Odpustenie poplatkov pre predškolákov
Dobrý deň, chcem sa spýtať či sa nájde niekto v rovnakej situácii, kto má doma dieťa narodené po auguste 2020 (moja dcéra je narodená 5.9.2020) a budúci rok bude predškoláčka. Som presvedčená o tom, že bude posledný rok v škôlke nakoľko je rozumovo vyspelá. V škôlke mi ale oznámili, že rok ktorý majú predškoláci zadarmo si ona nemôže uplatniť, nakoľko sa nenarodila do 31.8. ale až v septembri. Takisto ani dotáciu na stravu si nemôže uplatniť. Riešili ste niekto podobnú situáciu?
Syn aj dcéra sú narodení v septembri. Ani jeden nešiel do školy skôr na to potrebuješ potvrdenie CPP o predčasnom zaškolení a to sa získa ťažko.
Súhlas ZŠ (tam to ružové tiež nie je) a následne musí absolvovať v MŠ predčasne zaškolenie.
Momentálne nemá dieťa nárok na dotáciu pretože podľa zákona nie je a nebude v danom roku predškolak. To sú len deti ktoré do 31.8 dovŕšia 5 rokov.
Ďakujem 🙂
aké je to smiešne, že kvôli prenášaniu v tehotenstve toľké problémy a možno sa nedostane s kamarátkami do 1.ročníka :(
Celkom tomu nerozumiem.deti ktoré sú narodené neskôr ako 31.8.
Nebudú vlastne v škôlke nikdy ako predškoláci a hradia si to stále?
@pe_mi Nie, nehradia si to stále. Budúci rok k 31.8. bude predsa spĺňať podmienku, bude mať 5 rokov.
@pe_mi presne tak...mňa to teda dosť hnevá... Mohla tam byť nejaká tolerancia povedzme 15.9.
Lebo keď na to tie deti majú a pôjdú naozaj do školy (veď niektorý čo spadajú do termínu na to nemajú aby šli do školy) si rok zadarmo vôbec neuplatnia!
áno o rok neskôr budú predškoláci, ale je dosť možné, že už budú v 1.triede a výhodu si neuplatnia
Ďakujem 🙂
aké je to smiešne, že kvôli prenášaniu v tehotenstve toľké problémy a možno sa nedostane s kamarátkami do 1.ročníka :(
@knatinka Aké problémy? Mohla si sa objednať do CPP a žiadať predčasné zaškolenie. Riešiš len peniaze, nič iné. A nemôžeš ju dať do prvej triedy skôr, keďže nebude mať povinnú predškolskú za sebou. To musí mať absolvované, no ona ako predškoláčka vedená nebude.
áno o rok neskôr budú predškoláci, ale je dosť možné, že už budú v 1.triede a výhodu si neuplatnia
ona ale este v sk.r. 2025/26 nebude predskolacka, to bude az v sk.r. 2026/27
a do ZS by mala riadne nastupit v sk. r. 2027/28
ale ved tolerancia je - od 1.9. roku x do 31.8. roku x+1, presne podla trvania skolskeho roku.
jednoducho sa bud zmieris s tym, ze tvojmu dietatu ako sa ludovo hovori - nevychadzaju roky, alebo sa teda nakontaktuj na CPP a ries predcasne zaskolenie.
Ale ked ho chces, skor, tak sa ale necuduj, ze dieta nieje predskolak zadarmo. No lebo jednoducho nieje.
Alebo proste len pockaj, a bude aj tvoje predskolak, ked pride ten spravny cas.
Len toto si mala riešiť skôr cez CPP.
Keď bude vedená ako predškoláčka,vtedy ma nárok na dotáciu na stravu a školné zdarma.
Vy matky viete byť také milé....ide tu o princíp nie o peniaze...300€ nie je peniaz, z ktorého človek zbohatne. Keby ste boli v rovnakej situácii predpokladám, že by ste to asi tiež riešili ako každú jednu malichernosť čo matky dokážu riešiť. Bola som zvedavá na skúsenosti ľudí v rovnakej situácii!
a nie na múdre reči ako nechápem situáciu! Ďakujem veľa som sa z tejto plodnej diskusie dozvedela!
Sestra musela platit, dcerka do skoly ale ide a uz vtedy bolo jasne, ze ju budu chciet zaskolit skorej. Pretoze vsetky testy v centre trvali na tri kola, kym im to schvalili, chceli malu vidiet par krat,..ona je oktobrova...
Vy matky viete byť také milé....ide tu o princíp nie o peniaze...300€ nie je peniaz, z ktorého človek zbohatne. Keby ste boli v rovnakej situácii predpokladám, že by ste to asi tiež riešili ako každú jednu malichernosť čo matky dokážu riešiť. Bola som zvedavá na skúsenosti ľudí v rovnakej situácii!
@knatinka Princíp je jasný?
Hraničný dátum narodenia pre jednotlivé školské roky je 31.08.
ALE
Rodič má možnosť požiadať o predčasné zaškolenie a do školy môže nastúpiť aj dieťa, ktoré nedovŕšilo 6 rokov k 31.08,
Mám septembrovú dcéru - riešila som to, pred rokmi, rovnako je to aj teraz, len s prísnejšími podmienkami
a nie na múdre reči ako nechápem situáciu! Ďakujem veľa som sa z tejto plodnej diskusie dozvedela!
@knatinka pozri, podmienky su jasne dane. Ci sa ti paci, alebo nie.
Podla tych podmienok, ak chces aby islo dieta do ZS v sk.r. 2026/27, za prve aby vobec mohlo, musis riesit predcasne zaskolenie cez CPP. Ak odporucia, tak mozete ist na zapis, a dieta moze nastupit do ZS, ak ho prijmu. Ak neoporucia, tak nemoze.
To, ze chces dieta dat do skoly o rok skor, ako mu podla podmienok na vek prislucha, je iba tvoje rozhodnutie, cize len ty si zodpovedna zato, ze nevyuzijete benefit skolneho zadarmo pre predskolaka, kedze tvoje dieta v sk. r. 2025/26 predskolakom nebude, a nebude nim ani 26/27, ked ho miesto predskolaka chces predcasne dat do ZS.
Ano, 300e je dost, chapem, ale aj ty si musis ujasnit podmienky, ake mas moznosti, a potom aj dosledky a nasledky tych moznosti ako sa zariadis. Zbytocne sa hnevas.
Ty sa chces slobodbne rozhodnut, ze miesto predskolskeho rocnika zadarmo, predcasne posles dieta do ZS, teda ty sama sa dobrovolne vzdas naroku na bonus...
Tak isto sa mozes slobodne rozhodnut dieta predcasne nezaskolovat, ale nechat ho riadne nadalej v MS a vyuzit predskolsky rocnik a uisetrit 300e.
mne nejde o to koľko rokov budem platiť školu alebo škôlku atď...ale o to, že nechcem ju nechávať v škôlke viac ako je treba aby sa tam hrala keď vidím, že už teraz sa nehrá natoľko a zaujímajú ju iné veci a to má ešte rok škôlky pred sebou. Poplatky bola len záležitosť, ktorá sa s tým spája a zaujímalo ma, či sa to dá riešiť, aby sa nestalo, že by som na to prišla neskoro a mohla som si to uplatniť.
mne nejde o to koľko rokov budem platiť školu alebo škôlku atď...ale o to, že nechcem ju nechávať v škôlke viac ako je treba aby sa tam hrala keď vidím, že už teraz sa nehrá natoľko a zaujímajú ju iné veci a to má ešte rok škôlky pred sebou. Poplatky bola len záležitosť, ktorá sa s tým spája a zaujímalo ma, či sa to dá riešiť, aby sa nestalo, že by som na to prišla neskoro a mohla som si to uplatniť.
@knatinka V MŠ sa predsa aj učia, robia PL, u nás už normálne písmená riešili a až od septembra je predškolák. Tak rieš CPP čím skôr, už od januára si na tom mala pracovať, lebo oni sú zahltení prácou, bohvie kedy ti dajú termín.
@knatinka ano da sa to riesit predcasnym zaskolenim. Nakontaktuj sa na CPP, oni uz ti povedia co a ako.
Ale, tvoje dieta nebude tym padom nikdy predskolak, lebo podmienky na predskolaka su definovane. Teraz predskolacka este nebude, a ak u das do ZS skor (budes to mat odklepnute od CPP), tak predskolacka uz nebude.
Predcasnym zaskolenim tuto moznost dietatu ""zoberies". Resp. seba ako rodica "ukratis" o moznost mat dieta v MS s vyhodami - bez skolkeho, bez stravneho, alebo zvyhodneneho stravovania.
V tom je rozdiel.
Nikto druhy ti tie moznosti neberie.
Ty sama si vyberas co chces.
Ak je dieta naozaj chytre, nadane, a vidis, ze by ten dalsi rok v skolke nudilo, tak myslim, ze je rozumne obetovat ten rok "zadarmo", a do tej skoky ho dat.
Ak sa ale ukaze, ze sice dieta je sikovne, mudre, ale este mu ten rok v skolke bude vyhovovat, a nic mu v zivote neutecie, stane sa z neho predskolak, a mozete tak vyuzivat vyhody s tym spojene.
@knatinka áno, ja som to riešila tento rok. Keďže k 1.9. nemá 5 rokov, nemá nárok na dotáciu. Nijakým spôsobom. Bude v predškolskej triede, ale vsetko hradis v plnej sume. Potom treba na jar otestovať v cppp a vyhovujúci posudok doložiť na zápise do školy. Teraz ideme do prvej triedy, šesť rokov bude koncom septembra.
Pozor aj na to aby ho ZŠ prijala. Keď aj bude mať papier o zaškolení z CPP tak škola dieťa prijať nemusí z kapacitných dôvodov. Obe moje deti sú septembrové tak som to zisťovala. V našom meste sú školy plné a neprimaju také deti, odporučia nástup v riadnom termíne. Aj na to treba myslieť.
Pozor aj na to aby ho ZŠ prijala. Keď aj bude mať papier o zaškolení z CPP tak škola dieťa prijať nemusí z kapacitných dôvodov. Obe moje deti sú septembrové tak som to zisťovala. V našom meste sú školy plné a neprimaju také deti, odporučia nástup v riadnom termíne. Aj na to treba myslieť.
@bosorkabb v tomto prípade mám šťastie u nás je miesta dosť na školách