icon

Odôvodnenie odkladu školskej dochádzky

ksmutko
28. feb 2013

Mile mamicky! Je tu z Vas niekto, kto dostal odklad skolskej dochadzky u dietata, ktore je augustove a psych. zdrave? Mame syna, 5,5 rocneho, je zrely, sikovny, mudry, narodeny v auguste, chceli by sme mu vybavit odklad, kvoli tomu, ze si myslime, ze za ten rok len viac ziska a nic nestrati, ak sa bude o rok viac iba bezstarostne hrat.
Nechceme ale aby mal zoznam niekde u psychologicky, v podstate nechcem, aby z neho urobili na papieri psychologicky pripad, preto ma zaujima ako znie odovodnenie odkladu skolskej dochadzky. Velmi pekne Vam vopred dakujem za prispevky.

Strana
z2
kubkolucy
10. mar 2013

Ja mám septembrovú dcérku takže automaticky ide do školy o rok neskôr. Ale som za to rada. V dnešnej dobe naozaj 6 ročné deti ťahajú medzi 7 ročnými za kratší koniec. A tých 7 ročných je čím ďalej viac.
@sisaha ja som sa tiež radila o tomto s psychologičkou, ktorej názor je, že mnoho 6 ročných detí je síce rozumovo vyspelých. Dokonca aj tá moja dcérka je na tom rozumovo a vedomostne veľmi dobre ale problémom je SOCIÁLNA zrelosť. Väčšina tých 6 ročných detí nie je dostatočne sociálne zrelá na školu. Takže aj názory sú na to zrejme rôzne. 7 ročné dieťa nastupuje do školy ako istejšie a sebavedomejšie, samostatnejšie, dokáže sa dlhšie sústrediť, je odolnejšie voči rušivým vplyvom atď.

zlatovlaska123
10. mar 2013

@sofinka333 no vlani som toto absolvovala so synom, požiadala som na zápise o odklad, no MUSELA som priniesť potvrdenie od psychologičky, kde bolo vyslovene napísané, že odporúča odklad povinnej školskej dochádzky 😉 písomné vyjadrenie samotného rodiča nestačí. To, že môžeš dať do školy aj keď psychológ neodporúča, to je pravda. Rozhoduje sa rodič. Aj v jedom prípade aj v druhom. Ešte som nepočula, žeby niekomu psychológ nedal na vyžiadanie odporúčanie na odklad.

brnka
10. mar 2013

tiez nechapem, preco rodicia silou-mocou chcu davat detom odklad do skolky. Moj je augustovy, pokial na skolu nebude mat a doporuci mi to psycholog, urcite to silit nebudem a odklad mu dame, ale ked bude pripraveny, preco by nemal ist?

Svagor tiez nechal julovemu chlapcovi odklad, lebo "chudacik bude najmladsi". No ja doma ziadneho chudacika NEMAM!!!

Ludia fakt sa spamatajte!

sisaha
10. mar 2013

@kubkolucy od toho ci je dieta zrele sluzi vysetrenie skolskej zrelosti a patri do ruk psychologa. Nie je vhodne, aby sa rodicia rozhodovali sami. Ak psycholog najde problem, tak odklad odporuci.
Ja som sla do skoly ako cerstva 6-tka - bola som skôr utiahnuta ako priebojna...A pozri.., som tu. Škola nenarusila moje dalsie smerovanie, nikto ma nesikanoval.. Dnes som priebojna mozno az nadmieru.. Btw. dlhsie sustredenie nespada pod socialnu zrelost..

zlatovlaska123
10. mar 2013

Podľa mňa je dosť od veci, keď to rodičia posudzujú podľa seba - ja som išla 6 ročná a tu som...No veď iste, všetci sme tu...Ako keď mi moja svokra povedala - no čo si ho nedala do školy, ja som tiež augustová a išla som načas! No áno, ale som si istá, že pred 50 rokmi neboli na prvákov kladené také nároky ako v dnešnej dobe, nepísali sa v prvej triede diktáty, nestopovali im rýchlosť čítania, nemuseli sa učiť angličtinu a celkovo nebolo nasadené také tempo a nároky ako teraz.
Ani psychológovia v tom nie sú jednotní, mne samej psychologička povedala, že on je vekom bližšie k deťom narodeným po septembri, takže je v pohode, že pôjde s nimi o rok do školy.

sibare
10. mar 2013

@anjelicek26 ty skutocne nastojis na tom, ze matka by mala pri rozhodovani o buducnosti svojho dietata v prvom rade mysliet na dobro inych deti???? A ked tak necini, tak sa sprava egoisticky? Sileneeee!!!
Popravde pocula som kopec argumentov proti OSD, ale toto este nie 🙂
Naposledy..dieta narodene koncom augusta a mamina odklad v ziadnom pripade nezvazuje. Aj starsie dieta je augustove a do skoly nastupilo normalne. Maminka si uvedomuje vsetky rizika, uz to absolvovali a uspesne zvladli. Nie je, co riesit. Uz ma skusenost, hej bolo to tazsie, ved so synom sa ucila 2-2,5 HODINY DENNE. No, co dodat, kto chce kam, poslime ho tam. Hlavne, ze sa nezachovala egoisticky voci ostatnym detom. 😀

Akurat niekedy mi je kvoli tym detom dost tazko 😖

kubkolucy
10. mar 2013

@sisaha Ani jedným slovom som netvrdila, že dlhšie sústredenie spadá pod sociálnu zrelosť.
Vymenovala som iba niekoľko vecí, ktoré mne osobne pripadajú ako podstatné. O sociálnej zrelosti som sa zmienila ako o oblasti, na ktorú sa niekedy zabúda.
Nieje mojim zámerom niekoho poučovať čo je sociálna zrelosť a nemaj obavy, že by som to nevedela. Pracujem s deťmi a mám k tomu aj príslušné vzdelanie. Povedala som, že názory sú rôzne (aj u psychológov). Tak isto som netvrdila, že u 6 ročných detí, ktoré nastúpia do školy v riadnom termíne, nejakým spôsobom škola naruší ich ďalšie smerovanie alebo ich bude niekto šikanovať.

sisaha
10. mar 2013

@kubkolucy áno, názory sú rôzne. Ja som interpretovala priamo nazor detskeho psychologa. Takisto hovoril, ze dnes robia vysetrenia skolskej zrelosti aj specialne pedagogicky, hoci nie su psychologicky...Ma na to svoj nazor, ktory si vie obhajit.. Nie raz sa mu stalo, ze opravoval diagnozy po specialnej pedagogicke...ale to je o inom..
Keby bola skola taka narocna, tak sa stanovi, ze dieta do skoly patri az v 7 rokoch..

@zlatovlaska123 neviem do akej skoly chodia tvoje deti, ale moje dieta v prvom rocniku nepisalo diktaty, ani mu nikto nestopoval rychlost...To sa robi vo vyssich rocnikoch

lealujzaleo
10. mar 2013

tak moja najstaršia dcéra je prváčka a naozaj píšu diktáty. je to náročné a myslím si, že naozaj od detí žiadajú dosť. je septembrová, takže išla do školy v 7 r. druhá dcéra je narodená na konci augusta a tiež pôjde neskôr.

luciaj
10. mar 2013

Je zaujímavé, že ked sú deticky malicke, maminy sa predbiehaju v tom, co ich dieta dokáže... Moje uz sedí, uz chodi, uz rozpráva, uz pozná farby, uz vie počítať do 10... A tu zrazu príde čas na školu a ich dieta je zrazu nezrele🙂))))

sibare
10. mar 2013

A je tiez zaujimave, ze ked su deticky male, tak maminky su voci individualnym odlisnostiam tolerantne. Chapu, ze kazde dietatko je ine a niekedy potrebuje cas, aby dozrelo. Ale ked ma nastupit do skoly, uz ziadne individualne rozdiely neexistuju. Vsetky deti sa musia zrovnat do radu. Mas 6 rokov, ides do skoly, zvladas, nezvladas. Tak bola urcena hranica a kazdy sa musi prisposobit.

martinkah
11. mar 2013

@sibare prosím ťa, čo má byť v tom potvrdení pediatra, ktoré potrebujem k odkladu?

sibare
11. mar 2013

@martinkah netusim. Treba zobrat odporucanie na odklad z poradne a odniest k pediatricke. Podla mna tam ona da len peciatku. Ale skusim sa spytat.

zlatovlaska123
11. mar 2013

@martinkah my sme k odkladu nepotrebovali od pediatra žiadne potvrdenie...

martinkah
11. mar 2013

@zlatovlaska123 nám to lekárske potvrdenie (alebo správu?) spomínala na rodičovskom aj psychologička z CPPPaP, vraj je to novinka (netuším odkedy sa vyžaduje)

sibare
12. mar 2013

@martinkah S potvrdenim od pediatricky, je to tak, ako som si myslela. Aspon teda u nas. Na odporucanie z CPPPaP len dole dopise "suhlasim" a da peciatku. No a samozrejme vezme 3,5 eur. 😠

sibare
12. mar 2013

@martinkah V skolskom zakone je to uz min. dva roky. Dovodom bolo, aby sa proces "ziskania OSD" administrativne zkomplikoval a zmensil sa tak pocet neoddovodnenych odkladov.

martinkah
12. mar 2013

@sibare ďakujem za odpoveď, pomohla si mi

matax
27. mar 2013

@martinkah @sibare na tlacivo od psychologicky má pediater napisať, len že suhlasi s odkladom sk. dochádky? dakujem.
práve kukám, ako to mám napisat pre nasu dr. a zajtra to chcem ist dat potvrdit.

martinkah
27. mar 2013

@matax @sibare no, neviem, čo bude robiť naša pediatrička, predvčerom sme boli na kontrol. vyšetrení v CPPPaP, kde som sa dozvedela, že správu pošlú do MŠ a ZŠ, rodičom žiadnu nedávajú 🙂 takže okolo 15.4. zavolám do ZŠ, či už správu majú a zistím, čo ešte požadujú.. lekárka by mi aj správu napísala, len potrebuje vidieť podklad od psychologičky.. hlavne, že človek všade študuje, aké sú postupy a zistí, že prax v našom meste je úplne iná

matax
27. mar 2013

@martinkah dík, ved hadam bude pediatricka vediet🙂 vezmem aj ten z CPPPaP a aj jej nachystam taky podobný,nech supne len razitko

adulik1976
1. apr 2013

Moja dcera v maji bude mat 7rokov dala som jej odklad nebanujem aspon sa v skolke dohra uz od septembra ide do skoly az terz sa tesi min.rok nebola na skolu pripravena nic nestatila a aspon dospela ale u psychologicky sme boli

zuzana8
19. apr 2013

moja je narodená 1.októbra, takže to ani nedúfam, že pôjde do školy...ale ja mám obavu, že sa v škôlke bude nudiť...ja by som bola práve rada, keby do školy mohla ísť..už teraz vie veľa vecí, nehovorím, že je génius, ale podľa mňa je to strata času ...naozaj je to tak, že mladšie deti automaticky musia byť v škôlke???nenašla som nijaký článok o prijatí dieťaťa do školy pre 6. rokom...poradíte mi? ďakujem

evabb35
19. apr 2013

@kubkolucy sociálna zrelosť je tak individálna...dokonca aj niektoré 7-ročné deti ju ešte nedosahujú. Poznám prípady, kedy nastupovali deti s odkladom a mali veľmi veľké problémy pri nástupe do školy. Neboli sebaistejšie, neboli samostatnejšie - bola by si prekvapená, s aké mali problémy. Ani sa nesústredili lepšie, ani školské výsledky nedosahovali lepšie, ani imunitne neboli na tom lepšie.... Akurát boli fyzicky zdatnejšie pri nástupe do školy - to sa nedá poprieť, tam to bolo vidno.... v grafomotorike boli možno lepšie...ale problémy pri nástupe do školy sa nevyhli ani im. Rodičia boli z toho prekvapení, zaskočení, vôbec nepredpokladali takéto problémy pri nástupe - spoliehali sa na ten odklad. Každopádne súčasné učebné osnovy sú pripravené pre 6-ročné deti. Doporučujem prelistovať učebnice pre 1. ročník a pre 1. stupeň. Pri školskej reforme poslednej dosť toho v učebných osnovách pomenili.

evabb35
19. apr 2013

Jasné, že už prváci píšu diktáty. Ale to nie sú diktáty na pravopis. To píšu len písmenká a jednoduché slová, jednoduché vety, ktoré čítajú v šlabikári. 7-ročné dieťa si ešte rado prečíta rozprávočku o tom ako išlo vajce na vandrovku z druháckej čítanky. Ale 8-ročné, 9-ročné dieťa už čítanie takejto rozprávočky jednoducho nebaví. Navyše takýchto rozprávok sa už napočúvalo v škôlke, keďže ju navštevovalo o rok dlhšie. Takže odklad nástupu do školy treba dobre zvážiť. To nie je len o učive prvého ročníka. Celé ďalšie vzdelávanie sa dieťaťu posunie o celý rok.

kubkolucy
19. apr 2013

@evabb35 iste aj 7 ročné dieťa nemusí byť dostatočne zrelé ale verím tomu, že je viac zrelé než ako bolo pred rokom. Takisto, že je sebaistejšie, sústredenejšie atď. ako bolo pred rokom. Nie, že je sústredenejšie a dosahuje lepšie výsledky v porovnaní so spolužiakmi ale v porovnaní so sebou samým, keď bolo o rok mladšie. Netvrdím, že každý rodič má dávať odklad. Ja som iba povedala aké pozitíva v tom vidím, iste to môže mať nejaké negatíva - neviem. Nehádam sa.
Moja dcéra je narodená v polovici septembra. Automaticky teda ide do školy takmer 7 ročná. Dúfam, že ako 8 ročná si teda ešte rada prečíta tú rozprávočku o vajci z druháckej čítanky. 😉

evabb35
19. apr 2013

@kubkolucy toto isté som si myslela. Tiež som si myslela, že za ten rok dieťa predsa dozreje. Ono to dozrievanie sa deje len za určitých podmienok a za predpokladu, že rodičia na tom za ten rok popracujú. Nečakajú, že sa to udeje samé od seba. V škôlke sú úplne iné podmienky ako v škole. Takže škôlka až toľko podnetov na dozrievanie už neposkytuje. Tam detičky za ten rok skôr stagnujú. Pokiaľ tá nezrelosť nie je až taká výrazná, tak je možno lepšie dať dieťa do školy a v škole už dozreje za ten rok na takú úroveň, akú by v prípade zotrvania v škôlke nedosiahlo.

sibare
20. apr 2013

@zuzana8 Do skoly musia nastupit len deti, ktore v dany rok do 1. Septembra dovrsia 6 rokov. Deti, ktore dovrsia 6 rokov neskor v dany rok, mozu do skoly nastupit. Jedna sa o statut predcasneho zaskolenia. Nastupit vsak mozu len po odporucani psychologa z cpppap. Musia teda absolvovat psychologicke vysetrenie.

zuzana8
22. apr 2013

@sibare veľmi pekne ďakujem, tak myslím, že budúci rok to psychologické vyšetrenie absolvujeme🙂Hádam mi budú vedieť v škôlke budúci rok povedať, kedy je najlepšie tam ísť...🙂

babulka191
1. máj 2013

V žiadnom prípade by som nedávala odklad mam skúsenosti všetko dobehne aj hravosť je pre prváčika v norme.

Strana
z2