icon

Povinná školská dochádzka a septembrové dieťa

ollynka
22. mar 2017

Mám narodené dieťa , dievčatko 13.9.2012. Je teraz v škôlke s o rok mladšími deťmi vzhľadom na to , že je narodená v septembri. Odklad do školy jej nechcem dávať aj keď je narodená v septembri, tie 2 týždne , mne to pripadá pritiahnuté trochu. Dieťa je šikovné, učí sa rado. Bola som ešte v minulom roku za riaditeľkou, aby mi ju posunula o triedu vyššie, že jej odklad dávať nebudem, a aby bola medzi seberovnými, lebo medzi tými mladšími deťmi sa mi zdalo, že aj psychicky ide pomaly na ich úroveň. Na to mi povedala, že ona mi ju neposunie, lebo že robia problémy už aj deťom narodeným v auguste, že ich nechcejú dávať do školy,a že ona deti zatrieďuje tak ako to je . Takže som koncom februára tohto roku volala do jednej školy a riadiťeľ mi povedal, že to vôbec nie je pravda, lebo oni prijímajú aj deti narodené v 10 mesiaci a majú aj decembrové dieťa. A že on by tak isto chcel keby mal dieťa v mojom veku aby vychádzalo škôlku s tými deťmi, čo idú do školy. Takže sa chystám za riaditeľkou znovu a neviem na čo mám apelovať, aby som ju presvedčila a aby som mala aj neaké argumenty.

katarina644
23. mar 2017

@12terez dobry vecer, ja mam syna oktobroveho, bude mat teraz sedem, sme vsak ina kapitola, kopec diagnoz. ja mam zase strach, ze mi ho nezoberu do skoly, lebo nerozprava tak ako by mal. logopedicka mi povedala, ze nebude mat ziadny problem v skole, ze je velmi sikovny, poslusny a vnimavy a chce sa ucit. rozpravat sa pekne naucime a vsetko bude ok. tak ma trochu upokojila. mam dceru, ktora je 23. augusta, isla normalne ako sestrocna do skoly, chceli sme jej dat odklad, ale ucitelky nesuhlasili. je sikovna, je v tretej triede a nema problem takze fakt poriadne len uvazit. ale netreba silit. a beriem vam vsetko za pravdu.

magimary
23. mar 2017

@moni73 presne o tom to je,
spolužiaci môjho syna (o spolužiačkách ani nehovoriac-tie úplne mega) riešia frajerky, zaľúbenosť, baby atd, atd...
a jeho toto /zatiaľ/ vôôôbec nezaujíma, on s nimi nemá o čom... 😕
(aj keď sa snaží).

moni73
23. mar 2017

@magimary chuda... aspon, ze to nejak nepreziva, ako pises.

magimary
23. mar 2017

@moni73 veru, on nie (navonok)...
no, mňa to trápi aj za neho (samozrejme mu to nepredsúvam).

alienka73
23. mar 2017

@mija22 ako ja suhlasim s tym, ze radsej nechat ist az o rok.... ale teda neda mi, to si u vas naozaj doberali najmladsie deti? To u nas v triede to bolo kazdemu sumafuk kto je najmladsi... to akoze aky dovod mali robit si srandu z nich? Ja som julova, kamoska /spoluziacka augustova ale nikdy si z nas neutahovali...

petraas
23. mar 2017

@ollynka ahoj, tak aj my sme toto riesili ci dat a ci nedat skor no nakoniec sme dali teraz chodi mala do druhej a uplne v pohode nebanujeme. Mala je narodena 7. 9. tak som si povedala ze ak bude sikovna tak ju dam skor ze tych 7 dni nieje taky rozdiel. Ja co si pamatam tak v tej skolke kde nastupila sa vzdy opakovala predskolacka trieda tak som bola v tom ze tomu tak aj bude. Bohuzial nebolo. Nastupila do malackej no podla veku by ju mala opakovat ale kedze bola sikovna a potrebovali u malakov novych viac miesta tak sa ma ucitelka pytala ci by ju mohli dat ku strednakom ked je sikovna. Ja som suhlasila lebo nakoniec som sa rozhodla ze ju dame skor do skoly. Urobila som dobre lebo mi dost napredovala pri tych starsich. No na onci strednackej prislo sklamanie pretoze mi ju nechali opakovat strednu lebo zasa nebolo miesto u velkakov. Bola som z toho dost nestastna lebo sa zacala prisposobovat im a akosi sme sa pomalicky hybali dopredu. Chcela som aby sa mi nezabrzdila a tak som sa snazila vybojovat si tu predskolsku ale zbytocne pretoze nemali miesto. Zacali sme chodit na logopediu lebo nevedela povedat K no uz po prvom sedeni to zvladla ze by sme tam ani nemuseli chodit stacilo jej len spravne nasmerovat jazyk ale kedze som logopedke spomenula ze ju chcem dat skor do skoly tak ju susila otestovat a hovorila ze by mohla len to musi ist este cez psychologa. Odporucila mi dat ju do predskolskej kvoli tomu ze tam uz s detmi viac pracuju a pripravuju ich na skolu len povedala som ze sa to neda a tak bola ochotna nam pomoct. Davala nam ulohy na doma co robia predskolaci a ked videla ze to pekne ide hned nas odporucila psychologicke aby nam pomohla aj ona skor. Hned sme sa objednali, otestovala si ju a ked videla ze by to slo a nemozeme byt v predskolskej tak nam odfotila velmi vela uloh rozdelila nam to co kedy mame robit a ze ked to vsetko vypracujeme mame prist na preskusanie. Vsetko sme spravili otestovala ju a ze v pohode moze ist do skoly ze este je viac sikovnejsia ako vela deti co ide normalne do skoly. Povedala nam este ze nez ju bude testovat na ostro co mame robit a tak sme teda doma robili a testy spravila bez problemov. Nakoniec isla teda skor a vobec neanujem. Bola som sice na vazkach lebo pomali vsetci do mna hucali nech ju nedavam skor dokonca aj ucitelky v skolke hovorili ze by ju nedali vraj to nieje dobre ze nebude stihat ze bude najmladsia a bude sa zle citit ze sa jej budu smiat a podobne. ale nakoniec som sa rozhodla ze dam do skoly lebo som vedela ze ked ju necham v skolke bude mi zasa stagnovat a nikam sa neposunie a hlavne uz sa v skolke velmi nudila nechcela tam uz chodit. No a poviem ti ze nakoniec ked som v skole videla ake tam su deti ze vedia toho ovela menej a este dost zle rozpravaju tak som bola rada ze urcite banovat nebudem a veru nebanujem. Zvladli sme prvy rocnik uplne bez problemov boli tam ovela horsi od nej. Teraz je druhacka a tiez v pohode stihame a zvladame. Podla mna nedaj na reci druhych a sprav tak ako to citis lebo len ty si poznas dieta najlepsie a viec ci by to zvladala ci nie. Ja keby ze viem ze by na to nemala urcite by som o tom neuvazovala. Mala som sice obavy aj z tej psychologicky ze ked nam toho tolko dala ci to zladneme ale nemusela som malu do nicoho nutit sama chcela a islo jej to tak preco nie. Keby mala nechcela tak ju urcite skor nedam. Za to teraz mladsia ta je narodena 24. 8. mala by ist normalne nacas do skoly ale tam zasa budem isto davat odklad. Je teraz strednacka moze sa mi este zobudit za ten rok ale myslim ze to nebude tak tam dam isto odklad je uplny opak od starsej. Nic nechce robit nic sa ucit pri nicom nevydrzi. Chodime logopedke ale akosi sa dopredu nehyeme len velmi pomali nakolko ju nijak nedonutim spolupracovat ani nic robit. Mrzi ma to sice ze jej budem davat odklad ale viem ze keby som nedala budeme sa velmi trapit a takto budeme mat rok naviac aby sme to dohnali. Ona mi pripada o rok pozadu zasa🙂

wewe22
23. mar 2017

U riaditelky nepochodis neexistuje paka mne takto malu nevzali do školu aj keď sme mali odporucemie od CPPP aby bola zaradena medzi predskolakov jedine co ti poradim kúp si knizky pre predskolakov a tam sa dozvies co treba vedet na zápis doma troska trénovať posudku sa ale nevyhnete moja je narodena 22.9. Teraz je tretiacka a ako ja hovorim bezudrzbovi školák tento rok riesim či dat alebo nedať mladsiu ta je októbrová už teraz je v predškolskej triede

moni73
23. mar 2017

Ani jedna sa nevyjadrite k tomu, co neskor? A spominala som len pubertu, ale to budu aj zury, alkohol, vodicak,...
Uprimne? Dcera mala namerany intelekt vyse sestrocneho dietata v 2,5 roku. Nemozem povedat, zeby ma to tak nejak nenadchlo. Zacala som si studovat rozne clanky o nadanych detoch a pod. Ale ja som dostala cas "vychladnut" a riesit nastup do skoly s chladnou😊hlavou. Mne uz vtedy prislo uplne nelogicke davat deti do skoly skor z dovodu inteligencie.
Stagnovat v skolke... Preboha, ved tam sa ma hrat!
A dieta bude len o 2 tyzdne mladsie... Nespravne, bude mladsie aj o rok a pol.

petraas
23. mar 2017

@wewe22 podla mna je to vsetko o riaditelke a hlavne ci je miesto v predskolskej. Ak je riaditelka normalna a ma miesto nevidim dovod preco by nemala zobrat ked rodic trva na tom ze chce dat dieta skor do skoly. Mne by riaditelka dala malu rada k predskolakom ked videla ze sa im vyrovna len bohuzial nemala miesto. Keby sa dalo hned by supla niektorych do strednackej ked vedela ze budu mat odklad kvoli nesikovnosti a mala aby isla k nim ale zakon nepusti. Keby mala v triede volne miesto tak nevidela problem len uz mala 3 nadstav v spravnom veku a malu nemala uz kam dat.

petraas
23. mar 2017

@moni73 ano stagnovat...to mi povedala aj psycologicka aj logopedicka ze je to rozhodnutie na mne ze oni ju odporucaju ale ze je na skodu ju nechavat v skolke ked napreduje lebo ked ju necham rok dlhsie v skolke bude stagnovat ze nic nove sa nenauci lebo sa bude prisposobovat detom co su tam. Ked som videla ako sa mi zabrzdila ked mi ju dali opakovat stednacku tak som si povedala ze nie. A ju to tam ani nebavilo uz sa hrat chcela ist sama do skoly ja som ju do nicoho nenutila sama sa chcela ucit nove a nove veci tak preco jej v tom branit? Sama od seba som ju nic nove neucila ale ked daco chcela naucit alebo vysvetlit preco nie? To iste mi povedali aj log. aj psy. ze nech ju nenutim nic ucit ale ak sa o nieco zaujima sama v tom pripade ano. Som hovorila ze to tak aj robim ze nenutim ju do nicoho ona sama chce. Preco by som ju mala teda nutit do skolky hrat sa ked nechcela? A u nas sa predskolaci aj tak uz vela nehraju maju predpripravu do skoly a rozne kruzky. Preto ked opakovala strednacku musela som ju pripravovat doma. To co robili predskolaci v skolke tak mi zasa doma. Ale teda my sme si uz davno take veci doma robili kedze mala o to zaujem.

petraas
23. mar 2017

@moni73 no a ja som bola tiez najmladsia v triede ale nikdy som s nicim problem nemala ci to bolo ucenie, ci puberta alebo dospievanie. Co viem mali problem starsi odomna....si myslim ze nieje to o tom ci je clovek starsi ci mladsi ale konkretne o tom jednom a o ostatnych ako ho prijmu....je jedno ci je najmladsi alebo najstarsi.....

gumimaci
23. mar 2017

@moni73 myslim, ze presne o tom je individualne testovanie dietata. Moze byt mudre a rozhladene, ale ak nie je pripravene vztahovo, socialne, tak moze mat aj odklad...
No nemozem suhlasit s tym, ze mladsie dieta automaticky = sa nejaky komplex. to by potom boli frustrovane vsetky augustove deti napriklad. Skor to je o konkretnej osobnosti dietata. a potom aj oo tom, ako sa k tomu postavi rodic.

rutie
23. mar 2017

@moni73 To nie je o inteligencii. Moja druha dcera NIE JE vynimocne nadane dieta. Ale je jednoducho vyspela. Vzdy bola. Bohuzial je zimna a nedalo sa ju predcasne zaskolit. Tak stravila rok v skolke, kde si s detmi nemala co povedat, cely rok sa trapila, jedina zabava bola, ze v zbernej triede citala malacom rozprávky. Cele dni sedela sama a prehrabavala sa tam v knizkach, kde najde medzi obrazkami pismenka a citala. Prisla do skoly 6,5 rocna a zacala si uzivat to decka, kolektiv. Ale vyucovanie hroza. Strasne apaticka mi chodila domov, lebo ju hrozne otravovalo sediet v triede, kde deti hlaskuju a ona cita Matildu a Harryho Pottera, pol roka len riesia cisla do 10. Ma o rok starsieho brata a uz v skolke robievala zanho ulohy. Zvladala ich lahsie aj s IQ nizsim o 20 bodov nez ma nas "génius". Balila ho do skoly podla rozvrhu. Ona sla do skoly "prezreta" a stalo ju to tri otravne roky - jeden v skolke, dva v skole. V tretej triede ju zacala skola viac bavit, uz to nie je o abecede a triviálnom pocitani. Ona sla dost skoro aj do puberty, dokaze psychologicke tazke dospelacke filmy a bavia ju. Ona sa 5-rocna uz nechcela hrat, hrat sa ju prestalo bavit, ked sa naucila sama ako 4-rocna citat.
Moja tretia tesne 6-rocna a kebyze je narodena o tych par dni neskor a nevysli by jej roky, tak by sa zblaznila. Ta sa nevedela skoly dockat, hravala sa na nu rok pred nastupom, vyrabala si rozvrh, robila "projekty" vzdy ked aj starsi. Dieta uplne nastavene na skolu, nijaky génius, dokonca ani knihomohl ako starsia, ale jednoducho vyrovnane tvorive dieta s pevnou volou a priatelskou, optimistickou povahou. Nas "génius" siel do skoly vekovo najstarsi, ale tam to bol najvacsi zaberak, pre celu rodinu, ucitelku. Cista hroza. Mam pocit, ze kriteria skolskej zrelosti zacal uplne splnat az v piatej triede 🙂.

wewe22
23. mar 2017

@petraas no ono samozrejme je aj o mieste v skolke ale veľa zalezi na riaditelke teda z vlastnej skúsenosti
Co sa týka vo po tom keď bude v škole moja ma spoluziacku staršiu o 2roky a nemá problém ona vždy inklinovala ku starsim
Ja som decembrova a 9rokov som bola vydedenec spoločnosti lebo som si tiež vždy rozumela so starsimi a s tými mladšími som si padla až po základnej škole
Pre toto všetko si myslím že je to veda co je najlepšie u staršej som nemala žiadne pochybnosti teraz si nie som istá na 100% skôr sa riadim neak inštinktívne
A tie testy som videla mala som sastie na psychologicku dieťa musí byť veľmi vyspele aby ich spravilo lebo narodený po 1.9
musia vedieť minimálne 2x toľko co deti narodene do 31.8. Je to podľa mňa diskriminacia pre dátum narodenia ale co sa dá robit

petraas
23. mar 2017

@wewe22 tak to ano to mas pravdu s testami ze dieta narodene po 1. 9. musi vediet min. 2x tolko ako dieta do 31. 8.
Tiez si myslim ze to je tak ako je uvedene vyssie ze je to o konkretnej osobnosti dietata...vidis ja som dala jednu predcasne zaskolit isla skor a druha ma ist normalne ale nepojde dam jej odklad....

wewe22
24. mar 2017

@petraas ja by som nedavala druhu predcasne ale situácia je taká že ona keď meno 100% zamestnana a vytazena je veľmi problemova sato ukazalo tento rok že ak ma co robiť mi sú s ňou problémy a preto sa bojím že ak bude opakovat predskolsku triedu bude sa nudiť a tým aj robiť neplechu ale nechavam to na posudenie lebo som sinie 100% istá a nechcem sa uponahlat a potom mať hlavu v smutku že to nezvlada alebo tak

angd
24. mar 2017

Jasné, že zbytočne nedavat na ďalší rok do skolky, ,keď na to má a psychologicka odporučí.Aký je rozdiel medzi augustovým alebo septembrovým dieťaťom????Je to 1 mesiac a neexistuje, že napr.v správaní je to tak evidentné.Je to predsa individuálne .Môj syn je tiež septembrový,do škôlky pojde O "rok skor".Nenechám ho doma kvôli pár dňom ďalší rok.Takže ak pôjde o "rok skor",v škôlke bude 3 roky a teda aj do školy pojde "O rok skor".Ak spraví testy.Beriem to tak,že jeho kamaráti, ktorým dobre vychádzajú roky,pôjdu do školy v 6 rokoch a jemu by bolo tiež lepšie ísť do nového prostredia s kamarátmi. A za tých pár dní čakať ďalší rok,je zbytocne.A to ohľadom toho mája, že napríklad letné deti by mali mať odklad,je blbost.Ja som napr.julova a dobre som sa učila, či na ZŠ, SS alebo VŠ.

angd
24. mar 2017

A k tým argumentom 🙂....daj si zavolať aj učiteľku tvojho dieťaťa, nech sa ona vyjadrí k malej.Ona ju pozná lepšie ako riaditeľka. A to ,či budú v skole robiť problémy, nech ona nerieši, to nie je jej problém.Povedz jej rovno,že ty dieťa skusis dať do školy a je na nej,či ti s tým pomoze (tým presunom). A spomenula by som aj telefonát s tym riaditeľom.Sorry,ale ak neumožní ten presun, čo je krava? Napriek bude robiť problémy? Ved mala by svojim žiakom pomáhať. A inak.....moja svagrina má novembrové dieťa,má 5 rokov a v septembri ide do školy.Je šikovná, testy porobila, tak prečo nie?

minusa
25. mar 2017

Ahojte. Nasa dcera je narodena 20.9. a ten prvy podnet, aby isla skor do skoly sme dostali od jej uciteliek. Od zaciatku je v triede so starsimi a velmi ju to potiahlo. V pondelok sme absolvovali testy v CPPP, bolo to narocne 2 hodinove vysetrenie, vysledok je, ze ju do skoly odporucaju. Takze zaciatkom aprila ideme na zapis.

kikimon
10. apr 2017

@ollynka pokiaľ vidíš že ti dieťa má na to byť v škole, neváhaj. Moja je narodená 23.11.2010, čiže v novembri mala 6 a už je prváčka. Neviem si ani len predstaviť že by bola v škôlke a ani ona nie. Nie je problém vôbec s ničím, školu má veľmi rada a patrí medzi najšikovnejších. Neľutujem a urobila by som to znova

kati2212
26. jún 2018

@minusa ahoj , prosím ťa odkiaľ ste a kd esi bola s dcérkou na testy? Ďakujem

kati2212
26. jún 2018

@petraas Ahoj, mohla by som ťa poprosiť o info v ktorom centre ste robili testy? Moja je narodená 8.9. . Ďakujem

lorela
26. jún 2018

@kati2212 V každom meste máš Centrá psychlologicko pedagogickej prevencie alebo aj súkromné centrá.

kati2212
27. jún 2018

@lorela ahoj, ano to viem, chcela som sa iba popýtať na nejaké osobné skúsenosti. Potvrdenie od súkromných žiaľ škola neuznáva.

petraas
27. jún 2018

@kati2212 ahoj, my sme boli tu https://cpppapholic.mypage.cz/rubriky/hlavna-st... len ak by si chcela dat do skoly neviem ci uz nieje neskoro. Boli ste na zapise? Lebo ak ano potrebujete dolozit papier od psychologa ci moze ist alebo nie. Ale tam byva predcasne zaskolenie ked chces dat skor tak uz to asi nebude mozne. Ale neviem s urcitostou povedat treba si zavola do tej poradne.

lorela
28. jún 2018

@kati2212 Od súkromných - asi ako kde. Z našej škôlky, čo viem, malo ich niekoľko potvrdenie zo súkromných centier a deti nastúpili v septembri normálne do rôznych ZŠ.

iwesska
28. jún 2018

No ja ti takto poviem. Necitala som komenty predomnou. Ale moj syn mal od psychologicky odporucane nastupit do skoly uz skor o rok. Lebo v 3r. mal vedomosti 5r. dietata. V 5r. vedel scitovat, odcitovat, poznal pismena, spajal ich do slov. Ale rad sa hral a vedela som, ze drezura v skole nie je prave to, co by zrovna potreboval. On je februarovy a teda do skoly napriek tomu nastupoval v septembri ako 6,5r. To ze vie tvoja dcera vsetky mesiace v roku je sice pekne, ale na dnesnu dobu nic nezvycajne. Totiz ako som zistila uz na zapise, a neskor aj v skole, vacsina deti v synovej triede pismenka a cisla poznala uz pred nastupom. Nabrali od zaciatku pomerne svizne tempo. A viem, ze by to s tou svojou hravostou pred rokom mal poriadne tazke. Napriek tomu, ze vela z uciva vedel uz pred nastupom, mal co robit hlavne pri pisani diktatov, citani tazkych textov...Dnes sa od tych prvakov vyzaduje pomerne dost a na znamky. Fakt som usudila, ze keby nevedel vsetko to, co vedel pred nastupom, velmi by sa v tej skole trapil. Takze je to samozrejme na tebe, ale naozaj sa nemate kam ponahlat s tou skolou. Kolkokrat by sa este hral ale nemozeme, lebo musime pisat ulohy, diktaty.

miska143
28. jún 2018

1

alienka73
Autor odpoveď zmazal
miska143
28. jún 2018

Ja mam tiez problem,kt.momentalne riesim.dcera je novembrova,bola v zmiesanej triede v skolke s predskolakmi.cely rok sa pripravovala s nimi.par deti,kt.ostavaju budu na rok predskolaci,ale aj tie presunu do inej triedy a dcera zostane v triede sama s uplne novymi detmi.dcera je velmi sikovna,preto sme ju chceli zaradit k predskolakom.a najma kvoli ucitelka super,ktoru by dostala keby sla o ten rok skor...potom by to nebola vyhra,keby nastupi az o rok neskor🤨...ale tato ucitelka v skolke ju nechce zaradit,ze maju plny stav.a neviem ci ju mam dat na inu skolku,kde by ju k predskolakom vzali😐