Prečo sa matky búria proti povinnej škôlke?
Prosim nehejtujte ma ale preco sa tak matky buria voci tomuto zakonu co mozno bude /mozno nebude? Podpisuju online peticie? Horlivo komentuju a nadavaju na Druckera? Ja v tom aby dieta slo do skolky nic zle nevidim
Urcite budu jasne urcene vynimky
@sisaka neviem kamaratke mi vravela z Californie nieco insie, OK mozno tam su rozdielne faktoryv kazdom state
@balerina2025 možno si ju zle pochopila. V robote jej platia/držia miesto určitý počet týždňov, ale to neznamená, že musí niekde dať svoje dieťa.
1. môže s ním ostať doma na neplatenom voľne
2. môže dať výpoveď
3. môže zamestnať nanny,
4. môže ju dať do starostlivosti inej matky, ktorá je doma so svojim dieťaťom
5. môže ju dať do kolektívneho zariadenia
@balerina2025 možno si ju zle pochopila. V robote jej platia/držia miesto určitý počet týždňov, ale to neznamená, že musí niekde dať svoje dieťa.
1. môže s ním ostať doma na neplatenom voľne
2. môže dať výpoveď
3. môže zamestnať nanny,
4. môže ju dať do starostlivosti inej matky, ktorá je doma so svojim dieťaťom
5. môže ju dať do kolektívneho zariadenia
@sisaka moja kamaratka nechcela prist o pracu tak mala toto riesenie.
@abbey1 pozri, zase ma udivujes, ja som len povedala ci je normalne deti chranit pod suknou, nikoho nezosmiesnujem, len som napisala ci maju tie mamiy akreditaciu alebo nieco vystudovane, ked chcu mat homeschooling, as simple as it is. to je cele alebo to uz mozeme kazda ucit a vlastne potom ked sa zamyslim, na co mame pedagogov. zaujimave zamyslenie sa.
@balerina2025 Každý rodič, ktorý má dieťa na homeschoolingu musí mať garanta, ktorý má pedagogické vzdelanie, ak samotný rodič takéto vzdelanie nemá.
https://www.domacevzdelavanie.sk/pre-rodicov/
@balerina2025 Čo sú podľa teba menej zdatné deti?
Áno, prečítala som všetky tvoje príspevky a už radšej nebudem reagovať.
@abbey1 ved tu niektore pisu o tom ze deti nie su v 3 rokoch pripravene na skolku, tak vascinou sa to dalej riesi s urcitymi lekarmi.
ja si myslim ze to aj tak neprejde a teda mam za to, ze ak, nech vyclenia specificke triedy prave pre deti, ktore proste nie su ''pripravene''
@sisaka moja kamaratka nechcela prist o pracu tak mala toto riesenie.
@balerina2025 a sme doma. Nechcela prísť o prácu. To sú životné priority, nie nariadenia štátu.
@balerina2025 trochu ťa poopravím, v Amerike deti neposielajú v 6 týždňoch do škôlky, ale matky sa samé rozhodujú tie deti tam dať.
@sisaka kamakatka prve deti poslala do skolky/jasli
posledne ma Nanny,...ale u nich je to iny masaker, aj tu Nanny musis z dacoho platit.
tam nie je vymozenost byt 3 roky doma ako tu
@abbey1 ved tu niektore pisu o tom ze deti nie su v 3 rokoch pripravene na skolku, tak vascinou sa to dalej riesi s urcitymi lekarmi.
ja si myslim ze to aj tak neprejde a teda mam za to, ze ak, nech vyclenia specificke triedy prave pre deti, ktore proste nie su ''pripravene''
@balerina2025 Keď dieťa v 3 rokoch nie je pripravené na škôlku, potrebuje lekára?
Tu sú všetky slová zbytočné.
@balerina2025 Keď dieťa v 3 rokoch nie je pripravené na škôlku, potrebuje lekára?
Tu sú všetky slová zbytočné.
@abbey1 teda zatial lekara riesili maminy na Predlzenom rodicaku., kedze zatial skolka nie je povinna od 3 rokov, tak nemusi riesit ...
a odklady do skol tiez riesi specificky personal/institucia....'a ked bude skolka povinna od 3 rokov, uz bude to musiet riesit zjavne lekar.
takze som to riesila z pohladu predlzeneho rodicaku plus odklad do skoly, kedze sa tu riesila aj skola uz.
v okoli vacsinu riesili pedospychaitra/neurologa/logopeda ked sa im pred nastupom do skolky ''nieco nezdalo''
@abbey1 pozri, zase ma udivujes, ja som len povedala ci je normalne deti chranit pod suknou, nikoho nezosmiesnujem, len som napisala ci maju tie mamiy akreditaciu alebo nieco vystudovane, ked chcu mat homeschooling, as simple as it is. to je cele alebo to uz mozeme kazda ucit a vlastne potom ked sa zamyslim, na co mame pedagogov. zaujimave zamyslenie sa.
@balerina2025 Ty asi zabudaš, čo píšeš, alebo nevieš, čo píšeš. Preto začínam veriť, že si ozaj musela dať dieťa do škôlky, aby sa naučilo poslúchať a všetko potrebné.
Prajem pekný deň.
@balerina2025 Ty asi zabudaš, čo píšeš, alebo nevieš, čo píšeš. Preto začínam veriť, že si ozaj musela dať dieťa do škôlky, aby sa naučilo poslúchať a všetko potrebné.
Prajem pekný deň.
@abbey1 mrzi ma co pises. ahoj
@sisaka kamakatka prve deti poslala do skolky/jasli
posledne ma Nanny,...ale u nich je to iny masaker, aj tu Nanny musis z dacoho platit.
tam nie je vymozenost byt 3 roky doma ako tu
@balerina2025 no presne. Slovensko nie je taký bohatý štát, aby podporoval tento luxus. Dať pól roka platenú materskú, zamestnavatelia v rámci benefitov môžu dať dlhšiu a potom, keď chce niekto byť doma s dieťaťom či bez nech je aj celý život, ale na vlastné náklady.
Nie že tu čítam, že žena doma na rodičovskej a jej muž v rovnakom čase tiež a celá táto sranda hradená štátom. Je to prospešné? Určite áno, ale Slovensko na to nemá peniaze.
@vreckovka2 ano kazda ked ma pochybnosti, ci je zrele na skolu skoku chodia k prislusnym odbornikom.
@balerina2025 Pri pochybnosti o školskej zrelosti dieťaťa nechodia rodičia určite k pedopsychiatrovi. Stačí navštíviť CPPaP a podstúpiť s dieťatkom vyšetrenie školskej zrelosti. Nezrelosť na školu nie je odchýlkou od normálu, nezrelosť na školu určite nie je psychiatrická diagnóza.
Ty fakt v tejto debatke ,,perlíš".
@vreckovka2 ano kazda ked ma pochybnosti, ci je zrele na skolu skoku chodia k prislusnym odbornikom.
@balerina2025 skolsku zrelost riesi CPPaP.
Mna v tejto debate prekvapuje, kolko zien si mysli, ze bez skolky bude dieta nejako zaostavat a ze rodic mu neda to, co potrebuje. Uz len ked spocitam cas, ktory venuje rodic doma dietatu za 8 hodin, tak to bude urcite viac, ako nejakych 20 minut - a to som prudko nadhodnotila cas, ktory asi tak venuje ucitelka jednemu dietatu za 8 hodin pobytu v skolke. A kazdy, kto ma/mal doma dieta od 3-6 rokov tak vie, ze hlavna potreba dietata je prave pozornost dospeleho. A je uplne jedno, ci sa bavime o nejakych kognitivnych veciach alebo emocionalnych.. Proste plna pozornost je to, co chce a aj potrebuje dieta v tomto veku. Takze fakt sa prosim zamyslite, ci je pri 25 detoch na jednu ucitelku v skolke mozne naplnit potreby dietata.. Tak isto si prosim precitajte aspon par kapitol vyvinovej psychologie, aby ste chapali, ako asi funguje 3 rocne dieta. Jeho schopnost pozornosti, pamatania si, zvladania emocii, spoluprace/spoluhry, vnimanie casu atd. atd. A na zaklade tychto faktov sa mozeme bavit o tom, aky prinos ma skolka.. Budem velmi rada, ak mi to niekto objasni.. A uz len jedna vec na zaver, ak ste sa doteraz nezamysleli,tak skuste porozmyslat, ako asi vznikol nazov materska skola.
@balerina2025 Pri pochybnosti o školskej zrelosti dieťaťa nechodia rodičia určite k pedopsychiatrovi. Stačí navštíviť CPPaP a podstúpiť s dieťatkom vyšetrenie školskej zrelosti. Nezrelosť na školu nie je odchýlkou od normálu, nezrelosť na školu určite nie je psychiatrická diagnóza.
Ty fakt v tejto debatke ,,perlíš".
@zuzitko74 je to prislusna institucia, je, super, fandi si dalej, ze si pouzila tu spravnu formulku, verim ze dnes lepsie zaspis :D
@balerina2025 skolsku zrelost riesi CPPaP.
ja som si s prepacenim nespomenula na nazov, verim ze mi raz bude odpustene .....preto som napisala prislusne institucie.ale mea culpa, predtym som si to mohla aspon vyguglit co uz,....🙂
a k skolke nam nastup riesil pedopsychiater a aj detom v okoli. tak ma to mrzi ze si niekto mysli ine, snad viem kde sme boli. zeny to riesili prave kvoli nezrelemu veku a vybavovali si na to predlzene rodicaky. dieta sa doma aj tak nikam neposunulo a oni brali peniazky. never mind.
pekny vecer vsetkym.
ja som si s prepacenim nespomenula na nazov, verim ze mi raz bude odpustene .....preto som napisala prislusne institucie.ale mea culpa, predtym som si to mohla aspon vyguglit co uz,....🙂
a k skolke nam nastup riesil pedopsychiater a aj detom v okoli. tak ma to mrzi ze si niekto mysli ine, snad viem kde sme boli. zeny to riesili prave kvoli nezrelemu veku a vybavovali si na to predlzene rodicaky. dieta sa doma aj tak nikam neposunulo a oni brali peniazky. never mind.
pekny vecer vsetkym.
@balerina2025 Ambulantných pedopsychiatrov je na Slovensku 26 na cca milión detí. Naozaj si myslíš, že ti toto niekto uverí? Myslíš si, že nemajú nič lepšie na práci, než riešiť nástup detí do škôlky? Vieš vôbec, aké sú tam čakacie lehoty na vyšetrenie? A vieš o tom, že niektoré okresy na Slovensku vôbec pedopsychiatra ani nemajú?
pekny vecer vsetkym.
@balerina2025 pedopsychiatrov je tak malo u nas, ze sa mi tomu nechce verit. Uz len najst pedopsychiatra, ktory ti potvrdi pas je cakacka na niekolko mesiacov. Myslis, ze by potvrdzovali nezrelost na skolku? A na co? Za to, ze je dieta nezrele ti u nas rodicak nikto nepredlzi. Predlzene rodicaky sa vybavuju z inych dovodov (zdravotne znevyhodnenie, choroby). A to, ze sa dieta doma nikam neposuva moze mat xy dovodov. Vobec neplati, ze v ms by sa take dieta 100%niekam posunulo....
nečítala som celú diskusiu, len niečo.. Mám synov s rozdielom 1r9m. Obaja išli naraz do škôlky až keď mal mladší 3 roky a nevidela som žiadny dôvod tam dávať staršieho skôr. Zabavili sme sa dobre aj sami doma a na ihriskách. Kamošky, čo mali podobne staré deti, to staršie do škôlky v troch rokoch dali, lebo chceli. My sme nechceli. Keď mal mladší tri, tak som nastúpila do práce na čiastočný úväzok a striedali sme sa s manželom na zmeny ( vždy bol doobeda niekto doma, ak by decká ochoreli a nešli do škôlky, nech si nemusí nikto brať zo dňa na deň očr - a takto na čiastočný uväzok som pracovala až do minulého roka). A pri takomto spôsobe práce by sme si chalanov vedeli nechať doma až do povinnej predškolskej triedy, ak by sme chceli. Takže nie každý, kto nemá dieťa v škôlke je požierač dávok a lenivec. Ale teda dúfam, že ak takéto niečo - ako povinná dochádzka od troch rokov - schvália, tak bude rovnaká možnosť domáceho škôlkarskeho vzdelávania, ako je to umožnené aj školákom.
@balerina2025 no presne. Slovensko nie je taký bohatý štát, aby podporoval tento luxus. Dať pól roka platenú materskú, zamestnavatelia v rámci benefitov môžu dať dlhšiu a potom, keď chce niekto byť doma s dieťaťom či bez nech je aj celý život, ale na vlastné náklady.
Nie že tu čítam, že žena doma na rodičovskej a jej muž v rovnakom čase tiež a celá táto sranda hradená štátom. Je to prospešné? Určite áno, ale Slovensko na to nemá peniaze.
@sisaka súbeh 2 rodičovských na Slovensku nie je možný. Ani súbeh rodicak + materská nie je možný.
Len súbeh 2 materských je možný - na 2 deti. A materské je zo sociálnych odvodov, ktoré si človek platí, takže neviem čo riešiš.
@sisaka súbeh 2 rodičovských na Slovensku nie je možný. Ani súbeh rodicak + materská nie je možný.
Len súbeh 2 materských je možný - na 2 deti. A materské je zo sociálnych odvodov, ktoré si človek platí, takže neviem čo riešiš.
@lenkakravcova nejak sa to asi dá, neraz som tu čítala takú tému, že žena doma a muž na “materskej”, alebo ako to voláte, takže vychádzam z toho a ja naozaj nič neriešim, mne je jedno ako sa na Slovensku zaobchádza s financiami, ale je fakt, že dávky tam máte naozaj štedré a v prípade rodičovského aj dlhé. Myslím si, že sk treba, je oveľa lepšie ubrať na dávkach a tak “prinútiť” ženy ísť skôr do prace ako zavadzať z toho istého dôvodu povinnú výchovu detí v kolektíve od 3 rokov. To je len môj názor, ak sa ti viac páči predstava povinnej dochádzky do materskej školy je to tvoj názor.
@lenkakravcova nejak sa to asi dá, neraz som tu čítala takú tému, že žena doma a muž na “materskej”, alebo ako to voláte, takže vychádzam z toho a ja naozaj nič neriešim, mne je jedno ako sa na Slovensku zaobchádza s financiami, ale je fakt, že dávky tam máte naozaj štedré a v prípade rodičovského aj dlhé. Myslím si, že sk treba, je oveľa lepšie ubrať na dávkach a tak “prinútiť” ženy ísť skôr do prace ako zavadzať z toho istého dôvodu povinnú výchovu detí v kolektíve od 3 rokov. To je len môj názor, ak sa ti viac páči predstava povinnej dochádzky do materskej školy je to tvoj názor.
@sisaka to jedine ak je žena na neplatenej a platí si odvody zo ZP za dané obdobie vtedy sama. Inak sa to nedá.
Mne je zle z niektorých komentárov…
Vy ste matky, ženy?
Viete prečo to vadí mne?
Pretože skolky maju už teraz plne kapacity napríklad… a kto bude tie deti učiť keď bude od 3 rokov povinne?? A nie nie som mamička, ktorá si predlžuje rodicak. Som mamička, ktorá chodí do práve a má doma trojročné dieta a nevzali jej ho do skolky pre plne kapacity. Vďakabohu, že som szco a viem si riadiť robotu tak ako potrebujem…
@zuzitko74 je to prislusna institucia, je, super, fandi si dalej, ze si pouzila tu spravnu formulku, verim ze dnes lepsie zaspis :D
@balerina2025
Mať dieťa v domácom vzdelaní neznamená mať ho pod sukňou. Znamená to - v prostredí inteligentného rodiča - rozvíjať jeho talent a intelekt EFEKTÍVNE. Inak, tie deti to vedia, no koho druhák chodí rád do školy? Väčšinou povedia, že sa tešia na kamarátov. Veľmi rýchlo spoznajú mínusy systému a hlavne tie obrovské straty času, ktorý by sa dal tráviť kvalitnejšie. Kto raz vyskúša dieťa učiť sám, rýchlo zistí, že učivo jedného roka sa dá zvládnuť za 10percent času, ktorý dieťa stráca v škole. A zvyšok času môže venovať tomu, čo ho v osnovách naozaj zaujalo, a študovať sám, či rozvíjať talent, ktorý v sebe dieťa objavilo. Alebo si len čítať knihy. Kresliť.... Naučiť sa hospodáriť s vlastným časom
My napriklad mame velmi sikovne dieta a nechceme ho dat do systemu, aby tam nestratilo same seba a aby v nom nezabili zvedavost. Planujeme mat dcerku na domacom vzdelavani ako v skolke, tak v skole. A skolka by mala byt rozhodne dobrovolna a nie povinna.
Lebo je to nezmysel.
Myslíš že štát čo ľuďom u*ebe cez odvody a kadejaké dane 60-70 percent príjmu, všetko rozkradne, nedokáže zabezpečiť aby ako tak fungovalo zdravotníctvo, aby na školách učili ľudia čo na to majú vzdelanie, aby sme mali bezpečné železnice a mosty a tak ďalej a tak ďalej zrazu zabezpečí aby bolo dosť škôlok?
Aký má význam aby sa žena zamestnala keď všetko čo zarobí alebo aj viac vysoli za súkromnú škôlku?
Len preto že nejaký cocot dostal nápad že "dajme povinnú škôlku od 3 rokov a získame toľko a toľko na odvodoch. Však aj tak to pre*ebeme a rozdame našim ľuďom. Ešte šťastie že slovac je národ zavistlivy a neprajny, budú si závidieť aj rakovinu a tak nám za tento nápad budú ešte tlieskať."
@ciernysokol ja tu nejdem hrat hratky so statistikami, ale len cumim ake myslenie mate
@balerina2025 len preto, ze nesuhlasime s tvojim nazorom na vec?
@qrstxyz na to bohapuste rozdavanie niekomu, kto predtym mozno ani nepracoval ci makal za minimalku? a este si viacero na zaklade dohody s dakym umelo predlzia vyplacanie?
este raz, nepisem o zenach co na to naozaj maju narok !
nie o tych co odrlbavaju
@balerina2025 ty si naozaj myslis, ze peniaze v tomto state miznu na davkach obcanom? Naozaj? Asi nemusime potom v debate velmi pokracovat.
@vreckovka2 boze moj. mas daku studiu o tom, kolko deti je pripravenych?
to aka je uroven, je zial chyba tych svin pri koryte.
myslis ze je vhodne, ked je dietatko do 18tky doma?
pod mamickinou suknou a hrubymi punchochami?
a podla mna im to aj tak neprejde, to od tych 3 rokov.
@balerina2025 to, co je pre dieta vhodne, rozhoduje rodic a nie stat alebo ty. Ludia maju rozne nazory a treba to respektovat, bez urazania.

@balerina2025 mozes mi to prosim vysvetlit?nerozumiem uplne ake dieta by malo ist k pedopsychiatrovi.....ked ma mama pochybnosti o com?