Prečo nebolo šesťročné dieťa prijaté do školy?
Dcérka narodená v júli, nebola doporučená psychologickymi testami v škôlke na školskú dochádzku.U školských previerok po zápise prešla. Bolo mi však povedané, že majú samé 7 ročne deti v nástupe a bolo by v jej zaujme lepšie ešte počkať.Možno sa rieši nedostatok učiteľov a miest "presýpaním piesku" na neskôr.
Tá vychova v MŠ ,akoby ju viedla dozadu.
Mám s ňou problémy, je neposlušná a vzdorovitá.
Tie psychologické rady nepomáhajú.Je to extra osobnosť. Iste zohráva aj jednorodičovská výchova.
Čudne znel aj ten posudok psychotestov z MŠ.Testy boli skupinové, bez individuálnej komunikácie s dietkami a spísané po čase , kde sa mi natíska myšlienka, že zapamätať si niekoľko testovanych deti v MŠ a následné jednorázové hodnotenie môže viesť k omylom.
Aj mne to príde riadne skoro, aby bol už niekde zápis do školy. Ale tak možno sa mýlim. 🙂 Každopádne, ak ju nevzali, tak asi je to z nejakého dôvodu, nie? Bude mať odklad, však o nič nepríde, keď pôjde do školy ako sedemročná.
Nerozumiem... Teraz v júli 2025 bude mať 6 rokov? Ak áno, tak musí ísť na zápis do školy. To sa nedá iba povedať, že by bolo v jej záujme. Spádová škola ju musí prijať, ak bude mať už 6 rokov. Pokiaľ by bola naplnená kapacita spádovej školy, treba kontaktovať odbor školstva na mestskom úrade a oni odporučia inú školu, ktorá má voľné kapacity.
Ak máš pochybnosti o testoch školskej zrelosti a pripravenosti, tak kontaktuj CPP a daj ju otestovať individuálne.
Z textu jasne vyplýva, že mala byť od septembra 2024 v škole a zostala v škôlke. Čítanie s porozumením.....
No ak bude mať teraz už 7 rokov tak do školy ísť musí. Ale neviem čo sa vlastne pýtaš.
Pre populaciu, ktora nedokaze citat s porozumenim, prikladam vycuc z autokinho textu: dcera mala 6 rokov v juli 2024, odporucili jej do skoly nenastupit. Teraz je teda stale v skolke, do skoly nastupi v septembri 2025. Autorka sa zamysla, preco jej to bolo odporucene a spatne uvazuje, ci to bolo spravne rozhodnutie. Nemate za co.
Teraz je to už predsa jedno. Čo bolo, bolo. Nezmeníš to.
@janomajo ak nebola doporučená testami, tak ju do skoly nedavaj, naco ju budes niekam tlacit. Ja som velmi chcela odklad, tiez letne dieta ale nam odklad nedali. Ale ja velmi vidim ten rozdiel, medzi jeho spolužiakmi a nim, ten rok a pri niektorych detoch aj rok a pol, je dost citit. Nejde o vedomosti, prospieva s vyznamenaním.
@janomajo 1.zapisy do skoly byvaju az v aprili
2.neviem z textu, ci v juli bude mat 6 alebo 7r.
3.na zapis do skoly ide tak ci tak
4.psychologicka moze odporucit odklad skolskej dochadzky pri nezrelosti dietata...ak bude mat dcera v lete 6r...pri letnych detoch je to bezne. Ked moja mama ucila, tak julove a augustove deti mali automaticky odklad...vtedy este rozhodovali psychologovia, nie len rodic.
5.ak to bola len depistaz, ktore sa v skolke bezne robia, tak by som s dcerou sla normalne k skolskej psychologicke, aby jej urobila testy skolskej zrelosti a povedala, ako to vidi ona. Ak navrhne odklad, tak nedavat dieta nasilu do skoly, aby sa zbytocne netrapilo ked nebude v skole stihat a pod.
niekto to tu hore uz pisal, naco sa nad tym zamyslat ked to bolo...
Z mojho pohladu, si rodic a mozes uplne odignorovat co ti napise skolka - normalne dieta pojde na zapis - a vlastne i musi ist, kedze dovrsi do 1.septembra 6 rokov. Ono zapis je v aprili, ale skoly uz vo februari organizuju stretnutia s rodicmi a detmi, robia rozne "zoznamovacie" aktivity. Odporucam sa nabuduce toho zucastnit a usetris si vypisovanie na MK. Proste tam priamo uvidis ako sa tvoje dieta zapaja, plus ti to ucitelky/asistentky a vychovavatelky zreferuju. Podla toho sa treba potom zariadit.
Dieta ti teraz pojde do skoly ci znova mate odklad? Taky odklad nie je az tak zla vec, ked sa nato pozries, a ako pises ..uz teraz je "problem" s vychovou, takze mozno i dobre ze rok zostala v skolke a troska "vyzrela". Ja som napriklad svoje augustove dieta zapisala (vyslovene mi to bolo odporucene skolkou, bol-je velmi inteligentne dieta - uz ma 16r 🙂) a veru rok som sa trapila. Nie s vyukou, ale s tym sustredenim, kedze predsa len bol najmenej o pol roka mladsi ako jeho spoluziaci. Stale je trend davat deti neskor do skoly - aj teraz je na SS najmladsi v triede (ale najlepsi co sa prospechovo tyka). Naproti tomu moje majove dieta ked spatne pozeram mohlo ostat kludne rok. Znova nie preto ze by nieco nevedel (aj on je nadpriemerne inteligentny) ale je lenivy, pohodlny a bytostne sa mu nechce - prakticky sa zaobera len tym co ho bavi (prirodoveda, matika, fyzika a technicke veci).
@janomajo nebolo prijate, lebo si sa nechala odbyt.
Dieta vo veku 6+ má na školu nárok, názor školky je irelevantny. V pripade pochybnosti si mala nechat urobit diagnostiku v ped. - psych. poradni, kde by ti presne vysvetlili, preco dieta nie je vhodné do 1.triedy a potrebuje odklad.
Autorka ak chceš mať istotu daj ju vyšetriť nezávisle detskému psychológovi.
Moja je septembrová, dosť som rozmýšľala či dať skôr alebo klasicky počkat rok. Učiteľky v škôlke mi na toto hneď povedali ze ma ostať v škôlke lebo je “výrazne zaostalá”
Ale aj tak sme šli priamo k psychologičke na testy zrelosti, ta po jednom sedení navrhla ešte nejaké ďalšie rozšírené testy a zrazu ze vysoko nadpriemerne inteligentne dieťa. Tak sme šli na zápis do skoly kde tiez spravila testy ľavou zadnou.
Dali sme ju do skoly a bolo to super rozhodnutie
To je neskutočne ako neviete čítať s porozumením, veď jej dcérka ostala v škôlke. Zápis bol minulý rok 🤦
@lucilaines kde je v texte napisane, ze v juli 2024?? Autorka pise ako hotentot, kto sa v tom ma vyznat? Vobec nie je jasne, ako to myslela a ten tvoj vycuc nie je zrovna presny.
@janomajo teraz sa budu v cpp riesit testy skol. zrelosti, daj ju otestovat a budes presne vediet na com je. Ci je zrela do skoly do 1 rocnika alebo nie
A dieta bolo testovane len v skolke? Nebolo poslane do centra na dalsie posudenie? Co viem, tak u nas su deti posielane na dalsie posudenie. Aky dovod uviedli v posudku, kde odporucali odklad? Co su skolske previerky po zapise? Kto ich robil? Ono niekedy dieta v niektorych veciach dozreje alebo sa teda posunie aj za 3 mesiace. Takze ine vysledky z testovania mozu byt vo februari a ine v maji.
Ďakujem za záujem o debatu, rady a názory.Je zrejmé, že blížiacim sa časom k 7. rokom jej vyspelosť rastie.Problémom je, že už MŠ takémuto pokroku nedáva nič naviac a v zmiešaných skupinách rôznych vekových kategórií ,môže naberať spôsoby menších spolužiakov.Myslím tým aktivity, kde deti nie sú v tieradach, ale v spoločných priestoroch.Ale ,áno problémom je vytrvalosť, obsedieť nad nejakou úlohou.
@nafka0483 ahoj.ja som myslela,že sa vyjadrujeme k téme.Ale raz som použila rodinné vyjadrenie ,že sme vychovali ako rodina, teda aj babka je jej súčasťou.Prepáč, odpúšťaš mi?Asi väčšina máme mená "nick "a ja sa venujem obsahu textu a nie autorovi.Niekto na MK nemá pozitívne vyjadrenia, ale skúsenosti a úprimné rady môžu rozšíriť obzor na danú tému.Prípadne sa vyvarovať vlastným chybám.Je to ako debata medzi množstvom neznámych ľudí kde by sa dal urobiť diagram názorov a práve ten najvyšší stĺpček môže byť ten správny , väčšinový názor.Keď debatuješ na pieskovisku s priateľkou, alebo susedkou nezískaš tak široké spektrum.
@janomajo otestovat v cpp na skolsku zrelost a psychologicka ti povie co dalej. aj ucitelka v ms sa musi k tomu vediet vyjadrit. zapisy este nikde nie su, teraz sa len testuju deti. zapisat ju tak ci tak musis, bud prvacka alebo odklad
Musis mat jasne napisane preco nebola prijata, ale zatial robila len testy v skolke nie? V skole zapisy este predsa neboli.

@janomajo a to kde už bol zápis do 1.ročníka?
No, škola je povinná zapísať každé dieťa, ktoré do 31.8. dovŕši 6 rokov, to je jediná podmienka.