Prechádzky v škôlke
Chodia v každej štátnej škôlke deti s učiteľkami na prechádzky alebo výlety ? Je to nejak povinne alebo môžem aj nesúhlasiť ? Alebo dať radšej dieťa do súkromnej ? Či je to tam take iste ? Ďakujem
To by si musela aj ty ostať s dieťatom doma ,aby sa mu náhodou niečo nestalo s tebou vonku.Co keď vás zrazí auto alebo cyklista alebo motorkár.Alebo ti spadne z preliezky a skončíte v nemocnici.Syn mal tri otrasy mozgu z toho jeden v škole a dva pri nas s rodičmi.A teraz čo nemali sme s nimi chodiť vonku?
A nebojis sa, že tvoje dieťa, jedno z 20tich na 2 učiteľky si ublíži napríklad na dvore na preliezke? Alebo pri kreslení si nepichne do oka, alebo ho strčí nejaký spolužiak pri hre a ublíži si? Alebo sa bude hojdat na stoličke a spadne? A to u nás napríklad bola len jedna učiteľka doobeda, druhá poobede. A tak ako si zodpovedná za dieťa ty pri prechádzke, tak isto aj učiteľky musia vedieť prehodnotiť, kde môžu s kde radšej nie s deťmi. Ja neverím, že 2 učiteľky vezmú 20 deti do lesa medzi padajúce stromy. Alebo na diaľnicu prebehovať cez cestu 😉 majú už "vyšliapané" trasy, kde môžu ísť. Trošku dôveruj aj iným. Tvoje dieťa je ich dieťa v čase kedy im dieťa zveríš.
Autorka:
A v jasliach nechodia na prechádzky? Naši chodili aj v jasliach mimo areálu. Tri učiteľky a to mali aj kočíkové deti. V škôlke boli naši najmenší už aj mimo areálu a to rovno v septembri. Aj staršie dieťa, keď bolo v najmenšej triede (2-ročné), chodilo na prechádzky mimo areál. Mimo frekventovanú cestu. V jasliach aj v MŠ majú ako pomôcku veľkého dlhého hada a tam sú také pútka/držiaky, ktorých sa deti držia. Jedna učiteľka je vpredu, druhá vzadu. Idú vždy disciplinovane, nikto neodbieha. Čím mladšie deti, tým lepšie sa správajú na prechádzkach.
Pani ucitelky ak idu s detmi na dlhsiu vzdialenost, tak su vybavene. Deti maju vesty, aby ich bolo zdaleka vidiet, ak sa dieta nebodaj odpoji tak je ho hned vidiet vdaka veste a aj ludia na ulici su vsimavi. Ked idu cez prechod, ucitelky zastavuju dopravu s tecikom na tom urcenim podla vyhlasky a deti prechadzaju cez cestu ked je to bezpecne.
Prvaci na zaciatku adaptacneho procesu ani nechodia von, ani na skolsky dvor, nakolko kazdy presun mimo triedu je pre nich stresujuci.
Prvaci a druhaci spravidla nechodia na vylety mimo skolku, napr. navsteva muzea, kniznice a pod.
Ak je triedny vylet na konci sk. roka vedenie skolky a ucitelky zhodnotia, ci su aj najmensie deti vhodne na absolvovanie vyletu. Vtedy sa ide sukromnym autobusom, ktory stoji najblizsie ku skolke, aby deti nesli na cestu. Kto nema zaujem o takyto vylet, tak dieta ostava doma, nakolko idu vsetci zo skolky ucitelky, upratovacky...
No, a ked uz su starsi a idu niekam napr. do oniznice, tak ucitelky si aktivne deti beru k sebe a drzia si ich. Ucitelky uz vedia od koho co mozu cakat. Preto si aj vedia zvazit ci ist s detmi niekam.
@zuzanockamt nie nie v jasliach nechodia von z areálu vôbec 🙂 a to ich je tam aj o viac ako polovicu menej ako v takej škôlke ale zas iba jedna učiteľka takže asi aj preto si myslím.
@elizabet173 Áno tak bola som v práci takze som nestihla odpísať už na prvý koment v ktorom bolo jasné nepochopenie príspevku a potom sa to spustilo už jedna za druhou 😊
teliatka som ich nazvala až potom všetkom čo mi oni napísali , chuďatko dieťa , daj sa liečiť a podobne vieš vo svete v ktorom žijem ja , ak niekto niečo povie alebo napíše nie úplne zrozumiteľne alebo sa zle vyjadri , čo sa môže stať každému, tak sa ten druhý najprv opýta ako to dotyčný myslel , nezacneme si hneď nakladať , ponižovať a robiť zo seba chorych 😊 už som to uzavrela , odpoveď som dostala od pár milých mamičiek a ostatné neriešim.
spustila si to cele ty sama, svojim prvym komentarom….
nabuduce vaz slova, nie sme ani teliatka, ani “matere co nepomyslia na to co sa moze stat”, deti sme dali do skolky s vedomim, ze sa tam budu socializovat, aj chodit von, a vsetky chodime s detmi von aj doma..
ty si v prvom rade sama v sebe vyries svoj iracionalny strach z prechadzok v skolke.
co tebe osobne pride alebo nepride bezpecne - je irelevantne, vychadzky su v kazdej skolke (vacsine skolok).
alebo nechaj dieta doma, skolka je povinna az posledny, predskolsky rocnik
Autorka:
Veľmi zvláštne, že v jasliach je na skupinu detí pod 3 roky celý deň len jedna učiteľka.
@zuzanockamt prečo zvláštne ? Je ich tam asi 7 dokopy a skoro nikdy niesu všetci naraz , lebo stále je niekto chorý
existuje pravidlo, ktoré hovorí o tom, že učiteľ nesmie byť s deťmi nikdy sám (pre prípad, že by mu napr. prišlo zle, odpadol - kto by ostal s deťmi?)
@nikaeli Také pravidlo neexistuje.
Autorka:
Podľa zákona je v takomto zariadení 5 detí na zamestnanca. Takže podľa počtu prijatých detí by mali byť minimálne dve učiteľky.
Ja uz UPLNE chapem moju mamku ktora 40rokov robi v skolke... ja by som tam nebola ani hodinu, pocuvat tie debilne otazky, tie veci co riesite.. to je vazne nonsens.. nie deti sa menia, ale rodicom zasibava.. mne sa rozum zastavuje ked mi rozprava tie pribehy...Pobyt vonku je v kazdom pocasi na dennom poriadku..Namiesto toho aby ta trapilo ci sa vie same obliect, ci vie drzat ceruzu...ci ho tam dostatocne pripravia do skoly.. kedze si mnohe myslia ze v skolke sa nic nerobi s potom cumia ako vyplieskane ked decko ma robit depistaz a rodicia su upozorneni kolko toho ma ovladat.. lebo mnohe trapi len ci papal kakal ale zvysok skutek utek.. Fakt ja uz nemozem citat tie komenty vsade naokolo.. V sukromnej skolke je myslis si co??? VIP ucitelka ci zlate lyzice? Vazte si preboha ucitelky v skolke.. maju aj 23 deti v triede.. malych deti.. zodpovednost, pretoze si neviete doma s jednym vlastnym kolko x poradit..denne a plat mizerny lebo iba na skolach zvysuju ucitelom.. ziadne prazdniny.. oni cerpaju dovolenky.. Je to SAKRA tazka robota. Musela som ... sorry 🙏🙏🙄
@reni1512 A v akých školách majú zamestnanci prázdniny? Platy učiteliek MŠ sa tiež zvyšujú. Ony sú ale platené z iných kompetencií.
@zuzanockamt oni aj boli dve zo začiatku ale od februára tam je iba jedna lebo tá druha išla robiť niekam inam , takže nemám zatiaľ info či niekoho hľadá , sú to súkromne jasle , a nejak som to neriešila lebo som bola rada že vôbec niekam sa mi ho podarilo dať aby som mohla ísť robiť , takze nie niesom ani prehnane úzkostliva ani psychicky narušená , keby som bola tak ho predsa nedám ani sem ale ostanem s ním doma a ešte si aj vybavim predĺžený rodičovský ako to je v móde, aby som ho nikam nemusela dávať.
ty si odkial ? tu bežne chodia aj jasličkári von z areálu, vídam ich často, aj v mestských jasliach v centre mesta a aj tu na sídlisku jasle...minule ked som aj s mojou dcérou bola na prechádzke išli sme cez taký park kde je jazero, dokonca tam bola jedna pani učitelka a mala asi cca 6-7 detičiek aj maličké a šla s nimi k tomu jazeru, vyzeralo to dosť nebezpečne každé sa jej rozbehlo inde, no mala s nimi čo robiť... asi tolko k tým tvojím súkromkám....
Nezabudaj na to, ze kazde dieta sa v skolke sprava inak ako doma. Ta ucitelka je pre neho vacsinou vacsia autorita.. a velakrat sa stava, ze doma je to dieta ako urvane z retaze, v skolke je ako poslusny baranok, co pomaha pani ucitelke. Moje deti detto, za ruku ani za boha, ledva ked ideme cez cestu a v skolke ked su von sa drzia za ruky bez reptania lebo MUSIA. maju pravidla,, ktore sa museli naucit a tie sa dodrziavaju a deti sa velmi vedia jeden druheho potiahnut. Nepodcenuj silu kolektivu
ty si hlavne vychovaj poriadne dieta, aby ti chodilo, kade ma a bezpecne a nevytrhlo sa ti z ruky na ceste, ako sa ti to asi bezne deje, podla tvojich vyjadreni.
predlzene rodicaky nie su “v mode” , to su matky, ktore maju skutocne zdravotne znevyhodnene deti, preto su s nimi doma. (a zas bezdovodne urazas)
bud rada, ze mas zdrave dieta, tak si ho aj poriadne vychovaj, aby mohlo normalne chodit na prechadzky a nie vymyslat, ako a s kym by mohlo ostat v skolke, lebo ty mas problem sama so sebou.
@zuzuliennka1 Ja nechápem o čo tebe stále ide? Stále sa domňa navážaš aj keď ti uz ani neodpovedám
Pani ucitelky maju tercuk na zasravenie premavky. Urcite neprechadzaju cez cestu kde je komplikovana kruzovatka alebo gopravna situacia. A zk skusenosti viem3 deti- ze pani ucitelky maju ivela vacsiu autoritu ako mamicky. A urcite nejdu na prechadzku hnes na druhy den. Pani ucitelky si otuknu deti na chodbe v arealy..... A deti mrore su malicke al nepizorne nevedia ist so stonozkou drzia za ruku. Ak mas strach daj radsej do sukromnej alebo nechaj doma.
nedal sa prehliadnut tvoj fakt ubohy komentar o “mode ostavat doma s detmi na predlzenych rodicakoch”.
tliachas tu od zaciatku same hluposti.
@zuzuliennka1 Si už trápna , fakt
Napisala som to , pretože poznám osobne pár žien ktoré si to vybavili , pretože majú známosti a do roboty sa im proste nechce ísť. Neviem čo za tým hľadáš
Kazda pochopila ze mimo arealu a budu aj v druzine, budu chodit autobusom do divadla, skola v prirode a tak dalej, ak sa bojis nechaj si ich doma
ty mas fakt kratku pamat na to, co pises: “niesom ani prehnane úzkostliva ani psychicky narušená , keby som bola tak ho predsa nedám ani sem ale ostanem s ním doma a ešte si aj vybavim predĺžený rodičovský.”
takze matky na predlzenych rd su psychicky narusene podla teba?
nechaj ho v tych jasliach a potom doma az do 6 rokov, a budes mat klud. jednoduche
@zuzuliennka1 preboha živého toto nemá význam tebe niečo vysvetľovať 😂😂😂😂 tak nechapaveho človeka som už dávno nevidela. Vážne kašli už nato
Nechaj si deti doma, bud s nimi do plnoletosti to bude naj, dobruuuui

@autor system funguje v kazdej skolke inak, su skolky, ktore su v meste a nemaju vlastny areal, chodia von kazdy den na prechadzku aj v meste, su skolky ako bola nasa s velikanskym arealom, tam chodili na prechadzky mimo areal len obcas, ked sa nieco ucili, napr dopravne pravidla, stromy, boli aj v skolke v prirode, takze nie, ani matiek na konovi sa toto netreba pytat, ale riesit to v skolke, kam syna chces zapisat a upovedomit ucitelky, ze je "zivy" a mas obavu, ze nebude posluchat. Toto by ucitelky hned zobrali inak a povedali by ti, co ako a ty sa rozhodnes.