icon

Prečo sa matky búria proti povinnej škôlke?

2. máj 2025

Prosim nehejtujte ma ale preco sa tak matky buria voci tomuto zakonu co mozno bude /mozno nebude? Podpisuju online peticie? Horlivo komentuju a nadavaju na Druckera? Ja v tom aby dieta slo do skolky nic zle nevidim
Urcite budu jasne urcene vynimky

ciernysokol
3. máj 2025
@abbey1

@balerina2025 Keď si sa stala rodičom, absolvovala si nejaký kurz zdravovedy, psychológie, pedagogiky? Alebo si zvládla výchovu dieťaťa do 3 rokov i bez vyštudovaných odborov.?
Tie deti predsa nie sú zamknuté doma v pivnici a priemerne inteligentný človek by mal zvládnuť nie len základné vedomosti, ktoré môže dieťa získať v škôlke, ale i učivo základnej školy. Ak nie, je to smutné.
Mňa skôr udivuje, ako majú ľudia potrebu mat všetko rozhodnuté niekým iným. Veď kto chce, dieťa do škôlky dá, kludne i do jasličiek. Ale prečo má pocit, že to musí urobiť i ten druhý?

@abbey1 aby sa uistili, ze ich konanie je spravne. Ked napr.kradnem, je to v poriadku, lebo to robia vsetci okolo. A este je dobre, ze- ale ved ja som to musela urobit, povedali,ze tak to robia oni, nemala som na vyber.

ciernysokol
3. máj 2025
@jenna9

@balerina2025
Mať dieťa v domácom vzdelaní neznamená mať ho pod sukňou. Znamená to - v prostredí inteligentného rodiča - rozvíjať jeho talent a intelekt EFEKTÍVNE. Inak, tie deti to vedia, no koho druhák chodí rád do školy? Väčšinou povedia, že sa tešia na kamarátov. Veľmi rýchlo spoznajú mínusy systému a hlavne tie obrovské straty času, ktorý by sa dal tráviť kvalitnejšie. Kto raz vyskúša dieťa učiť sám, rýchlo zistí, že učivo jedného roka sa dá zvládnuť za 10percent času, ktorý dieťa stráca v škole. A zvyšok času môže venovať tomu, čo ho v osnovách naozaj zaujalo, a študovať sám, či rozvíjať talent, ktorý v sebe dieťa objavilo. Alebo si len čítať knihy. Kresliť.... Naučiť sa hospodáriť s vlastným časom

@jenna9 perfektne si to vystihla. Minule som sa nad tym zamyslala, ked sme dobiehali ucivo po chorobe a pozerala v knihe dopredu. Vsak to sa da naucit za mesiac. Mam normalne dieta, nie je napoly genialny. V skolke isiel vedomostne a kondicne dole vodou. Znie to smiesne, ale my sme vela chodievali von, na dlhe prechadzky, lahsie tury. Potom uz tolko nevladal, ked chodil do skolky. V skolke vedel uz pri nastupe farby, cislice atd ( naucene venovanim doma), ale pozitivum skolky je kolektiv, ten doma nemal. Do skoly sa velmi tesil, po par dnoch sklamany. Je tretiak, skolu nema rad. Tento system je zastaraly, detom nevyhovuje, ked odmietaju, su trestane.

podbel2512
3. máj 2025

Chvala bohu ze uz mam vacsie deti. By sa zblaznili keby ich v 3r strcim do skolky.

nevenka
3. máj 2025
@mamamasama

@lilope A ty doma nenaučíš dieťa hygienickým návykom, kresliť, strihať, jemnej, hrubej motorike, úcte voči iným ľuďom, prvú pomoc? Ak teda upúšťame od farieb, tvarov, písmen, čísel a básničiek. Lebo dieťa sa to naučí aj bez škôlky. Nerob tu zo škôlky inštitút vedy. Dieťa bez škôlky môže byť viac rozvíjané a socializované, ako dieťa v škôlke.

@mamamasama ja som nechodila do skolky a zvladla som ZS, aj gympel, aj 2 VS. Teda, pardon, chodila som ten posledny rok, ale len som sa tam trapila. Starky so starkou ma naucili citat, pisat, vela o rastlinach, bylinach, mne s nimi bolo dobre a v tej skolke len bitky a hadky kto z koho, upistane deti, mali sme 1 triedku. To bol des! Ja som mentalne bola uz niekde inde.
Fakt nerozumiem, mame 4 deti a kazde dalsie so starsim surodencom skor a skor vedelo mnohe veci. My mame taku 1 ucitelku 9 rocnu doma, hra sa s malickymi na skolu a taku drezuru si este nevidela 😅🤣🤣. Sa gestapo moze schovat 😆🤣.

balerina2025
3. máj 2025

oni aj tak nieco daju do vetra a ine je pravda. uvidime ci im to prejde. mozno sa zazracne zvysi porodnost, a ked nebudu nic robit s kapacitami, tak to aj tak nebude splnitelne. a takisto ani o pracu v skolstve sa ludia netrhaju...ked nam budu ludia odchadzat do zachranicia, ti mladi, som zvedava kto bude ucit.
starsie rocniky starnu..

lenkalienka321
3. máj 2025
@luxus10

@lenkalienka321 a zakladne pravidlo znie, oddelit male deti co najviac od rodicov, vzniknu masy, ktore sa lahsie ovladaju....

@luxus10 jednoducho nesúhlasím😁

zuzitko74
3. máj 2025
@balerina2025

oni aj tak nieco daju do vetra a ine je pravda. uvidime ci im to prejde. mozno sa zazracne zvysi porodnost, a ked nebudu nic robit s kapacitami, tak to aj tak nebude splnitelne. a takisto ani o pracu v skolstve sa ludia netrhaju...ked nam budu ludia odchadzat do zachranicia, ti mladi, som zvedava kto bude ucit.
starsie rocniky starnu..

@balerina2025 Tak v tomto máš pravdu...nemá kto učiť...staré učiteľky odchádzajú do dôchodku a mladé sa radšej zamestnajú mimo školstva.

myrra81
6. máj 2025

povinnu ŠKD od 3 rokov??!!! vsak nevedia zabezpecit kapacitu skolok ked to rodicia potrebuju, tak rovno vymyslia takuto neskutocnu blbost??

anika
8. máj 2025

Tiez mi to pride, ze ked musime, nechceme....uplne opacne, ked dieta necheli, nemohli zobrat v troch a mnohokrat skor pre nedostatok miesta, tiez sa to mnohym nepaci a tiez plne diskusie staznosti, nevyhovies vsetkym;))))

autor
8. máj 2025
@myrra81

povinnu ŠKD od 3 rokov??!!! vsak nevedia zabezpecit kapacitu skolok ked to rodicia potrebuju, tak rovno vymyslia takuto neskutocnu blbost??

@myrra81 tak kapacitu budu riesit ako prvu asi

autor
8. máj 2025
@zuzitko74

@balerina2025 Tak v tomto máš pravdu...nemá kto učiť...staré učiteľky odchádzajú do dôchodku a mladé sa radšej zamestnajú mimo školstva.

@zuzitko74 ja som presla asi 8 skolok a staru ucitelku pred dochodkom som nevidela nikde

akvi
8. máj 2025
@anika

Tiez mi to pride, ze ked musime, nechceme....uplne opacne, ked dieta necheli, nemohli zobrat v troch a mnohokrat skor pre nedostatok miesta, tiez sa to mnohym nepaci a tiez plne diskusie staznosti, nevyhovies vsetkym;))))

@anika tak zase, možnosť a povinnosť je sakra rozdiel. Nech spravia dostatok miest a každý, nech sa rozhodne. Ale náš štát smeruje k diktatúre míľovými krokmi a vlastne sa tým ani netají. A niektorí budú ešte tlieskať, lebo si neuvedomujú širšie súvislosti.

myrra81
8. máj 2025
@akvi

@anika tak zase, možnosť a povinnosť je sakra rozdiel. Nech spravia dostatok miest a každý, nech sa rozhodne. Ale náš štát smeruje k diktatúre míľovými krokmi a vlastne sa tým ani netají. A niektorí budú ešte tlieskať, lebo si neuvedomujú širšie súvislosti.

@akvi uplne suhlasim

myrra81
8. máj 2025

nech vyriesia kapacitu skolok podla trvaleho bydliska a kazdy nech sa rozhodne a nie povinne pre 3 rocne deti

zuzitko74
8. máj 2025

To však neznamená, že to neexistuje. Okrem toho, v dnešnej dobe veľa dôchodkýň nevyzerá na ten vek. Ty si si možno myslela, že niektorá z nich má tak maximálne 50 a ona už bola 60+.

balerina2025
9. máj 2025
@zuzitko74

@zuzitko74 taks om zvedava ako zatraktivnia tuto pracu mladsim. kopec nam odchadza robit radseej za hranice. za ovela krajsie peniaze ...

toto je podla mna vypusteny prd na rozvirenie polemiky, oni daco pustia do vetra a pritom.....

to je ako s rozostavanou nemocnicicou co roky chatra, presne tak vyzeraju nase zakony a tie ich polopravdy a vykriky do tmy.

osobne si myslim, ze na toto nebudu mat kapacity aj tie ucitelske. aj ked sa bude menej deti rodit. tak ako nam starnu pediatricky, tak nam aj ucitelky budu odchadzat do dochodkov...oni len potrebuju asi si dat dake veci do TO DO LIstu 🙂

madames
11. máj 2025

Absolútne nesúhlasím s týmto novým zákonom. Moje deti neboli ani jedno pripravené v troch rokoch ísť do škôlky. Okrem toho o tom že je to lepšie než rodičovská starostlivosť veď to je výsmech do tváre. Druckera mi chce povedať že jedna učiteľka na 24-25 deti je lepsia ako jeden rodič alebo starý rodič? Moja dcéra sa stále sťažuje že učiteľky na nich kričia a ničia a to už má 5 rokov a veľmi nerada chodí do škôlky viac než na doobedie sa pohrať. Pokiaľ nebude lepšia starostlivosť v škôlke a viac empatického personálu drucker aj so bojím blbym zákonom mi nemá ako rodičovi čo rozkazovat. Nech si tam da vlastné deti !!!!

zuzanockamt
11. máj 2025
@madames

Absolútne nesúhlasím s týmto novým zákonom. Moje deti neboli ani jedno pripravené v troch rokoch ísť do škôlky. Okrem toho o tom že je to lepšie než rodičovská starostlivosť veď to je výsmech do tváre. Druckera mi chce povedať že jedna učiteľka na 24-25 deti je lepsia ako jeden rodič alebo starý rodič? Moja dcéra sa stále sťažuje že učiteľky na nich kričia a ničia a to už má 5 rokov a veľmi nerada chodí do škôlky viac než na doobedie sa pohrať. Pokiaľ nebude lepšia starostlivosť v škôlke a viac empatického personálu drucker aj so bojím blbym zákonom mi nemá ako rodičovi čo rozkazovat. Nech si tam da vlastné deti !!!!

@madames Môžeš byť s dieťaťom spokojne doma do 15-tich. HS existuje.

anika
11. máj 2025
@akvi

@akvi netreba hladať strasiakov, kde nie sú
Mne to pride, ze sa o chvilu budeme burit sj proti povinnej skolskej dochadzke;)

akvi
11. máj 2025
@anika

Mne to pride, ze sa o chvilu budeme burit sj proti povinnej skolskej dochadzke;)

@anika máš pravdu, ja nesúhlasím ani s povinnou školskou dochádzkou. Považujem to za hrubý zásah do mojich rodičovských kompetencií a indoktrinaciu. Netreba byť slepý.

sisaka
11. máj 2025
@anika

@anika Ja som za povinné vzdelávanie, ale proti povinnej dochádzke. Rodič by mal mať možnosť určiť si akým spôsobom a kde bude jeho dieťa vzdelávané.
A rozhodne som proti povinnej predškolskej dochádzke, to je už fakt hrubý zásah do kompetencii rodiča.

balerina2025
11. máj 2025

este sa zamyslam, ze my hovorime o vzdelani a pritom, s prepacenim, mi pride, ze deti sa v skole aj tak nevzdelavaju, lebo sa im nechce. Mladi su velmi pohodlni. samozrejme ze nie vsetci.
cela moderna doba je v tomto tak na dve veci... vsak vsetko najdu na nete.
vela vnimam o com sa vobec deti rozpravaju, ...nuz...

zuzanockamt
11. máj 2025
@sisaka

@anika Ja som za povinné vzdelávanie, ale proti povinnej dochádzke. Rodič by mal mať možnosť určiť si akým spôsobom a kde bude jeho dieťa vzdelávané.
A rozhodne som proti povinnej predškolskej dochádzke, to je už fakt hrubý zásah do kompetencii rodiča.

@sisaka Ako rodič máš predsa právo si určiť kde a akým spôsobom bude dieťa vzdelávané. Môžeš ho vzdelávať z pohodlia domova.

balerina2025
11. máj 2025
@zuzanockamt

@sisaka Ako rodič máš predsa právo si určiť kde a akým spôsobom bude dieťa vzdelávané. Môžeš ho vzdelávať z pohodlia domova.

@zuzanockamt mna by zaujimalo, potom kedy taky rodic aj pracuje. ked ma vzdelavat.

autor
11. máj 2025
@balerina2025

@zuzanockamt mna by zaujimalo, potom kedy taky rodic aj pracuje. ked ma vzdelavat.

@balerina2025 nepracuje, bud je tak dobre financne zabezpeceny ze netreba pracu alebo je tam slabe vzdelanie, bez praxe alebo lenivost ist pracovat

zuzanockamt
11. máj 2025
@balerina2025

@balerina2025 Má garanta, ktorého zaplatí a on ho vzdeláva, dieťa vodí do komunitných centier alebo ho vzdeláva sám. HS má svoje pravidlá. Ale je veľa rodín, ktoré takto fungujú.

balerina2025
11. máj 2025
@zuzanockamt

@balerina2025 Má garanta, ktorého zaplatí a on ho vzdeláva, dieťa vodí do komunitných centier alebo ho vzdeláva sám. HS má svoje pravidlá. Ale je veľa rodín, ktoré takto fungujú.

@zuzanockamt tak ak to chapem spravne, ak nemam VS zvdelanie v odbore pedagogiky, musim mat garanta. a s nim sa da dohodnut na sposobe vyucovania- na kolkych hodinach a podobne. a skola v podstate deti potom len pretestuje? v skratke

niezeby som isla doma ucit, ale zaujima ma to. ako to vlastne funguje. v nemecku viem ze toto povolene moc nie je, ...

zuzanockamt
11. máj 2025
@balerina2025

@zuzanockamt tak ak to chapem spravne, ak nemam VS zvdelanie v odbore pedagogiky, musim mat garanta. a s nim sa da dohodnut na sposobe vyucovania- na kolkych hodinach a podobne. a skola v podstate deti potom len pretestuje? v skratke

niezeby som isla doma ucit, ale zaujima ma to. ako to vlastne funguje. v nemecku viem ze toto povolene moc nie je, ...

@balerina2025 Áno,je povinnosť absolvovať 2-krát ročne skúšky v kmeňovej škole.

balerina2025
11. máj 2025
@zuzanockamt

@balerina2025 Áno,je povinnosť absolvovať 2-krát ročne skúšky v kmeňovej škole.

@zuzanockamt ok dakujem za vysvetko

17alexis
11. máj 2025
@balerina2025

@balerina2025 a anonymna autorka, my napriklad planujeme mat deti na domacom vzdelavani. Manzel je programator, ja som pred MD robila na manazerskej pozicii a s nastupom na MD som zacala podnikat. Aktualne mame dve sro a pracu si vieme zadelit tak, ze robime naozaj minimum casu a manzel potom prejde na ciastocny uvazok, aby nezabudol programovat. Aj vzdelani sme, aj pracoviti, nie sme lenivi a chceme pre nase dieta, resp. coskoro deti to najlepsie. V systeme to nedostanu v takej miere ako si to my predstavujeme a nakolko mame velmi sikovne dieta, bola by skoda tu sikovnost dat iba do nejakeho "priemeru".