icon

Problém s hygienou v materskej škôlke

ruan
18. jan 2017

Ahojte. Môj syn má 3 roky (teraz v decembri mal) a od novembra chodí do škôlky. Zatiaľ stále len na pol dňa, nechcú ho vziať na celý deň. Od 2 rokov je bez plienok a vie sa vypýtať na WC, vie sa sám najesť, napiť. S dopomocou sa vie vyzliecť / obliecť, je tichý, nekonfliktný, nikdy sa nebije, má trochu problémy s rečou, takže moc nerozpráva (čo intenzívne riešime na logopédií) a trošičku horšiu motoriku (no podľa doktorky v rámci normy), ale aj tak chodíme rehabilitovať (na vlastnú žiadosť). Vychovávateľky v škôlke sa nám sťažujú, že pri obliekaní potrebuje pomoc, že mu musia aj na záchode asistovať (majú síce malé záchody, ale on naň nedočiahne) a po schodoch potrebuje chytiť za ruku (normálne chodí sám a drží sa zábradlia, asi tam zábradlie nemajú). Niekedy ho musia aj viackrát zavolať alebo vziať za ruku, keď sa niekam ide, vraj sám nenasleduje deti (doma s ním cvičím všetko možné, ale nácvik zapájania sa do činností ostatných detí fakt nemám ako cvičiť, keďže doma nemám škôlku a syn je jedináčik...takže naozaj neviem, čo im mám odpovedať, keď mi denne vytýkajú - "nezapája sa, robte s ním niečo". Videla som ho, že sa hrá aj s deťmi, alebo si pri nich skladá kocky, ale skrátka sám od seba sa nezapojí, no aj my s manželom sme ako deti boli introverti, za starého režimu to v štátnej škôlke nikomu nevadilo...). Počula som, že v ostatných škôlkach je bežné, že prváčikom pomáhajú (s WC, s obliekaním...)...trochu som bola sklamaná, ale chápem, že nie všade to tolerujú (tu majú 10 deti v triede a necelá polovica je v synovom veku, ostatní sú starší, sme z Bratislavy). Kvôli tomuto môže syn chodiť len na doobedia (a aj tak často počúvam ponosy) a nemôžem sa zamestnať, hoci už nemám materskú. Chápem však, že práca vychovávateľa nie je ľahká a uvedomujem si, že môj syn je mierne pozadu, občas nevníma, možno nechápe (hoci podľa doktorov je v norme), no vidím, že je asi trošku iný... Vadí mi však iná vec a rada by som sa poradila s niekým, kto má skúsenosť s prácou v MŠ - každý deň chodím so synom ráno i večer v škôlke na wc a každý deň vidím, že všetky záchody sú nespláchnuté a ocikané (deti nedočiahnu na splachovač a chlapci musia cikať postojačky, keďže väčšina detí nedočiahne na misu, takže je to tam ocikané), deti si častokrát ruky utrú do rovnakého uteráka ako ostatné (keďže vyžadujú, aby chodili sami cikať, hygiena na záchodoch je príšerná) a hoci každý polrok odovzdávajú všetci rodičia niekoľko pumpičkových nádob s mydlom (rátala som, že vychádza 1 na 1 týždeň, čiže každý týždeň by sa dalo dávať nové mydlo, určite ich teda majú dosť), každý jeden deň (už 3 mesiace od začiatku novembra) je tam tá istá nádobka na mydlo so zriedenou mydlovou vodou na dne nádobky). Trochu zriedenej mydlovej vody na dne nádoby už tri mesiace (chodím na to wc so synom každý jeden deň ráno i poobede). Kam teda miznú všetky tie mydlá, ktoré odovzdávame? Kľudne by som odovzdávala i viac, len aby sa dodržiavala hygiena. Moja otázka teda je - je to vporiadku (ocikané nespláchnuté záchody celý deň a trošku veľmi zriedenej mydlovej vody na dne nádoby už tri mesiace)??? Bojím sa na to opýtať vychovávateliek, aby za to neboli na syna ešte horšie alebo aby nás za to nevylúčili (samozrejme dôvod by bol, že syn vyžaduje pomoc s wc a nie je teda samostatný...takto nám ho tam držia aspoň toho pol dňa). Vopred vďaka za každý názor.

Strana
z2
moni244
18. jan 2017

@ruan a to je statna skolka? Asi nie, ked tam maju 10 deti, zavolak tam hygienu, zober odtial dieta a daj ho inde

jana_007
18. jan 2017

Vymente hned skolku ...

ruan
autor
18. jan 2017

Áno, je štátna...hneď pri dome...som sa tešila, že ho vzali do štátnej :( V prvej triede majú iba 10 detí, lebo je na nich iba jedna učiteľka a viac detí nemalo v septembri ešte tri roky (ako môj syn). Inak vďaka obom za názor, už mám pocit, že možno mne šibe a som príliš citlivá, keďže je to prvé dieťa. Čo si myslíte o tom, že potrebuje pomoc s obliekaním a wc...je to v norme, alebo to mám riešiť s detským psychológom?

ruan
autor
18. jan 2017

Možno som zle napísala. že záchody nie sú ocikané 3 mesiace vkuse. Ráno, keď prídu deti do škôlky, sú vždy čisté...ale v priebehu dňa sa neupratujú a keďže aj najmenší sú nútení chodiť na wc sami, záchody sú celý deň ocikané (večer ich asi zas umyjú)...no aj tak neviem, či je to ok, mne sa to nepáči.

moni244
18. jan 2017

@ruan tu pomoc by som ani moc neriesila, skor tie ine veci, co pises

janickacrazy
18. jan 2017

@ruan Bože ved má len 3 roky, moj syn tiež v tom veku potreboval trochu pomocť s obliekaním aj iné deti v našej MŠ, ved nato sú tam tie učiteľky. A to čo opisuješ je dosť tragické teda, daj ho fakt radšej do inej školky. Ja som bola párkrát so synom na wc v školke, ked mal 3 roky a všetko bolo pekné, čisté, spláchnuté, všade mydlá, ked majú s týmto problém, tak asi niekde bude chyba. Chúdence deti, čo tam chodia.

ruan
autor
18. jan 2017

@janickacrazy
Díky moc, vážne si mi pomohla, nevedela som, či len ja nie som náhodou taká citlivka...nechcela som hneď pôsobiť ako histerická mamička 🙂

ruan
autor
18. jan 2017

@moni244
Vďaka za radu, mám prvé dieťa, tak neviem posúdiť svoju objektivitu 🙂

sam2
18. jan 2017

@ruan fu to co mate za skolku? Moj syn chodi od januara, 3r mal v auguste. Najest, napit sa sam vie (aj ked s tym jedlom je pohodlny a rad sa necha nakrmit, ale ked musi, vie aj sam), na wc vie tiez chodit sam, ciks uz postojacky. Ale obliect? To ani za svet, vyzliect ano, obliect nie... a nikdy by mi nenapadlo navstivit psychologa... dalsia vec: u nas v skolke trojrocne deti obliekaju ucitelky ked idu von, taktiez im pomahaju v jedalni sa napapat.... napr.jedine kedy sa moj syn oblecie sam je, ked ide z wc. A prvy den ked prisiel zo skolky, tak mi zo smiechom vravel, ze ho pani ucitelka zacala obliekat a bola prekvapena, ked povedal ze on sam... cize u nas v statnej skolke je to normalne, ze tymto malickym detom asistuje ucitelka.... a ziadne mydla sme nenosili... urcite by som zmenila skolku.... ved toto u vas je to ako v gulagu 😔

lalinko2010
18. jan 2017

@ruan môj syn šiel do škôlky ako 3 ročný, v triede ich bolo cca 25 ale mix, od 3 rokov do 6 rokov, si vieš predstaviť, dve učiteľky, jedna ráno druhá poobode. chodil na celý deň, syn nerozprával, nič, začal tak po dvoch týždňoch, doobeda v kuse reval čo tam nechcel byť, a to trvalo dobre dlho, ale ani raz sa pani učiteľka nesťažovala, a pritom tam bola učiteľka čo mala cca 60rokov už, ale zvládali obe. nebol problém s ničím.
mydlo sme nosili, toaletný papier tiež keď trebalo, ale stále mali všetko čisté, aj wc, či ráno či poobede.
u vás je to nejaká čudná škôlka.
aj s inými deťmi majú takýto "problém" si myslím že to problém neni ale tak...
a nehral sa s nikým, len sám, aj keď deti prišli preň ho, tak chvíľu a potom zase len sám. a nikto neriešil.

lulula1990
18. jan 2017

@ruan urcite to netreba riesit s detskym psychologom. Mojmu malemu tiez treba pomoct s wc, vyzliekanim aj obliekanim, tak isto sa nezapaja do aktivit. Ucitelky mu pomahaju s wc, nakrmia ho (pritom doma papa sam). Tiez tam maju chlapceka ktoremu nerozumiet absolutne nic, jedine uhm a ee..napriek tomu sa ucitelka nestazuje a to ma v triede 23 malych deti, z toho 14 ktore len nedavno dosiahli 3 roky a niektore este ani 3 roky nemaju. Cely september bola na deti sama, jej kolegyna marodila..ked som bola so synom v skolke, byvala som tam zo zaciatku s nim, tak deti tiez chodili same cikat, aj bolo nacikane v zachodoch, ale mydlo mali vzdy a aj kazdy svoj uterak. Ucitelka dbala aby si viackrat denne umyvali ruky. Tiez mi tam vadia iste veci, ale myslim ze to je taka realita statnych MS. Co som si vsimla ked som tam bola, tak ostatne deti este mensie od mojho, su uplne samostatne, ci uz s wc, alebo aj obliekanim, ale ucitelky aj pomahaju. Ked idu von pekne pomozu s obliekanim kazdemu dietatu. Podla mna je to hlavne tym ze moj maly chodi este kratko a jednoducho je nauceny ze mama doma vsetko urobi za neho. Ja by som si urcite otvorila hubu, ked nie ucitelke, tak aj riaditelke. Jednak si za skolku platite a hlavne je to miesto kde tvoj syn travi vela casu a malo by to byt miesto kde sa bude rozvijat a chodit rad a nie len miesto kde je hodene a ved to tam do tej 3tej nejako prezije. Ucitelka hold mala pocitat s tym ze kazde dieta je ine a niekto potrebuje vacsiu pomoc aj vacsiu istotu, hlavne dieta. Na to mala mysliet ked si povolanie vyberala. Sorry za citovy vylev, ale ja by som niektore ucitelky za toto najradsej prefackala.

tajka1986
18. jan 2017

@ruan vymeň škôlku. Nebudeš ju mať síce hneď vedla ale budeš spokojnejšia. Ja som tiež len matka, nie pedagóg. Ja učitelky síce obdivujem, ja by som na toto povolanie nervy nemala, ale na druhej strane požadujem určitý štandard čo sa starostlivosti o dieťa týka aj keď je to štátna škôlka. Platím nemalé peniaze aj za ňu. Vkuse nejaké zrpš, aktivity, divadielka, sladkosti, pozornosti a odmeny čo si kto vymyslí, zaplatím bez reči a vypomáham od výzdoby celoročne po nákup semien pre vtáky, učitelkám pri dcérinom sviatku tiež nejaká kávička, bonboniera atď., A preto očakávam, že aspon tu mikinu alebo šnúrky na čižmách raz za čas jej pomôžu zaviazať. Moja malá bude mať v máji 4 roky, a tiez ešte potrebuje pomoc s obliekanim, taku mikinu si sama ešte nevie celkom dobre natiahnuť a zapnuť, riťku si utrieť tiež ešte nevie. Tie učitelky sú tam nato, aby prváčikom ešte pomáhali. Nemôžu chcieť od prváka aby predsa hneď všetko ovládal v 3rokoch. Ja mám tiež len jedno dieťa a necítim, že by som bola precitlivelá. Jednoducho očakávam od učitelky aj keď majú detí viac, aby aspon základné veci dozrela. Bohužial už sa stalo aj teraz v zime, že dieťa nechala len v tričku a zimnej bunde na prechádzke keď je vonku u nás -10st. A to bola dcéra po mesačnej chorobe prvý krát v školke. A to môžem čakať že bude znova chorá. Ludia sú fakt blbí a nemôžeš sa spolahnúť v dnešnej dobe na nikoho. Smutné ale je to tak...

ruan
autor
18. jan 2017

ďakujem vám všetkým moc, pomohli ste mi, vďaka za každú radu, budem to teda riešiť (ešte neviem ako, uprostred roka sa nedá prestúpiť do inej štátnej, keď už bol raz prijatý tu a súkromnú si nemôžme dovoliť...bojím sa, že mi ho vyhodia, keď sa budem sťažovať)...ale nejako to riešiť skúsim, aspoň sa porozprávam s riaditeľkou).

laura1804
18. jan 2017

No moja, ja som ucitelka, a teda sama by som poslala do tej ms inspekciu. Nie si precitlivela...zjavne tam treba asi vymenit komplet obsadenie od upratovaciek, cez ucitelky az po vedenie. Mozno by bolo fajn zistit nazor ostatnych rodicov, spojit sa a stazovat sa u zriadovatela ( najskor obec).

lulula1990
18. jan 2017

@ruan ja mam taku skusenost ze deti prestupovali aj pocas roka, casto sa stava ze niektore deti su chorlavejsie a vypadnu z kolektivu . Treba si zavolat do roznych MS a informovat sa.

ruan
autor
18. jan 2017

@laura1804 Ďakujem, veľmi si vážim tvoj názor, idem hneď kontaktovať ostatných rodičov. Moc si mi pomohla. Vďaka.

monciky
18. jan 2017

@ruan
ja som matka jedneho dietata, mam syna, v septembri ide do skolky a presne to co si napisala, by vadilo aj mne..., ja budem musiet dat maleho do sukromnej, lebo v statnych v nasom obvode nie je sanca, aby ho zobrali..., ale to s tym ako sa nanho stazuju a podobne..., co si napisala, nevidim najmensi dovod, aby si onho ucitelky stale otierali usta..., to cely den v triede je len jedna ucitelka? nie je tam nejaka pomocna sila? ak sa robi v skolke nieco ako rodicovske zdruzenie, tak si pockaj a dalej si vsimaj veci, co Tiprekazaju a moznoze sanajde viac mamiciek, resp. skus sa s nejakymi spojit, ked si idete pre deti ze aky maju oni nazor

jancazvalova
18. jan 2017

Fuha tak tato situacia je dost vazne. Prve co by som spravila by bolo to, ze svoje dieta by som uz do takejto skolky nepustila a urcite by som to dalej riesila. Nech tam ide hygiena. Fakt ale dieta tam uz radsej nedavaj

liz_lemon
18. jan 2017

to je divna MS...
s obliekanim pomahaju aj starsim detom, nie tak intenzivne, ako tym najmensim, ale nikoho nenechaju ist von vyzleceneho
moj syn nechce ist v skolke na velku potrebu, lebo nemal pocit sukromia, a ucitelka bola dokonca ochotna ist na WC s nim, a strazit, aby mu tam niekto nevosiel
vsetko je len a len o ochote ucitelky, a tuto ta ochota chyba, asi by som skusila inu skolku, toto nie je normalne, aby sa po takej kratkej dobe tolko stazovali, a hlavne na uplne bezne veci
co sa tyka hygieny, tak u nas je poobede cisto, upratovacka je tam cely den

mius.brcko
18. jan 2017

v nasej skolke tiez pomahaju najmensim s obliekanim, aj utru ritku po velkej potrebe 😉
dcerky obe aj ucesu po spanku (copy, milion sponiek)

wc su ciste, nie vzdy dociahnu na papier (maju take zaklapacie zariadenia a ked sa odtrhne papier, ktory je torsku tensi a ostatne zostane zacvaknute, tak sa k tomu nevedia dostat), na splachovac sice dociahnu, ale sem tam som po niekom splachovala (asi zabudol)... uteracik ma kazdy svoj, ale s tym mydlom mam podobny problem - casto tam je len zriedena mydlova voda... ked som doniesla viacej tych mydlovych naplni, tak sa na mna cudne pozerali, ze preco tolko, ze toho maju doooost... tak neviem..

p_etrisha
18. jan 2017

Je tam jedna ucitelka na 10 deti. Ozaj si nemyslím že je vhodné, aby s každým jedným osobitne chodila na WC, čo tie zvyšné?
Väčšinou chodia skupinovo, po raňajkách, pred odchodom von, po príchode, po obede/pred spaním. To už ucitelky vedia odsledovat...
Pomoc je úplne normálna keď sú deti pod kontrolou, ale určite sa nedá chodiť s jedným.
Na mydlo sa opýtaj, veď ste si to doniesli. Máš právo vedieť kde to mizne

mius.brcko
18. jan 2017

este chcem doplnit, ze mozem byt rada, ze vobec skolku mam a preto sa bojim trochu "vyskakovat".. uz to je trochu zle, ze moje deti velmi nehovoria po madarsky (vsetko ich museli naucit), takze boli s nimi trochu problemy - a to je len cisto madarska skolka.. no ked som zhanala inu, tak mi nikde nechceli deti zobrat, lebo tam nemame trvale bydlisko a vsade je malo miesta a veeela deti... na sukromnu skolku peniaze nemame..

bellybug
18. jan 2017

Moja skusenost ti mozno nepomoze, ale pred nastupom na matersku som pracovala v skolke, ale v Rakusku..
Mali sme deti 1-6, takze je samozrejme, ze sme im pomahali so vsetkym, s jedenim, obliekanim, zachodom...aj starsim ako 3roky !!! zachodiky sme kontrolovali niekolkokrat za den...mozem ti len povedat, ze by som zmenila skolku, nie preto, ze povazuju tvoje dieta za neschopne a stazuju sa (pretpze to s vim potrebuje pomoc je uplne normalne), ale kvoli zanedbanej hygiene s spravaniu uciteliek..aby neboli schopne postarat sa o 10deti? a to mydlo.. v skolke by si mali deti umyvat ruky po prechadzke, pred jedlom po jedle..co oni zarucene nerobia..

bellybug
18. jan 2017

Osobne by som suhlasila s nazorom ostatnych maminiek...poslat tam hyg.kontrolu.

lubi40
18. jan 2017

@ruan z vlastnej skusenosti neviem, moj este chodi iba do jasli, ale mam tetu, co cely zivot robila v MS a teda nikdy sa na nic nestazovala. Jedine, co vravela, ze ako ucitelka upozorni rodicov, ze dieta sa vymyka inym v rovnakom veku a pripadne moze odporucit logopeda alebo psychologa ak je dieta neprimerane agresivne a pod. Ale nepomoct 3r dietatu obliect sa, tak to teda nie. Toto je vrchol.

majaxy
18. jan 2017

No ja neviem....Pred dvadsiatimi rokmi som dala syna do škôlky ako 3 a pol ročného, reval jak šibnutý každý boží den, a ja som revala samozrejme po ceste domov...Trvalo to asi rok, ale komunikácia s učiteľkami bola perfektná...Bola som zvedavá ssmozrejme, či môj syn plače aj ked odídem, povedali že nie, ale...oni malého zobrali a intenzívne sa mu venovali, tak syn zabudol, že vlastne do tej škôlky ísť nechcel, a raz som s ním bola na záchode...Mali tie malé detské záchodíky, samozrejme čistučké, ale aj rôznymi detskými motívami inšpirované k umytiu rúk a všeobecnej hygiene, povedanej po detsky🙂 A to bolo pred 20 timi rokmi...Dnešná moderná doba prináša ovela viac...Keby som mala dieťa, do tejto škôlky by som ho nenosila, ale život by som im aspon trochu strpčila :(

patkastrecanska
18. jan 2017

@ruan určite zmeň škôlku, to čo popisuješ nie je moc normálne, veď tie učiteľky sú od toho, aby deťom pomáhali 😉
Je úplne normálne, že 3 ročné dieťa nevie všetko (práve v škôlke by sa to malo naučiť).

majaxy
18. jan 2017

jaj, nie som učiteľka ani pracovníčka, ale som matka, ktorá týmto učiteľkám dlhuje veľkú vdaku...

eliska13
18. jan 2017

@ruan
Mne je smutno z toho, že ešte ty si z toho robis starosti a uvazujes nad psychológom.V prvom rade Ti poviem, že niekedy je na škodu na všetko prikyvovat a báť sa otvoriť pusu, lebo vie, že si to zlizne dieťa.Som taká istá povaha🙂
Tvoj malý je dobré nekonflitne dieťa môžu byť radi, že nie je hyperaktívne dieťa čo nič nerešpektuje.Je svojský vždy bude asi pomalší je to jeho povahové crta.Nie každé dieťa má potrebu byť stredobodom pozornosti.Mam jedinacika a tiež ma rad svoj kľud pohodu
Na to sú tam študovanie učiteľky, ktoré majú za sebou školu, aby vedeli deti zaujať atď....
Vôbec nevidím problém v jeho spra ani a u nás v škôlke deti obliekajú, obúvajú.K hygiene no vieš....Oni povedia, že sú učiteľky nie upratovačky, ale je to len o ľuďoch asi neustriehnu či niektoré dieťa splachlo.
Takže by som sa malého zastala a rovno povedala učiteľke, že nevidíš dôvod ich ponôs pekne milo ale asertivne, lebo nie každej mame dobre padne počúvať aké má "nesikovne lenivé dieta'
Je tam iba zopár mesiacov čo od neho chcú????A to určite hovoria aj malemu,že sa musí sám obliekať a tak. Verím tomu

eliska13
18. jan 2017

Tak je tam dokonca len od novembra??
Chudacik veď ešte nevie kde je sever a to ešte boli aj Vianoce to bol dlhšie doma.Za hygienu by som normálne napísala riaditeľke list a kľudne aj anonymne či v mene mamičiek xy triedy.
U nás si deti umývali ruky a chodili na wc hromadni nikto nechodil cikať len tak😀
A vieš čo môj syn išiel ako 4 ročný a nútili ho kakať pred ostatnými čo on sa hanbil a spravili mu taký blok, že ráno sa bál či mu náhodou nebude treba kakať v škôlke.uzivaj si ho pokým s ním môžeš tráviť veľa času raz sa Ti to vráti😀

Strana
z2