Nezvládam 5-ročného syna
Ahojte, potrebujem pomoc. Mám 5 rodného syna. Syn je také normálne dieťa čo sa jeho vedomosti týka, je šikovný ale jeho správanie už prestávam zvládať. Čím je starší tým je to horšie. Kam kolvek ideme je nejaký problém. Rozbehne sa aj na cestu a nepočúva keď na neho kričím, idem aj tak. Dospelým ľuďom čo ani nepoznáme je veľmi drzi, dovoľuje si a dnes dokonca jedného pána išiel buchnúť ale to som ho stopla v poslednej chvíli. Nemá rešpekt pred nikým. Na druhej strane ale stále za všetko plače. Je to veľmi ťažké riešiť stále tieto veci a ja sa chcem pravdepodobne poradiť so psychológom. Ako mám postupovať ? Máte niekto reálne skúsenosti ? Ďakujem 😪
Ja by som urcite odporučila psychológa. A drzim vám palce. Čo som citala niektoré komentare tak nechapem normalne :D riadne tresty tu poniektorí vymýšľajú. Ja napr svoje deti nebijem, nekricim po nich a nemám s nimi žiadny problém. Vyrastajú z nich perfektní ľudia. A nerozumiem ako tu niekto môže obhajovať bitku ako perfektný výchovný prostriedok. Och.
Môj bol taký...od narodenia má trápil... ADHD nam diagnostikovali az v 1triede na základnej ..je to boj aj teraz keď ma 13. Ale už sa mu dá vysvetliť, dohovoriť. U nás bolo najhoršie obdobie 3-7 rokov....keď bol uz v 2 triede na základnej to bolo lepšie.....Priprav sa ze budes pri ňom stále ....ja som mu stále za pätami....lebo zabúda, v skole vymysla, nedonese co má, neuči sa....ak som pri ňom a s láskou ho motivujem, má aj on chuť sa tomu venovať. Keby bol zdravý tak to nerobím...ale nechcem aby si pokazil známky, následne bol z toho nestastny ze mu to nejde atď ...lebo je nadpriemerne inteligentný ...len ho treba správne smerovat
Urcite navstivit lekara. Bud mu potvrdi diagnozu alebo sa ukaze, ze je len rozmaznany.
Aky trest dostane za drzost, udretie cudzieho a podobne?
@akvi ďakujem, dali ste mi zaujimave postrehy. Riesila som to do jeho 3 rokov rovnako, ze mohol taketo veci robiť, ale stretla som sa od kazdeho len s poznámkami, ze je ROZMAZNANY, lebo mu vsetko dovolím.
Napriklad tahanie tej periny (prezliekla som, oprala). Potom som mu dala jednu specialne na tieto účely, s ktorou sa mohol hrať.
Naozaj neviem, kde su tie hranice, ked každý ich ma niekde inde. A je oravda, ze mal dovolené dosť, je živý, stále vymýšľa nejaké veci ako vylievanie/púšťanie vody, prestavuje termostat na kurenie, mydlom natiera zrkadlo, rozmrví keksik na milion kuskov na sedačku a pod. Je kreatívny v tomto smere každý deň.😃
Mozem si tu hranicu nastavit sama?
Alebo kde je hranica co moze a co nemôže?
Ak by mal 3 odporúčala by som napríklad metódu 123 a následne trest, ale už ma 5 a plus došlo na facky, myslím ze fakt bude lepšie ak sa poradíš s odborníkmi. Aby ste sa aj vy naučili ako zvládať stresové situácie, nie len on. Ak s ním budete neustále bojovať mate o zábavu v puberte postarané.
Este by som skusala zatvorit do izby a po ceste ako by som ho nesla vysvetlila.ze sa mi nepaci jeho.spravanie nech nad tym porozmýšľa.co zle spravil ( moja ma 5.5r a tiez niekedy mam nervy ale.az taky extrem nema co cita. Vela na forach ....u nas je zakaz YouTube mobil ale to ked ma nepocuvne na 5te.slovo)
@simona20201309 Škoda, že si nepochopila, čo som napísala, či skôr si sa zámerne zamerala len na to o bitke. Skús si prečítať môj príspevok ešte raz. Dieťa problém má, to je jasné, ale bude to problém na strane rodiny. 5 ročné dieťa nie je prirodzene zlé a nemá sa trestať a vychovávať bitkou. A že bola bitka kedysi normálny výchovný prostriedok? No v niektorých rodinách áno, a následne tie deti tĺkli svoje deti a teraz zjavne toto v niektorých rodinách pokračuje. Je smutné že sa dospelý človek má potrebu obhajovať, že musí svoje malé dieťa biť, lebo inak ho nedokáže vychovať.
Určite psychológ. Môj syn mal také obdobia. Síce on už od narodenia plakal. Stále. Bol mrzutý často. Nikde sme s ním nemohlo chodiť. Stále ho trebalo upozorňovať. Aj v 1 ročníku ZŠ skúšal toto na učiteľky. Potom sme v 4 ročníku išli k psychologicke kvôli sústredeniu na hodine a škaredé u pismu. . Tam sa potvrdilo ADD, aj dysgrafia aj slaba dyslexia a samozrejme dysortografia. Teraz bude v 6rocniku musím povedať, že je to oveľa lepšie. Aj keď ho musím niekedy upozorňovať na také veci, čo by iní rovesníci vedeli, že nám ju robit. Ale už ma to nevytaca ako kedysi 😊
@catherinah tvoja hranica je len a len tvoja, nastav si ju tak, aby v tom bolo dobre tebe. Absolútne ťa nemusí zaujímať, ako to má niekto druhý. Že niekto by nedovolil cmarat po stene za žiadnych okolností, no budiz, to je jeho hranica, ty to môžeš mať inak. Hranicu posúvas podľa potreby. Je dôležité si uvedomiť, že hranice sa nenastavuju druhému, ale sebe. Pretože aký asi tak vplyv máš na druhého? No minimálny, pokiaľ nechceš použiť násilie a manipuláciu. A preto hranicu potrebujes mať jasnú práve v sebe. A tú aj komunikujes. A zároveň keďže vychádza z tvojho vnútra, tak je pevná a "nejde cez ňu vlak" a dieťa to cíti a aj oveľa lepšie rešpektuje. Si vezmi ten príklad s tou perinou. Ty si vnímala dve roviny toho, ok, nechcem mať špinavú perinu - to je tvoja hranica, zároveň vidím, že dieťa sa hrá, chápem jeho hru a tak miesto kriku, zákazu a hresenia mu jednoducho poviem, že perina z postele je no go =hranica, zároveň mu poskytnem inú vec na jeho hru. To, že niekto iný by mu nedovolil vláčiť nič po zemi, no ok, to ta ale nemusí trápiť. Hranice posúvam podľa potreby, napríklad deti na dvore kričia, mne to nevadí, hrajú sa, blbnu, to je jeden deň. Iný deň mám migrénu a krik mi robí zle=hranica sa posunula, komunikujem ju deťom a podľa veku prispôsobím prostredie, aby som im pomohla hrať sa tichšie. Väčšie deti vyrastajúce v respektujucom prostredí veľmi rýchlo dokážu rešpektovať potrebu druhého. Lebo samy ten rešpekt dostávajú (to je napríklad to splnenie potreby cmarat po stene, či vláčiť tú perinu 😉).
@lenkakravcova trestat? 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@mamamasama trestat, napr.
Najskor si uprac hracky, potom si pozrieme rozpravku, ked neuprace, ziadna rozpravka…
Alebo ste na ihrisku, robi nieco zle, ide sa domov, a vysvetlit mu, preco sa ide domov, aby si uvedomil, ze jeho ciny maju dosledky.
Ved s tym vybehnutim na cestu je to zivot ohrozujuce…
Proste, ak chce niekde ist, na ihrisko, tak proste pomaly po chodniku, inak ziadne ihrisko.
@u2jana takémuto niečomu, že najprv si uprac, potom môžeš pozrieť rozprávky, tomu dieťa nerozumie, pretože to vôbec nesúvisí a tým pádom je to len prasprosta manipulácia. Robím "zle" na ihrisku, ideme domov = príčina - dôsledok, to je úplne v poriadku. A preto "tresty" nemajú absolútne žiadny zmysel, vyvolajú akurát strach a dieťa bude poslúchať, lebo sa bude báť. Ak je toto cieľom, ok. Ak ale nechcem, aby dieťa konalo zo strachu, ale preto, že vníma príčinu a dôsledok a tým ho vediem k zodpovednosti za svoje konanie, tak tresty nebudem používať vôbec.
Necitala som komentare,ale pytala si sa ako sa sprava v skolke?Tam s nim nemaju problemy?Ucitelka nenavrhla psychologa?
Ja nie som zastanca trestov,pamatam si ze ako dieta,ked ma rodicia vytrestali po zadku alebo nieco zakazali,som sa praveze este viac zatvrdla..Dietatu podla mna v takomto veku nepomoze nieco zakazat..
skus sledovat na fcb alebo instagrame Deti jsou taki lidi..Davaju tam pekne videa s prikladmi ako reagovat v niektorych tazsich situaciach s detmi..A psychologovi kludne chod aj sama najprv,porozpravat sa,mozno ta navedie na sposob ako vychadzat so synom..
Tiez mam syna v takomto veku a je to s nim sakra tazke.Dcery v tomto veku boli uz rozumne,pekne sa im dali veci vysvetlit ale chlapci su uplne iny,ani obraz ani zvuk,chce to velmi vela energie ich vychovavat,treba im prejavovat lasku aj v situaciach kde by sme najradsej pouzili silu..
Aky psycholog? Je rozmaznanay nema hranice nikdy si ho za nic nepotrestala co cakas? Taka je aj moje krsna. Presne toto. Chyba je vo vychove krik nepomaha po zadku nedostane, a tak skusa dalej. Bohuzial ohybaj ma mamko, pokym som ja Janko
@akvi najprv si uprac, potom rozpravka. Najprv povinnosti, potom zabava. Ak je toto manipulacia, ktora vyvolava strach, tak ja uz potom neviem 🤦🏻♀️
Aj ked su uz velki, vedia, ze najskor ulohy, povinnosti, potom telka, mobil, zabava.
V poslednom case mam pocit, ze rodicia sa boja cokolvek povedat detom, a potom to vyzera tak, ze deti pomaly rozoberaju restauraciu do klinca, behaju hore dole, vrestia, rusia vsetkych okolo - a rodicia im nic nepovedia, ved aby ich nahodou nemanipulovali a netraumatizovali.
Mne sa dcera len raz urobila scenu cukrarni mala asi 4-5 rokov, tak sme proste isli domov, bez zmrzliny. Ked sa nebudes slusne spravat, nebudeme chodit na zmrzlinu a pochopila.
Pokial si si ista,ze vychova je nastavena spravne a nema ani zly vzor tak potom naozaj len odbornik. Prv ist k svojmu dr a ten odporuci psychologa alebo neurologiu. Ja si myslim,ze bude mat minimalne adhd,i ked chapem,ze istotne sa to tazko pocuva,kazda mama chcw mat dobre dietatko,resp hlavne zdrave. Ale ked bude diagnoza aspon budes vediet ako na neho,poradia ti. Pri hyperaktivnych detoch napr neplati ze nechaj ich vybehat unavia sa ale pravy opak... urcite nie si zla mama,ved sa zaujimas,riesis,radis sa i tu. Obdobie to asi nebude ked opisujes,ze je to len horsie. Drzim palce
@u2jana splietas rôzne veci dokopy. Odísť z cukrárne bez zmrzliny je úplne ok. Tam je evidentná príčina a dôsledok. No ak chceš vychovať človeka s nastavením "najprv práca, potom zábava", tak tam je manipulácia v poriadku. Ja ale nechcem dieťa, ktoré to bude mať takto. Budem radšej, ak práca bude pre neho zábavou. Budem radšej, ak bude veci robiť preto, že chce, resp preto, že vníma, že je to potrebné. Nie preto, lebo strach, nie preto, aby uspokojil potreby druhého na úkor seba.
@diaszoky v práci si dobrovoľne, nemusíš byť v takej, kde ti dávajú podmienky, ktoré ti nevyhovujú.
@annm81 ano, samozrejme, že existujú povinnosti, ale opäť, ak ich nesplnis, vidíš prirodzený dôsledok. Aky je prirodzený dôsledok neupratanych hračiek? Väčšinou žiadny. Alebo napríklad u nás bol dôsledok neuprataneho lega, že som ho povysavala. Dieťa bolo upovedomene, že ak nechá Lego na koberci, tak ja ho dvíhať nebudem. Dieťa neupratalo a potom pol dňa vytahovalo Lego z vysavacoveho sáčku. Čo myslíš, čo sa stalo pri ďalšej podobnej výzve na upratanie? 🤔 Všetko bez kriku, v kľude, bez manipulácie, s prirodzenými dôsledkami.
@diaszoky no ja si v práci odbieham kedy chcem a kam chcem. Ešte raz, si tam dobrovoľne, buď si ok s podmienkami alebo hľadáš prácu, kde to tak bude. Ale väčšina ľudí bola vychovaná štýlom najprv práca, potom zábava, tak vlastne majú, čo chceli. 🤷
@annm81 ako vysvetlis komukoľvek, že upratané hračky súvisia s pozeraním rozprávky?
Príčinu a dôsledok vysvetľovať nemusíš. Veď práve o to ide. V živote všetko funguje ako príčina a dôsledok. Ale vlastne ľudia sú radi manipulovani, ja sa nečudujem, že väčšine príde výchova manipuláciou úplne ok.

@catherinah nasledovať má prirodzený dôsledok. Aj keď zrovna kreslenie na stenu žiadny v podstate nemá, pretože sa nič "hrozné" nestalo. Kreslenie na stenu narazilo na tvoju hranicu a potrebuješ to komunikovať smerom k dieťaťu. Zároveň hľadať možnosti, ako dieťaťu umožniť kresliť na vertikálnu plochu, pretože je to dôležitá fáza pred kresbou a písaním, ktoré potom neskôr mnoho ľudí rieši, že prečo to nejde. No možno práve preto, lebo dieťa bolo stopnute vo fáze, keď cmaralo po stene a tým uvoľňovalo ruku od ramena, lebo deti robia veci intuitívne a robia presne to, čo potrebujú. Takže cmaranie po stene vyriešim tak, aby sa naplnila potreba dieťaťa a zároveň nebola nápadná hranica mamky, ktorá nechce mať kresby po všetkých stenách. Vymedziť priestor steny, kde sa cmarat môže. Napríklad. Alebo nalepiť papier na dvere ( aj keď stena je stena, to proste láka a možno ten papier nebude stačiť. ) Moje dieťa malo svoje vyhradené miesto za posteľou, spravili sme na stenu rám a do neho mohol cmarat kolko potreboval.