Odmietnutie odkladu školskej dochádzky
Ahojte, nenasla som podobnu temu, takze otvaram novu. Potrebovala by som radu od zienok, ktore riesili podobny problem. Dcerka bude mat tento tyzden 6 rokov. Samozrejme sme vo februari absolvovali zapis. Vzhladom na to, ze Paulinka je pri kontakte s novym prostredim a ludmi velmi hanbliva, dostali sme sa do situacie, kedy na zapise nedokazala otvorit usta. Sama som ucitelka, no zapis sme absolvovali v inej skole, ako pracujem. Preto sa stale nemozem zbavit pocitu, ze zapis bol celkovo cudny :( prisli sme o pol 4 a cakali sme do 5, kedy uz mal zapis koncit. Myslim, ze napatie z novej situacie dietatu neprida. Dalsia vec. Zapis prebiehal v 1 triede. Zapisovali sa naraz 2 deti. Takze v miestnosti som bola ja, dcerka, ucitelka, dalsi chlapec s matkou, ucitelkou plus otec chlapca s bratom a navrch este jedna ucitelka, ktora riesila papiere. Takze 7 cudzich ludi. Dcerka si mala vybrat ci ide pracovat na tabulu alebo papier. V milnej predstave, ze bude pisat kriedou na tabulu si ju vybrala. Ucitelka jej vsak strcila do ruky pero interaktivnej tabule a myslim, ze to bol posledny klinec. Nevedela ho drzat, kedze je lavacka, stale si tienila. Sama som jej navrhla, ze pojdeme na papier, no uz bola taka zdeptana, ze som s nou nepohla ani ja. Takto ju trapili pri tabuli 20 minut.
Potom ucitelka navrhla, ze to nechame tak a navrhla testy skolskej zrelosti a odklad, aby sa v skole netrapila. Zaroven mi dali podpisat ziadost, necitala som, co v nej presne bolo (moja chyba, ale bola som mierne na nervy, z toho, co sa udialo) definovali mi ju ako ziadost o testy skolskej zrelosti. K ziadosti sa vratim este neskor 🙂
Takze testy sme absolvovali, vedomosti v poriadku. Psychologicke sa nepacilo, ze dcera nepozdravila, ze po hodine uz zacala rozpravat, ze ako dlho to bude trvat a kedy uz pojdeme domov. Co sa mi zdalo pre dieta prirodzene, najskor uvodne papierovacky, potom ulohy. Dospely by toho mal tiez dost, len by to nepovedal nahlas.
Psychlogicka navrhla odklad pre socialnu a emocionalnu nevyzretost. Dohodli sme sa, ze testy zopakujeme v juni a potom sa my, rodicia, rozhodneme, ci pojde alebo nepojde do skoly, kedze rodic ma posledne slovo. Minuly tyzden mi v skolke odovzdali rozhodnutie o odklade sk. dochadzky. Odovodnenie psychologicky posudok plus ziadost matky. Ked som to citala cestou domov, ostala som v soku, ved som vedeniu ziadnu ziadost nepisala. Ked som im telefomovala, ci vobec citali posudok, ze testy sa este budu opakovat plus, ze ziadost som im nedala, vyviedli ma z omylu. Tu sa vraciam ku spominanej ziadosti, "ved ste ju podpisali priamo na zapise". Takze na jednej strane ucitelka pri zapise povie, "uvidite ako dopadnu testy a aj ked psychologicka neodporuci, vy mate posledne slovo" a na druhej strane mi daju podpisat ziadost o odklad. Na uvedene rozhodnutie som uz napisala odvolanie.
Takze uz mesiac riesime s muzom, ci dat alebo nedat dceru do skoly. Minuly tyzden som sa radila s kolegynami, odporucili mi dat. Vedomosti su v poriadku, ucitelky v skolke ju chvalia, je dosledna a pracu vzdy dokonci. Je tichsia, nebude s ucitelkami vykecavat cele hodiny, ale co potrebuje si odkomunikuje. U nej je vsetko o zvyku. Ked si zvykne na ucitelky, kolektiv, nema ziadny problem. Trapi ma aj to, ze je marcova, do septembra kopec casu. Ale ako povedala kolegyna, ak to ma v povahe, o rok situacia nebude ina.
Takze spat k teme 🙂 ak by psychologicka po testoch v juni navrhla odklad a ja s manzelom nesuhlasim s odkladom, aky bude postup? Podat ziadost v skole o odmietnutie odkladu a oni napisu rozhodnutie za ju prijimaju na ziadost rodicov?
Vdaka za rady
@majkaa ta otazka nepatrila tebe ale arasidke. 😉 Ale u vas teda nechapem postoj tej psycho, ze na jednej strane povie, ze je rozpacity, nesustredeny, v niecom zaostal a na druhej strane ho posle do skoly. Nenechajte to tak a skuste pozriet na stranke tej psycho ci nema niekoho vyssieho nad sebou a riesit to s nim a oznamit, ze nesuhlasite so stanoviskom a riesenim danej psycho.
@adula12 myslím si, že to už teraz nie je vobec doležité, a tebe by som to určite ani nepísala, a moje dieťa už teraz študuje na bilingvalnom gymnáziu, čiže bolo to už dávno, a navyše, každý rodič si svoje dieťa pozná najlepšie, a ked je tá možnosť odkladu, mne psychologička povedala, určite to nikomu neuškodí, ked rodič chce odklad tak oni nerobia problémy. A navyše aj tej psychologičke sa čudujem, ktorá dá pokyn na to, že dieťa musí do školy, ked by to rodič rezolútne odmietal, Ja byť matka, a nanutia mi ho do školy, ked ja nie som o tom presvedčená, tak pri najmenšom probléme nesustredenia, alebo čohokoľvek by som jej to tam išla oplieskať o hlavu, to tá psychologička je BOH, či čo? ona s tým dieťaťom nie 24 hodín denne, ani sa s ním nebude pripravovať na vyučovanie. U nás teda aj učiteľky su skor za odklad, čím je to dieťa zrelšie, tým je s ním práca ľahšia. a ked nebude rodič vnútorne presvedčený, že áno, teraz už je ten čas na školu, prenesie sa to aj na dieťa. A každý rodič robí pre dieťa len to najlepšie, ako on uzná. Čiže je rešpektujem aj tých, čo chcú dať do školy, aj tých čo chcu odklad, každý to robí pre dobro dieťata, o čom je sám presvedčený. Takže to je k tomuto odo mna všetko. Maj sa krásne, a presviedčaj iného, u mna klopeš na nesprávne dvere.

@adula12 a ešte nedá mi, pozerám, že ty ešte asi ani školáka nemáš, čiže v situácii, ked dieťatu škola nejde, nedarí sa mu, si asi nebola, tak ked zažiješ niečo podobné, tak sa vyjadruj
zajtra ideme k logopedicke tak neviem co napise a s tym pojdeme k obvodnej a poviem jej situaciu. Som uplne z toho mimo. A v centre poviem nech mi vysledok daju do ruky. Mam pocit ze sa spolcili. Lebo v skolke potrebuju uvolnit miesto a v skole nabrat a to je spojena skolka so skolou. Ale inac nemam s ucitelkami problem, zlate su ale potrebuju si riesit svoju situaciu mam pocit. Keby bola moznost nulteho rocnika v skole nevaham ani sekundu, ale davat ho na ine sidlisko v nasej situacii neprichadza do uvahy.
ahojte, nečítala som celú diskusiu, ale súhlasím s tým, že matka si najlepšie pozná svoje dieťa - tu nejde iba o to či je šikovné, ale aj o to či je emocionálne dozreté a ako bude vedieť zvládať prípadné neúspechy....prvá trieda dáva základ, či sa dieťaťu bude v škole páčiť alebo nie.
Mám dve dcéry, staršia je narodená 19.7. - do školy išla normálne. nemala žiadne problémy, teraz je piatačka a na polroku mala jednu 2. Druhá dcéra je narodená v septembri, išla do školy tak ako jej patrilo - teda takmer ako 7 ročná. Je šikovná, nemá žiadne problémy. Až teraz s odstupom času viem posúdiť, koľko času a energie som musela venovať staršej dcére, aby bolo v škole všetko v poriadku, koľko sme sa pri nej nasedeli a pod. - samozrejme oplatilo sa, ale sú deti, ktoré to nemusia tak dobre zvládnuť. Až pri druhej dcére, ktorej je treba venovať polovicu času menej a všetko je super, to vie človek posúdiť, že naozaj je rozdiel vo vyzretosti dieťaťa.
Každý rodič si musí uvedomiť, koľko času je schopný venovať deťom ( vzhľadom k svojej práci, dochádzaniu, ďalším členom rodiny a pod.) a či to jeho dieťa naozaj zvládne....lebo je rozdiel prvú triedu sa síce venovať a vidieť výsledky ( dieťa aj rodič) a venovať sa, trápiť a potom sú obe strany nervózne a často to končí trápením, resp. vrátením do škôlky - čo je pre dieťa určite veľký stres...
@lubi13 presne ako hovoris, ale ja mam hlavu v smutku, lebo z poradne nam dali ze nesuhlasia s odkladom. Prave som si spisovala kde vsade je problem:
1. Nevie R a hlavne zle sklonuje, chodime uz rok a pol k logopedicke a aj hovori niektore slova zle.
2. dlho sa nevie sustredid. V poradni povedali, ze zo zaciatku bol roztrzity ale potom sa hodinu sustredil, ale hodinu tam nebol najviac pol hodinku, ved som nestihla ani papiere vypisat.
3. nevie si zapamatat dlhsie vety
4. narodil sa 26.6.
5. nevie sa orientovat v case stale ho ucim kedy su ranajky, kedy obed
6. uci sa somnou len vtedy ked musi, sam si nezoberie omalovanku alebo knizku na citanie
7. ked ho napomeniem pri logopedii tak sa zacne rozculovat, ze on to nevie...
Ale hlavne ze testy spravil dobre, ja nehovorim, ze inteligencne je zle na tom, ale to je len moja zasluha lebo som ho ucila aj ked nechcel.
@majkaa tak ja by som ho do školy nedala....veď ak má logopedické problémy, tak bude mať problémy aj v čítaní, darmo bude vedieť aké je to písmenko ( neskôr slovo) keď ho aj tak nevysloví správne. problém bude aj pri diktátoch, dieťa si slovo, ktoré píše opakuje a keď ho vysloví zle, tak ho aj napíše zle. Určite nie vždy, ale problém to bude. Mám kamarátku, ktorá silou mocou dala dcéru (5.5.) do školy, aj napriek neodporúčaniu psychológov ( aby bola s kamarátkami) a teraz keby mohla tak to určite neurobí. Malá je druháčka, trápia sa každý deň, už jej aj doučovateľku zaplatila, že či ona nerobí nejakú chybu...ale veľa sa toho nezmenilo.
Ak sama vidíš, že malý nie je zrelý, nedaj ho do školy, veď posledné slovo majú rodičia.
Viem, že škôlky sú preplnené, ale každý si musí riešiť svoju situáciu....
@lubi13 bohuzial posledne slovo nemaju rodicia. Prave preto bojujem s tym problemom. Zevraj po novom je, ze ked je papier z pedagogickeho centra ze nie odklad musi ist do skoly a ja s tym nic nenarobim, lebo skola nema dovod preco by ho nemala prijat. Este zajtra ideme k logopedicke, dufam, ze sa nekamarati s pedagogickym centrom, lebo som pocula aj nazor ze nevadi ze R nevie a aj sklonovanie sa nauci, ale ako ze ja budem musiet pri nom viac sediet a moj zdravotny stav ani manzelov k tomu neprispeju. A potom s tym logopedickym zbehneme k obvodnej a poziadame ju o papier. Len ak ona bude chciet od pedagogickeho tak som skoncila. NEROZUMIEM TOMUTO SYSTEMU KED ODPORUCAJU ODKLAD MOZU DAT DIETA DO SKOLY, KED NEODPORUCAJU ODKLAD MUSI IST DO SKOLY.
@arasidka11 ked si ty davala pred x rokmi dieta do skoly, tiez si nezazila ako by to bolo keby mu cosi neslo v skole... tiez si to riesila prvykrat. Tiez by si nevedela ci by jej isla ta akola alebo nie. tak toto bol trapny koment od teba 😁 ani 10r dieta nemusi byt zrele na skolu. Je kopec takych co im aj prve tri roky skola vobec nejde. A nepomoze ani tisic odkladov. Ale ano, poznas si dieta najlepsie. 😉
@adula12
@arasidka11
babi prosim nehadajte sa, treba hladat riesenie. Uz ste mi dost pomohli ale spojme hlavy a ci vas este nieco nenapad co by ste spravili v mojej situacii. Cize pedagogicke da vyjadrenie ze do skoly ma ist. Ja budem ziadat spravu od nich do ruky, neviem ci som to uz podpisala ale donesiem tam ziadost ze posudoch chcem do ruky. Zajtra idem k logopedicke a nasledne k obvodnej. Najhorsie co sa moze stat, ze mi pepier z pedagogickeho nedaju do ruky a poslu ho do skoly a logopedicka si postavi hlavu a nebude chciet ist proti pedagogickemu a obvodna to iste. Tak som uz asi nahrata. Da sa potom este nieco robit? Bojim sa, ze doktory si proti sebe nepojdu, ci?
@majkaa urcite ho nedaj. Bojuj za to co najskor lebo uz budu prazdniny a uz nezmozes nic. Tvoj syn veru nie je pripraveny podla toho co pises. Skoda, ze tie nulte rocniky urobili vylucne len pre "ciganov" a socialne slabsich a znevyhodnenych, a ze uz bezne dieta sa tam nedostane. To by som aj ja prijala, lebo skolky by sa uvolnili a jesenne ci "odlozene" letne decka by mohli v pohode fungovat v tom nultom rocniku.
@adula12 ja som v skolke povedala ze je odklad ved mi aj volala, ze daju papier ze odklad, ale po 2 tyzdnoch to zmenila a volala mi, ze nie odklad. Preto v skolke zatial vedia ze nastupi do skolky. Ale v skole som sa pytala co mozem pre to urobit, ze mi zrazu volali ze nie odklad a ona ze nic ze ked im to pride ona ho prijat musi. Vobec mi nepovedala, ze este skuste logopedicku, obvodnu...uz na tom vidiet ze potrebuju deti zohnat a v skolke vypraznit.
@adula12 práveže toto píšem o mojom druhom dieťati, a viem, čo som si zažila s prvým, ktorý išiel "normálne" ako ty píšeš, a ako sme sa natrápili. Preto som mala obavy pri druhom a dali sme si rok odklad. Vieeeeš???????
@majkaa ja by som išla k logopedičke, k obvodnej, potom k psychologičke, a ak by trvali na svojom, tak by som zmenila psychologičku a povedala rovno, netrufam si, aby moje dieťa išlo ešte do školy, že mám informácie, že si potrebuju naplniť ročník ale ty nedovolíš, aby dieťa aj celá rodina trpela, že veríš, že dieťa ešte rok má čas, dozreje a potom sa budete do školy tešiť,. Ešte by som osobe, ktorá by trvala na tom nástupe do školy povedala, že čo by robila ona, keby bola v tvojej situácii. Nech ti poradí.
@arasidka11 netreba to prehanat s otaznikmi 😉 setri si ich...
@adula12 nechápem ženy, čo reaguju a mudruju na niečo, čo nezažili, čo chcu také baby dávať aké rady, ved poradiť vieš, ked máš skusenosť, ked maš cosi prežité, čosi si si už vyskúšala, ved nebudem radiť cestu niekomu, ked som po nej ešte nešla.
@arasidka11 ak si si nevsimla, tak jej radim presne to iste ako ty! Tak citaj. A nemusim ani zazit, aby som vedela uz len z popisu, ze jej dieta nie je zrele do skoly. Tu ide vylucne len o tvoju reakciu. Mna len zarazil tvoj postoj, ze TEBE TO VYHOVOVALO, tak si dieta nedala. Je ine ked dieta nie je zrele, ale ty si neuviedla ziaden dovod, tak z toho vyplynulo, ze si si dieta nechala doma len tak. Tak sa potom nediv, ze niekto reaguje na teba, tvoje komentare a nebola som jedina 😉
@majkaa ak by spravu z centra odoslali priamo do skoly a v sprave je, ze odklad neodporucaju, tak riaditel skoly odklad zamietne. A predpokladam, ze odvolanie je komplikovanejsie ako dodanie potrebnej spravy (s tym skusenost nemam). Podla toho, co si napisala, tvoje dieta ozaj do skoly zrele este nie je. Drzim palce, aby si dobre pochodila v centre, aj u logo aj u pediatricky. Daj potom vediet, ako si dopadla
@adula12
@pietra
@arasidka11
ahojte tak sme si boli osobne pre posudok. Ja tomu vobec nechapem. Napisem vam co napisali:
Na zaklade odborneho vysetrenia mozeme zhodnotit, ze sa u dietata jedna o nerovnoemerny jazykovo-emocny vyvin s oslabenou pozornostou. Dieta ma mierne tazkosti s porozumenim reci. Merne oslabena sa vnima aj oralna a verbalna praxia, nakolko mu ulohy boli neprijemne a nespolupracoval. Jeho silne stranky vnimame vo vizuomotorike, kratkodobej pamati, vizualnej diferenciacii, fonematickom uvedomovani a gramatickom cite. Dieta sa na odborne vysetrenie adaptoval pomalsie. Sprvoti bol z testovej situalcie neisty. Svojim spravanim upozornoval na seba, blaznil sa.Pritomny motoricky nepokoj. Dieta sa miestami zamyslel, potrebne prinavratenie ho do vykonavanej cinnosti. Pri ulohach, ktore mu boli neprijemne odmietal spolupracovat. U dietata odporucame pracovat na emocnej stabilizacii dietata. Na zaklade odborneho vysetrenia odporucame absolvovat zaskolenie do 1.rocnika ZS.
Tak chapete to, co si mam o tom mysliet???????
@majkaa ja ked citam taketo posudky a pod.ze by tie psychologicky boli najradsej co by dieta sa ani nehlo ani neobzrelo hned odpovedalo odbornou recou vedelo pisat citat ale aj tak by si na nho nieco nasli.boze ved toto nikdy neexistovalo ozaj iba v pripadoch zajakavania a podobne.dieta malo 6 rokov automaticky slo do skoly.Dnes same psychologicky uz v skolke a superia pomaly o kazdeho klienta teda dieta
@majkaa ked som vybavovala papiere na odklad pre 3tieho syna tak mi moja detska doktorka hovorila ze deti bol najprv odporuceny odklad ale kedze je u nas malo deti a aj tie sa delia na 2 zs tak zrazu z tej jednej vsetky deti sposobile do skoly.tak aj o tomto svedci ze aj takyto spolupracuju zo skolami nielen zo skolkami.
@luliu vobec neviem ale vedia ze kde sme boli na zapise a tam nulty neni.
@laska201 presne ako pises, naprv nam na konzultacii povedali odklad a po tyzdni a pol mi povedali ze nie odklad. A ked som volala do skoly povedala ze mu v skole bude dobre lebo bude malo deti v triede. A v zakone je pisane, ze riaditel sa moze rozhodnut na zaklade odporucani MS a od psychologicky na odklad. Ale pozor je tam slovicko moze, cize vsetko to stoji na nom.

@arasidka11 a aky dovod ti dali v centre nato, aby tvoje "sikovne" dieta ostalo este rok v skolke?