Od akého veku dieťa pochopí vážne ochorenie ?
Od akého veku dieťa pochopí, že niekto z jeho najbližšieho okolia je vážne chorý
a že by teda malo poslúchať, aby sa ten dotyčný netrápil? A ako 4ročnému dieťaťu
vysvetliť, čo je to rakovina? Nájsť cez google fotky sa mi zdá drastické a to, že človek
môže umrieť, tomu ešte tak malé dieťa nechápe.
Dobrý deň, dieťa dokáže plne pochopiť abstraktné pojmy až vo veku medzi 9-12 rokom života (s maximom v 12.roku života). Nie je nutné dieťaťu ukazovať obrázky na Google, dieťa veľmi dobre cíti, čo sa v jeho okolí deje. Stačí mu vysvetliť, že jeho príbuzný je chorý. Dieťa si už samo zažilo chorobu a vie, čo to obnáša. Tým viete vysvetliť aj možné zmeny správania chorého príbuzného (napr. že viac leží, prípadne sa správa inak, ako je dieťa u neho zvyknuté). Cielenými otázkami viete dieťa naviesť, ako sa cítilo, keď bolo choré naposledy. Že nevládalo chodiť, bolela ho hlavička a že mu najlepšie pomohlo, keď mu rodičia priniesli niečo na pitie a správali sa k nemu pekne. Dieťa samé pochopí, že príbuzný je unavený a bude mu venovať ešte viac lásky. Ešte by sme možno doplnili, že u dieťaťa sa môže vyskytnúť aj problém so správaním v dôsledku choroby príbuzného, dieťa môže nadobudnúť pocit, že sa mu nevenuje dostatočná pozornosť. Preto je vhodné dieťaťu vysvetliť, prečo sa o príbuzného staráme, tak ako sme uviedli vyššie a ak je to možné, dieťa do aktivity zapojiť (nakresliť obrázok, poskladať lego, niečo príbuznému podať...). Určite nájdete vhodný spôsob.
Držíme palce, nech všetko dobre dopadne. 🙂
Diky. jedná sa o mna, sice vysledky v septembri nález už neukázali, ale aj tak mám obavy,
@anjika44 v kazdom pripade, nevyuzivala by som chorobu na nejake citove vydieranie dietata, ze "musi posluchat, aby som sa netrapila". Drzim palce.
preco chces dietatu vysvetlovat, ze ma posluchat, lebo mas rakovinu? este k tomu, ak ju vlastne ani nemas... nemas skor nejaky psychicky problem?
Tento problém tu rozoberas už veľmi dlho, celkovo problém s dieťaťom. Už mnohokrát ti bolo poradene, že problém nemá dieťa, ale ty. Potrebuješ nájsť dobrého terapeuta. Ten ti poradí, ako zvládať seba, bežné denné situácie s dieťaťom. Aj tu na MK, aj v bežnom živote je mnoho rodín, kde je ťažká choroba, smrť blízkeho človeka. Tie rodiny musia normálne fungovať. Nie je hanbou vyhľadať pomoc. Hanbou je vedieť, že mám problém, dopláca na neho i niekto iný a nič s tým nerobiť.
@anjika44 tvoje předchozí diskuze z jiných profilů.....forum je viditelné pro všechny, veřejné, pokud je to smyšlený problém, upozorňuji, že zneužíváš ostatních - hrajeme tu fér, díky za pochopení.
Baby, nic jej nepiste, lebo vas pocastuje krasnymi nadavkami, ked nie ste na jej strane. :(
Hlavne nech si to v hlavicke nespoji tak, ze mozes umriet, ked nebude posluchat. Lebo keby k tomu naozaj doslo, bude sa z toho dostavat dost tazko.
Ja by som taketo diagnozy so 4 rocnym dietatom vobec neriesila a uz vobec by som nespominala smrt. Nemoze to pochopit a je zbytocne ho tym stresovat.
@anjika44 vysvetlila by som mi,ze si chora a potrrbujes klud. Ale deti su deti. Oni sa nezmenia svihnutim prutika. Urcite si uvedomuje chorobu,ale ono sa vyvija,nebude kludne. Musi si prejst vsetkymi obdobiami vzdoru a urcite aj z teba citi nervozitu. Ked si ty v pohode,bude aj on na tom lepsie. Tu je na mieste rodina,aby ti pomohla sa mu venovat,zabavit ho. Drzim palce. Ak uz nemas nalez,nesuzuj sa. Pricuchla si k zavaznej chorobe,tak si uzivaj chvile,ze je teraz dobre. Uzivaj si zivot,co sa ma stat sa stane a trapenim si nepridas. Aj ked to je uz strach navzdy,ale snaz sa obdobie s dobrymi vysledkami vyuzit a nezufat. Mali sme to v rodine a ak to zvlafas takto zle,chod prosim ta k terapeutovi. Odporuci onkolog niekoho,kto sa specializuje priamo na onko pacientov. U nas v rodine to pomohlo. Tiez mal pacient malicke deti a chodili obaja aj s manzelkou. Je to nesmierne narocne obdobie a na to su terapeuti. Nie je hanba tam ist,uvidis ako to pomoze.
Citim sa celkom dobre, aj robím tolko, ako zdravý človek. lenže, keď syn robí niečo, čo si neprajem a musím mu to viackrát zopakovať, tak sa vždy rozkašlem a niekdy až tak, že sa idem zadusiť a je mi z toho kašla na vracanie. Preto by som mu potrebovala vysvetliť, že si nesmiem namáhať hlasivky a preto by mal hneď spraviť to, čo mu poviem.
@anjika44 chapem,ale aj keby si mu povedala,ze umieras,on nebude na slovo posluchat. Je to 4 rocne dieta. Moja starka mala rakovinu,chodili sme ako male deti s nou na oziare a chemoterapiu,lebo nas oco nemal,kde nechat, videli sme tam vela hrozy,vedeli sme,ze potrebuje pokoj a klud a predsa sme vyvadzali. Kolko krat som to v dospelosti oplakala,ale ako deti sme to nechapali. Chapes?
@anjika44 nehnevaj sa, ale je to "len" dieta. A deti sem tam neposluchaju.
Hlavne mu nevrav nic o chorobach, smrti, atd.
Si zdrava, uzivaj si zivot, pritomnost syna. Deti rychlo rastu a aby si nelutovala, ze si si neuzila jeho prve roky zivota...
@anjika44 my mame momentalne toto v rodine, dve male deticky :( ale berie si ich casto otec alebo stari rodicia, ked si pacient musi odpocinut alebo je v nemocnici...
@anjika44 tak ale nemas rakovinu. Ty sa prezentujes ako skoro chory clovek - a vydieras okolie. Si normalna? Chapem ze kasles, a syn neposlucha - ale to mu chces ako ukazat co, aby posluchal? Dieta vo veku 4 rokov ma logiku na najblizsich 15 minut. Daj ho do skolky, a skus ho korigovat kym je doma v ramci moznosti. Si zrela na psychiatra.
@kittykat22 maly do skolky chodi. Ona uz v roku 2017 pisala, ze jej ostavaju 3m zivota.
Zaujimave su jej diskusie :(
Zeny nesudte. Neviete ako s clovekom zamava takato choroba. Niekto znasa statocne a niekto horsie. Psychika je zradna. Moja svokra sa zblaznila. Je vyliecena,ale dusevne velmi zle na tom. Nikdy sa z nikoho nevysmievajte.
@marca12 ja nevidim, zeby sa z nej niekto vysmieval.
Problém nie je v dieťati ale v tebe..ty sa rozčúlis, potom kricis a potom kašleš.
Netráp decko fotkami z internetu prosím ťa.
Deti sú veľmi vnimave.. Primerane veku vysvetliť. Okrem toho deti kopírujú správanie rodičov a najmä blízkych ľudí.. Sú zvedavé a pýtajú sa..... Ja mam mladšieho syna ZTP (fyzicky je v poriadku), a starší už od cca 3.5r vníma že je iný mladší.... Tiež evidoval napr ze sa s mladším veľa chodilo po lekároch a pýtal sa... Ale nepodmienoala by som to a ani som to nerobila že poslúchať musí z toho dôvodu...
Momentálne sme prežili stratu ocka 8.12.zomrel na rakovinu hrtana.. Zomrel u mojej sestry a ta ma doma dve deticky, 5r.a 4r. Obe deti sa správali normálne, vysvetlila im sestra, že dedko je chory a ze nemôže sa s nimi hrať ako doteraz... Mal svoju izbu, kde bol.. Deti zlaté chodili sa ho pekne pýtať ci niečo nepotrebuje, či môžu byť pri nom atď.. Všetko pekne slušne, ale ani jedno dieťa nevedelo co mu je a kopírovali správanie sa ich mami.. Aj ked ten mladší je riadne živé číslo.. Netreba takéto maličké deticky týmto zaťažovať... Niekedy poslucháči niekedy nie.. To sa nedá oddeliť v takomto prípade... Ja si neviem predstaviť ako by som bola ja na tvojom mieste, ale určite by som zmenila taktiku, aj z hľadiska svojho zdravotného (nebudem kričať, strpim sa, prekonám sa) a aj z hľadiska dieťaťa, som jeho matka a nechcem, aby kvôli mne trpelo..
@veronikaszabova niekedy nechápem čo všetko ľudia stvárajú...🙄
Skus popracovat s terapuetom na spracovani hnevu a vlastnych emocii. Cisto hypoteticka otazka- keby je nejake dieta chore kricala by si na neho? Bola by si na neho lepsia? Nezneuzivaj chorobu, ktoru vlastne ani nemas a to aby si nou vydierala vlastne dieta. Popracuj nq zmene svojho pristupu a uvidis aj zmenu pristupu dietata. Drzim palce.
Nemám??????????? To, že som naposledy nemala nález neznamená, že som na 100percent vyliečená. Rakovina sa može vrátiť aj po rokoch, ak o tom nevieš!!!!!!!!!!
Tak naposledy. Mňa veľmi unavuje, keď niečo synovi musím zopakovať aj 6x, kým to urobí, vždy sa z toho rozkašlem a idem sa z toho až zadrhnúť a preto by som bola rada, aby poislúchol aspoň na tretí raz, prípadne aby aj manžel niečo mu povedal. Skrátka mám rýchlo unavené hlasivky a to môžem byť rada, že mi nerobili tracheotómiu, ako mi hrozili minulý rok v septembri. To neviem, ako by som fungovala.

Ahoj, A nemohlo by se to dítě chovat naprosto normálně, stejně, jako dosud, přirozeně, spontánně? A k nemoci - myslím, že i čtyřleťák pochopí, že je někdo nemocný - že má trápení, dokáže s ním soucítit, stačí , aby se tak chovali dospělí a dítě se přidá. O rakovině konkrétně nemusí vědět podrobnosti, není důvod, spíš to, že ten nemocný sice má trápení, ale pomůže mu více přítomnost dítěte, běžná, jako jindy🙂
Si myslím...
A držím palce, at se nemocný uzdraví.