icon

Predškolák narodený júl - august, ktorému psychologička odporučila ísť do školy

lemurko
26. okt 2016

Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.

17111976
27. okt 2016

@lemurko moja dcera narodená v auguste, šla riadne do školy ked dovršila 6 rokov, ale hned v septembri sme mali problémy,aj ked bystré dieťa, školu zvládala dobre, len sa ešte chcela hrať, poobede spinkať, ak by som mala dieťa narodené v lete už by som nechala odklad, všetky deti boli od nej o rok staršie, vyspelejšie,hlavne potom v puberte som zase banovala že som jej odklad nedala, staršie dievčatá v triede, u nás na dedine je dosť letných detí čo im dali odklad a podla mna dobre robia.

hettinka
27. okt 2016

@moni73 tak ak je piatačka a stále detská je to povaha .. odklad by ničomu nepomohol, len redlžil detstvo

leteku
27. okt 2016

@mirkaaa80 - vidíš a ja si nemyslím, že musia byť šikovnejšie. Ja to cítim v tej vyzretosti. Môj je ešte veľmi hravý a aj sa veľa hrá, ale zároveň vie veci, ktoré jeho starší spolužiaci nevedia, v mnohých veciach je ďaleko pred nimi. Ale zase nemá takých tých naozajstných kamarátov, on si totiž vystačí sám, jeho spolužiaci nemajú záujem o aktivity, ktoré bavia jeho. Ale zase je otázka, že to by sme mali asi aj o rok, takže by sme odkladom nič nedosiahli.

pumpkincake
27. okt 2016

Letne dieta sa nikdy nedavalo do skoly neskor .. aj ja som julova a sla som hned. Sice su to najmladsie deti, ale pokial tam nie je vyslovene nejaky problem tak nechapem preco by nemali ist. To uz aby normalne v kazdom mesiaci narodenia malo decko inhu dochadzku. Jedine septembrovo-oktobrove deti mali problem..ale nie jul - august.

ivaja34
27. okt 2016

Ahoj, no zo svojej vlastnej skúsenosti musím napisat, že ja by som dala dieťa do školy o rok neskôr.... ja som sama narodená na konci augusta a v škole mi bolo učivo jasné a lepšie pochopitelne vždy o rok neskôr... ináč som si musela známky dobre vydret... 😊 môj manžel je tiež augustový a mal ten istý problém...

mirkaaa80
27. okt 2016

@leteku no a presne takýto je aj ten náš. Takze ja odporúčam rodičom, aby dali na svoju intuíciu, prip,sa poradili s učiteľkami v škôlke. Aj ucitelky byvajh prekvapené, že šikovným deťom odporucia odklad. Treba si zvážiť, či ten odklad dieťaťu niečo dá, alebo jednoducho ide o jeho povahové vlastnosti a odkladom sa nič nevyrieši.

lucka_ke
27. okt 2016

kedysi dávno sa odklady robili len zaostalým deťom, napr. my máme v rodine nar. 30.8., 27.9. a 6.11. a všetci išli do školy pred 6. narodeninami, všetci dnes už dospelí ľudia školu zvládli bez problémov, všetci majú VŠ vzdelanie a sú úspešní, môj syn je 10.10. a išiel do školy tiež pred 6. narodeninami, v škole mal ťažší prvý polrok (ale to mal aj v škôlke, lebo nechcel spať poobede) potom sa zaradil a v prospechu je niekde v strede triedy, teraz je už štvrták a vôbec neľutujeme, že sme ho dali skôr, pre neho bola škôlka za trest

sedem
27. okt 2016

Tak pridám aj moju skúsenosť..dcérka je júlova, v skolke veľké šťastie na pani učiteľky nemala, každý rok zmeny, kričali na deti...patrí skôr ku kľudnejsim deťom, ktoré vydržia sedieť za stolom, kresliť si a pritom počúvať rozprávky z rádia..pri depistazi nebol žiaden problém, všetky testy zvládla, pani učiteľky mali rozdielne názory, jedna odporučila odklad s tým, že si myslí, že by to malej prospelo a druha hovorila, že nevidí dôvod, prečo by nemala ísť do školy, že je šikovná..doma sme mali pochybnosti, keďže dcéra občas ťažšie zvládala svoje emócie a jemnú motoriku tiež nemala moc dobrú napriek tomu, že veľa kreslila..rozhodli sme sa malú otestovať v cppp a poradiť sa s psychologickou..žiaľ, nenatrafili sme na odborníčka, testy mala opäť zvládla bez problémov a keď prišlo na rozhovor, kde sme sa snažili co najpresnejšie popísať situáciu aj dcérkinu povahu, bolo nám povedané, že je to na nás, že sa máme rozhodnúť a o pár dní jej zavolať a ona nám to podpise...dcérka vzhľadom na skúsenosti zo škôlky veľmi chcela ísť do školy, resp.velmi nechcela ostať v skolke..po ťažkom rozhodovaní sme sa rozhodli, že pôjde do školy...dnes to nehodnotím ako dobrý krok a to aj vďaka rodičom, ktorí umelo predlžujú detstvo odkladmi..Takmer dve tretiny dcér iných spolužiakov mali 8 rokov skôr, ako ona 7...a je to cítiť..to, čo staršie deti zvládajú ľavou zadnou, moju dcéru aj náš, ako rodičov, stojí zvyčajne oveľa viac úsilia..teraz však už musíme bojovať...takže z môjho pohľadu, ty si poznáš dieťa najlepšie, ak máš pochybnosti (nie obavy, tie majú vsetci), tak radšej počkaj, nech sa netrápte, ale pokiaľ sa syn vyvíja normálne a nie sú nejaké špeciálne dôvody, dajte pokojne do školy...držím palce, nech sa dobre rozhodnete 😉

janickacrazy
27. okt 2016

@sedem No ved to je tá tragédia, že 3/4 triedy sú deti s odkladom a potom to tak aj vyzerá. Mna ide poraziť, ked počujem tento názor, že šak ju dajte o rok neskor, bude sa vám lepšie učiť. A dieťa šikovné, zrelé, vyspelé.

lubka41
27. okt 2016

Moj syn narodeny 23 jula nastupil do skoly ako 6 rocny bez odkladu..
Podla mna sama musis vidiet a posudit zrelost aj nazor uciteliek v MS je dolezity ci podla nich ano ci nie do skoly...

janage
27. okt 2016

@sedem aj ja vidím hlavný problém v tom, že deti tesne po 6 roku a skoro 8 ročné v jednej triede - tie takmer 2 roky sú obrovský rozdiel. Moja dcéra má prospech medzi najlepšími v triede avšak je veľmi úzkostlivá a doteraz má práve s tými dievkami čo sú takmer o 2 roky staršie problém.

sisaka
27. okt 2016

Moja dcéra je október, išla do 1. ako 5 ročná, v pohode zvládla, teraz mala 18 a je prvý rok na univerzite. Kamaratkin syn na Slovensku, tiež október čiže rovnako starý išiel o rok neskôr, teraz začal 3. ročník strednej a uz su problémy, nechce sa mu ani učiť ani do školy a rodičia žiadne páky, je to uplne choré aby 20 ročný chodili stále na strednú školu.
Je samozrejme, ze ked dajú rodičia odklad dieta bude učivo ľahšie zvládať. Učivo prvej triedy je stavané pre 6 ročne deti, nie pre 8 ročne, ktore prvacke učivo musia zvládať s prepáčením s prstom v nose. Moj syn ma 8, je tretiak - škola ho nikdy moc nezaujímala, kreslenie ho nikdy nebavilo, neposedí 5 min, som si ale istá, ze v tomto veku by ho prvacke učivo unudilo k smrti, dieta potrebuje aj trosku zabojovať, posnazit sa, zdolať prekážky, nie robiť len to ľahké, co ho nenúti využiť cely svoj potenciál. Nechávať dieta doma len preto, aby potom bolo na inej mentálnej úrovni ako zvyšok triedy, ci nechať ho este doma, lebo je hravé - co je v tom veku uplne prirodzene je podľa mna blbosť. Taktiež tiché, plaché dieta sa v priebehu roka nezmení na ukecaneho, priebojneho extroverta a ak dieta ma nejaké dys tak tam budú aj po roku ...
Aj ked mnohí nechcú porovnanie, ale neda mi, ked sa v zahranici priemerne 4-5 ročne dieta dokáže naučiť citat a počítať, tak priemerne 6 ročne dieta na Slovensku to musí zvládnuť aj keby bolo hravé, vzrastovo nízke a najradšej by bolo s mamou cely den.

martaniana
27. okt 2016

No ja viem o jednom prípade že dieťaťu rodičia vydupali odklad z dôvodu že ho nevzali na konkrétnu súkromnú základnú školu tak to mi príde úplne scestné..

timea7
27. okt 2016

@sisaka no vieš, ale niekedy to je úplne normálne, že v dvadsiatke ešte chodí na strednú školu a to ani nemusel v živote prepadnúť. Narodil sa v októbri, takže do školy išiel ako takmer sedemročný, končil ju v pätnásť a pol, niektoré stredné školy sú päťročné , takže maturuje keď má dvadsať a pol.

mom311
27. okt 2016

@sisaka mne sa velmi paci system v zajranici,ze aj deti narodene sep,okt,nov,dec idu do skoly rovnako ako tie narodene na jar ci v lete. Ja s tym plne suhlasim,ze v ten rok,kedy dovrsi 6 rokov,tak ma nastupit do skoly,ale ako to tu citam,tak moj maly asi nebude mat sancu nastupit ako 5rocny (nerodeny je v oktobri),ked sa uz pri letnych detoch automaticky uvazuje o odklade. No uvidime. Este mame nejaky cas. 😉

mirkaaa80
27. okt 2016

@janickacrazy ja hlavne nechapem, prečo nedávajú deti do tried podľa narodenia. Čiže tie 7 ročné nech sú spolu, a tí letní 6 roční spolu v triede. Lebo u nás majú 3 triedy prvákov a sú pomiešani. Takze bolo by fér, keby tých starších dali do jednej triedy, určite by sa ich nazbieralo😉

moni73
27. okt 2016

@mom311 no vieš ono je to celkom dvojsecne. Sestrine dvojičky - chalani, narodení 26.11. čiže medzi najmladšími v triede. OK. Chalani sa ale mali narodiť až začiatkom februára... Podľa mňa úplne v pohode by som dala dieťa do skoly podľa zváženie rodiča. Ja som ale v školstve za absolútnu voľnosť😉

mom311
27. okt 2016

@moni73 Sak to,že by bol najmladší v triede medzi všetkými s odkladom,tak to mi je jasne. A ak by na to nemal,tak by som o tom ani neuvazovala,ale mám taký pocit z tých príspevkov,že budem za divnu,že ho tam tlačim a "ukratim ho o detstvo". A sestriny išli teda ako 5rocni, dobre som to pochopila? A ako sa im darí?

korytnacka7
27. okt 2016

Tak moja dcera bude mat 6 v septembri a tiez ju chceme dat o rok do skoly. Pozna vsetky pismena, pise ich aj cita velke tlacene. Zahlasi mi rano v skolke dnes, ze ta sukna jej je uz mala, lebo nosi 116 a na sukni bola cedulka 110...tod jej odovodnenie. Ale poraza, ked di predstavim, ze tam bude so 7-8rocnymi detmi...

mom311
27. okt 2016

@korytnacka7 a nevieš prosím ťa ako to je,ked chceš dat dieta narodenie na jeseň 'skôr' do školy? Musí mat odporučenie od psychologicky?

timea7
27. okt 2016

@mom311 áno, ak nemá k 31.8. šesť rokov, musí prejsť testami školskej zrelosti.

korytnacka7
27. okt 2016

@mom311 Ano, na jar treba ist do cppp a na zapis prist uz s papierom.

lenpi
27. okt 2016

Brat je majovy, robil testy (boli na ne objektivne dovody) a psychologicka poradila nasim odklad. Kvoli tomu, ze ano, bol sikovny, ulohy zvladal velmi dobre, ale bol velmi zivy, hravy, neobsedel, rozpraval... Nakoniec siel do prvej triedy v UK (to mal 6) a tu zacal od zaciatku, ako keby mal odklad. Jemu to fakt pomohlo, dozrel, dokazal sa lepsie sustredit, spolupracovat, a aj socialne tu skolu zvladal velmi dobre (napr. sa vedel branit, dokonca branil sikanovaneho). Takze odklad moze mat zmysel. Ja som na praxi zase videla opacne, mamicky, co za kazdu cenu chceli dat dieta do skoly cim skor a bolo to zufale - tie deti sa nevedeli sustredit, plakali za mamou, testy nezvladali, ale mamicky ich proste do skoly aj tak boli rozhodnute dat. Boli to testy v CPPPaP, a tam vraveli, ze sa tie materialy bezne siria a rodicia deti ucia, ako na ne odpovedat, aby presli a nemusel byt odklad. Ono by hlavne si mali rodicia vediet uvazit, preco vlastne chcu dat dieta do skoly alebo nechat doma, ci je to naozaj zaujem dietata...
A este k tym skolam v v UK - ano, deti tam zacinaju skor, ale ta skola je uplne ina nez tu! Aspon co sme zazili my, isli pomalsie, bolo to cele take hrave a nenasilne, nam to pripadalo ako skolka, v ktorej sa menej hraju a viac ucia, navyse tam maju roznych asistentov, ak dieta potrebuje, ale urcite nie nasa klasicka skola, takze tazko porovnavat.

moni73
28. okt 2016

@mom311 pochopila. Jeden ok, druhemu by rok veeelmi pomohol. Co spravis...

sedem
28. okt 2016

Tak u nás v skolke žiadali o odklad aj kvôli tomu, že sa v priebehu roka plánovali sťahovať do inej mestskej časti...a potom sa čudujem, že sú škôlky prepchate detmi

sedem
28. okt 2016

A boli aj takí, čo nechali dieťa v skolke, aby ešte rok mohli cestovať, kedy sa im zachcelo a nemuseli sa obmedzovať školou,takže v niektorých prípadoch ide skutočne o lenivosť a pohodlnosť rodicov

abbey1
28. okt 2016

@sedem A čo to vás trápi? Veď nech cestujú, vegetia doma, v škôlke? Prečo vy máte potrebu riešiť cudzie deti a cudzích rodičov?
A že cestujú a pod automaticky znamená, že su leniví, a rok v škôlke navyše ubližuje komu? Vám?
Niekto je "pohodlný", niekto hlúpy. Sme rôzni, ale čo koho do toho, kedy dá dieťa do školy?!

lucka_ke
28. okt 2016

@sisaka perfektne napísané! môj syna má 9 je štvrták a stále je tichý introvert, pretože toto sa nezmení ročným odkladom, v triede má 10-ročných spolužiakov, ale on je veľmi vysoký takže od niektorých je dokonca vyšší takže toto je u nás OK, keby bol v tretej triede tak by bol od všetkých vyšší o hlavu 🙂

maciatkolulu
28. okt 2016

@sedem tak ja sa vobec necudujem, aj ja necham maleho s najvacsou pravdepodobnostou doma a nikto a nic ma nezaujima, akurat moj syn a nazor mojho muza, tiez chcem, aby sme si mohli co najviac uzivat volnost a neboli "obmedzovani" skolskou "diktaturou", su deti, ktore skolu potrebuju a chcu ist do nej skor a? staram sa do toho? No nie, je to vec tych rodicov, ci nechaju dieta doma kvoli tomu, ci sa stahuju, cestuju, alebo naopak davaju skor, lebo vidia, ze je to pre dieta prospesne. Ja vidim zaplnene skolky skordetmi mamiciek co su na predlzenej rodicovskej, na MD s druhymi detmi, ktore by kludne mali hackat na riitke doma s detickami, kedze vacsinou teda podpisuju papiere, ze sa celodenne staraju o deti 😀 😀
Za mna, nech sa kazdy ohladom svojho dietata rozhodne sam a druhych do toho velke kako😀 Autorka chcela radu, ci ma niekto skusenosti s odkladom napriek tomu, ze odbornici radia skolu, opat za mna, nech sa riadi vlastnymi pocitmi

luciferkax
28. okt 2016

Mam skusenost s tym ze v skole casto odporucaju odklad alebo slorsinastup do skoly nie lvoli psychickej zrelosti ale kvoli poctu deti,ci potrebuju alebo nepotrebuju naplnit triedu.
Nam vrlmi odporucali odkladlebo mali vela deti. Psychologicka povedala ze je tohranicne.
Chcela som dat odklad ale ucitelky a stari rodicia ho naockovali ze ide do skoly.
Potom doma plakal ze.nie je hlupy..ze ide do skoly..tak siel...prve tri mesiace som so trhala vlasy..ze to bola hlupost!!ze mal ostat v skolke.terqz je tretiak a je aikovny