Nerešpektovanie učiteľky

janinka13
7. sep 2016

Dobrý deň, vopred ďakujem za každú radu. Dcérka - 3roky, nastúpila do škôlky a na tretí deň sa sťažuje učiteľka, dieťa ju ani kolegyňu neposlúcha, je vzdorovité, nechce robiť to, čo jej prikážu, nevedia, ako na ňu, nechce s ostatnými sedieť za stolom. Beriem, viem, že moje dieťa nieje ideálne, ale to nieje ani jedno, viem, že je vzdorovitá, nervná, ak nemá po svojom, hnevá sa. Sme v období vzdoru, všetko je nie, nebudem, nechcem, nepozdravím v poslednej dobe. V lete bola na 2 týždne na príprave do škôlky, prvý deň nesedela za stolom a vrešťala zakaždým, ako nemala podľa seba, druhý deň už sedela a čakala, kým dojedia, aj keď sama nejedla, koncom prvého týždňa už nevrešťala, detičiek bolo sedem v kurze a bola 1 učiteľka a asistentka, ale každý deň mali program, venovali sa im, kreslili, niečo vytvárali.... V bežnej škôlke je 25 detí (max.povolený počet) a 2 učiteľky, podotýkam, dcéra má deti a kolektív rada, neplače, teší sa do škôlky, ide bezproblémovo a bez plaču, lenže sú tu deti mladšie než 3roky, niektoré jačia, prerevú celé 2hodiny, kým pre nich prídu rodičia, takže verím, keď majú takýchto detí viac, že je to na nervy, ale netuším, či deti, ktoré neplačú, a hrajú sa - jasné že celé 2h sa nebudú sami hrať, či aj oni majú dáky program, sa im venujú, alebo sa venujú deťom cez adaptačné, ktoré plačú, lebo nie sú s rodičmi ale v cudzom prostredí. Dosť sa ma to dotklo, keď mi povie pedagóg s dlhoročnou praxou, že nevedia si s ňou rady. A keď bola v malom kolektíve, kde sa im plne venovali, tak si rady s ňou vedeli. AKo viem, je to len tretí deň, ale zamrzelo ma to.

moni244
7. sep 2016

@janinka13 nemôžeš porovnávať malý kolektív, kde sú na deti dve a veľký, kde je 25 detí na jednu učiteľku, druhá prichádza pred obedom, chvíľu sú dve a potom zase je len jedna.
Skús sa aj s dcérou porozprávať, že takto to nejde

ragulca
7. sep 2016

@janinka13 je potrebné učiteľkám vysvetliť, že na to tam sú, za to sú platené, aby dieťa zaujali, a že nie každé dieťa bude dva dni po nástupe do škôlky počúvať na povel. Rovnako im je potrebné vysvetliť, že dieťa vo veku 3 rokov sa nachádza v období vzdoru. Ja by som to zatiaľ brala iba ako informáciu pre teba, čo dieťa v škôlke robilo, ako pracovalo :D, zatiaľ nič viac nič menej. Ak sa budú učiteľky sťažovať naďalej, potom by som sa spýtala, že načo tam vlastne sú, že predpokladáš, že majú príslušné vzdelanie, atď....

lucysl
7. sep 2016

No mne tiež učiteľka s 20-ročnou praxou povedala, že nevie, čo má robiť, lebo sa jej náš syn hádže po zemi. A ja jej na to, že to neviem ani ja, pretože doma sa nehádže 🙂 To bolo minulý rok a dnes sa tí dvaja majú veľmi radi, až mi ej to komické. Potrebujú si vzájomne na seba zvyknúť, nielen deti na učiteľku, ale aj ona na nich.
Ja som drobcovi stále prízvukovala, že čo a ako v škôlke a jej som načtrtla ako tým "amokom" predchádzať, čo na neho platí a podobne 🙂

sue
7. sep 2016

@ragulca myslíš, že to tie učiteľky nevedia?

...ktorá z nás by zvládla 25detí vo veku 2,5-5 rokov?

...ja osobne by som zvládla max 4 😞

My keď sme boli malí, nik nám "nerobil program", výnimočne sa s nami hral dospelák...boli sme naučení hrať sa sami, výrazne samostatnejší a podobne.

Absolútne chápem, že sú učiteľky nešťastné 😞 sú v hroznej situácii a nemajú na výber...ony majú príkazom, koľko detí musia vziať... 😞 rodičia sa sťažujú, že škôlky neberú, tak na ministerstve zmenia zákon a zvýšia počet detí na učiteľku. Nikoho netrápi, že je to nezvládnuteľné 😞

Už len skontrolovať obutie / oblečenie / utretie riťky 25deťom je o hubu...

janinka13
autor
7. sep 2016

@moni244 ide o tretí deň a sú tam dve učiteľky na 25 detí na 2 hodiny, z toho tam polovica detí plače (jasné, je niektorým smutno, cudzie prostredie)

beruskaa26
7. sep 2016

Ahoj...moj syn ma 3 roky a 9 mesiacov...tiež ma problém s rešpektom...je dosť živý...vraj excelentný prípad...nechce sa deliť o hračky...nechce poslúchať a dnes dokonca zo zúrivosti napadol učiteľku...a aj nejaké dieťa...takže máme si ho dať do pucu....dúfam že sa to zmeni...lebo fakt neviem...aj v súkromnej mal s tým zo začiatku problém...som z toho sklamaná 😡

siska53
7. sep 2016

@janinka13 tak poradit si s nou maju ony,urcite nie je prve dieta,ktore ma taky problem.

Malej by som sa len povedala,ze vraj podla ucitelky nemala chur eobit to ci ono.. Mozno sa rozhovori.. Alebo sa jej opytat,co robili v skolke,co sa jej pacilo a co nie. Ale nie hned ako z nej vyjdete.
A ber to len ako informaciu. Nic viac,nic menej. Ona si musi zvyknut. Nas po tom,co prestal revat,zas nechcel respektovat ucitelku. Ked som sa jej ja po nejakom case pytala,ze ako to s nim vyzera teraz,az vtedy mi to povedala,ale ze to uz vyriesila a vsetko je ok.

siska53
7. sep 2016

@beruskaa26 a doma sa sprava ako?
Tiez tak ako v skolke? Ak nie,moze to byt sposob ako reaguje na stres zo skolky. Mozno hodit rec so psychologom,co by pomohlo? Ale aj na tieto situacie by ucitelky mali byt pripravene.

ragulca
7. sep 2016

@sue ja v tomto prípade mám problém s tým, že ide o tretí deň v cudzom prostredí s cudzími deťmi, z ktorých pre istotu väčšina plače, s cudzími tetami, ktoré má počúvať. Zdá sa mi prisilné hovoriť teraz o nerešpektovaní. Veď, preboha, aj to dieťa si musí zvyknúť, všetko je pre neho nové. Veď ešte aj na ZŠ berú s nadhľadom, ak sa prváčik chce prvý mesiac cez hodinu prejsť, nieto 3-ročné dieťa v škôlke.

lucinka511
7. sep 2016

@ragulca ved hej ale si ziber co asi tie ucitelky maju s tymi detmi rodit. oni nemaju za povinost ich vychovavat na to su matky. a dieta uz je v takom veku aby pochopilo.ze obcas sa treba vediet soravat.ja byt ucitelkou.tak take dieta si nevsimam. ved sa mu nic nestane a po case sa mozno umudri.a ak tak si treba hladat skolku kde je menej deti a viacej uciteliek ale za to sa uz samozrejme priplaca.

mysga
7. sep 2016

Určite to bola sťažnosť a nie informácia? Že zatiaľ je to takto - nevieme si s ňou dať rady, chová sa takto a takto...? Či ak sú info negatívnejšieho charakteru, tak rodič nemá radšej ani vedieť, že čo jeho dieťa robilo xy hodín v Mš? Ja len, že som sa nestretla s tým, že by sa učiteľky po 3 dňoch "sťažovali".

maciatkolulu
7. sep 2016

Dakujem, ze nie som ucitelka v skolke.... 😉 neviem si predstavit, co by mala ucitelka ako robit s tvojim dietatom, ked jej tam dalsich 5 reve, robit program? Pokial si to takto predstavujes, tak fijuuu do sukromnej a pustis miesto inym, ktori sa zarucene potesia a nebudu hladat za vsetkym nieco. Tiez mam trojrocneho, ale sme zatial doma a aj preto, ze je akurat v tom zlom veku 😉 A ja by som urcite verila ucitelkam, zeby bol vzdorovity, sama si malu opisala, tak ako si opisala 😉 ja by som skor chcela radu, co mam robit, aby sa zlepsilo spravanie mojho dietata
@janinka13

lucinka511
7. sep 2016

@janinka13 no nerob nic.skus povedat nech sa umudri a podla mna sa sam prisposobi casom.nic ine mu nezosrane.len sa prisposobit. ako nik sa mu urcite nebude extra venovat.na to su ine skolky a ine priplatky mozno. nie obycajne skolky len s 2 na 25 malych deti...a ked sa neumudri ti dieta .tak dat odklad.

moni244
7. sep 2016

@mysga asi tak, možno to bola len info, ako deti zvládajú prvé dni, ale tak mamičky sú precitlivené na svoje deti (tie témy, čo tu pribúdajú ma v tom utvrdzujú) a všetko negatívne na svoje deti zvaľujú ako neschopnosť učiteliek

janinka13
autor
7. sep 2016

@maciatkolulu nevravím, že neverím učiteľkám, to som vôbec tak nenapísala, len sa pýtam na skúsenosti iných mamín, a neverím, že ďalších 24 detí poslúcha na slovo, hľadám radu, pomoc, ako iné maminy prežívajú starosti v škôlke, nehľadám za tým nič

hettinka
7. sep 2016

@janinka13 nevedia ako na ňu??? A to ti povedali??? Veď oni sú profesionálky a oni majú na to školu, hádam aj nejakú prax a mali by si poradiť ... a ty máš akože čo riešiť? 3-ročné dieťa ty nemôžeš z domu usmerňovať, môžeš mu dohovoriť, ale veď si v školke ešte len zvyká, učí sa žiť v kolektíve a vnímať cudzie autority ,., to po 2 dnoch už robia závery? No nech idú do kelu ...
Ak to nezvládajú, sú aj iné profesie ,,,

janinka13
autor
7. sep 2016

@mysga prišla som si pre ňu a že nech ostanem chvíľku, že sa chcú porozprávať...

hettinka
7. sep 2016

ja nechápem, ako môžu hned od začiatku takto zneistiť rodiča, ktorý je sám z toho nesvoj, ak ide dieťa prvýkrát do školky ... aj navrhli nejaké riešenie? Veď oni by mali radiť tebe, nie naopak.

mysga
7. sep 2016

@janinka13 Hm, ono je to tak. Je asi tisíc spôsobov ako zvládnuť vzdorovité dieťa v MŠ. Ale sem tam sa nájdu deti, ktoré sa nechytajú. Na nič. Tu zvyčajne pomôže už len metóda, ktorá sa oficiálne robiť nesmie - "vylúčenie" z kolektívu, t.j. tak si sadni za stôl a seď tu aj celý deň, my ostatní sa ideme hrať. Ale po troch dňoch tam žiaden kolektív ešte nie je vytvorený, aby riešili toto, alebo (keďže sa to nesmie kôli šikanovaniu bla bla bla,tak to nerobia) Možno ešte skúšajú to, či sa nepodarí tebe ako mamine jej "dohovoriť",hoci je malá. Určite sa to časom zlepší, len možno je tvoja dcérka silnejšie kafe, teda aspoň v MŠ. 🙂 aj to jej raz bude na čosi dobre.

dominika6
7. sep 2016

@janinka13 sama vieš že je vzdorovitá, nervná, ak nemá po svojom, hnevá sa. Sme v období vzdoru, všetko je nie, nebudem, nechcem, nepozdravím ...tak povedz učiteľkám že ok,prosím o trpezlivosť a nechajte ju,nenútte ju,môže plakať v kúte,kým sa neskludní..je to aj o povahe dieťaťa,aj o tvojej trpezlivosti,...oni nemusia upokojovať 10 urevaných detí naraz a dalších 10 kludných bude hodinu nečinne čakať..
tak ako tebe vadí že ju nevedia individuálne zaujať,tak môže rodič kludného dieťaťa povedať,že sa učitelka venuje tvojmu dieťaťu viac, ako jemu čo nereve a nezúri...treba chápať obe strany a chce to čas

zankaj
7. sep 2016

@janinka13 moja ja som su vcera tiez vypocula neboj. Zevraj je drza mala. No tak som sa opitala v com sa im to zda? A ze nepovie prosim su na vsetko. Ako nie v zlom ale dima je slusna a dokaze povedat prosim si ked nieco chce ale ze im sa to zda mali mala by to stale rozpravat. Tak neviem ci som ja blba ked moje dieta je doma uplne v pohode alebo v skolke si uz neviem ci myslia. Vravela som ze je tam na to aby ju zaujala a vysvetlila jej co sa jej na nej nepaci skor to mala pochopi ako ked na nu nahuci.

intrograla
7. sep 2016

No a nezabudni hovoriť o týchto svojich pocitoch a krivdách aj pred dcérou a už v živote nebude rešpektovať nikoho. Nedivím sa, že sa ťa to dotklo, lebo aj mňa by sa dotklo keby si s mojim dieťaťom nevedeli rady dve učiteľky, ktorých rukami prešlo XY detí. Ale úprimne, poznáš svoje dieťa najlepšie a niečo v tomto duchu si predsa musela čakať. To že sa mu niekde venovali a "dali si s ním rady" a to pravdepodobne na úkor záujmu o ostatné deti, ešte neznamená že s takýmto špeciálnym prístupom sa mu budú prispôsobovať všade. Ak áno, hovoríme predsa o trošku inej škole. Jediné, čo môžeš urobiť je dohovárať dcére a začať ju trošku viac vychovávať doma. A v žiadnom prípade pred ňou neohováraj učiteľky, lebo to vedie k strate akéhokoľvek rešpektu najprv k učiteľkám a neskôr aj k tebe.

edn
7. sep 2016

@hettinka to je sice pravda, ale mala by aj matka svoje dieta doma vychovavat a nielen ucitelky.. nehovorim, ze je to tento pripad, ale my v skolke mame problem s jednym chlapcom - uz teraz druhy rok..vsetkym detom robi zle, ucitelky si s nim poradia len z polovice a ked vidim ako ho matka "vychovava", tak sa ani necudujem.. a potom sa trapi cela skolka.. a nemyslim si, ze to je chyba uciteliek, ked 63 deti poslucha v ramci normy a on je ako satan.. jasne, ze po troch dnoch by ucitelka nemala este taketo veci riesit, ale ja si myslim, ze to mamicke povedali preto,aby sa snazila aj ona nieco s dietatom robit a pripravit ho na tu skolku a nie, ze by to mysleli v zlom..

snapi
7. sep 2016

@janinka13 ziadne bezne dieta nebude posluchat na slovo. Ja deti k tomuto ani neviediem. Nie je to stroj, je to clovek s vlastnou hlavou. Ja by som sa porozpravala s dietatom, ze ako to v skolke chodi, nic by som mu vsak nevicitala. Ak by mi ucitelky znova o par dni nieco taketo povedali, tak by som to s nimi riesila. Dcerka je v skole prilis kratko na to, aby nabehla hned na pravidla a robila vsetko podla predstav uciteliek. Ucitelky musia tiez dieta spoznat, prist na to, co na nu plati, mnohokrat je to metoda pokus a omyl. Musia si s nou vybudovat vztah, mala ich casom zacne respektovat ak na to pojdu spravne. Ty hlavne nezufaj, cakaj ako sa situacia vyvinie. Spolupracuj s ucitelkami, skus im pripadne povedat co tebe doma na malu zabera ak dochadza k nejakej vyhrotenej situacii. 3 dni je na taketo konstatovanie podla mna malo.

mysga
7. sep 2016

Ja stále vravím,v mojom ideálnom svete by raz za 4 mesiace dostali rodičia video z bežného dňa v škôlke. By odpadli. :D niektore neposlušné deti sú v škôlke anjelici a naopak.

maciatkolulu
7. sep 2016

@janinka13 a ty si s tymi 24.rodicmi hovorila, ci pytala sa ich, ci ich tiez neupozornili, mam uz dve velke deti, ale kebyze sa mam zaoberat s kazdou vecou, co im povedali za ich skolkarske roky, tak som na praskoch. Asi sa tvoje dieta nebude chovat ucebnicovo 😉 tak sa v prvom rade porozpravaj s nou.... Je sice este mala, ale je uz dost velka, aby vedela pochopit co a ako. Ale pokial vam to nevyhovuje, tak ju daj do sukromnej a bude mat maly kolektiv

maciatkolulu
7. sep 2016

@hettinka a ked to nezvladaju rodicia, tak nech svacnu dieta do sukromnej 😉 a je po probleme 😉

nyusika
7. sep 2016

@mysga klinec po hlavicke si trafila...
rozumiem, ze kazda matka je na svoje dieta citlivejsia, ale nezda sa vam (niektorym), ze cakate od uciteliek prilis vela ??

reci "je tam na to, aby to zvladala" ma desia. ako pridu rodicia "beznych a vychovanych" k tomu, aby sa ucitelky venovali vyhradne problemovym ??

Nikto od takto malych deticiek necaka, ze budu ako psiky posluchat na slovo. ale zakladne veci - rozumej to, co sa v skolke bezne robi - spolocne stoluje, spolocny program, spanie....byt uz zvkadnut mali.
ked nie, terba zvazit inu formu kolektivizacie.

sardinka336
7. sep 2016

@janinka13 a ty si čo robila 3 roky s dietatom na materskej????? Učila si ju niečo? Ci si len robila to čo ona chcela lebo bola nervna...myslím take ze jeme za stolom, chvilu počkame, jeme lyzicou atd...
Z toho čo píšeš mám skor pocit ze do školky prišlo nepripravene dieta z domu a teraz mate studenu sprchu...

maciatkolulu
7. sep 2016

@janinka13 ale tak zeny, nebudte zase zufale, ked vam ucitelka povie, ze vase dieta, ktore ako viete aj vy, ze prechadza obdobim vzoru, ze je take a onake 😉 😉 Ved hlavu hore a ide sa dalej a nie pitvat sa v tom a rozmyslat, ci ma, ci nema na to pravo a co tym chcela ako ovedat. Jednoducho je to male decko, ktore v skolke prve dni nepocuvalo a hotovo, treba ho DOMA hlavne vychovavat k tomu ze su aj ine autority a prizvukovat, aka je super velka, ze neplace ako poniektore deticky o ktore sa potom ucitelky musia starat, ale ked povie pani ucitelka, ze sa ide papat, tak sa proste musi ist jest, to nie je ako doma, ze zhanas si decko a pride na piaty krat 😀 k stolu, kebyze to tej ubohej stvore, ci stvoram pedagogickym robili vsetky decka, tak sa zbesnie a pojde radsej do bena kopat 😀 Fakt to treba brat trochu s nadhladom a nie sa hned trapit, mozes si s kamoskymi na tie harpie ponadavat a bude ti lepsie, lebo takto to vyzera dost komicky 😉