Neskorý nástup do materkej školy - rady a skúsenosti
Ahojte maminky.....bola by som rada, keby ste sa tie, co mate s tymto skusenosti, respektive ste si to niekde natudovali /poprosim zdroj/ ...ide o to, ze mame 9 mesacne dieta a trojrocnu dcerku, ktora by mohla nastupit v septembri do materskej skolky /to uz bude mat 3 roky aj 11 mesiacov/ ...ale kedze som doma so synom, rozmyslame, ci je nutne ju do tej skolky uz dat, ci ju este nenechat doma a pockat...ja s tym problem nemam, som s nimi rada, rada sa im venujem, len som si nie ista:
- ci doma nebude stagnovat, predsa len, ja nemam taku kreativitu ako ucitelky v skolke, ani nerecitujem, nespievam, nerobim pre nu take rozne aktivity ako v skolke /samozrejme ze kreslime si, vystrihujeme, rozpravame sa, s plastelinou hrame, ale neviem tie finty uciteliek v MS, ako vytvarat nejake veci z papiera, gombikov a co ja viem co este.../
- ci nebude mat neskor problem sa zaradit do kolektivu
-ci jej kamarati nebudu chybat
-alebo nieco ine...ci jej tym neublizim...
prosim maminky, ktore maju skusenost s tym, ze dali svoje deti do skolky z tychto alebo inych dovodov v ukoncenom 4. alebo 5. roku veku dietata /dcera je septembrova/ aby mi napisali svoje skusenosti, postrehy, napady a podobne......nechcem nijako svojej dcerke ublizit ..
poprosim aby nepisal nikto, kto len hypoteticky vie ze si nieco mysli a mysli si ze je to pravda...ide mi o realne skusenosti...dakujem...
Vseobecne, dieta sa uci v skolke vela inych veci, ktore sa doma nenauci, neverim, ze kazda mamicka je pedagog a uci podla statneho vzdelavacieho programu ISCED O, ktory ma schvaleny Ministerstvom skolstva...
Ide o cely komplex vedomosti, zrucnosti, navykov, ... nielen o drzanie ceruzky. je to ako s recou, ak nespravne vyslovuje, rodicia chodia k logopedovi, ak nespravne drzi ceruzku, potrebuje pomoc aj zo strany rodicov.
Rodina je dolezita a potrebna, bez spoluprace s nou je to tazke, nepisem, ze vsetko nauci skolka, ale ze skolka je potrebna z vyssie spominanych aspektov. To su skusenosti s detickami, nie len vlastny nazor. A za tym si stojim.
Niektore mamicky by som vzala aspon na 2 tyzdne na cely den do skolky, aby videli, aky je to rozdiel... Vy mate doma 1 - mozno tri deti, v skolke je ich 25. Nemozete byt vsade v kazdej situacii s kazdym naraz. Sme len ludia. Neverim, ze vam dietata nespadne, neumaze sa atd... A na obhajobu aj inych pani uciteliek, sme rozne, to ano, ale ak by deti ovladali zakladne navyky uz z domu, spravali sa priatelsky, nemuseli by sme riesit kopu incidentov, ktore prinasaju deti z rodiny... Nad tym sa tiez zamyslite...
@dadka0806 K peniazom na skolku... ak neplati obedy, nemozu ju oficialne evidovat, tym padom nedostanu prispevok na dieta, co je okolo 150 Eur na mesiac. Mesto dava skolke peniaze na dieta, nie na platy, ucitelov atd... A podla poctu deti maju peniaze, z toho ide na platy, prevadzku, energie, pomocky... Takze ci mat alebo nemat tych 150 Eur na dieta, preto kalkuluju...
ja som bola- som- v podobnej situácii, synčeka mi síce vzali ako 3- ročného, ale po mesiaci ostal doma zo zdravotných dôvodov- yistili mu poruchu imunity. Dcérka mala vtedy 9 mesiacov a ja som mzslela, že sa zbláznim. Ale zvykli sme si a po roku, keď mal začať znova chodiť do škôlky, mi to už ani neprišlo ako podstatné odbremenenie. Malý si potom ako 4 ročný rýchlejšie zvykol, aj keď šiel do úplne novej triedy, neplakal- resp. len trošku, aj som na ňom videla, že je v oveľa menšom strese. Nemal už pocit, že som ho "šupla" do škôlky, a dcérku si nechala doma- aspoň dúfam. Ja som sa tiež trápila, či mu dokážem urobiť program, nahradiť deti- predsa len, mala som malé dieťa s úplne inými nárokami a iným režimom- ale myslím, že jaž taký problém to nebol. Horšie je to teray, má 4,5 roka, a ke´d je dlhšie doma, tak na ňom vidím, že mu už nestačíme, do tých 4 rokov mi prišiel, že mje šťastný, že je s nami... Okrem toho myslím, že to pomohlo ich vyťahu so sestričkou, sú na seba dosť naviazaní. takže si myslím, že všetko ylé je na niečo dobré. Ja ke´d som s študovala nejaké veci od psychológov, tak sa mi páčil jeden názor, aj keď sa asi nedá uplatniť na všetky deti- 2- ročné je do kolektívu zrelé málokedy, 3- ročné niekedy, 4- ročné spravidla áno, a 5 ročné kolektív potrebuje.. náhodou u nás to platí...

@evka_szabova Ahoj ak teda mozem tikat saom velmi rada ze si sa takto rozpisala aj podla mna to nie je tak ze v skolke je najlepsie podla mna je to v kazdej skolke inaksie mam kamaratku ktorej dcerka chodila do jednej skolky non stop s tej skolky chodila spinava hladna neupravena jednoducho sa ucitelky nevenovali detom.......nebola jedina kto tak chodi domou ucitelkam bolo jedno co deti robia vonka ci zjedia obed a tak dalej prehlasila ju do druhej skolky a skoro vsetko sa obratilo na lepsie......moja sestra ma dcerku tiez vo skolke a obcasne ked pride po nu do skolky ma mala v skrinke kadejake smeti sestra sa jej pyta ze skade to ma a mala jej na to odpovie ze ked su vonka tak sa hraju pri smetnych kandliach a ucitelky im to dovolia minule mala malá v skrinke cigaretovu skatulku a v nej spaky pozbierane zo zeme ako mozu toto pani ucitelky dovolit??????kazda pani ucitelka by sa mala nad sebou zamysliet..........cest vynimkam......ani v skole to nieje boh vie co minule sme boli v nakupnom centre...ako tak ideme mala mi z nicoho nic zacala plakat a samozrejme sa mi zaniesla dostala krce cela zmodrela zozelenela.......ledva som ju prebrala stalo sa to vedla bankomatu.....stala tam jedna pani pozerala na nas s otvorenymi ustami......nepomohla mi.....ked som malu konecne prebrala tak sa moj 8 rocny syn pozdravil tej dotycnej pani dobry den pani ucitelka ...... v tom soku som to nevnimala az potom neskorsie mi doslo co vlastne povedal tak som sa ho pytala a povedal mi ze je to pani vychovavatelka zo skoly ma na starosti 1 cikou a 2 cikou taketo pani ucitelky by mali ovladat prvu pomoc v kazdej situacii a kdekolvek podla mojho nazoru a ta dotycna pani nam ani len nepomohla samozrejme dookola bolo plno druhych ludi sedeli v restauracii v kaviarni a nikto ani slovko o pomoci aj ked sa mala brebrala nikto sa ma nic neopytal nikto nevolal prvu pomoc....absolutne nic......viem ze je to pre niektorych sak je to moj problem naco to sem pisem ale ludia prosim spametajte sa.........treba si pomahat a ked uz v takejto situacii nikto nepomoze tak ja naozaj neviem kam tento svet speje.....a presne tochto sa obavam dam ju do skolky......budu sa hrat nejake dieta jej vezme z rucku nejaku hracku ona sa rozplace zanesie ucitelky si povedia ved to deti bezne robia nechaju ju tak budu dalej klebetit........vravim si casto krat ved na doobedie ju mozem dat ale coak za tie 4 hodinky sa stane nieco zle......a este je tu dalsi problem v kazdej skolke kde som sa uz bola pytat minuly rok vsade ma odbili ze na taku kratku dobu ju nezoberu vzhladom na to ze nebudem platit stravne......takze pridu o peniaze......tento nas stat se len o peniazoch.....a je to pravda veruze na sukromnu skolku nemam aby mi ju preplacali hmmmmm to mozem tiez len snivat......ako pojde do skoly to tiez neviem dat ju do takej kde su deticky chore.....ale co bude medzi nimi robit kedze ona vobec nevyzera ako chora......keby ste ju videli vobec si nepoviete ze snou nieje nieco v poriadku.....takze tym nechcem povedat ze mam nieco proti nazvem to takto postihnutym detickam ja ich mam velmi rada a je mmi ich hrozne luto ale viete medzi take deti mi ju tiez nezoberu.......mam s toho dilemu...........