icon

Prechádzky v škôlke

22. mar 2023

Chodia v každej štátnej škôlke deti s učiteľkami na prechádzky alebo výlety ? Je to nejak povinne alebo môžem aj nesúhlasiť ? Alebo dať radšej dieťa do súkromnej ? Či je to tam take iste ? Ďakujem

zuzuliennka1
22. mar 2023

citujem ta: Neviem ako to v škôlkach funguje , či nato seru ale idu do lesa alebo hocikam za každého počasia lebo su pod nátlakom rodičov a systému.. a ku koncu este pises, ze nevies co budes robit, ked tvoj syn pojde na prechadzku a bude robit to, co robi tebe…
cize - ty v skolke este ani dieta realne nemas, nema este ani 3 roky ale uz vies najlepsie, ako ucitelky chodia von a urcite to cele “maju v pazi”. 🙄 fakt “inteligentne” od teba, takymto primitivnym sposobom urazit ucitelky v ms.
ucitelky si s detmi poradit vedia, obcas lepsie, nez samotna matka, navyse funguje nieco ako “odlisne fungovanie v kolektive” a aj tvoje dieta sa bude inak spravat 3rocne ako sa sprava teraz.

vsetky ti tu piseme, ze deti inak funguju s ucitelkami a spoluziakmi v skolke a inak doma.
dokonca aj u starych rodicov su to ako vymenene deti.
zbytocne stresujes dopredu.

autor
22. mar 2023

@zuzanaete áno toto sú žiaľ veci ktoré sa nedajú ovplyvniť, ja som bola v tom že chodia takto von aj tí v najmenšej triede a išlo mi teda hlavne o to že by chodili cez cesty 😊

zuzuliennka1
22. mar 2023

*a prvacikovia na vychadzky moc ani nechodia, chodi sa az so starsimi detmi.
prskas a ani nemas ponatia, ako system funguje

saxana000
22. mar 2023

3 rocne dieta je dost rozumne na to aby islo v dvojici so spoluziakom zarovno s ostatnymi neodbiehalo nezastavalo a akceptovalo ucitela ako autortitu.nechodia dlhe kilometre len kolecko okolo skolky po chodniku cez cestu asi ani nemaju kde.ucitelka ide jedna vpredu a druha vzadu aby kontrolovali deti.za silneho vetra a dazda sa hraju nasi pod pergolou kde su v zavetri mimo stromov ale aspon sa trosku vyvetraju.na dlhsiu vychadzku chodia ked je pocasie primerane pozoruju prirodu stromy vtaky... na volnom priestranstve si pobehaju alebo v ramci skolskeho ihriska na preliezkach a smyklavkach sa deti hraju... urcite pri tych najmensich su najviac opatrni.. verila som ucitelkam ze mi poobede vratia dieta v takom stave v akom ho rano odovzdam
Zatial zije.. 🙂

autor
22. mar 2023

@sajmonka_1216 Jasnee to ja neriešim ani keď príde z jaslí obuchany ani nič lebo vidím čo tam robí keď prídem preňho , vždy tam chvíľku ostanem a kecam s učiteľkou , aj minule mi povedala ze bude mat na ruke modrinu lebo spolužiačka ho pichla do ruky nejakým perom a aj mal, ale to som neriešila lebo viem ze je taký ze aj udrie , takze nech sa naučí ze aj to zle ked dá tak aj zle dostane naspäť.

autor
22. mar 2023

@zuzuliennka1 nemám poňatia ako system funguje preto sa pýtam matiek na modrom konikovi ako system funguje , či koho sa mám opýtať ? Tety v pekárni?

zuzuliennka1
22. mar 2023

priamo v skolke? zeby? 🤣🤦🏼‍♀️

autor
22. mar 2023

@zuzuliennka1 a v akej asi keď až od septembra ide a až v máji sa davaju prihlášky? Tak som založila diskusiu v ktorej sa pýtam či chodia deti v statnej škôlke aj takto malé von na prechádzky alebo ho radšej dať do súkromnej? Aby sa mi tu vyjadrili ženy ktoré majú deti aj tam aj tam??? Ja neviem ešte ti to nedopina? Koľko krát to treba napísať?

solange7
22. mar 2023

Ved sa mozes ist informovat aj skor. Nemaju tam ostnaty drôt.

autor
22. mar 2023

@solange7 Prepac ale tu je denne miliarda otazok na ktoré vie presne odpovedat UPSVAR, gynekolog , kožný , neurológ , psychológ , srdciar , stavebna firma , právnik , prečo práve moja diskusia je ta na ktorú by som nemohla dostať odpoved od mamičiek tu? Veď potom načo je tu možnosť založiť diskusiu?

zuzuliennka1
22. mar 2023

🤣 uz som sa ta to pytala v predoslom komentari: naco sa stresujes dopredu ohladom niecoho, o com este ani netusis, ako to cele bude/nebude fungovat?
a este aj robis z uciteliek neschopne zeny, co sa s detmi chodia prechadzat na krizovatky a do lesa 🤦🏼‍♀️
mna ty urazat moja zlata nemusis, ak tu nieco niekomu nedopina - tak tebe.
v skolke bude tvoje dieta fungovat uplne inak, ale ked mas taky strasny strach, ze na neho pri prechadzke spadne strom, alebo konar - tak ho do skolky nedaj, vyriesene.
bude bez kolektivu, bez socialnych zrucnosti, v “bezpeci” zavrete doma🤦🏼‍♀️

autor
22. mar 2023

@zuzuliennka1 nemám sa s tebou ocom ďalej baviť lebo nevieš čitať s porozumením , robíš si vlastne závery o ktorých som sa ja nikde ani len nezmienila, takze ti prajem pekný deň a toto skúšaj doma na manžela

solange7
22. mar 2023

Ved ti tu odpovedali uplne racionalne. Ty to neakceptujes, tak ta posielaju radsej priamo ku zdroju. Ty si sa vyhovorila ze ako tam mas asi ist ked sa prihlasky podavaju az v maji. No normalne. Otvor dvere, vyhladaj sekretariat a informuj sa. Obehaj si viac zariadeni a budes mat prehlad ako to kde chodi.

autor
22. mar 2023

@solange7 ja to akceptujem a aj som sa poďakovala za odpovede k veci.😉

nikaeli
22. mar 2023

Pracujem v špec.MŠ a mám triedu detí s PAS. Ak vonku nie je fujavica, lejak, či pálivé slnko, chodíme každý deň vonku a deti sa nevedia dočkať, kedy im ukážem piktogram 'vychádzka'. Nie je to len o tom 'byť vonku'. Učia sa prezliekať, prezúvať, ísť za ruku, rešpektovať pokyny, akceptovať zmenu smeru, či ľudí na ulici. Do šatne ideme o 10,30 a vraciame sa o 11,15, aby sme stihli obed. Mám deti utekacie, vytrhávajúce sa z ruky, váľajúce sa po zemi, kričiace keď ideme iným smerom. Nacvičujeme v okolí školy, keď majú dobrý deň, vyjdeme aj na ulicu. Nechodíme k štvorprúdovkám, k potoku, či do lesa, no boli sme už aj na pošte, v obchode, na zmrzlinu, či pri fontáne. Skús nám trochu veriť, nie sme padnuté na hlavu a mnohé sme aj matky. Na ihrisku mám paradoxne väčší strach, ako na vychádzke, pretože mnohé deti nemajú strach, hojdajú sa rýchlo, naháňajú kolotoč, či sa vyštverajú na preliezku, kde na nich ani ka nedočiahnem. A nie, nepostráži ti dieťa nik iný, za dieťa je zodpovedný pedagóg a nie upratovačka. V rovnakom čase chodia von všetky deti, všetky triedy. Máme predsa denný režim, ktorý je fixne daný a platný pre všetkých. Súkromná MŠ zaradená do sietí škôl by mala postupovať rovnako ako štátna. Rozdiel je v zriaďovateľovi a platbách.

choco6
22. mar 2023

Ja to tiež chápem, dokonca sme s mužom už pozerali nejaký gps náramok na sledovanie, a hlavne po správach ako kade tade lákajú deti na cukríky. No nieje nám to jedno! A zasa u nas ked je zle počasie nechodia vonku. A škôlku máme v okoli rieky a boli uz na prechadzke aj pri jazere, skoro som osedivela 🙈😅Ale na druhej strane, vidím na synovi že v škôlke viac počúva a je ovplyvnený davom detí a to je so mnou dosť divoký. Ale musím dôverovať jemu aj ucitelkam, asi ho nemôžem strážiť cely život 🫣🙃

zuzuliennka1
22. mar 2023

ale ukludni sa uz laskavo a takto sa rozpravaj doma s muzom ty.
mas tu na 3 stranach racionalne vysvetlene, ako vychadzky funguju a ty si furt ides svoje a este urazas.
napiseme ti, ze sa mas opytaz v skolke, a ty mas na to argument, ze skolky funguju az od septembra…
pre tvoju info - je marec, skolky su v strede skol. roka, az do juna su vsetky otvorene.
skopirovala som do odpovede tvoje vlastne slova, tak si to s porozumenim po sebe precitaj este raz.
ale diskusiu zalozis anonymne, “hrdinka” 🙂

autor
22. mar 2023

@zuzuliennka1 kľudne ti napíšem do správy pod svojim nickom nemám s tým absolútne žiadny problem 😄 ja som to už daaavno pochopila , od prvého normálneho komentáru to chápem , ja už iba odpovedám na útoky na moju osobu , takze toľko k tomu , ja sa neurazam , mna môže uraziť len inteligent 😄 takze ak si ma chcela uraziť , tak ti to pochopiteľne nevyšlo 😊

nikaeli
22. mar 2023

... a ešte - zamyslela si sa nad tým, ako to bude vnímať tvoje dieťa? všetky detičky pôjdu von a on ostane v škôlke sám. Každý deň. Prečo? prečo nemôže ísť s kamarátmi? prečo musí ostať v škôlke? porozmýšľaj a radšej ho skús usmerniť, čo sa vonku smie a čo nie. Do septembra je ešte času dosť 🙃

solange7
22. mar 2023

Ja tu nikde nevidim utoky na tvoju osobu. Ty to tak vnimas lebo si evidentne uvedomujes svoju prehnanu uzkost.

autor
22. mar 2023

@nikaeli Nie, veď to je nereálne aby ostával v škôlke , posledný krát , myslela som ze chodia aj trojroční a myslela som ze chodia poobede nejak po spánku, ze by som ho prisla vyzdvihnúť skôr 🙂

zuzuliennka1
22. mar 2023

vidim, ako si “pochopila”, ked sa tu na poslednej strane este opytas, citujem: a v akej asi keď až od septembra ide a až v máji sa davaju prihlášky? … je marec, vsetky skolky normalne funguju od 7:00 do 17:00, od pondelka do piatku - az do juna.
nech sa paci, mozes sa ist pytat 🙂

autor
22. mar 2023

@zuzuliennka1 😂😂 dobre moja , ja budem teraz obvolavat každú jednu škôlku v štáte , že kde to ako funguje , lebo tebe sa nepáči diskusia ktorú som založila.
Chcela som vedieť ako to funguje vo všeobecnosti , nie v konkretnej škôlke , chcela som vedieť či je to bežné pri malých deťoch a neostáva mi nič iné iba sa s tým zmieriť alebo tak malé deti nezvyknú chodiť čo som už zistila ze skôr nie ako áno , to je celé. Ak to stále nechápeš , je to tvoj problem

abbey1
22. mar 2023

Trojročné, teda skoro štvorročné, deti neveria, ako sa správať na prechádzke? Tak tam bude problém vo výchove. Jedna vec je, že deti sa radi jašia, behajú. Avšak dobre už v tom veku vedia, že okolo cesty sa nebehá, že sa držíme za ruku a počúvame dospelého.
Prepáč, ale pracuj na sebe a dieťati. Veď keď sa nevie správať pri prechádzke, zle sa môže stať i pri tebe. U nás chodia na prechádzky i jasličky. Neviem, o koľkých tragédiách si už počula.
Aj s tak malými deťmi sa dá krásne pracovať. Nerobme z nich bezduché neschopné stvorenia.

zuzuliennka1
22. mar 2023

Jediny, kto nechape, si ty🤦🏼‍♀️ do septembra teda zamakaj vo vychove a nauc si svoje dieta chodit bezpecne po chodnikoch, aby sa ti nevytrhavalo bezhlavo na ceste a moze potom pokojne ako ostatne deti ist do skolky a aj na vychadzky. Zvladaju to vsetky 3r deti v skolkach, na jednu sa divam z okna mojej kuchyne, pravidelne idu na vychadzku, preco by to nemalo zvladat tvoje dieta.
Ucitelky pozor daju a zvladnu aj 20 deti na vychadzke - 20 z domu vychovanych a naucenych, ako sa vonku bezpecne chodi. 😉

tramtada31
22. mar 2023

Deti sa v škôlke správajú úplne inak ako doma. Tam posluchaju a nasledujú dav. Mne dieťa robilo tiež sceny, utekalo. V škôlke sa musí držať za ruku a pekne ide. Práve tie prechádzky podľa mna vybudovali pozitivny návyk a hlavne pred priechodom povedat si básnickú : doprava a doľava, či nejde autíčko. Takze podľa mna nemaj obavy, že dieťa bude “besne” a neustriehne ho ucitelka. Bývam vedľa dvoch skolok a ešte som nevidela, že by sa nejaké správalo besne a neslo pekne za ruku spolužiaka.

jana_eyre_2
22. mar 2023

Bohužiaľ nie tak dávno padol strom na chlapčeka na kolibe čo bol so svojimi rodičmi. Alebo zastávka na iné dieťa čo bolo tiež so svojimi rodičmi.. tým nechcem povedať nič viac len to že hoci to nikto nechce nešťastia sa stávajú denno denne.. takže riziko je všade a vždy.. preto ale snáď.nebudeme deti držať bez možnosti prechádzky v škôlke.. u nás malé detičky v škôlke majú veľkého hada, ktorého sa každé drží a jedna učiteľka je v predu a druhá za nimi.. aj to je učenie ako sa správať na vychádzke..

No a k tomu utoceniu popri Tom ako si nás nazvala teliatkami.. keď si chcela odpoveď na konkrétnejšiu otázku, tak si ju mala správne položiť.. ale ťažko sa už priznáva že tvoj úvodný text znie celkom inak ako po vysvetlení, že?

mk1111111111
22. mar 2023

Tak u nas som videla aj pripnute deticky na takom reflexnom lane, isli v paroch po dvoch, ale mali cez pas viazanie a to upnute na tom lane, vpredu a vzadu bola ucitelka. Ale nerada to sem pisem, lebo potom sa tu mamicky vyjadria, ze boli uviazane ako psiky, ale ucel na prepravu zo zariadenia na miesto, kde ich mohli bezpecne vypustit to splnilo.

thereisabear
22. mar 2023

@elizabet173 áno, je to oficiálne detské centrum, ale prezentujú sa ako škôlka a nie všetci rodičia vedia rozdiel
@ropucha6 lenivosť obliekať deti 🙂

nikaeli
22. mar 2023

V MŠ chodia všetky deti von, aj tie najmenšie 😉 môj drobec chodil na adaptačný program do detského centra na 3 hodiny už ako 2-ročný a aj tam chodili na vychádzky. Deti bolo cca 15, učiteľky 2 a keďže sme bývali neďaleko, každý deň som sa pozerala z okna. Všetky detičky sa krásne držali hada a kráčali.