzel a svokra prenho budu chodit o 14.30 h, tak dlho tam nebude musiet byt.

lubiku
7. nov 2013

@epelino
ja by som ho chcela dat od januara na cely den a ja ist do prace, no stale este nic nemam 😒 No ja som nutena hladat pracu tak od 8 mej do 14 tej( maximalne) mam na starosti ranajsi rozvoz deciek aj rozvazanie na poobednajsie kruzky 😖 ( rodinny taxikar) Tak neviem ci sa mi podari nieco najst 😒
To je super ze ides uz do prace( kam ides) a s malym to bude sice narocnejsie, no chce to system a vsetko pojde. Hlavne aby sa drzali po zdravotnej stranke 🙂

epelino
7. nov 2013

@lubiku Ved to, aj ja by som chcela pracu od 8 h, aj v niektorych firmach je pruzna prac. doba ale zas by som tam sedela do vecera ... a toto mam 14 km daleko, dochadzat som nechcela, ale zase nemozem si az tak vyberat, lebo roboty teraz vela nie je ku koncu roka a mne skonci v januari rodicak. Takze to asi budem musiet skusit aj s tym dochadzanim. ale fakt sa toho bojim. ☹

suzzi_
12. nov 2013

ahojte babenky, ako su vase deticky oblecene v triedach? zda sa ze u nas su niektore deti v pancuskach a teplakoch a tak potom idu aj vonku na prechadzku. mne sa to zda privela vrstiev, v triedach je dost teplo, moja by sa urcite potila. tiez sa mi zda ze je to velky teplotny rozdiel na to aby malo dieta rovnaky pocet vrstiev vnutri aj vonku. no kamoska mi dnes vravela ze aj ona tak oblieka maleho do skolky, a v zime ho v triede nechava v pancuskach+teplakoch, plus na to vsetko idu oteplovaky na vonku. aj to sa mi zda privela, ja obliekam termopancusky+oteplovaky. ako obliekate vy?

hemetre
12. nov 2013

@suzzi_ tiez som si vsimla ze uz chodia v pancuchach, ale rano si ich vyzlecu, ja som dneska davala ucitelke do ruk pancusky , ze ked pojdu von , nech mu oblecu, sama tak povedala, my chodim rano autom, a v triedach je teplo, a urcite stacia len teplaky, lebo von chodia pred obedom, neviem ako by bol naobliekany dovtedy a hrat sa v tom.

suzzi_
12. nov 2013

@hemetre dakujem za odpoved. u nas v skolke vyzaduju aby malo dieta pancusky na sebe cely den ak chceme aby ich malo aj vonku. takze v tomto pocasi dcerku uz iba v teplakoch v triede nemozem nechat, pod teplaky jej ucitelky pancusky na prechadzku nedaju. obliekam take teplakove leginy s ponozkami (na to nohavice ked idu von), prip. do buducna pancusky so suknickou ci pohodlnymi satami (to vsak neviem ci jej nebude nepohodlne ked pojde cikat). mna zarazili tie pancuchy+teplaky vnutri, aj to ze kamoska sa pohorsovala ze sa nemam divit ze mam dieta chore ked ho tak slabo obliekam 😎 .

skybaby
12. nov 2013

@suzzi_ ja dávam dcére pancusky a na to nohavice, tak ide do škôlky, tam vyzlecieme nohavice, dáme suknicku a ked idu von, tak si to zasa vymení 😉

mamavera
13. nov 2013

@suzzi_ obliekaš svoje dieťa veľmi rozumne, nedaj na kamarátku, ak má dieťa v triede, kde je okolo22-23 stupňov pančušky a na nich tepláky, tak sa prehreje, spotí aj pri bežnej hre, čo potom pri pohybovej....a bude medzi prvými choré. Pod oteplovačky alebo oteplené nohavice stačia iba pančušky. Už som tu niekde na koňovi písala, že som mala v škôlke troch súrodencov, ktorí nemali nikdy pyžamko s dlhým rukávom, v takomto období mali v triede krátke rukávy, v zime pod oteplenými nohavicami len ponožky....až keď som ich upozornila, že sa mi dostáva pri sánkovaní sneh pod tie nohavice priamo na nôžky, tak im dali pančušky, ale iba pokým bol sneh. Ani jedno z tých detí som nepočula zakašľať, nikdy nemali sopeľ, za celú dochádzku iba kiahne.Rodičia boli pôvodom Francúzi, deťom sa veľmi venovali, ale mali studený odchov, more zeleniny, takmer žiadne sladkosti a do tmy s nimi býval vonku.

mamavera
13. nov 2013

@marianna_c_ tvoj synček vie, že si s bábätkom doma, tak chce byť s tebou tiež, to je všetko. Cíti, že tebe to trhá srdiečko, keď plače a nechávaš ho tam, tak sa mu zvyká ťažšie. Zostáva len vydržať, jedno dieťatko si zvykne skôr, iné neskôr. Rekord mi držalo dievčatko, ktoré plakávalo rok aj pol....dúfam, že to nebude tvoj prípad. Bolo veľmi šikovné, len chcelo byť s maminou, aj keď som ho na chvíľu zabavila (väčšinou sme varili v kuchynke) po chvíli si zmyslelo na maminku a spustilo. Teraz už varí v jednej reštaurácii a keď do nej prídem a zaregistruje ma, tak si príde prisadnúť a spomíname, že si odplakala za celú triedu 😎 . Neboj, zvykne si.

marianna_c_
13. nov 2013

@mamavera hm, to ma troska povzbudilo, snad onedlho budeme len s usmevom spominat 🙂 aj ked teraz to take usmevne nie je, bohuzial...maly je placlivy aj cez den, ked si nieco zmysli, ze sa mu nechce robit, tak ako robia vsetci ostatni, napr. vcera mali kreslit podla obrazku na tabuli kocurika, a on vraj tak spustil, ze ho musela ucitelka poslat prec od stola, lebo sa ten plac nedal pocuvat ☹ tak sme cele poobedie doma nacvicovali ako nakreslit kocurika a slubil mi, ze ho dnes nakresli, tak som zvedava... Vidim, ze mate dlhorocne skusenosti, tak sa opytam, zajtra maju zo skolky vylet, rano tam normalne pridu a o pol desiatej sa ma ist aj s rodicmi, co su doma na taku dvojhodinovu prechadzku...neviem, co mam spravit, lebo ist by som aj s malinkou mohla, ale neviem, ci potom ten navrat do skolky nebude pre maleho velmi tazky a kruty, iba by som mu to vecer vysvelila, ze sa tam potom vrati naobeduje , vyspinka a ja zase pridem, ale neviem ci mam alebo nemam ist, co myslite??? poradite mi??? 🙂

lubiku
13. nov 2013

Ja mam chlapca a dotriedy ide v tricku s dlhym a pancuskach a ked ide von natiahne len rifle a mikinu+ bundu a je vychystany 😵

kristiii
13. nov 2013

@suzzi_ ahoj ono záleží aj do toho ako vašu škôlku vykurujú. Napr. v malého triede nebýva moc teplo, čomu som ja osobne rada, lebo môj malý ochorie najskôr keď je niekde prekúrené. Keď sme tam mali rodičko tak som bola v mikine a ako som tam sedela tak mi bola normálne kosa. Jasné že deti tam aj behajú, skáču a robia rôzne aktivity, ale zároveň aj veľa času strávia na zemi či za stolom kde papajú a kreslia a pod. A všimla som si že aj učiteľky zvyknú byť v takých teplejších flísových mikinách alebo vestách. Takže u nás väčšina pančušky dáva, aj môj malý nosí a von si potom prezlieka tepláky za nohavice. Niektoré maminky dávajú dokonca na dlhé tričká aj mikiny alebo flísové vestičky čo ja teda zatiaľ nie, takže môj býva v podstate oblečený tak priemerne 🙂 Ale ak je u tvojho drobca v triede vyslovene teplo tak by som pančušky nedávala. Ale veď spýtaj sa aj jej ak ti už vie povedať či jej nebýva chladno alebo naopak teplo. Môj malý si tie pančušky pýtal aj sám, ale mikinku si ráno automaticky vyzlieka že ju nechce. Ale vie že ju v skrinke má a že keby mu bolo chladno tak si ju má vypýtať.

mamavera
13. nov 2013

@marianna_c_ prosím ťa nevykaj mi, na koňovi si všetci tykáme, aj keď mám už bližšie k babke ako k mamine 😉 trošku ma zarazilo, čo si napísala - mal kresliť kocúrika podľa obrázku na tabuli.... v prvom rade, dieťa, ktoré má tri roky NIČ NEMUSÍ!!!!! Keby celý školský rok sa do ničoho nezapojilo, tak to je v poriadku. Mala som takého chlapčeka, nesmierne inteligentného, ale plachého. Nerobil s nami nič hádam do mája a to mal štyri roky. Potom začal s nami cvičiť, najprv bokom od detí, pri mne, postupne už aj s deťmi a začal robiť všetko ostatné. Je vynikajúcim žiakom a vynikajúcim klaviristom, vôbec nič mu nechýba. On sa všetkého zúčastňoval pasívne, ale vnímal, čo robíme a ukladal si to do hlavičky. A ďalšia vec, neviem presne, čo bolo cieľom pri kreslení kocúrika, ale výtvarná výchova je činnosť tvorivá, možno tvoj synček chcel kresliť zvieratko iné, neviem, ale nechala by som to na ňom, čo bude kresliť a či vôbec kresliť bude. Dôležité je, aby ho kreslenie tešilo, keď nenakreslil včera, nakreslí nabudúce. Kedy bude nabudúce, by som nechala na ňom. Doma to vôbec s ním nerozoberaj, ani sa o škôlke nerozprávajte. Čo sa týka toho výletu, pre teba je zložité, aby si sa ho zúčastnila, kde dáš malú? Nechala by som ho doma, na výlet pôjde ešte veľa krát, môžeš mu to urobiť ako odmenu, že vidíš, že sa veľmi snaží a stále sa zlepšuje, že už je tých slzičiek menej, tak si urobíte voľno. A prisľúb mu, že keď sa bude naďalej snažiť, zase si niekedy voľno urobíte. Ak ti to pomôže, ja som revala v škôlke mesiac v kuse ako pavián, až ma museli z kolektívu zobrať.....a nakoniec som v škôlke zakotvila nafurt 😎

mamavera
13. nov 2013

@marianna_c_ sorry, som to nepochopila, môžeš ísť aj s malou. Tak choď, ale dohodni sa s učiteľkou, že ho po obede zoberieš domov. Malému pripomeň, že je to len dnes a že je to odmena, preto, že sa snaží....to, čo som písala vyššie. Určite by bol smutný, keby si odišla a jeho tam nechala poobede, je to ešte na neho skoro.

hori
13. nov 2013

@suzzi_ preeeesne tak obliekam ako ty... pancuchy alebo leginy a na to nohavice, v skolke nohavice vyzleciem a dam do triedy suknicku (ked ma leginy, tak ani to nie) a ked idu von, tak sa to zasa vymeni... tak mi to navrhla ucitelka, lebo som tiez davala pancuchy a teplaky do triedy a ked som prisla poobede po malu, vzdy bola iba v pancuskach... v nasej skolke kuria dost.

bernardina
13. nov 2013

nás čaká školka vo februári a pomaličky sa nato uz pripravujeme, mala bude mat 2 a pol roka a ani netušim ako si na takú zmenu zvykne. Keby som nemusela ist do prace koli financiam, tak si to s nou este uzivam kludne aj dalej doma. Rozmyšlam že sa budem musiet porozpravat s pani učitelkou na čo ju mam privykať ako to beži v takej školke. Starši synovia 15,13 už vyrastli a ja sa uz na vela nepamätam...Dost ma trapilo že sa moja mala stale vyzlieka a pobehuje po byte len s holou prdelkou a s bosými nôžkami. Vsetci mi vravia a ved aj ja jej hovorim obleč sa lebo budeš chora. No na počudovanie chora už dlho alebo lepšie ešte vôbec nebola, okrem obdobia ked jej isli prve zubky. tak som rada ze som sa tu dočitala ze je lepsie deticky prilis nepreteplovat a skor otužovat. Ja si tiez myslim ze najskor su deti chore vtedy, ked sa spotia a potom ich ofukne a uz je choroba a sople. Moja mala je žive a neposedne dievčatko a neviem či to odlúčenie nebudem znášať horšie ja ako ona. ale radšej nech je tak.

lliillii
14. nov 2013

Ahojte baby. Tak moja malá nastúpila do škôlky až teraz 04.11.2013. Nastúpili všetky deti naraz, čiže neprišla do už zabehnutého kolektívu. Na škôlku sa už dlho strašne tešila. Prvý deň prebehol celý s úsmevom 🙂 (podotýkam že nikto v škôlke neplakal) Druhý a tretí deň tam išla s úsmevom, ale domov mi chodila s fialovými kruhmi pod očami, čo niekoľko krát za deň jej bolo smutno a plakala. Štvrtý deň bola kríza ako vyšitá (v škôlke plakali všetci), nechcela tam ísť, plakala, kričala, kopala, chcela utiecť zo škôlky, trhali mi ju z rúk. A odvtedy je to dobré. Do škôlky ide s tým že sa teší, sama povie že nebude plakať a keď to na ňu cestou do škôlky príde, tak si začne rozprávať rýchlo obľúbenú básničku, alebo pesničku a predýchava. Poobede je vždy vysmiata a sama hovorí že v škôlke je super. Len tie rána sú pre ňu ťažké, aj keď tam chce ísť. Verím že aj to skoro prejde.