icon

Neviem si dať rady s 3 ročnou dcérkou

nikusik22
27. jún 2012

Ahojte, dcerka akonáhle dovršila 3 roky, začala zo všetkým protestovať. na všetko mi povie že nevie, nevie si upratať nevie sa obliecť, nevie farby a ani rátať. A k tomu rátať už vedela do 10, aj farby poznala ako tak, ked som jej povedala prvé dve začiatočné písmenká. Je strašne hyperaktívna, a papulnatá. ked sa s nou chcem iísť hrať alebo učiť niečo nič ju nebaví viac ako 5 minút a to hovorím ešte asi aj vela. Vždy ide po niečom inom. A najviac čo ma trápi a neviem či je to v poriadku, len by sa bozkávala, už som ju načapala aj s babikou, uplne strnie ked uvidí niekoho sa bozkávať. iné ju nezaujíma. Poradte mi čo s tým mojim malým šidlom mám robiť ja som fakt zúfalá. Je to normálne alebo mám vyhladať psychologa alebo čo mám robiť?

martinka1981
28. jún 2012

@nikusik22 dobru noc a zajtra ťa tu očakavame 😉

nikusik22
autor
28. jún 2012

@martinka1981 dakujem dakujem už sa vás neviem dočkať 🙂

katka1981
28. jún 2012

@martinka1981, my mame teraz taku idylku v spalni na posteli, ja za svojim notaskom a manzel za svojim. On pracuje (na projekte) a ja tiez (tu na koni). Ale idem si zapnut nejaku komediu z youtube aby aj on aspon pocuval, tak sa zasmejeme.

katka1981
28. jún 2012

@martinka1981 , aj ja by som mala, asi aj skusim zavriet oko, lebo ked zaspim neskoro, tak na druhy den som mila jak list zo socialky.

martinka1981
28. jún 2012

@katka1981 no pekna idylka 😉
my sedime vonku,ja pc na nohach a on pozera fucik 😀

martinka1981
28. jún 2012

Tak sa aj ja lučim dievčata,
zajtra sa tu snad "vidime" 😉
dobruuuu....

katka1981
29. jún 2012

No caute kocky, kde ste? Ja ze uz sa tu pise vo velkom. Mne dnes konecne padla. Mala vstala o 7. a zaspala o 21.30 bez denneho spanku samozrejme a to sme sa vratili z 3 hodinovej prechadzky po kopcoch, ked mi to manzel kukne na google aj vam napisem kilometre, co sme presli. Naozaj u nas neplati, ze cim viac znicim, tym skor zaspi. Ale bolo to super, mala je super partacka na prechadzky a ja si ju uzivam ako kamosku. Len mi doslo, ze ju asi moc buzerujem a chcem drzat stale za ruky. Ale tak ked chodime po kopcoch, kde je rosypany strk a smyka sa to aj mne a ma hole kolienka... keby spadla, kolena ma isto rozbite a kedze som odisla bez mobilu, bez vsetkeho, neostalo by nam ine, len si to domov odslapat. Stavili sme sa po ceste za kamoskou, aj nahodne boli doma, takze mala sa zagrala s jej dcerou, my sme pokecali, mala bola dnes poslusna, takze dnesny den ozaj super.

martinka1981
29. jún 2012

@katka1981 ahoooj,no pekny vylet ste mali.
Ani na moju neplati že čim bude dlhšie hore tym lepšie pospi,resp.že sa unaví a zaspi.Ale našťastie chodi spavať okolo 20-20:30
Dnes ako sme išli zo školky som prišla na to že mam doma chlapca 😀 😀 sa ma pytala že prečo ma dievčenske veci.Ja že lebo si dievča ,a ona nie ja som chlapec 😕 😕 😀 Poobede sa celkom s nou dalo aj ked tie jej muchy no konec.Ešte aj mladšej musi robiť zle napriek tomu že ta je neaka chora 😖

katka1981
29. jún 2012

@martinka1981, to co bol dnes za den? Vies co mala dnes povedala? Dosla akoze nakupovat, ja som bola predavacka. A ze ona ma chlapceka a vola sa dievca. Pritom vsetky babiky su dievcatka. Ja ze chlapec a bola sa dievcatko, ze ano. No asi nieco vo vzduchu 😀

martinka1981
29. jún 2012

@katka1981 😀 😀 asi ano. A ešte že ona chce babätko!!!! Amen tma! Už to začne. 😀
A stale sa pyta prečo maju chlapci slipy a dievčata gaťky.Vieš???? 😀

martinka1981
4. júl 2012

@katka1981
@nikusik22 no ahojte baby. Kde ste aj s tymi šibalkami?? 😉
Ta moja teraz spi,som ju nasilu uložila,rev neskutočny ale zaspala 😝
hore su od 6tej a ledva vidim tak davam kafe 😎 mladšia sa zatial hra takže som možem aj nakuknuť 🙂

katka1981
4. júl 2012

@martinka1981, moja nespala a dufam, ze nebude, lebo by isla spat o 22.30, muz ju che niekam vziat, ale nechcem, zarucene by zalomila v aute a uz je vela hodim, zaspala by velmi neskoro. Vcera zaspala v aute doobeda na 45 minut a zaspala az o 21.46. Inak je vcelku dobrucka, mame za sebou uz 3 hysaky a ukoncila ich sama a pekne perli, nieco potom napisem. S malou pozerame, Vesele Vanoce preji chobotnice. Prave nasnezilo, neskutocne krasny pocit 🙂

martinka1981
4. júl 2012

@katka1981 😀 ja tu moju zachvilu budim lebo tiež bude večer problem.Ale skoro vstavaju a ked nespi to je des.Dnes je hrozna a tie hysaky 😝 tiež.
včera zaspali okolo obeda v aute a mladšia dala asi tak 45min a potom voooobec nespala 😝 Mima asi 20 min a do večera fungovala 😝 ale tak šli spať okolo 20tej takže sa dalo.
My pojdeme na trampoliny do Zlate,niekdy je tam detske centrum,mam 2 vstupy zadara taj nech sa vyskaču 😀

katka1981
4. júl 2012

@martinka1981, my sme boli vcera v auparku v kutiku, na zlate nechcem ist, zatial, lebo boli casy kedy sme boli v tescu hadfam kazdy den, a keby chodila do kutika kazdy den, tak skrachujeme. A nechcem sa s nou natahovat, ked dostane rozum...... ale miestami ho ma zlaticko moje krasne. Boze to teplo mi strasne vadi uz. Teraz sa hra zo chou chou, zakryva ju aby spala. Baby pisali neviem v akom fore, ze treba tie hysaky ignorovat, dufam ze to nemame len take obdobie, ale druhy den nam to funguje. Sice si vytrhala brutal vlasy a ked ich muz nasiel, povedala, ze to su maminkove 🙂 Len vies, ja mam vlasy po pas a skoro cierne a ona ma jemnucke blondave. Nechodite sa kupat na zlate? Aka je tam voda, nevies? My mame kupko pod domom, ale vraj najstudensia voda v BA, mala by ani nevosla a minuly rok tam nasli bakt. v detskom bazeniku tak sa bojim.

martinka1981
4. júl 2012

@katka1981 my mame bazen doma,takže nechodime nikam 😉 a ked neni muž doma tak babam napustim maly nech sa člapkaju. Do velkeho sa sama s nimi neodvažim( neni až taky velky,je taky kruhovy ale zaplavať s a trošku da,len ja tam mam vodu po prsia) Mima odmieta rukavniky,Viki tiež takže nehrozi.Ale teplo vadi už ah mne 😠 😠 😠 toto už je moc.

ja sa snažim hysaky tiež ignorovať ale niekedy sa to neda.A muž ked to počuje tak za nou už leti že jej jednu šupne na ukludnenie 😀 😝 strašne dokaže vyvadzať a ten jej rev je psycho 😝
aj mladšia je teraz umamičkovana už niekolko dni ,no dovi dopo!!

katka1981
4. júl 2012

@martinka1981, no tak mala odchadza, lebo ze sa nudi. Ach urcite zaspi, ale ona sa tak snazi ze este povie muzovi, nezapinaj radio, lebo zaspi a uz je tuha. Ako keby nebolo tolko hodin, nech spinka, lenze je jasne, ze dnes budeme mat dlhy vecer. No co uz. Idu k uctovnikovi, rychlo som ju obliekla, kricim na nu lubim, ona na mna lubim, jaj aka je dobrucka posledne dni. Ja tiez premyslam nad bazenom, bud za 47 Eur mensi alebo v plnej vybave velky za 339 ale neviem no. Je to dost penazi, uvidime. No co sa tyak hysakov, tak som si myslela, ze mala nie je ok, ale ako vidime je chvalabohu. Dnes mala jeden preto, lebo mi liezla do podprdy a ja som stale hovorilo nono, prestan, nerob mi to, a ona sa len vesala no a az ked skoncil hysak, ze sa musi pozriet ze tammam sparatko alebo co. No mala som tam 2cm dlhu suchu spagetu. Robila som cestoviny, ale spagety nie, no ale tak mohla sa mi tam dostat. Keby povedala ale ona nepovie len hysakuje. Aj by som tuto temu zosukromnila, keby autorka mala zaujem. Si za?

martinka1981
4. júl 2012

@katka1981 však si možme aj vlastnu vytvoriť 😉
Ja som už bola lapajku zobudiť,som zvedava kedy večer zaspi 😝
Však toto,že nič nepovie len začne revať ako šialena a už som vo vyvrtke lebo reve pre nič za nič. Teda väčšinou za blbiny 😖
ach jooo,nič sa mi nechce. 😝

martinka1981
25. aug 2012

@katka1981 no čaute ženy,ako prazdninujete???
neako tu je ticho 😎

katka1981
25. aug 2012

@martinka1981, na koni uplne skapal pes. Chodime okolo vas tak na vas myslim. Mala chodi uz ľ tyzden do skolky doobeda a zajtra ma malu party, urobila som jej nepecenu tortu, lebo uz rok som mala na nu chut, ale bola som leniva ju spravit, tak som si nasla dovod 😀 a dostane Barbie, lebo ju ucitelky chvalia a vyzera to ze si uz zvykla. Od septembra ide na cely den. A vy?

martinka1981
25. aug 2012

@katka1981 jeeeee to vy takto??? No pekne!
My sme doma,boli sme v Tatrach na 2 dni ale akurat zle počasie,ale inak bolo fajn.
Mima v školke nebola,pojde až od neakeho 13.9. alebo tak neako,ideme ešte na dovču a potom už pooojde 😝 😀
Super že si malá tak zvykla,našej to trvalooooo 😀 som zvedava čo bude ked nastupi 😝
Kam chodi malá??

mirka_mt
19. sep 2012

ahojte! Myslím, že podľa názvu témy by som sem momentálne zapadla, hoci úvodný príspevok bol trošku iný ako som čakala. Nemám čas čítať celú tému, ale dúfam, že mi niekto poradí - aj niečo iné ako veľa trpezlivosti. Moja dcéra sa v škôlke správa dobre, von tiež, v cudzom prostredí je ako "zamrznutá", ale doma je to strašné. Príde mi to tak, ako keby bola v škôlke kľudná a doma sa potrebuje vyventilovať, tak nič neposlúcha, všetko robí naopak a skúša moju trpezlivosť. Kedysi už mala takéto stavy, skončilo to, ale opäť sa to vrátilo. Jednoducho, von je v pohode, ale ako zavrieme dvere, ked sa vrátime domov, je ako vymenená. Nechce sa vyzuť, niekedy ju chytí záchvat už tam, váľa sa po zemi, ale beží rovno do bytu (máme gumu na podlahe), umyť ruky je tiež problém.... Ked sa už úspešne dostaneme až sem, zase sa vyskytne niečo problematické, napr. včera ma požiadala, aby som jej otvorila jogurt. Držala ho v ruke, ked som ho jej ho prišla otvoriť, nechcela mi ho dať, ale pri tom mraučala, aby som jej ho otvorila a takto dookola. Potom som ju prekabátila, že ideme pozrieť, či sú aj dnu jahody ako na viečku. Takýto situácií je veľa. Dávnejšie som si myslela, že sa preto tak správa, že je hladná, tak jej nosím hned niečo jesť na cestu zo škôlky domov, ale ani to nepomáha. Počula som o detskom vzdore, ale toto je moc. Opísala som len niekoľko situácií, ale ked sa nazbierajú, aj moja trpezlivosť končí a nebaví ma to každý deň sa s ňou naťahovať. Po čase (aj vyše hodina) ju to prejde, začne sa normálne hrať a v podstate zakrátko ide spať. Keby sa normálne správala, mohli by sme spolu tráviť čas a spolu sa hrať a nie sa zbytočne naťahovať. Teším sa na ňu celý deň a potom máme takýto večer 😢 😠 ☹ Dúfam, že mi niekto poradí.

Prepáčte, ak je môj príspevok príliš dlhý, asi som sa potrebovala vyrozprávať a opísať situáciu podrobnejšie, lebo už fakt neviem, čo s ňou. Kedysi som si vravela, že ju biť nebudem (včera už dostala na zadok, ked hodila mobil na zem a rozpadol sa), tak na ňu kričím, ked nepomáha rozprávanie, presviedčanie ani vysvetľovanie, ale v podstate ani krik nie je to správne... Poradte, skúsenejšie mamičky! 😉

mia_31
25. sep 2012

Ahoj Mirka,
ja ti velmi neporadím, my máme presne to isté, akurát, že u nás nieje dobre ani vonku, lebo tam ju zase neviem dobehnúť lebo je rýchla ako gula a zo zásady robí veci čo sú nebezpečné. V škôlke mi povedia, že bola dobrá, pekne papá, spí, spolupracuje, keď po ňu prídem ( samozrejme sa teším ako blázon ) kríčí Hujá mama a keď prejdeme brány škôlky tak začína ródeo. Je velmi tvrdohlavá, vzdorovitá, zlostná a neposlušná. To sa jej venujeme celá rodina maximálne, do škôlky nastúpila skôr, lebo som jej už nestíhala s programom a každý kto nás stretne iba povie : To máte ale živé striebro doma, vás ale dokáže zničiť však ?
Ja už som si mylsela,že som šibnutá ,že preháňam keď si s ňou neviem rady ale minule mi lekárka hovorí, že pani takéto dieťa tu máme raz za 10 rokov. Velmi by som s ňou chcela tráviť viac zmysluplného času ale vždy to skončí tým, že ja padám na hubu, som nervózna a malá ide vo svojom tempe.
No aspoň som sa tu vyžalovala 🙂

mirka_mt
27. sep 2012

@mia_31 Je to zložité s tými deťmi a obdivujem mamičky, čo majú viac detí. Môžeme sa snažiť ako chceme, ale vždy sme viac unavené ako tie deti 😅 Linda je tiež v škôlke ok, dokonca o nej učiteľky vraveli, že pomaly ani nevedia, že ju tam majú, tak som im už raz povedala, že to len v škôlke je taká. Tak prajem pevné nervy a nech ich toto obdobie rýchlo prejde 😉

lenkove
28. sep 2012

@mirka_mt @mia_31 JA VÁM ROZUMIEM 😀 Mám doma to isté.. Tiež je v škôlke ok, aj na návštevách a tak a doma jedna katastrofa..
Radila som sa s psychologičkou.. A ona na to: "Predstavte si, že ste v práci, kde od vás očakávajú tip-top výkon. Všetci kolegovia sú snaživí, k tomu stále super oblečení, ako zo škatulky. Obleky, kostýmčeky ihličky a tak. A rovnaká musíte byť aj vy.. Čo urobíte, keď zatvoríte dvere bytu?" No asi tak... Proste moja malá, keď ma vidí, tak je z "kostýmčeka" v "teplákoch" a je to s ňou na infarkt..
Radili mi:
Málo pravidiel doma ( 😅 ) iba pár, ktoré sa musia dodržať.
Vec na odreagovanie doma - boxovacie vrece, alebo aspoň červený vankúš - aby so seba dostala negat. pocity..
Keď niečo rozhádže tak sa pýtať a teraz čo s tým? Mám aj ja rozhádzať? A poslúchnuť čo povie..
Kričať cielene von...
Hrať sa s ňou tak, že ju poslúchaš ty.. Napr. s bábikami, zvieratkami.. Denne takú polhodinku...
Pred spaním masáže.

No proste niečo z toho sa dá, ako masáž pred spaním, alebo na ihrisku kričať na ozvenu (to ozaj pomáha, potom doma kričí menej) ale ten zvyšok 🙄 A to mňaučanie, poď urob toto, nerob to, poď urob to (a stále sme pri tej jednej veci) a dokola dokola . Jedného aby porazilo 😖

Skúste aj vy napísať niečo čo robíte doma, čo asi pomáha.. Nech sa poučím ☹ Lebo som v koncoch občas a nervy mám len jedny a tie tečúúú a tečúúú 😝

A tiež od mala zbožňujem vety typu: To máte ale živé striebro? TO sa doma nenudíte! 😠 Hlavne, keď sa správa podľa mňa v rámci normy 😀 že keby ju videli v ráži, tak neviem 😅

kaja73
28. sep 2012

@mirka_mt
@mia_31 tak takito bol moj prvodrodeny syn-akonahle nastupil do skolky-doma des-bes ale v skolke anjelik.
Trvalo to cca 7m,potom sa to zacalo davat do normalu.
Nic speci som nerobila-ale zvykla som mu hovorit-ze to nie on je taky,ze on je dobry chlapcek,ale vtedy k nemu pride zly certik a ten mu hovori co zle ma robit-a tak sme ho spolocne vyhanali,hresila som len certika a ono to pomaly zaberalo. Tiez sme veela hrali babove divadlo-namety som si vymyslala-aby boli presne z jeho zivota a vzdy tam ten chlapcek nakoniec spravil spravnu vec.
Bolo to ozaj narocne obdobie a chodila som so staihnuty zaludkom kazducky den pre neho do skolky 😲
Ale musim povedat , ze dnes ma 14 rokov,je mily,zodpovedny chalan,ma ciste jednotky a ani o nom nevieme.
Teraz zas zacinam riesim mladsieho syna-ma 2,9 roka ,nechodi do skolky,ale je to taaka plalica az hroza-takze na Vianoce dostane manuskove babkove divadlo-rodinku,plus certika,anjelika.... a idem aj jemu hrat nase problemove situaciae zo zivota.
Snad to aj jemu pomoze.

mirka_mt
28. sep 2012

@kaja73 7 mesiacov? 😨 Zdá sa mi to dlho a neviem, či to vydržím. Škoda, že nemám dramatické vlohy, ale vďaka za tip 😉

@lenkove Pridala si celkom dobré tipy, tak niektoré vyskúšam. Na bol "málo pravidiel doma" - celkom by mi stačilo, keby sa normálne vyzula z topánok a umyla si ruky. To je všetko. Aj včera chodila istý čas doma v botaskách (našťastie máme gumu a nie koberec, tak sa to dá prežiť), čo ma dosť vytáča. Nakoniec zabrala "vydieracia metoda": ked sa neprezuješ, nebudeme hrať hru (ktorú si vybrala). Výnimočne to zabralo. U nás väčšinou pomôže odpútať pozornosť na nejakú činnosť, čo rada robí, ale to tiež musím viackrát opakovať a hovoriť jej to, aby si to uvedomila a zabralo to.
Tiež neznášam reči iných ľudí, aká je tichá apod (s cudzími sa vôbec nerozpráva), lebo akonáhle zavrieme dvere na byte je úplne iná. Tak pekný víkend a silné nervy 😉

mirka_mt
28. sep 2012

@lenkove Niekedy rozmýšľam, či to nemá aj z toho, že som začala chodiť do roboty a je menej so mnou, ale nakoniec prídem k záveru, že to robila aj predtým, ked sme boli stále spolu doma, takže to nebude tým...

susy82
28. sep 2012

@mirka_mt Uf, tak to ide asi dobou, moja nechodi ani do skolky ale obdobie vzdoru ma asi od maja a ja som uz pomaly zrela na psychiatriu. Mudra je za 3, vsetky farby, pocitat do 30, celu abecedu, vsetky cisla a neviem co, ale ked z nicoho nic chyti nervaka, tak ja som na nervy z nej. Niekedy 1x za den, niekedy aj 5. Vacsinou pre uplnu blbost hra sa a zrazu jej vadi ze nieco urobila inak ako chcela tak zacne plakat a dupat a zurit (obcas vydrzi aj pol hodku) a zrazu ju to prejde a naspat to poslusne kludne dieta. Mozno jej len chyba ten plac, lebo u susedov je to na dennom poriadku ze si robia zle a pod chvilou revu. Ona place iba ked fakt riadne si buchne. A co som sa pytala lekarky ze nebit a skusit vydrzat, no ved vydrzat ale ja mam tiez len jedny nervy a v bitke tiez nevidim ziaden zmysel. A hlavne od toho maja sa kazdeho boji, nikam nechce chodit a este ked sa jej niekto cudzi prihovori tak koniec. Ma par ludi ktory jej vobec nevadia, ale par len vidi a leti domov ako strela. 😖

kaja73
28. sep 2012

@mirka_mt dlho-kratko,ako s to vezme-z dnesneho mojho pohladu to bolo kratko ,ale vtedy to bolo dlho 😝
A dramaticke vlohy na to netreba-je to len hra pre male dieta. 😉

mirka_mt
1. okt 2012

@kaja73 Ved to, ked človek prežíva pre neho negatívne veci, 7 mesiacov je dosť dlho. Hm, zvládneme nejako...

@lenkove Tak v sobotu večer sa Linda naplno realizovala a hrali sme sa, že som ju poslúchala: ona bola pani učiteľka a ja dieťa a myslím, že sme si to obe užili a v konečnom dôsledku to bola celkom zábava. Zrazu sme si vymenili úlohy a pekne sa šla poumývať, prezliecť a spať.

@susy82 Hm, Vaneska a Linda majú úplne rovnakú diagnozu. Šikovná, všetko si zapamätá, len tie záchvaty sa ťažko znášajú. Ved to, aj naša trpezlivosť niekde končí. Linda ich zatiaľ nemáva pri hre, ale pri zmene prostredia, ked príde do známeho prostredia (domov, k starým rodičom). Veľa trpezlivosti, aby sme to zvládli s tými našimi nezbedníčkami 😉